TELEJURNAL REGIONAL

Lucrări la un drum prin pădurea Hoia-Baciu. În zonă este în plan construirea unui ansamblu imobiliar. Direcția Silvică din Cluj reclamă încălcarea prevederilor legale

Pădurea Hoia-Baciu pare să devină o țintă pentru dezvoltatorii imobiliari. După ce o parte din pădure a fost defrișată, printre arbori a apărut, peste noapte, și un drum pietruit, lung de peste un kilometru. Activiștii de mediu își arată îngrijorarea și spun că responsabil pentru construcție ar fi chiar șeful Ocolului Silvic Cluj. Pe fir a intrat și Direcția Silvică Cluj, care a precizat că un astfel de drum în pădure încalcă prevederile legale.

09 Martie 2021, 11:47 |
Drum asfaltat în pădurea Hoia-Baciu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un clujean a postat pe o rețea de socializare mai multe imagini din Pădurea Hoia, revoltat de faptul că mai multe drumuri din pădure au fost pietruite. Omul este îngrijorat că această oază de verdeață va cădea pradă rechinilor imobiliari.

Lucrările au început la finalul săptămânii trecute.

Când echipa TVR Cluj a sosit în zonă, în pădure se aflau buldozere și excavatoare, pregătite să intervină.

Paul Olar, reporter TVR Cluj: "În doar două zile, peste un kilometru de drum a fost pietruit. Mai mult decât atât, în zonă nu există niciun panou care să anunțe un eventual șantier".

Pe de altă parte, localnicii se bucură că un drum se construiește în apropierea caselor lor și spun că s-au adresat în acest sens autorităților, fără să primească răspunsuri.

Activiștii de mediu susțin că există suspiciuni legate de faptul că drumul a fost pietruit pentru a facilita accesul mașinilor de mare tonaj. În zonă este în plan construirea unui ansamblu imobiliar și în acest sens a fost defrișată și o parte din pădure.

Peste 10 mii de clujeni au contestat acțiunea printr-o petiție online.

Șeful Ocolului Silvic Cluj, Adrian Apostoaie, a venit cu precizări: "E o firmă care are ceva proprietăți sus pe culmea dealului. Deci în afara fondului forestier. Noi i-am chemat aici, le-am făcut proces verbal de contravenție, acum verificăm dacă se încadrează pentru o infracțiune și să facem plângere penală".

"Aici este o încălcare a dispozițiilor Codului silvic. Noi trebuia să emitem, chiar dacă nu suntem proprietari, suntem doar administratori - prestatori de servicii ai acelei suprafețe, atât noi cât și Garda forestieră trebuia să dăm un aviz. Acest lucru nu s-a întâmplat", a subliniat directorul Direcției Silvice Cluj, Dorel Nicolae Oros.

Potrivit autorităților, firma care a făcut intervenția va trebui să refacă drumul cu strat fertil.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 13°C 19°C
CLUJ 13°C 15°C
CONSTANTA 15°C 15°C
CRAIOVA 16°C 17°C
BRASOV 13°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI