Lucrări de reabilitare la clădirile degradate din Timișoara, obligatorii până la 15 noiembrie

2 august 2022, 10:53

Timișoara este orașul cu cele mai multe clădiri de patrimoniu, peste 14.000. Acestea sunt clădiri mai vechi de 100 de ani, iar multe dintre ele sunt neîngrijite pentru că mulți proprietari sunt plecați în străinătate, multe clădiri sunt în litigiu, fie proprietarii sunt în vârstă și nu își permit să facă lucrări de reabilitare.

Lucrările la astfel de clădiri nu sunt ieftine și presupun multă birocrație.

În zona centrală a orașului sunt 193 de astfel de clădiri, din care 75 sunt reabilitate. La 15 dintre ele se efectuează lucrări. 65 de imobile sunt în stare avansată de degradare și reprezintă un pericol pentru trecători

Primăria a trimis până la sfârșitul lunii iulie peste 2000 de somații. Proprietarii clădirilor au obligația să înștiințeze primăria până la 15 noiembrie ce măsuri au luat pentru a reabilita aceste clădiri.

În cazul în care proprietarii nu vor face acest lucru, de la 1 ianuarie, impozitul va fi majorat cu 500%.

Primăria susține că vine în sprijinul proprietarilor cu consiliere, dar și financiar.

78 de proprietari au apelat la Biroul de patrimoniu al Primăriei Timișoara de la începutul anului până acum.

Proprietarii vizați de aceste somații susțin că obținerea ajutorului financiar implică un proces birocratic greoi și este greu de accesat.

Pe de altă parte, timișorenii care locuiesc în imobile fără statut de clădire de patrimoniu susțin că situația nu este corectă deoarece dacaă un om trebuie să își renoveze fațada casei nu obține ajutor de la primărie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite