Lucrări agricole mai scumpe, prețuri mai mari la piață

Scumpirea fără precedent a motorinei şi a îngrăşămintelor chimice dă peste cap planurile fermierilor, chiar la începutul campaniei agricole de primăvară. Producătorii agricoli reclamă că nu au bani suficienţi ca să facă lucrările de sezon, cum şi-ar dori. Aşa că se aşteaptă la recolte mai mici, dar şi la preţuri mai mari pentru consumatori. Specialiştii avertizează că şi importurile vor fi mai scumpe, dar ministrul Agriculturii dă asigurări că România nu se confruntă cu o situaţie de criză.

18 Martie 2022, 19:31 (actualizat 18 Martie 2022, 19:53) Știrile TVR |

Mihai Bacrău cultivă cereale pe 600 de hectare în județul Ilfov. A început să pregătească terenul pentru semănat cu floarea soarelui și porumb. Dar prețul unui litru de motorină a crescut, recent, la 8 lei, în condițiile în care acum un an era, în medie, 5 lei și 40 de bani. Subvenția primită, de 1 leu și 63 de bani pe litru, acoperă doar o mică parte din cheltuieli.

Mihai Bacrău, fermier, judeţul Ilfov: Vom încerca să facem cât mai puține lucrări ca să nu mai consum atâta motorină. Îngrășământul s-a scumpit de trei ori.

Fermierul se așteaptă la recolte mai mici și la culturile de cereale semănate toamna trecută.

Mihai Bacrău, fermier, judeţul Ilfov: Producția la grâu va fi cu 20% mai mică din cauza îngrășămintelor și lucrărilor care se vor face, mai puține. Pentru clienți va fi mai scump.

Și fermierii din Mehedinți reclamă că îi costă mai mult lucrările agricole decât în anii anteriori. Speră ca prețurile tot mai mari ale cerealelor din ultima perioadă să se mențină astfel încât să recupereze din cheltuieli.

Cornel Stroescu, fermier, jud. Mehedinţi: 4.000 de lei este nitrocalcarul anul acesta, față de anul trecut, când tona de nitrocalcar era 1.100 de lei. Avem aici nitrocalcar produs în Turcia pentru că în România fabricile care mai există s-au închis.

Costuri mai mari au și legumicultorii care cultivă în această perioadă varză timpurie, cartofi, salată și ceapă.

Analiștii se așteaptă ca și produsele agro-alimentare din import să se scumpească, în contextul războiului din Ucraina.

Florin Constantin, analist al pieţei agricole: Prețurile de import în mod cert vor crește. Este un fond inflaționist pe care nu-l văd scăzând în acest an, plus un impact speculativ datorat crizei din Ucraina. Întrebările experților văd că se axează dacă vor fi de ordinul a 10 sau de 20%.

Ministrul Agriculturii dă asigurări că situația este sub control.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Din punct de vedere al sectorului agro-alimentar, România nu poate vorbi despre nicio criză. Desigur, pe piețele internaționale se resimt puternic șocurile invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei. Ucraina este una dintre principalele țări agricole pe care le are Europa.

În ianuarie, importurile de alimente și animale vii au crescut cu aproape 19% față de perioada similară a anului trecut, arată statisticile oficiale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI