Lucian Şova, despre protestul transportatorilor: “Atâta timp cât au o exclusivitate, n-au niciun motiv să fie fericiţi gândindu-se că poate să apară şi concurenţa”

12 octombrie 2018, 12:40

Lucian Şova a explicat, la emisiunea Perfect Imperfect, de ce s-a ajuns în această situaţie.

“Nu-mi doresc să vorbesc prea mult despre întreruperea lucrului de ieri, dar trebuie să fac o precizare. Nu se poate spune că în cele 19 judeţe activitatea a fost întreruptă în totalitate. A fost o reducere a activităţii pe care operatorii de transport au datoria să le presteze faţă de cetăţeni. Interpretez această acţiune ca pe o consecinţă a unei stări de insatisfacţie pe care unii dintre ei o au faţă de proiectul de ordin de ministru  care urmează să reglementeze activităţile de transport rutier pasageri, începând cu 1 iulie 2019. Dată la care expiră actualul program actualul program de transport pasageri pe curse regulate interjudeţene. (…) Atâta timp cât au o exclusivitate – evit să folosesc cuvântul monopol – n-au niciun motiv să fie fericiţi gândindu-se că poate să apară şi concurenţa”, a precizat Lucian Şova.

Ministrul Transporturilor a explicat ce prevede acest ordinal de ministru care ar urma să reglementeze transportul de persoane

“Reglementarea vizează accesul la piaţa de transporturi, nu la elemente de siguranţă a desfăşurării acestei activităţi, acestea sunt reglementate prin alte norme. Rolul acestui proiect de ordin este de a crea un cadru concurenţial liber, astfel încât fiecare ofertant să poată alege ce mijloc de transport, ce grad de confort, ce alte servicii conexe poate furniza pentru a atrage un client. Pe de altă parte, trebuie asigurată libertatea cetăţenilor de alege între mai multe oferte. Sunt lucruri care ţin de ABC-ul unei economii de piaţă”, a precizat Lucian Şova.

Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români din Transport, a criticat acest ordin de ministru.

„Avem o legislaţie în vigoare încă din 2013, în baza căreia s-a organizat ultima licitaţie electronică unde s-au acordat traseele încă prestate de operatorii de transport pe acest program valabil până în 30 iunie 2019. (…) Domnul ministru, contrar celor declarate în presă, vine cu un ordin cu câteva luni înainte de expirarea programului şi spune aşa: nu mai trebuie să punctăm aerul condiţionat, nu mai este opozabil să nu aveţi datorii la stat sau la bugetele locale, singura condiţie care trebuie îndeplinită ca să participaţi la şedinţa de atribuire este să aveţi vehicule pe care le punctăm în funcţie de vechimea lor. Ieri, toată presa a spus că noi ne opunem aerului condiţionat şi confortului, condiţiilor şi siguranţei şi ministrul vrea să impună asta, iar noi am manifestat. Este exact invers”, a spus Augustin Hagiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite