Lucian Romașcanu anunță majorarea bugetului pentru Institutul Național al Patrimoniului: „Trebuie să găsim o formulă de funcționare între specialiști și investitori”

Lucian Romașcanu ministrul Culturii
Lucian Romașcanu ministrul Culturii
14 decembrie 2022, 14:48

Ministrul Culturii și-a declarat dezamăgirea față de modul în care au fost alocați banii bugetați pentru patrimoniu în ultimii ani. „Patrimoniul strigă după bani”, a spus Lucian Romașcanu, adăugând că este nevoie de o mai bună gestionare a fondurilor, astfel încât bugetul alocat să fie cheltuit. Din 148 de milioane de lei alocate de la bugetul de stat în ultimii șase ani Institutului Național al Patrimoniului, aproape două treimi nu s-au cheltuit.

„Când am plecat din Minister, în 2018, am lăsat 22 de milioane credite bugetare pentru PNR și când m-am întors în noiembrie 2021, erau folosiți doar 3 milioane și puțin. Cum bine știți, execuția este cea care decide bugetul anului următor. Am reușit totuși de la 3 milioane să mergem la 10 milioane credite bugetare și la aproximativ 40 de milioane credite de angajament anul acesta. Iar pentru 2023, avem 20 de milioane credite bugetare si 50 de milioane credite de angajament. Plus ce va fi colectat și pe Timbru Monumentelor Istorice. Oricum nu este suficient! Am mare încredere în Oana Zaharia, directorul interimar al Institutului Național al Patrimoniului, că va cheltui toți acești bani”, a spus Ministrul Culturii în cadrul conferinței INP de anul aceasta.

De asemenea, Lucian Romașcanu a discutat în cadrul conferinței și despre nevoia de soluții în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru patrimoniu și din alte surse, inclusiv din domeniul privat.

„Trebuie să întelegem că și capitalul privat este cel puțin la fel de important ca acela al statului. Trebuie să găsim o formulă de funcționare între specialiști și investitori, între oricine și oricui îi pasă de patrimoniu, astfel încât să găsim o soluție de conservare prin dezvoltare. Conservare și atât nu mai funcționează!”

În plus, Ministrul Culturii a declarat că dorește să inițieze demersuri pentru formarea de fonduri culturale europene și bilaterale. „Am discutat deja cu colegii și ne vom vedea din nou în ianuarie pentru a face un fond cultural european alimentat cum se cuvine, poate chiar și de producătorii de armament, astfel încât să existe niște miliarde la care putem avea acces pentru cultură. Există și posibilitatea de a crea fonduri culturale bilaterale.”, a mai adăugat Lucian Romașcanu.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Legea bugetului de stat pe 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial

Statul are datorii... la stat. Companiile cu cele mai mari datorii