Lovitură pentru persoanele cu handicap. 2.000 de persoane cu deficienţe riscă să îşi piardă locul de muncă

Un proiect de ordonanță al Guvernului riscă să lase fară loc de muncă 2.000 de persoane cu dizabilități. ONG-urile nu vor mai avea cui să vândă produsele sau serviciile din unitățile în care lucrează persoanele cu handicap. Rămase fără serviciu, acestea vor deveni o povară pentru societate și familie. Ministerul Muncii spune că măsura va duce la o creștere a veniturilor persoanelor cu dizabilități și va încuraja angajarea acestora.

09 August 2017, 12:48 (actualizat 09 August 2017, 17:33) Știrile TVR |
Persoanele cu handicap riscă să-și piardă locul de muncă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Companiile cu peste 50 de salariaţi, care refuză să angajeze persoane cu dizabilităţi, trebuie să plătească o sumă către bugetul de stat sau să cumpere produse ori servicii de la unităţile protejate autorizate.

Firmele nu ar mai trebui să achiziţioneze de la ONG-uri, ci doar să plătească mai mult la bugetul de stat. Fundaţia „Pentru Voi”, din Timişoara, are o unitate protejată în care lucrează, supravegheate de pedagogi sociali, 30 de persoane cu dizabilităţi. Se asigură astfel salariile angajaţilor, dar se sprijină, parţial, şi serviciile sociale oferite pentru 200 de beneficiari.

Ghizela Ghereben a ajuns la Fundaţia “Pentru Voi” în 1999. Nu a rămas doar benefciar, ci a fost şi angajată. Lucrează cu program de 8 ore, la bucătărie, dar şi în unitatea protejată.

Fundaţia “Pentru voi” a încercat să angajeze pe piaţa muncii persoane cu dizabilităţi intelectuale. A reuşit, însă, în puţine cazuri. Recent, două beneficiare prospăt angajate şi-au pierdut contractul de muncă din cauză că erau prea lente.

Mai multe ONG-uri au înaintat Guvernului propunerea de a rămâne măcar cele 28 de unităţi protejate din ţară care îşi plătesc salariile angajaţilor, sprijină şi serviciile sociale pe care le oferă.

În replică, Ministerul Muncii spune că măsura luată prin ordonanță este menită să sporească numărul angajărilor persoanelor cu dizabilități, atât la stat, căt și la privat.

Dacă până acum instituțiile cu peste 50 de angajati care nu aveau cel puțin 4% persoane cu handicap aveau de ales între a plăti 50% din salariul minim brut către stat sau să cumpere produse de la unitățile protejate, acum suma ce trebuie plătită către stat a crescut la 100% și nu mai este opțională. În continuare, firmele vor putea cumpăra produse din unitățile protejate, dar nu din acest buget. Sumele astfel colectate vor fi folosite, în mod direct, pentru mărirea considerabilă a prestației sociale.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI