Lovitură de stat în Myanmar. Laureata Nobel Aung San Suu Kyi, șefa de facto a guvernului, arestată. Armata a declarat stare de urgenţă

1 februarie 2021, 07:18

Cu câteva ore înainte de prima ședință a noului parlament, armata a blocat accesul spre centrul capitalei Naypitau, a tăiat liniile telefonice, iar televiziunea de stat și-a oprit emisia.

La primele ore ale dimineții, Aung San Suu Kyi, președintele și mai multi membri importanți ai partidului Liga Națională pentru Democrație au fost arestați, iar puterea a fost preluată de comandantul armatei.

La scurt timp după, televiziunea armatei a anunțat că a fost instituită starea de urgență.

Speriată de situația din țară, populația s-a năpustit asupra magazinelor ca să își facă provizii. Alții au stat la cozi interminabile ca să-și scoată banii de la bancă.

Lovitura de stat este criticată de Națiunile Unite și președintele Joe Biden, care cer oprirea acțiunilor militare și eliberarea deținutilor politici.

Dar armata susține că acțiunea este legitimă de vreme ce fraudele electorale masive semnalate la scrutinul din noiembrie nu au fost investigate.

Câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, Aung San Suu Kyi, este sprijinită în continuare de majoritatea populației, chiar dacă la nivel internațional este criticată în termeni duri pentru gestionarea violentă a crizei musulmanilor Rohingya.

Ea a câștigat alegerile din toamnaăcu o majoritate incontestabilă. A fost cel de al doilea scrutin general organizat după dizolvarea juntei militare în 2011.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite