Loujain al-Hathloul, activistă pentru drepturile femeii, condamnată la 5 ani de închisoare

Loujain al-Hathloul
Loujain al-Hathloul
28 decembrie 2020, 14:45

Activista pentru drepturile omului Loujain al-Hathloul a fost condamnată de o instanță antiteroristă din Riyadh la 5 ani și 8 luni de închisoare.

Tânăra, arestată în 2018, a fost închisă luni de zile în închisoare în condiții extrem de severe: a fost supusă șocurilor electrice, biciuirii și abuzului sexual.

Pentru a o proteja, Comitetul Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeii a lansat, în noiembrie, un apel public către autoritățile saudite și către regele Salman însuși pentru a sfârși detenției activistei, în condițiile în care starea de sănătate a femeii intrată în greva foamei se deteriorase.

Tânăra în vârstă de 31 de ani, aflată în fruntea luptei pentru drepturile femeilor și încarcerată zeci de zile după ce a refuzat să respecte interdicţia privind conducerea mașinilor, a început să refuze mâncarea în octombrie, denunțând abuzurile la care a fost supusă în celulă.

Loujain al-Hathloul militase pentru abolirea restricțiilor asupra femeilor în Arabia Saudită și a fost arestată în 2018 cu puțin timp înainte ca guvernul să ridice interdicția de a conduce mașini pentru femei. Potrivit rudelor tinerei, aceasta a fost supusă șocurilor electrice, biciuirii și abuzului sexual. Temnicerii i-ar fi oferit șansa de a ieși din închisoare dacă ar fi declarat că nu a fost torturată.

Printre acuzațiile care au condus la condamnarea de luni se numără aceea de a fi contactat organizațiile internaționale și diplomați ai ONU.

Loujain al-Hathloul a fost arestată și eliberată de mai multe ori pentru sfidarea interdicției ca femeile să conducă mașini în Arabia Saudită și a fost apoi arestată în mai 2018, împreună cu alte câteva activiste de marcă pentru drepturile femeilor, fiind acuzată că încearcă să destabilizeze regatul saudit.

Ea a fost plasată pe locul al treilea în lista Celor mai influente 100 de femei arabe în 2015.

sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite