Louise Brown, primul bebeluș conceput in vitro, împlinește 40 de ani

24 iulie 2018, 09:23

În 1978, era greu de crezut că acel bebeluș sănătos și tare gălăgios va fi doar primul dintre milioanele de prunci aduși pe lume cu ajutorul fertilizării artificiale.

Louise Joy Brown s-a născut pe 25 iulie 1978 și nu s-a sfiit să anunțe o lume întreagă venirea ei. Embriologii Robert Edward și Jean Prudy, alături de Patrick Steptoe, chirurg ginecolog puneau la punct o tehnică prin care ovulul era fertilizat în afara corpului și implantat apoi în uter.

Louise Brown, primul copil conceput in vitro: „Când m-am născut mi s-au făcut sute de teste, până şi amprentele mi-au fost analizate şi nu au găsit nimic în neregulă. De atunci n-am mai făcut analize şi am fost lăsată să duc o viaţă normală.”

Acum 40 de ani, procedura de fertilizare artificială era privită cu teamă și suspiciune, mai ales că existau voci care susțineau că asta va duce la degradarea valorilor umane. Chiar și părinții Louisei primeu scrisori de amenințare după nașterea fiicei lor.

În timp, însă, toate s-au stins. În 1990, cererile pentru tratamentul de fertilizare crescuseră atât de mult, încât Autoritatea Britanică pentru Embriologie și Fertilizare a fost nevoită să stabilească standarde de tratament.

Costurile rămân în continuare ridicate și nu toate cuplurile își permit să cheltuiasacă aproape 4000 de dolari doar pentru o inseminare care ar putea eșua. Asta este cea mai mare provocare a oamenilor de știință de astăzi: costurile acestei proceduri să fie cât mai accesibile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite