Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
TELEJURNAL MOLDOVA

Lordul vinului de calitate. Meseria de sommelier, prea puțin cunoscută în Republica Moldova

Eleganță, rafinament, atenție și multă experiență. Cam acestea sunt, în cateva cuvinte, atributele care definesc un sommelier apreciat. Ce-i drept, în Republica Moldova, deocamdată, meseria nu este prea cunoscută, iar patronii localurilor nu se grăbesc să angajeze o astfel de persoană. Se fac, totuși, primii pași. Timp de zece zile, mai multe restaurante din Chişinău au câte un sommelier care îi “învață” pe clienți cum să savureze un vin de calitate și mai ales lângă ce bucate.

11 Decembrie 2015, 11:19 (actualizat 11 Decembrie 2015, 11:50) |
Lordul vinurilor de calitate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Snejana a aboslvit școala de sommelier la Chișinău. A învățat doi ani, până să “prezinte” licoarea lui Bachus în restaurantele de la noi.

Orice sommelier poartă costum negru, la fel și Snejana. Spune că oamenii nu merg la restaurant să primească lecții vinicole, ci să se simtă bine și să savureze o mâncare delicioasă cu vinul potrivit.

Oficiul Național al Viei și Vinului a lansat proiectul „Wine Friendly” pentru a le demonstra proprietarilor de restaurante că un sommelier dă un plus de valoare localului.

Clienții acestui local din Capitală au învatat imediat cum trebuie servit un vin de calitate.

Chiar dacă are un gust special, vinul trebuie servit într-o manieră specială, însă moldovenii nu au încă această școală. Cel puțin asta spune un italian care a studiat istoria vinului din Republica Moldova.

În Republica Moldova, meseria de sommelier nu te motiveaza. Nu există inca niciun restaurant care să aibă angajat un sommelier. Istoria profesiei porneste din Franța Evului Mediu. Odată cu Revoluția Franceză și cu apariția primelor restaurante, meseria devine tot mai populară, fiindcă somelierul era deținătorul cheilor de la pivnița în care se pastrau vinurile și bucatele.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL MOLDOVA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 9°C 7°C
CLUJ 10°C 7°C
CONSTANTA 11°C 11°C
CRAIOVA 15°C 13°C
BRASOV 8°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 26 Martie 2019, 07:11
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 25-03-2019
Deschidere: 8031.5
Maxim: 8031.5
Mimim: 7913.86
Variatie: -0.96%
BRD
12.64
1.25%
SNN
9.70
0.31%
FP
0.89
0.34%
TLV
2.08
2.13%
SNG
31.85
0.31%
SIF5
2.07
1.43%
EL
10.44
1.54%
TGN
331.00
1.35%
TEL
20.15
2.67%
DIGI
24.55
0.41%
ARHIVĂ ȘTIRI