Londra va găzdui o reuniune internaţională dedicată crimelor de război comise de Rusia în Ucraina

Ancheta asupra presupuselor crime de război comise de armata rusă în Ucraina va fi principalul punct pe agenda reuniunii miniştrilor justiţiei din mai multe ţări, care se vor întâlni în Marea Britanie în luna martie, informează PA Media/dpa.

07 Ianuarie 2023, 07:19 (actualizat 07 Ianuarie 2023, 07:24) Știrile TVR |
Dominic Raab

Vicepremierul şi ministrul justiţiei Dominic Raab va găzdui întâlnirea la Lancaster House din Londra, alături de omologul său olandez Dilan Yesilgoz-Zegerius.

Participanţii vor asculta prezentarea procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, despre activitatea instanţei şi rolul comunităţii internaţionale în susţinerea investigaţiilor sale.

Preşedintele Vladimir Putin continuă să vizeze infrastructura energetică crucială a Ucrainei, lăsând frecvent cetăţenii acestei ţări fără curent electric şi distrugând sursele de alimentare centralizată cu energie termică în condiţii de iarnă.

Karim Khan investighează în prezent acuzaţiile conform cărora soldaţii ruşi au comis crime de război în timpul invadării Ucrainei, în contextul în care autorităţile de la Kiev susţin că au fost executaţi şi violaţi civili.

Dominic Raab a declarat că "forţele ruse ar trebui să ştie că nu pot acţiona fără consecinţe şi că vom sprijini Ucraina până când se va face dreptate. La aproape un an de la invazia ilegală, comunitatea internaţională trebuie să acorde cel mai puternic sprijin CPI astfel încât criminalii de război să poată fi traşi la răspundere pentru atrocităţile la care asistăm".

Întâlnirea din martie va permite ţărilor participante să stabilească modalităţi de a oferi ajutor suplimentar instanţei, conform ministerului britanic al justiţiei. Oficialii au spus că se are în vedere oferirea de sprijin practic, cum ar fi ajutarea la culegerea de informaţii şi transmiterea dovezilor cu privire la atrocităţile comise. Miniştrii vor discuta, de asemenea, despre cum să susţină victimele şi martorii să depună mărturie fără a le provoca acestora o suferinţă suplimentară.

"Informaţiile şi imaginile despre atacul armat ilegal şi neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei sunt îngrozitoare. Pentru noi este foarte clar că aceste crime nu pot rămâne nepedepsite"
, a declarat ministrul justiţiei din Ţările de Jos.

Anul trecut, Marea Britanie a oferit CPI un pachet de sprijin care a inclus o finanţare suplimentară de un milion de lire sterline şi asistenţă specială pentru poliţie.

Ministerul justiţiei de la Londra a mai informat că a fost, de asemenea, implicat în pregătirea judecătorilor ucraineni şi oferirea de sprijin din partea experţilor juridici britanici. Preluare: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI