Londra: Săptămâna viitoare Curtea Supremă va decide dacă suspendarea Parlamentului de către premierul Boris Johnson este legală

12 septembrie 2019, 18:45

Decizia înaltei Curți a Scoției, dar și raportul guvernamental privind Brexitul, pe care executivul l-a publicat în urma presiunilor opoziției britanice, sunt două motive solide ca să i se ceară acum lui Boris Johnson să convoace parlamentul. Downing Street a anunțat deja că povestea a ajuns la Curtea Supremă, care se va pronunța săptămâna viitoare.

Boris  Johnson: „Sistemul juridic britanic este independent şi, credeţi-mă, oamenii din întreaga lume se uită la judecătorii noştri cu admiraţie. Aşa că nu am să mă cert cu judecătorii şi nici n-am să-i critic.”

Presa din Regat a publicat astăzi detalii din raportul guvernamental care avertizează că un Brexit fără acord ar da peste cap economia Marii Britanii, aprovizionarea cu medicamente și alimente, ar putea declanșa proteste ce ar putea duce la o spirală a violenței. La Bruxelles, toată această poveste încâlcită este simplificată de președintele Parlamentului European.

David Sassoli, președintele Parlamentului European: „Marea Britanie nu a propus nici o alternativă, nimic ce ar putea fi credibil din punct de vedere legal, pe care să se poată lucra.”

Mai mult, europarlamentarii cred că Boris Johnson nici măcar nu ar fi avut în intenție o renegociere.

Philippe Lamberts,  eurodeputat: „El trebuie să dea impresia că este de bunăcredinţă şi negociază. Cred că, de fapt, ăsta e planul: să scoată Marea Britanie din Uniune fără un acord, dar, în acelaşi timp, să poată da vina pe UE că nu e flexibilă.”

Președinele Parlamentului European a precizat că UE este pregătită să amâne data Brexitului din nou, dacă Marea Britanie va oferi un motiv credibil ca evitarea unui hard Brexit sau organizarea de alegeri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite