Londra: Peste un milion de oameni au semnat o petiție împotriva suspendării Parlamentului. Opoziția acuză o lovitură de stat, șefa conservatorilor scoțieni a demisionat

29 august 2019, 20:17

Opriţi lovitura de stat! Asta consideră foarte mulți britanici după decizia lui Boris Johnson încuviințată de Regina Elisabeta a II-a. Mii de oameni s-au adunat la Westminster imediat după anunțarea suspendării Parlamentului.

A apărut și prima victimă politică. Șefa conservatorilor din Scoția și-a dat demisia după 8 ani în funcție. Ruth Davidson, care s-a opus Brexitului, a spus că va continua să-l susțină pe premierul Johnson și a făcut și un apel parlamentarilor:  „Dacă premierul vine cu un nou acord în Camera Comunelor, aşa cum ştiu că încearcă, pentru Dumnezeu, susţineţi-l şi a patra oară să votaţi pentru.”

Parlamentul va fi suspendat de la jumătatea lunii septembrie până pe 14 octombrie, cu doar două săptămâni înainte ca Marea Britanie să-și ia adio de la Uniunea Europeană.

Conservatorii spun că această sesiune a parlamentului a fost cea mai lungă de 400 de ani și ocupată prea mult cu Brexitul, iar legislatorii au ignorat probleme grave, cum ar fi criminalitatea sau sistemul public de sănătate. O activistă anti-Brexit a dat în judecată guvernul, chiar dacă șansele de reușită sunt mici.

Gestul premierului nu a fost ilegal, dar este contestat moral.

Tony Travers, London School of Economics: „Este absolut evident că decizia unei suspendări de 5 săptămâni a  parlamentului, într-un moment atât de important, nu este o simplă întâmplare.”

Potrivit unor surse citate de cotidianul The Independent, decizia de la Londra a făcut furori și la Bruxelles. Un grup de europarlamentari, inclusiv din România, au inițiat o cerere de activare a Articolului 7 împotriva Marii Britanii pentru încălcarea statului de drept. Euroaleșii au timp până luni să semneze documentul și să-l prezinte Comisiei Europene

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite