Londra: Guvernul condus de Theresa May supraviețuiește moțiunii de cenzură. Premierul trebuie să vină cu un nou plan pentru Brexit

16 ianuarie 2019, 13:34

Au fost 306 voturi pentru moţiunea de cenzură și 325 voturi împotrivă.

Premierul Theresa May rămâne în Downing Street 10 – dar e o victorie la limită, la o diferență de doar 19 voturi. Până lunea viitoare, ea ar urma să vină din nou în parlament cu un plan Brexit ușor modificat. Sunt excluse schimbări majore față de textul deja agreat la Bruxelles.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Vom continua să acţionăm pentru a îndeplini angajamentul solemn făcut în faţa poporului, după referendum, şi anume plecarea din Uniunea Europeană”.

În cazul în care va fi imposibil un divorț amiabil, britanicii ar putea părăsi clubul comunitar fără un acord – este cel mai dezastruos scenariu, spun multe voci. La Londra nu este exclusă nici varianta amânării Brexit.

Formal, ieșirea din Uniunea Europeană ar trebui să aibă loc pe 29 martie, cu o oră înainte de miezul nopții. Așadar, mai sunt doar 10 săptămâni, iar în acest moment este greu de anticipat ce se va întâmpla.

–––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Guvernul condus de Theresa May a supraviețuit moțiunii de cenzură inițiată de opoziție în Parlament. 306 parlamentari au votat pentru moțiune, 325 împotrivă.

Votul a venit la doar 24 de ore după ce parlamentarii au respins acordul pentru Brexit negociat de May cu Uniunea Europeană, cu 432 de voturi – cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii.

ACTUALIZARE Compromisul pare a fi noua linie politică avansată la Londra. Șefa guvernului britanic considera că lucrul cel mai rău pe care Marea Britanie l-ar putea face este să convoace alegeri naționale, ceea ce ar însemna amânarea Brexit-ului. Această variantă este însă prima opțiune a opoziției laburiste. Liderul ei, Jeremy Corbyn, s-a referit la „guvernul zombie” de la Londra și nu exclude un al doilea referendum.

”Politica guvernului este aceea că părăsim Uniunea Europeană pe 29 martie. Dar UE va extinde articolul 50 numai dacă în realitate este clar că există un plan care să se îndrepte către convenirea unui acord”, a spus Theresa May în cadrul dezbaterilor de azi.

Negociatorul sef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, s-a arătat dispus să discute cu Londra despre noile linii roșii ale Brexit-ului. Președinția română a Consiliului Uniunii așteaptă o comunicare oficială din partea guvernului britanic și va pune la dispoziție toate facilitățile pentru continuarea dialogului Bruxelles- Londra.

__________________________________

Şefa guvernului britanic se confruntă cu o moţiune de neîncredere introdusă de opoziţia laburistă imediat după votul de marți seară. Vor fi ore de dezbateri aprinse, la finalul cărora vom afla dacă Marea Britanie schimbă guvernul şi ce tip de Brexit ar putea concepe.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „Camera Comunelor este clar că nu sprijină acest acord. Nu este clar ce susţine. N-am auzit nimic despre cum sau dacă intenţionează să respecte decizia poporului prin referendumul stabilit de acest Parlament„.

Jeremy Corbyn, liderul opoziției: „Este o înfrângere catastrofală pentru acest guvern. După 2 ani de negocieri eşuate, Camera Comunelor şi-a dat verdictul asupra acordului Brexit şi acest verdict este decisiv„.

Este cea mai grea înfrângere a unui guvern britanic din istoria modernă a Regatului, la o diferență de 230 de voturi.

Acest scor face aproape imposibilă reluarea negocierilor cu UE pe actualul acord, în cazul în care Theresa May supraviețuiește moțiunii de cenzură.

Negociatorul șef al UE pentru Brexit s-a arătat dispus să discute cu Londra despre noile linii roșii ale Brexit-ului.

Dacă iese învingătoare, Theresa May va prezenta până luni un Plan B, care va răspunde la întrebarea „ce este de făcut?”.

Dacă și acesta este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului prevăzut pentru Brexit, 29 martie, adică peste 72 de zile.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite