Londra: Cel puțin 12 persoane au murit după incendiul uriaș care a mistuit un bloc de locuințe. Peste 70 de răniți. Mărturii terifiante

14 iunie 2017, 06:06

ACTUALIZARE 12 persoane au murit, potrivit Poliției metropolitane. Comandantul Stuart Cundy preconizează că numărul victimelor va crește.

ACTUALIZARE 69 de pacienți au fost transportați cu ambulanțele pentru a primi îngrijiri medicale la 6 spitale londoneze. 18 victime sunt la terapie intensivă, transmit serviciile de urgență.

În total, 79 de persoane au avut nevoie de îngrijiri după dezastrul din Grenfell Tower.

Pompierii încă lucrează la stingerea incendiului. Echipe speciale sunt în căutarea persoanelor care fi fost prinse înăuntru.

ACTUALIZARE Încă 10 persoane s-au prezentat la spitalele din Londra pentru a primi îngrijiri în urma incendiului.

ACTUALIZARE 64 de persoane rănite au fost transportate la 6 spitale din Londra, potrivit unui nou comunicat al Ambulanței.

20 de victime sunt în stare critică.

ACTUALIZARE Imagini cu locatari care făceau semne de la ferestrele clădirii au fost date publicității de ITV News. Cei blocați au pornit lanternele de pe telefoanele mobile pentru ca salvatorii să-i poată vedea, povestesc martorii.

ACTUALIZARE Poliția londoneză a indicat că 6 oameni au murit. „Bilanțul va crește, probabil, pe măsură ce se desfășoară operațiunea complexă de căutare”, a declarat comandantul Stuart Cundy.

ACTUALIZARE Apar mărturii impresionante despre cei care au ajutat la salvarea persoanelor blocate în clădire. Unul dintre cei adunați pentru a da o mână de ajutor a prins un copil aruncat de la etajul 9 sau 10, transmite BBC.

Samira Lamrani, martor: „Ferestrele erau întredeschise, o femeie a făcut semn că își va arunca din brațe copilul. Un domn a fugit și a prins copilul”.

Femeia a povestit că locatarii băteau în geamuri și țipau după ajutor.

„Noi încercam să îi îmbărbătăm, spunându-le că am făcut ce puteam, că am sunat la serviciile de urgență, dar erau speriați de moarte”.

„Prietena fiicei mele a văzut o persoană care a încercat să își facă un fel de parașută și apoi să coboare pe geam”, adaugă Samira.

„Mă uitam etaj după etaj. O mulțime de oameni. Mulți dintre ei copii, după țipete. Vocile lor ascuțite îmi vor rămâne în minte mult timp”.

ACTUALIZARE Dany Cotton, reprezentanta pompierilor, a indicat că este prea devreme pentru a specula pe marginea cauzelor incendiului. Ea a refuzat să indice numărul persoanelor decedate. Pompierii au intervenit în mai puțin de 6 minute de la primirea apelului inițial.

Peste 100 de medici de pe ambulanțe au furnizat servicii mediale pentru peste 50 de persoane.

Locuitorii Londrei sunt rugați să apeleze și alte servicii de urgență pentru ca Ambulanța să se poată concentra pe această operațiune.

Echipe speciale sunt implicate în operațiunea de căutare a persoanelor care ar fi prinse încă în interior.

ACTUALIZARE Pompierii spun că sunt persoane decedate în interiorul clădirii, dar nu pot da detalii despre numărul victimelor. Focul nu au fost stins la 8 ore de când a fost anunțat. Clădirea este în pericol să se prăbușească.

Serviciul de ambulanță a anunțat că au fost transportate la cinci spitalele din Londra 50 de persoane rănite.

Reprezentanta pompierilor, Dany Cotton, a declarat că nu a văzut așa ceva în cei 29 de ani de carieră.

 

Clădirea a fost renovată anul trecut în iulie. Lucrările au costat 10 milioane de lire și au fost efectuate de compania Rydon.

Printre alte lucrări, au fost înlocuite ferestrele exterioare și au fost extinse primele patru etaje. Turnul a fost construit în 1974.

MAE: Ambasada României în Marea Britanie verifică dacă sunt cetățeni români afectați de incendiul de la Londra

ACTUALIZARE Ness Davis, martor, a povestit pentru CNN că o prietenă de-a sa este prinsă în clădire.

„Oamenii sunt blocați acolo fără ajutor (…) Mi-a spus doar că ‘frige, frige, frige'”.

Când a încercat să își sune din nou prietena, aceasta nu a mai răspuns.

ACTUALIZARE 30 de pacienți au fost transportați la 5 spitale, a transmis Serviciul de ambulanță londonez.

ACTUALIZARE Președintele Consiliului local, Nick Paget-Brown, a declarat că autoritățile încearcă să stabilească numărul victimelor.

Mai multe persoane evacuate primesc asistență din partea autorităților.

‘Acum avem un plan clar de evacuare, după care vom stabili măsuri pentru cei care și-au pierdut locuințele’, a declarat Paget-Brown.

ACTUALIZARE Drumurile din zona clădirii Grenfell Tower au fost închise. Primarul Londrei, Sadiq Khan, a transmis că este în contact permanent cu pompierii, care lucrează împreună cu angajații serviciului de ambulanță și cu poliția.

ACTUALIZARE Un martor, Omar Choudry, a declarat pentru CNN că a văzut pe cineva sărind de la etajele intermediare, încercând să scape de flăcările care cuprinseseră clădirea.

Coloana de fum este vizibilă din orice punct al Londrei.

ACTUALIZARE Un martor intervievat de CNN, Ayyube Assif, a povestit că a văzut flăcările de la 5 mile. În clădire locuiesc verișorul său și familia acestuia, așa că s-a grăbit să vadă ce s-a întâmplat cu ei. A intrat în clădire și a văzut locatari cu copii grăbindu-se să iasă. Un micuț purtat pe brațe nu putea să respire.

El a văzut oameni care săreau de la geam.

Familia vărului său este acum în siguranță. Copilul lor a fost transportat la spital.

ACTUALIZARE Flăcările încep să se domolească. O coloană neagră de fum domină întreaga zonă. Operațiunile de salvare sunt în plină desfășurare.

Potrivit unui localnic citat de CNN, lumini din apartamente erau aprinse pe o parte a clădirii, în timp ce pe cealaltă parte focul se întețea și se răspândea cu repeziciune. Dave Phippen a fost trezit de zgomotul celor din apartamente care strigau după ajutor.

„Am ieșit prin grădina din spate și am văzut (focul n.r.). Se auzeau oameni țipând. Sper că cei care locuiau la etajele de sus au reușit să iasă”, a povestit el.

ACTUALIZARE Serviciul de Ambulanță din Londra transmite că a trimis 20 de echipaje în North Kesington. ‘Prioritatea noastră este să stabilim nivelul și natura rănilor suferite și să ne asigurăm că victimele sunt tratate și transportate la spital’, se arată într-un comunicat.

ACTUALIZARE Un reporter Guardian a surprins imagini cu vecini care încearcă să comunice cu o persoană prinsă la etajul 7 al Grenfell Tower.



ACTUALIZARE Pompierii luptă de ore bune cu flăcările. Grenfell Tower se află în North Kensington, vestul Londrei, lângă stația Latimer Road și în apropiere de Notting Hill. Flăcările au izbucnit la etajul al doilea și s-au extins cu repeziciune.



Mai mulţi martori au afirmat că s-au auzit ţipete în interiorul clădirii, transmite AFP, citată de Agerpres.

Poliţia londoneză a precizat că, „deocamdată, numai doi răniţi primesc îngrijiri la faţa locului după ce s-au intoxicat cu fum”. 

„Poliţia, brigada de pompieri şi serviciile de ambulanţă din Londra sunt la faţa locului”, a adăugat poliţia londoneză. 

„Patruzeci de maşini de 200 de pompieri au fost chemaţi la incendiul de la turnul Lancaster West Estate”, în cartierul North Kensington, a făcut cunoscut London Fire Brigade. 

Fotografii publicate de martori pe reţele sociale arată întregul imobil cuprins de flăcări.

Pompierii au fost chemaţi în jurul orei 01.15 (00.15 GMT) la incendiul care s-a declanşat în acest turn construit în anul 1974.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă