Locul 2 la suprafața livezilor de meri în UE, locul 7 la producție. Și totuși, importăm mere de zeci de milioane de euro

10 februarie 2018, 19:50

Producătorii autohtoni își găsesc cu greu loc în marile rețele comerciale, care se aprovizionează în primul rând din Polonia și Ungaria.

Situația a stârnit îngrijorare și la Banca Națională a României, mai ales că importurile cresc într-un ritm alarmant.

Ce m-a frapat pe mine aşa, am discutat cu colegii, este ca importăm foarte multe mere. Avem vreo 14% din totalul suprafeţelor cultivate cu meri, să spunem, din Uniunea Europeană, dar numai 3% din producţie. Bineînţeles că aici e vorba de îmbătrânirea livezilor. Ele trebuie reînnoite„, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu.

Și totuși, românii spun că preferă merele autohtone. Unii comercianții chiar încearcă să profite din plin, într-un mod mai puțin cinstit: pun eticheta “Voinești” pe produse din import.

În Valea Dâmboviței încă există livezi plantate acum 80 de ani. Nu mai sunt rentabile, dar puțini pomicultori își permit să le înlocuiască. Și mai puțini au bani să construiască depozite.

România este pe locul al II-lea în Uniunea Europeană, după Polonia, ca suprafață a livezilor de meri, cu 55 de mii de hectare. Ca producție suntem însă pe locul al șaptelea.

Într-un an importam mere în valoare de aproape 40 de milioane de euro, arată cele mai recente date.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite