Locuitorii unui sat din Republica Moldova, la strâns obuze ca la strâns ciuperci. Proiectilele erau duse la fier vechi

În satul Bălţaţi, din Republica Moldova, obuzele rămase din timpul războiului au luat viaţa multor oameni, iar alţi localnici au fost schilodiţi, după ce bombele le-au explodat sub picioare. În multe cazuri, de vină sunt chiar victimele. Unii oameni căutau obuze neexplodate pentru a le vinde la fier vechi.

12 Noiembrie 2021, 21:29 Știrile TVR |

În pădurea din satul Bălţaţi, în Al Doilea Război Mondial s-au dat lupte grele. Se spune că în zonă ar fi îngropat un depozit de armament şi obuze. Sătenii ştiu de existenţa acestui loc şi deseori caută bombe.

Acum câţiva ani, localnicii veneau la strâns obuze ca la strâns ciuperci. Oamenii declanșau exploziile, după care duceau schijele la fier vechi.

Sătenii recunosc că nu există om în sat să nu fi fost în pădure după bombe.

Anul trecut, au intervenit geniştii. Timp de 3 luni, aceştia au periat cele 40 de hectare de pădure. Numărul de obuze găsite i-a uimit chiar şi pe ei. Bombele au fost distruse chiar la faţa locului.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost găsite sute de mii de obuze, din războaiele mondiale sau de la războiului moldo-rus din stânga Nistrului.

În ultimii 30 de ani, 24 de oameni au murit, iar 30 au fost răniţi în urma exploziilor de muniţii rămase în solul Republicii Moldova.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 35°C
IASI 36°C 34°C
CLUJ 34°C 25°C
CONSTANTA 28°C 29°C
CRAIOVA 35°C 29°C
BRASOV 33°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI