Locuitorii din Republica Moldova se întorc la încălzirea cu lemne, din cauza scumpirii gazului. Stocurile ocolurilor silvice sunt pe terminate și oamenii se trec pe liste de așteptare

Scumpirea resurselor energetice îi determină pe tot mai mulţi basarabeni să treacă la încălzirea cu lemne. Pădurarii fac faţă cu greu numărului mare de solicitări, iar în unele zone ale Republicii Moldova stocurile de lemn s-au epuizat. Pădurarii admit că, pentru a face faţă cererii mari, ar putea începe, în mai puţin de două săptămâni, tăierile planificate pentru anul viitor.

05 Noiembrie 2022, 17:58 (actualizat 05 Noiembrie 2022, 21:39) Știrile TVR |

Bărbatul din imagini a venit de dimineaţă la Ocolul Silvic din oraşul Căușeni, aflat la 60 de kilometri de Chișinău, ca să își cumpăre lemne de foc. Cererea depăşeşte însă cu mult oferta, așa că a fost pus deocamdată pe o listă de aşteptare. Și-ar putea ridica lemnele după câteva săptămâni.

Gazul s-a scumpit tare. Şi nu e convenabil. Numai cu lemne.

În situația lui, sunt zeci de oameni care caută să cumpere lemne pentru încălzire.

Am fost şi pe la piaţă, şi nu prea este. Şi aici, mai de încredere. Nici nu am întrebat cât costă. Dar cât a fi, atât o să achit. Că altceva ce să facem?

Nu toţi oamenii au avut însă norocul să prindă un loc pe lista de aşteptare.

Lemn este puţin, şi aşteptăm. Ei au dat la bătrâni întâi lemn.

Ocolul silvic din Căușeni nu face față cererii. Nu există în acest moment lemne în stoc, însă specialiștii spun că fac eforturi să ofere populației lemnele necesare.

NICOLAE MUNTEANU, şeful Ocolului Silvic Căuşeni, Republica Moldova: Lucrările de exploatere produse secundare le avem planificate ca să le finalizăm la 31 decembrie. Noi anul acesta ne-am propus să le finalizăm la 15 noiembrie. Masa lemnoasă care este recoltată este imediat, din parchete, eliberată populaţiei.

Autoritățile de la Chișinău sunt însă optimiste pentru perioada următoare.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii, Republica Moldova: Lumea a început să se îndestuleze cu aprovizionare cu lemne de foc, totuşi e luna noiembrie, marea majoritate a gospodarilor deja au lemnele acasă. Evident că noi o să aducem şi lemn din România, ca să fim aprovizionaţi continuu.

În ocolurile silvice, preţul lemnelor de foc variază între 357 şi 756 de lei moldovenești pentru un metru ster.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI