Locuitorii din Chiajna au rămas cu gunoiul la poartă, după ce firma de salubritate i-a anunțat că intră în vigoare colectarea selectivă

Cu probleme mari în privința siguranței pentru mediu a gropilor de gunoi și, pe zi ce trece, sufocată de pet-uri, România face doar pași de melc în ceea ce privește colectivă selectivă a gunoiului. Mai multe localități au început programele de acest fel, care au venit la pachet și cu dublarea prețului. Trecerea la noua realitate s-a făcut, însă... românește. Peste noapte și fără un plan serios. Așa au ajuns locuitorii unei comune din județul Ilfov să stea cu sacii de gunoi reciclabil la poartă.

17 Aprilie 2019, 20:15 |
Au rămas cu gunoaiele la poartă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Luna trecută, locuitorii acestei comune de lângă Capitala au fost anunțați că, începând cu luna aprilie,  sunt obligați să colecteze selectiv gunoiul. O dată la două săptămâni, anunță firma de salubritate, urma să se ridice din Chiajna gunoiul care nu e menajer -  adică plastic, hârtie sau metal.

Locuitorii au primit saci speciali pentru acest lucru și s-au conformat noilor reglementări, care au venit odată cu dublarea sumelor lunare pentru ridicarea gunoiului. Se plâng, însă, că firma de salubritate nu respectă programul și au ajuns să trăiască cu sacii de gunoi la poartă.

Contact telefonic, primarul localității Chiajna a refuzat să stea de vorba cu reporterul TVR, invocând motive de sănătate. Ne-a trimis, însă, la primărie, pentru a afla mai multe detalii. Ceea ce am și făcut. Un lucrător al firmei de salubritatea ne-a expus exact motivele din cauza cărora s-a ajuns în această situație:

Contactați în mai multe rânduri, reprezentanții Gărzii de Mediu Ilfov nu au fost de găsit pentru a ne oferi un punct de vedere.

Taxa lunară pentru ridicarea gunoiului a ajuns în Chiajna la 12 lei de persoană, după ce anul trecut nu trecea de 7 lei.

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană în privința reciclării. Doar 3% dintre deșeurile colectate în țara noastră  sunt în acest moment reciclate, în condițiile în care România și-a asumat, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, că va ajunge în 2020 la o cotă de reciclare de cel puțin 50%.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 12°C 12°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 12°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI