Locuinţă din perioada Precucuteni, cu o vechime de peste 6 mii de ani, descoperită în zona Topoliţa, Neamț

Descoperire de excepţie! La câţiva kilometri de Târgu Neamţ, arheologii au scos la lumină o locuinţă din civilizaţia Precucuteni, cu o vechime aproximativă de peste 6 mii de ani. Nu este prima de acest gen găsită în zonă, dar calitatea vestigiilor le poate oferi cercetătorilor o viziune mai clară asupra modului în care civilizaţia înfloritoare s-a dezvoltat în zona Moldovei.

07 August 2022, 23:33 (actualizat 08 August 2022, 00:05) Știrile TVR |

În zona localităţii Topoliţa se află un bazin arheologic extrem de bogat în vestigii milenare. Până acum s-au găsit aici doar fragmente de vase, unelte şi statuete. Pentru istorici, perioada Precucuteni este deosebit de interesantă, pentru că indică un grad înalt de civilizaţie, o ierarhie comunitară avansată şi aşezări bine organizate.

La câţiva metri de locul unde s-au găsit rămăşiţele arse ale unei încăperi, arheologii au scos la lumină fragmentele unei bucătării preistorice.

Cu aceste vestigii, specialiştii încearcă să recompună o civilizaţie care a trăit pe aceste meleaguri acum 5-6.000 de ani.

Ritualurile funerare se numără printre aceste mistere.

Munca pe şantier este solicitantă, însă tinerii iubitori de istorie trăiesc momente deosebite atunci când descoperă artefacte.

Locuinţa scoasă la lumină în judeţul Neamţ se înscrie pe traseul bogat în vestigii istorice denumit Drumul Sării, care urmăreşte o linie între localităţile cu izvoare de apă sărată, începând de lângă Piatra Neamţ şi până la Fălticeni.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 29°C
IASI 29°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI