Locuințe antice și un drum droman, descoperite în şantierele de reparaţii deschise pe mai multe străzi în Alba Iulia

Frânturi de istorie ies la lumina în Alba Iulia, în şantierele de reparaţii deschise pe mai multe străzi. Astfel, au fost descoperite locuințe antice, dar și un drum din fosta colonie romană Portos. Deşi existența vechii localități nu era un mister pentru arheologi, descoperirile aduc un plus de informație despre modul în care se desfășura viața în aceste locuri acum 1800 de ani.

28 Mai 2023, 14:56 Știrile TVR |

Lucrările de şantier au scos la iveală ziduri, obiecte de inventar dar și un drum roman, care aduce clarificări despre modul în care funcționa societatea antică De la acea vreme.

Proiectul de mobilitate urbană care a dus la descoperirea sitului arheologic este finanțat din fonduri europene si prevede reabilitarea mai multor străzi din Alba Iulia.

Acestea nu sunt primele descoperiri arheologice din cartierul Partoș. În urmă cu 12 ani, introducerea reţelei de canalizare a scos la suprafaţă mai multe artefacte.

Castrul roman Apulum a fost una dintre cele mai importante aşezări romane, mai ales că aici se află şi reşedinţa guvernatorului provinciei Dacia Felix, dar şi tezaurul în care era păstrat aurul extras din munţii Apuseni, înainte ca acesta să ia drumul Romei.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI