Locuințe mai scumpe, dar mai eficiente energetic, în 2021

30 decembrie 2020, 20:15

Reguli pentru creșterea performanței energetice se aplică tuturor clădirilor pentru care se solicită autorizație de construcție după 31 decembrie. De la case particulare și blocuri, la sedii de instituții sau ansambluri rezidențiale.

Cel puțin 30% din energia consumată ar urma să fie asigurată din surse regenerabile cu ajutorul unor echipamente precum panourile solare sau pompele de căldură. Camerele vor avea sisteme de autoreglare a temperaturii.

În cazul ansamblurilor rezidențiale, dezvoltatorii vor fi obligați să asigure și tubulatura pentru cablurile necesare stațiilor de încărcare a mașinilor electrice.

Constructorii spun că noile reguli vor duce la scumpirea locuințelor. Ei reclamă că legea e neclară și cer autorităților norme de aplicare.

Reprezentații Ministerului Dezvoltării au precizat, pentru Știrile TVR, că vor revizui metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor și că vor elabora ghiduri, anul viitor. Specialiștii în energie se așteaptă ca noile reguli să aducă și facturi mai mici.

Noile reguli pentru creșterea performanței energetice se aplică și în alte țări. La nivel european, clădirile consumă aproximativ 40% din totalul energiei și sunt responsabile și de emisii mari de dioxid de carbon.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă