Locuințe mai puține, prețuri mai mari. Explozia prețurilor la materialele de construcții reduce avântul imobiliar

3 noiembrie 2022, 21:00

În septembrie, la nivelul întregii țări, numărul autorizațiilor de construire a scăzut cu 21 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit statisticilor oficiale. Cel mai mult în București, dar aici există o particularitate: PUZ-urile de sector sunt suspendate sau anulate. Însă marea problemă din construcții o reprezintă explozia prețurilor la materialele de construcții.

Ramona Ganea, de la Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari, susține că „Inclusiv în luna septembrie am întâmpinat scumpiri de 20% pentru cărămidă, de exemplu, pentru Ytong, acel BCA special, care este și un produs verde. Dacă ne referim la scumpirile pe care le-am întâmpinat de-a lungul anului ele sunt cel puțin duble.”

La rândul său, Călin Vișan, dezvoltator imobiliar în Cluj, afirmă că: „Un alt motiv important pentru această scădere a sectorului construcţiilor, în special pe zona de rezidenţial, este scăderea cererii de cumpărare, din cauza dobânzilor mari la care cumpărătorii se pot finanța de la bănci şi a incertitudinii din piaţă„.

Construcții rezidențiale mai puține înseamnă prețuri mai mari la locuințe și chirii. Dezvoltatorii spun că cine are nevoie de o locuință și are bani sau acces la un credit, ar trebui să se grăbească.

Evident că vor fi scumpiri. Accesul la o locuință, în perioada următoare va fi mai dificil„, a explicat și Adriana Iftimie, director general la Federația Patronatelor Societăților din Construcții, la TVR INFO.

Analistul imobiliar Radu Zilișteanu este de părere că: „Oricum ia un credit mai puţin avantajos. Pe de altă parte, preţurile au crescut pe piaţă, eu zic că poate să mai aştepte până când dobânzile își vor reveni şi probabil că treaba asta se va întâmpla într-un an, doi, trei”.

După părerea sa ar fi mai bine de stat în chirie, decât să cumperi casă nouă, dar ”pe de altă parte, cresc şi chiriile. E adevărat. Trebuie văzut un echilibru, făcut un calcul”, mai spune analistul.

Potrivit dezvoltatorilor, un apartament care valora în jur de 56-57 de mii de euro a ajuns să coste anul trecut 70-75 de mii. Iar prețul a urcat spre 80 de mii de euro anul acesta. Cele mai mari creșteri de preț au fost în Cluj Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă