Tot mai mulți urși coboară din păduri în zonele locuite, în căutare de hrană. Au fost emise mai multe mesaje RO-ALERT

9 iunie 2023, 13:09

De două săptămâni, o ursoaica rănită și trei pui fac vizite nocturne în gospodării, fără să pară deranjați de prezența oamenilor. Din cauza rănii, ursoaica ar putea fi foarte periculoasă, dacă se simte încolțită. Oamenii au încercat să o alunge cu petarde, dar în zadar. Până acum ursoaica a distrus câteva garduri, dar și pereții unor cabane.

Localitatea Dărmăneşti situată pe malul lacului de acumulare de la Valea Uzului este o destinație de vacanță populară în zonă.

Autoritățile locale au montat o cușcă pentru a prinde urosaica și puii pentru a-i reloca.

Specialiștii spun că încălzirea vremii din ultimii ani a permis ursoaicelor să aibă câte 3-4 pui. În unele păduri, evaluările silvicultorilor indică dublarea sau chiar triplarea numărului de animale.

Adrian Titianu, responsabil vânătoare Direcția Silvică Bacău: În cele 8 fonduri silvice ale județului Bacău am avea un optim de 56 de urși, dar avem în jur de 200.

Nici localnicii din Păuleşti, Prahova, nu erau obișnuiți până acum cu prezența urșilor. Dar animalele au început să coboare tot mai des în gospodării, unde fac prăpăd. Un crescător de animale este disperat din cauza că un urs vine aproape în fiecare seară în gospodăria să.

Constantin Cantacuzino, crescător de animale: A omorât două, din una a și mâncat. A plecat, a venit și a două seară, și a treia, și a patra.

Tudor Sandu, primar Pauleşti: Am citit în lege dacă se apropie de oamnei îl eutanasiem, dacă nu îl relocam. Am 58 de ani și până acum ursul nu cobora mai jos de Coțofenești.

Localnicii se tem acum să mai meargă în zonele din apropierea localității.

În ultimele zile ISU Prahova a emis mai multe mesaje RO-ALERT, în care anunțau prezența sălbăticiunilor în mai multe localități din județ. La Câmpina un șofer a filmat un exemplar, care alerga pe străzi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite