Localnicii din Ciorogârla, alertați de proiectul construirii în comună a unei stații de reciclare a deșeurilor

Vestea că în comuna lor, Ciorogârla, Consiliul Județean Ilfov intenționeză să cumpere două terenuri de 87.0000 de mp pătrați pentru a construi o stație pentru reciclarea deșeurilor din județ, i-a alertat maxim pe localnici. Aceaștia se tem că ar putea fi poluați. Nici vorbă, spune Consilul Județean care îi asigură pe locuitori că tot procesul va fi făcut într-un mediu controlat. Deocamdată, proiectul se află în dezbatere publică.

09 August 2021, 20:56 Știrile TVR |

Un milion de tone de deșeuri. Atât produce Capitala în fiecare an. Miile de camioane descarcă gunoaiele în acest moment într-o singură groapă, în depozitul de la Vidra, o localitate aflată de 20 de kilometri distanță. Tot acolo ajung și deșeurile din localitățile-satelit ale Bucureștiului, aflate în județul Ilfov. În maxim doi-trei ani, spun specialiștii, groapa va fi plină până la refuz. Autoritățile încercă de ani buni să găsească soluții alternative.

Vestea că mai marii județului vor să construiască în Ciorogârla un "Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Ilfov" îi sperie pe localnici. Aceștia se tem de mirosurile pestilențiale, dar și de faptul că ar putea fi poluată pânza freatică și așa ridicată.

Nici primăria nu este de acord. Potrivit acesteia, până acum nu a participat la nicio discuție cu cei care conduc județul.

Mai exact, cele două terenuri sunt încadrate de Autostrada A1 și Râul Ciorogârla care se află la câteva sute de metri.

Într-un răspuns pentru TVR, Consiliul Județean Ilfov îi asigură pe localnici că "Tratarea biologică a deșeurilor se va face prin digestie anaerobă, deci aspectele privind emisiile de proces sunt realizate într-un mediu controlat. Proiectul este finanțabil din Fonduri europene structurale și de investiții, prin Programul Operațional Infrastructura Mare și este pregătit cu sprijinul Jaspers. Instalațiile vor fi construite conform prevederilor, iar UE va verifica respectarea parametrilor și a condițiilor de funcționare a acestora."

Activiștii de mediu sunt, însă, ceva mai sceptici.

În prezent, proiectul se află în dezbatere publică și poate fi citit pe site-ul oficial al Consiliul Județean Ilfov.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI