Localitate din regiunea Kiev lovită de rachetele rușilor. Ținta predilectă o reprezintă așezările civile și infrastructura energetică a țării

26 noiembrie 2022, 12:37

Atacurile rușilor asupra așezărilor civile sunt tot mai intense. Președintele Zelenski a fost să vadă cu ochii lui dezastrul provocat mai multor blocuri de locuințe din Vişhorod, o localitate din regiunea Kievului. Șeful statului a mers și în câteva așa-numite „centre de invincibilitate”, corturi și alte spații publice unde autoritățile oferă gratuit oamenilor un loc unde să se încălzească, să-și încarce dispozitivele electronice și să aibă acces la internet. Într-un rar gest de dezaprobare Zelenski l-a criticat pe primarul capitalei pentru organizarea precară a acestor centre.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: Centre de Invincibilitate au fost deschise în toată ţara dar, din nefericire, autoritățile locale nu au făcut o treabă bună peste tot. În special sunt multe reclamaţii la Kiev. Practic, singurele locuri care funcționează corect sunt cele organizate în spațiile serviciilor de urgență şi în gara centrală. În restul, şi sunt reţinut când spun asta, mai este multă treabă de făcut.

Kievul este printre orașele care suferă cel mai mult din cauza întreruperilor. Potrivit lui Zelenski peste 600 de mii de locuitori din capitală nu au curent, în unele cazuri de mai mult de 30 de ore.  Și la Odesa doar farurile mașinilor oferă lumină, în timp ce întreruperi în alimentarea cu energie sunt raportate pe zone extinse și la Liov, Vinitia și Dnipropetrovsk.

JENS LAERKE, purtător de cuvânt, biroul ONU pentru Ajutor Umanitar: Ucraina devine tot mai rece fără energie, fără apă curentă şi fără căldură. Împreună cu partenerii ajutăm autorităţile cu generatoare pentru instituții vitale cum sunt spitalele și școlile. Aproape 400 de generatoare au fost deja livrate de diferite agenții ONU și alte câteva mii urmează să fie trimise. 

Agenția americană USAID a donat ucrainenilor zeci de mii de paturi. Ambasadorul SUA în Ucraina a mers pesonal la gara din Kiev unde 22 de mii de astfel de paturi au fost oferite căilor ferate pentru a-i ajuta pe pasageri să îndure frigul din sălile de așteptare.

BRIDGET BRINK, ambasadorul SUA în Ucraina: Încercarea rușilor de a arunca Ucraina în frig şi întuneric, îi face pe ucraineni, dar și pe noi, să fim cu atât mai deteminați să muncim fără oprire că să ne pregătim de iarnă.

Și ministrul britanic de externe, aflat în vizită la Kiev a promis că Londra va oferi un spijin practic crucial Ucrainei în această iarnă. James Cleverly a promis că Regatul Unit va aloca încă 3 milioane de lire în așa-numitul fond de parteneriat pentru o Ucraină rezilientă și a anunțat că Londra va mai furniza 24 de ambulanțe și 6 vehicule blindate cu scopul de a ajuta populația civilă.

Civilii sunt permanent și ținta atacurilor rușilor. Cel puțin 15 oameni au murit și 35 au fost răniți la Herson unde armata rusă a lovit de aproape 50 de ori într-o singură zi. Spitalul din oraș a fost evacuat. Potrivit serviciilor britanice de informații în multe atacuri rușii folosesc rachete de croazieră din anii ’80 de pe care au fost scoase focoasele nucleare. O improvizație care, spun analiștii, arată gravele probleme privind stocurile de armanent ale armatei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite