Localități fără utilități. Milioane de români nu sunt racordați la canalizare, apă, gaze și căldură

18 iulie 2018, 20:02

Lucia Popescu lucrează ca economist în București. În 2010, s-a mutat la casă, în cartierul „Pădurea Băneasa”, din nordul Capitalei. Și-a dorit un trai liniștit, departe de aglomerație, dar a găsit numai probleme.

„Fără iluminat public, fără drumuri, fără canalizare, apă curentă, suntem în Sectorul 1 al Bucureștiului” – Lucia Popescu.

Mii de bucureșteni care trăiesc în ansamblurile rezidențiale din zonă plătesc facturi mai mari cu peste 50% la întreținere pentru că nu există canalizare.

Aceste blocuri au fost construite în ultimii zece ani. Nu au canalizare, ci fose septice care sunt golite cu ajutorul vidanjelor de cel putin trei ori pe zi.

Reprezentanții Primăriei Sector 1 precizează că nu pot face investiții.

Planul Urbanistic Zonal a fost anulat de Tribunalul București, în 2017.

La nivel național, doar 40% dintre localități au fost racordate la rețeaua de canalizare, anul trecut, potrivit Instititutului Național de Statistică. Cele mai mari probleme sunt la sate unde străzile se inundă la prima ploaie torențialaă.

Mai puțin de o treime dintre localități primesc gaze naturale.

Doar 3% au beneficiat de energie termică, mai arată statisticile oficiale. Sunt probleme mari și cu iluminatul public.

Prin Programul Național de Dezvoltare Locală – „PNDL I” s-au cheltuit doar 3,5 miliarde de lei, din totalul de 5,7 miliarde de lei. PNDL II, program derulat în perioada 2017-2020, are un buget mai mare, de 8.6 miliarde de lei. Primăriile au cheltuit, până în prezent, doar 123 de milioane de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă