Liviu Pop: În următorii doi ani de zile trebuie să avem avizate toate unitățile de învățământ preuniversitar

22 august 2017, 14:41

Liviu Pop a mai anunțat că ministerul demarează un proiect prin care învățământul preuniversitar dintr-un întreg județ va fi complet informatizat și un al doilea proiect prin care 60 de licee de profil vor fi dotate cu laboratoare performante de informatică.

 

Declarații ale ministrului Educației Liviu Pop:

– Suntem la zi în ceea ce înseamnă pregătirea anului școlar preuniversitar. În perioada acesta continuă o serie de investiții în infrastructura școlară. Am inaugurat 8 grădinițe și școli. Urmează și zilele următoare, prin bugetul MEN, ca până la 11 septembrie să mai avem inaugurate câteva unități de învățământ, corpuri noi de clădire, autorizate ISU și sanitar.

– Toți colegii mei din inspectoratele școlare, din unitățile școlare, alături de autoritățile locale, prin programul național de dezvoltare locală au alocate deja sumele pentru reabilitarea a în jur de 2000 de corpuri de clădire.

– În momentul în care am intrat în vacanță de vara, din cele 31 297 de clădiri pe care le are în coordonare MEN pentru învățământ preuniversitar, numărul avizelor sanitare a fost doar pentru 19566, numărul de avize de mediu pentru 452, PSI 2261 autorizații și 4200 avize.

– Așa cum ne-am angajat prin programul de guvernare în următorii doi ani de zile alături de autoritățile locale trebuie să avem avizate toate unitățile de învățământ preuniversitar.

– Azi am finalizat un alt punct din programul de guvernare, sau cel puțin demarăm un punct din proiectul de guvernare. Am introdus în programul de guvernare digitalizarea completă a unui județ, din punct de vedere al învățământului preuniversitar. În etapa de selecție au intrat județele care nu sunt dezvoltate pe finanțare europeană, niciun criteriu de finanțate, care au un număr de profesori între 4000 și 5000 și un număr de elevi cuprins între 45 de mii și 50 de mii, iar proiectul sa aibă sustenabilitate.

– Am înaintat adrese către 11 județe eligibile, urmează ca în momentul în care avem răspunsul că își preiau acele obligații de sustenabilitate să vedem pe care dintre cele 11 îl vom alege. Alegerea va fi anunțată într-o conferință de presă pentru a fi transparentă.

– În unitățile din județul ales vor fi tablete pentru uzul elevilor, fiecare clasa va avea un număr egal nu numărul băncilor, laptopuri pentru toți profesorii din județ, table inteligente – câte una în fiecare clasă,  wireless la nivelul întregii școli.

– Un alt proiect pe care pot să îl anunț azi în conferință de presă este cel legat de promovarea și susținerea competențelor în educație prin dezvoltarea competențelor în Tehnologia informației. Este un proiect finanțat de către Guvernul Japoniei în care MEN este beneficiar, iar prin acest proiect se urmărește crearea de condiții optime pentru 60 de centre de pregătire în informatică.

-Vom dota 60 de licee cu profil matematică-informatică  cu câte un laborator performant de pregătire, 26 de calculatoare și o tablă smart. Vom forma 148 de cadre didactice, 2 din fiecare liceu plus informaticianul de la inspectoratul școlar. Perioada de implementare este anul acesta, se va finaliza în 31 decembrie anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite