După câteva volume de publicistică şi eseistică, Liviu Ornea, profesor de matematică la Universitatea din Bucureşti, debutează în literatură cu un volum de proză scurtă. "Viitorul anterior" e o carte despre memorie, amintiri voalate şi îmbătrânire.
Matematicianul Liviu Ornea își face debutul literar cu o carte de autoficțiune. Eroul central e un fizician septuagenar, care-și rememorează viața. Ce-i reușește foarte bine autorului e să-i dea cititorului senzația că intră în mintea personajului, că are acces la fluxul amintirilor acestuia, cu sincopele și revenirile sale. Sunt amintiri confecționate. Avertismentul lui Liviu Ornea pentru noi, publicul său, e să rămânem în literatură și să nu-l identificăm pe cel care scrie cu personajul său.
În Viitorul anterior, vedem desfășurându-se cu umor și melancolie secvențe din copilărie, iubiri din adolescență, peripeții din armată, personaje de neuitat. Unul dintre ele e Ana, încarnarea unei femei excepționale prin devotamentul ei. E Ana încărcată cu plase care face aprovizionarea de la piață și de la supermarket.
Un alt episod memorabil e acela al unei beții la mare, cu un cocktail recreat după o rețetă a rusului Venedikt Erofeev din volumul lui celebru Moscova-Petuşki.
Liviu Ornea mărturisește că scrie în cercuri concentrice, revine mult asupra frazelor. In genul atțt de pretențios al prozei scurte, care pretinde concentrare și minutie, pe care l-a încercat, are simpatiile sale clare.
Literatură-matematică, binomul funcționează perfect pentru Liviu Ornea, dintotdeauna. Tatăl lui a fost cunoscutul istoric literar Zigu Ornea.