Liviu Dragnea a ieșit din închisoare: A fost o perioadă de doi ani de chin și suferință. Mi s-a cerut să-mi recunosc vinovăția, dar am refuzat. Mă consider deţinut politic

Liviu Dragnea a ieșit din penitenciar
Liviu Dragnea a ieșit din penitenciar
15 iulie 2021, 07:30

Fostul lider al PSD şi-a câştigat libertatea la Tribunalul Giurgiu, unde a cerut strămutarea dosarului, pe motiv că în București judecătorii nu sunt imparţiali. Dragnea va lucra la firma fiului său şi nu se grăbeşte să revină în politică. Consideră că PSD a devenit un partid de operetă, condus de oameni lași. Sunt primele cuvintele ale lui Liviu Dragnea în libertate, după cei doi ani și două luni petrecuți la Penitenciarul Rahova.

Dar primele gânduri au fost pentru iubita sa, Irina Tănase, care l-a așteptat la poarta penitenciarului.

În fața penitenciarului s-au strâns și mai mulți susținători care au ținut să-l întâmpine pe fostul lider al PSD.

Timp de două ore, cei doi avocați ai fostului președinte al PSD au încercat să îi convingă pe judecători că acesta îndeplinește condițiile pentru a fi eliberat.

Apărătorii fostului președinte al Camerei Deputaților au susținut că acesta a participat inclusiv la editarea unei reviste în penitenciar. Dar au vorbit și despre amenințări, inclusiv cu violul, la adresa lui Liviu Dragnea.

După două ore în care au deliberat, judecătorii au i-au dat câștig de cauză.

Epopeea eliberării fostul șef al PSD a început în luna aprilie. Atunci, a cerut Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat pentru că a ispășit două treimi din pedeapsă, dar solicitarea i-a fost respinsă. A contestat-o la Tribunalul București, însă magistrații au considerat că trebuie să rămână în spatele gratiilor fiindcă nu a dat semne de îndreptare. Avocații au cerut apoi Curții de Apel București mutarea dosarului și așa soarta liderului PSD a ajuns la mâna a doi magistrați de la Tribunalul Giurgiu, care au pus capăt încarcerării.

Irina Tănase și Liviu Dragnea au plecat de la Penitenciarul Rahova spre un apartament din sectorul 4 al Capitalei. Liviu Dragnea a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova în luna mai 2019, când a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Liviu Dragnea este liber, dar nu a scăpat de problemele în justiție. El este urmărit penal și în alte dosare deschise de procurorii DNA.

ACTUALIZARE Liviu Dragnea a fost așteptat acasă de prieteni și de jurnaliști și a făcut alte declarații: „În fiecare zi îmi imaginam cum este acasă, cu copiii, cu Irina, prietenii mei dragi care au rămas. […] Urmează, în primul rând, niște investigații de sănătate și cred că e nevoie de o reparație capitală pentru că, din păcate, dreptul meu la sănătate a fost călcat în picioare.”

ACTUALIZARE 16.20 Liviu Dragnea a ieșit din penitenciar și a făcut declarații jurnaliștilor care îl așteptau: „A fost o perioadă de doi ani de chin și suferință. Eu mă consider deţinut politic, pentru că am intrat nevinovat. Mi s-a cerut insistent în ultimele luni ca, la instanţă, când se va judec liberarea să îmi recunosc vinovăţia, ceea ce nu am acceptat, pentru că se dorea să se valideze acest dosar politic.  Eu, când am plecat, România era o țară prosperă. Din păcate, azi e o dictatură feroce, este amanetat viitorul României. Din păcate, nu există Opoziţie, PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni laşi.”

Liviu Dragnea a fost așteptat la ieșirea din închisoare de mai mulți susținători.  Fostul lider PSD a plecat de la penitenciar împreună cu iubita sa

„Mergem acasă, ne întâlnim cu copiii lui, cu prietenii apropiați care au rămas lângă noi pe toată perioada asta”, a declarat Irina Tănase,  iubita lui Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE 13.31: Tribunalul Giurgiu a decis ca fostul lider al PSD Liviu Dragnea, care execută la Penitenciarul Rahova o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, să fie eliberat condiționat.

ACTUALIZARE 10.24: Instanța a rămas în pronunțare.

Dragnea a cerut în timpul ședinței să se adreseze instanței. ”Eu am constatat din motivarea instanței că eu am toate criteriile legale îndeplinite. Din punct de vedere obiectiv pot fi eliberat. Ce înțeleg dintr-o parte și din alta e că pot fi eliberat. (…) Eu din februarie aveam posibilitatea să fiu eliberat. Câte luni pedeapsă ar trebui să primesc pentru niște opinii expirate? Nu puteam să am în penitenciar alt comportament față de cel de dinainte. Mi-am dus pedeapsa cu decență și demnitate. Nu am nicio zi nicio oră. Am primit recompensă în fiecare lună inclusiv în luna iunie. Vă rog să judecați conform legii și să admiteți cererea„, a spus Dragnea.

_______________________________________________________________

ACTUALIZARE 10.00: Unul din avocații lui Dragnea, Liviu Popescu, face o comparație cu un caz de angajări fictive din Franța, unde prejudiciul ar fi fost de 200 de ori mai mare, însă pedeapsa ar fi fost 2 ani cu suspendare în timp ce Dragnea are 3 ani și șase luni cu executare. Avocații lui Dragnea acuză condițiile proaste din penitenciar: ”Nu mai invită pe nimeni la baie Liviu, în pușcărie nu e ca la Parlament. Amenințarea cu violul e pe față. În acest sistem parchetul vrea să-l mai rețină ca să-l reeduce”.

________________________________________________________________

ACTUALIZARE 9.37: Liviu Dragnea va fi prezent online în sala de judecată. La 9.28 grefierul a anunțat că Liviu Dragnea poate fi adus pentru videoconferință.

______________________________________________________________

În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”.

Conform actelor depuse în instanţă, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus „la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie”.

De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.

În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de specialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins însă cererea de eliberare condiţionată, Dragnea a făcut contestaţie, respinsă de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.

În motivarea deciziei de la Tribunalul Bucureşti, se arăta că „instanţa a apreciat că, din analiza coroborată a situaţiei personale a petentului, nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

În paralel, Dragnea a deschis un alt proces la Curtea de Apel Bucureşti în care solicita strămutarea de la Tribunalul Bucureşti la un alt tribunal din ţară a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare. El susţinea că judecătorii de la Tribunalul Bucureşti nu pot fi imparţiali în judecarea cererii sale, deoarece au semnat o petiţie faţă de modificarea Legilor Justiţiei, pe vremea guvernării PSD.

Deşi decizia Tribunalului Bucureşti era una definitivă, Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat-o, iar procesul a fost mutat la Giurgiu.

La Tribunalul Giurgiu dosarul a fost repartizat judecătoarei Ana Lazăr, însă aceasta a făcut cerere de abţinere, fiind înlocuită cu un alt magistrat.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.

Ulterior, Dragnea a câştigat mai multe procese cu penitenciarul, instanţele stabilind că i s-au încălcat mai multe drepturi, printre care dreptul la muncă şi la îngrijire medicală.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă