Liviu Dragnea: Preşedintele României este autorul moral al violenţelor de azi noapte. Premierul Sorin Grindeanu: Nu renunţ la Ordonanţa 13

2 februarie 2017, 09:39

Declaraţii Liviu Dragnea:

-Guvernul este chemat să exercite puterea legitim şi constituţional. A fost şi un vot de încredere pentru guvernul Sorin Grindeanu.

-să vă spun şi despre campania de minciună şi dezinformare de câteva zile. Şi eu, dacă aş fi stat numai la televizor, fără să mă uit pe decizia CCR, ce-a adoptat guvernul, aş fi ieşit în stare. O asemenea maşinărie de dezinformare eu nu am mai văzut de la revoluţie şi după revoluţie. Avem tot respectul pentru cetăţenii care manifestează, indiferent că e vorba de un om, 50.000, nu contează. Este un drept câştigat la revoluţie. Este important ca aceste opinii să se exprime fără violenţă. Pentru că situaţia de astă noapte din Piaţa Victoriei nu cred că este cea dorită de cei care protestează. Rugămintea noastră este să se delimiteze de aceste grupări care au vrut să confişte acest protest. Nu ştiu în mintea bolnavă a cui s-a născut acest plan.

-sper ca MAI şi Parchetul să reuşească să afle cine a gândit, organizat şi plătit acţiunile violente de azi noapte. Felicit ministrul de Interne, Jandarmeria şi alte structuri care au acţionat. Am înţeles că au fost certaţi de preşedintele României care, în opinia noastră, este, de fapt, autorul moral al violenţelor de azi noapte. Poate au fost certaţi ca să fie intimidaţi. Îi încurajăm. Şefului dispozitivului de la jandarmi i s-a aplicat o tăietură la picior, diseară va fi acolo. Un alt jandarm lovit la ochi a insistat să rămână acolo, şi alţi jandarmi. Îi încurajez să facă la fel, să nu se lase intimidaţi nici măcar de preşedintele Iohannis. Preşedintele este autorul moral al acestor proteste.

-am văzut şi declaraţiile ministrului de Interne legate de informaţiile de la SRI. informaţii care deja la ora 20 erau publice şi care nu  mai ajutau la nimic. Nu directorul SRI, în mod operaţional şi direct, către ministrul de Interne. Eu, ca pd al cam Dep, am solicitat dlui Adrian Ţuţuianu dacă există atribuţii ale comisie SRI.

-în ce priveşte campania de dezinformare, Ordonanţa care a fost dată pentru anumiţi lideri politici, am confirmarea la ceea ce bănuiam: nu opreşte procesul în care sunt implicat. Eu sunt acuzat de instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual, falsul intelectual rămâne. Nu cer clemenţă de la nimeni. Acum 2 săptămâni am finalizat cu avocaţii şi am reînceput o acţiune de redeschidere a procesului Referendumului. Am o plângere penală împotriva procurorului Lucian Papici pentru că a uzurpat calităţile oficiale că mi-a semnat actele în 27 septemrbie, mandatul s-a încheiat pe 22 septembrie. A doua acţiune este contestaţia la executare adresată Trib Bucureşti. Nu am hotărârea de condamnare care trebuie să conţină 3 elemente. Eu nu am această motivare, deci hotărârea nu este completă. Trebuie dată în 30 de zile şi semnată de toţi membrii completului. Dna Livia Stanciu s-a dus la CCR, este o prevedere că, orice judecător care se retrage, trebuie să termine toate dosarele. Vreau ca speţele mele inventate să mi le rezolv în instanţă.

-altă manipulare: Un domn de la un post tv a dat câteva informaţii: că este certă dorinţa noastră de a comasa DNA cu DIICOT. Dna Raluca Prună, cea care a inflamat discuţia despre ăînchisori, este cea care a anunţat anul trecut că un proiect de-al dumneaei este cel de comasare a DNA cu DIICOT. Culmea este că este implicată în aceste mitinguri. Niciodată PSD nu a venit cu această propunere, nici n-o avem în plan, mi se pare o prostie. Am văzut pe un site planul PSD de a pune mâna pe toată justiţia. Nu există un asemenea plan, este o aberaţie. În ce priveşte incitările unor jurnalişti, de a veni la mine acasă, expresii urâte. Sunt doar eu cu şoferul, un băiat tânăr, destul de fricos, nu sunt apărat de nimeni. Acelui domn i-am făcut plângere penală, poate îi speriem pe toţi. Nu e vorba doar de mine, ci de toţi miniştrii, după ce li s-au publicat numerele.

-despre ordonanţa în sine. Am avut şi o întâlnire cu ambasadorul SUA, 2 ore de vorbă. Am studiat ieri ordonanţa, cu avocaţii, şi decizia CCR. În ce a spus Curtea în motivare – această prevedere este din 68 şi este de inspiraţie sovietică. Am analizat prevederile iniţiale, cu „îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor”, au cerut, în art. respectiv, indicarea legii. Discuţia de 200.000 de lei – nu mă interesează pe mine acea limită. Puteau să pună oricât. Constituţia prevede că dacă un articol este decl neconstituţional în 45 de zile, îşi pierde efectele juridice. Deja sunt cei care se gândesc că, după 45 de zile, să facă contestaţie. Acel articol nu eliberează corupţii.

-n-am de gând să accept colegilor noştri să organizeze un miting. N-am de gând să scoatem în stradă 1 milion de oameni, ar fi o luptă între români şi nu accept aşa ceva. În schimb, am cerut colegilor să declanşeze de mâine o strângere de semnături, în speranţa că violenţele de azi noapte nu vor mai fi repetate şi nu vom escalada acest conflict.

-astăzi, primul ministru a prezentat în faţa CEx un calendar cu acţiunile asumate şi stadiul de îndeplinire a acestora.

Premierul Sorin Grindeanu:

-avem un program de guvernare, era extrem de important ca în faţa CEx să fac un raport faţă de ce a făcut Guvernul în ultima lună. (Premierul trece în revistă măsurile Guvernului puse în vigoare până acum).

Liviu Dragnea:

-Nu am înjurat, eu nu înjur. Avem de-a face cu nişte manifestări din partea unui partid care este anchetat pentru finanţarea ilegală.

-eu voi fi de acord cu legea care va reuşi să protejeze judecătorii din România de orice influenţă. E un lucru la care nu renunţ.

Întrebări şi răspunsuri:

-Grindeanu: Am primit avizul CSAT seara. N-am auzit niciodată de amnistie, nu s-a discutat de amnistie. Graţierea – erau excluse faptele de corupţie. Eu n-am imunitate. N-am încălcat legea cu nimic. Am cerut să se respecte procedurile. Nu se dezincriminează în această ordonanţă abuzul în serviciu. Urgenţa stă în: dacă cineva este condamnat de un articol declarat neconstituţional, ce se întâmplă? Nu e posibil. Deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea. Urgenţa ne-a fost explicată de ministrul Justiţiei.

-Dragnea: Dacă un articol rămâne la interpretarea instanţelor, mie mi se pare periculos. Legea trebuie să fie unitară şi foarte clară. În mandatul trecut, aceste modificări nu au fost făcute de frică. Practic, noi avem nişte Coduri Penale ciopârţite de Curtea Constituţională. Atât de multe de semne de întrebare în ce priveşte aceste legi ridică semne de întrebare în ce priveşte aceste legi. Pe lângă programul de guvernare, tot timpul vor mai apărea chestiuni suplimentare. Din pdv constituţional, Guvernul are dreptul de a aproba ordonanţe.

-Dragnea: ce v-am spus d-voastră, cea mai mare parte am spus-o şi ambasadorului SUA. Şi despre dorinţa noastră fermă de a susţine în continuare parteneriatul cu SUA. Urmărim cu atenţie ce spun toţi aceşti oficiali. I-am spus-o şi ambasadorului Klemm: eu nu cred că în vreo una din ţările respective să pune problema să nu se respecte decizia Curţii Constituţionale. Cred că odată citită cu atenţie şi textul ordonanţei, încet-încet, aceşti oficiali vor înţelege că nu este niciun atac împotriva justiţiei. Această întâlnire a fost solicitată de domnul ambasador încă de-acum 2 săptămâni.

-Grindeanu: Şi eu m-am întâlnit cu dl ambasador Klemm, întâlnire informală, la întâlnirea cu ceilalţi ambasadori a fost prezent din partea mea dl ministru al Afacerilor Interne.

-Grindeanu: dacă faceţi cerere, voi pune la dispoziţie înregistrările de la şedinţa de guvern. Legat de Florin Jianu, eu am salvat toate smseele porimite de mine, de familia mea, de miniştri şi de familiile lor. Unele n-au nicio legătură cu un comportament normal. Poate că unii dintre colegii mei n-a rezistat la acest asalt şi atunci a făcut un pas în spate. Nu e simplu să primeşti înjurături legate de familia ta, de părinţii tăi. Voi face o propunere ca ministrul Economiei să susţină interimatul. Nu renunţ la ordonanţa 13.

-Dragnea: Ei vor semna pentru tot ceea ce ne transmit: a-şi exprima dorinţa ca actul de guvernare să se pună în practică. Sper să nu fie vreo faptă penală că cineva semnează.

-Dragnea: fals intelectual şi abuz în servicuiu pentru acea plângere din dosarul meu înseamnă cam acelaşi lucru. Din punctul meu de vedere, acea ordonanţă poate fi modificată în Parlament. Eu nu cred că este normal ca în România, fiecare funcţionar de pe acel lanţ birocratic de elaborare de acte normative, să fie luat la întrebări, să fie cercetat. Sunt în situaţia ca ei să nu mai semneze nimic. Aşa cum parlamentarii, din fericire, nu pot fi ridicaţi pentru voturile exprimate, şi aici trebuie continuitate.

-Dragnea: S-a spus că s-au primit SMS-uri. Vreau să vedem şi noi dacă relaţia instituţională funcţionează.

-Dragnea: N-am avut nicio discuţie cu ministrul Justiţiei, de la instalare şi până astăzi, absolut niciuna. I-am spus că în ceea ce priveşte orice proiect de lege, nimeni n-o să-l influenţeze. N-am elaborat eu ordonanţa.

-Grindeanu: I-am cerut ministrului de Justiţie să respecte proceduri, astfel încât lucrurile să fie cât se poate de clare. Şi am adoptat această ordonanţă. În motivarea deciziei se cere o clarificare.

-Dragnea: Nu cred că CCR a gândit această decizie pentru mine.

-Grindeanu: Domnul ministru Iordache şi-a delegat atribuţiile pentru câteva ore, pentru că în timpul şedinţei CEx trebuiau predate nişte documente pe semnătură. Toţi miniştrii îşi vor delega atribuţiile când vor fi în Parlament.

ORA 15:00 Mihai Chirica, vicepreşedinte PSD şi primar al municipiului Iaşi, a cerut abrogarea OUG care aduce modificări Codurilor penale, precum şi demisia ministrului Justiției, Florin Iordache.

„Încerc să transmit un mesaj din calitatea de lider al organizației PSD Iași și să propun Guvernului Grindeanu și domnului președinte Liviu Dragnea următorul lucru: să abroge la fel de urgent OUG 13/2017, să propună un proiect de lege Parlamentului României ales pe 11 decembrie, să facă dezbatere publică, să consulte specialiștii, societatea civilă și să lăsăm Parlamentul, ca entitate democratică a acestui stat să decidă„, a declarat Mihai Chirică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

ORA 12:00 Şedinţa Comitetului Executiv al PSD a început cu dificultate, pentru că la uşa grupului PSD de la Camera Deputaţilor au venit parlamentari USR şi PNL, care au venit cu aceleaşi mesaje ca marţi – cerând demisii, spunând că este o „ruşine” acea OUG aprobată de Guvern, a transmis de la Palatul Parlamentului Andreea Dumitrescu. Comitetul Executiv urmează să decidă poziţia partidului faţă de măsurile Guvernului.

„Niciodată, nu am luat în calcul contramanifestaţii”, a declarat Rovana Plumb, vicepreşedinte PSD, înainte de începerea şedintei Comitetului Executiv, în contextul informaţiilor apărute în presă potrivit cărora PSD ar lua în calcul acest demers. Alţi membri ai partidului spun însă că o decizie pe acest subiect se va lua în cadrul CEX. „Este o mare presiune din partea susţinătorilor noştri. Presiunea este uriaşă. O decizie se va lua astăzi”, a răspuns Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD, la întrebarea jurnaliştilor.

Liderii PSD din toată ţara s-au întâlnit, joi, în Capitală pentru a discuta situaţia apărută după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Este o şedinţă a conducerii extinse a PSD – din care fac parte atât cei din conducere centrală, dar şi liderii de filiale şi membrii Guvernului. Se va discuta despre criza provocată de OUG adoptată de către Guvern privind modificarea Codurilor penale, vor stabili liniile de acţiune ale partidului în perioada următoare.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a arătat deranjat de faptul că, în aceste momente, nu se mai vorbeşte despre programul de guvernare al PSD, ci despre această OUG, pe care el nu şi-a asumat-o. Se va discuta, cel mai probabil, şi despre demisia lui Florin Jianu din Guvern, a transmis corespondentul TVR Andreea Dumitrescu.

Reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD a fost convocată încă de miercuri şi are loc, joi, la grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite