Liviu Dragnea: Nu am transferat bani, nu am făcut afaceri în Brazilia. Nu am fost chemat la DNA, am aflat de această anchetă ca și d-voastră

10 iulie 2017, 08:56

Declarații Liviu Dragnea după ieșirea de astăzi de la ședința Coaliției:

-Această ciorbă s-a reîncălzit, că nu mai are niciun gust. Se vorbește de 12 ani. Nu sunt nici în fața, nici în spatele acestei societăți. În ceea ce privește acele hârtii, pentru că nu este un document pe care îl flutura prin Teleorman, o persoană influentă, Nițulescu. Este scris după dictare. Să fie oficial, o instituție a statului trebuie să și-l însușească. Am înțeles că nu este un document al unei structurii. Este o anonimă.

-Am avut îndrăzneala să merg în alte țări. Nu am transferat bani în Brazilia, sau în alte țări. Nu am făcut afaceri în Brazilia și nici în alte țări. Am fost în niște sate pescărești pentru că am acest hobby. Nu am fost în niciun club

-Eu nu am fost chemat la DNA. Am aflat de această ancheta ca și dvs.

– Cu privire la informațiile apărute în presă despre relația dintre el și Tăriceanu, Dragnea afirmă că sunt niște minciuni scrise de niște prosti. În 2005 eram președintele consiliului județean. Nici nu-l cunoșteam. (…) Am strâns 80 de mii de semnături am luat împrumut, pentru a debloca județul, pentru că alianța DA nu a vrut să ne dea bani. Dacă în asta consta realtia mea cu Tăriceanu, a început prost. Acum este bună.

 

Anterior, președintele PSD Liviu Dragnea afirmase duminică seara, la postul RTV, că nu are nicio afacere în Brazilia sau în altă țară și că nu are nicio legătură cu ancheta DNA, susținând că „totul pleacă de la omul de afaceri George Soros”.

Potrivit acestuia, „s-au amestecat informații cu minciuni și adevărul s-a denaturat foarte mult”.

„O să o iau inginerește. Nu am nicio afacere în Brazilia, nu am afaceri în nici-o altă țară. N-am dus bani în Brazilia, n-am transferat bani în Brazilia, n-am transferat bani în nicio altă țară. Declarația mea de avere este foarte clară”, a declarat Dragnea duminică, la Romania TV.

El a adăugat că un document trebuie să fie asumat de cineva, de o instituție.

„În ceea ce privește acele hârtii, pentru că nu este un document, un document trebuie să fie asumat de către cineva, trebuie să aibă un număr de înregistrare, o semnătură, o ștampilă, să fie asumat de o instituție, oricare ar fi ea, este vorba de niște hârtii scrise — eu spun ce se aude prin Alexandria (…) acest document era fluturat de un individ Nițulescu prin 2012, același document, era fluturat pe la presă prin campania electorală și spunea că e de la DGIPI sau de la poliție. Eu am văzut comunicatul MAI, care este oficial. Nu există nicio asumare a DGIPI, nu este un document intern al acestui serviciu secret, deci asta pică, această minciună. (…) Este o înșiruire de minciuni, de articole apărute în ultimii 12 ani printr-o campanie susținută. Mare parte din lucrurile scrise acolo au fost cercetate de Parchet de-a lungul anilor. Și pentru ele s-au dat NUP-uri și s-au pus din nou în acest mix și au fost reluate. Eu am citit comunicatul DNA-ului, în primul rând nu mi-am văzut numele acolo. (…) Nu are cum să aibă legătură cu mine nicio anchetă legată de Brazilia, pentru că n-am afaceri în Brazilia, n-am nicăieri afaceri, n-am făcut nicio infracțiune, nici acolo nici aici. (…) Din câte îmi aduc aminte, Brazilia nu este un stat terorist. Am fost să vizitez o altă țară, ce e rău în asta?”, a afirmat președintele PSD.

Liviu Dragnea a susținut că „totul pleacă de la George Soros”. „În ultimele luni, am avut poziții destul de dure și le am în continuare vizavi de acest personaj malefic, care este George Soros. Și îi transmit și acum: N-o să cedez! Totul pleacă de la Soros, de la răul pe care vrea să-l facă în această țară și nu numai în această țară. Este foarte simplu. Noi am câștigat alegerile pentru a guverna pentru români și pentru toate firmele care lucrează cinstit în România și vrem ca fiecare român să se simtă liber în țara lui, să poată să performeze în țara lui, să poată să-și facă o afacere în țara lui, să aibă un venit bun în țara lui”, a susținut Dragnea.

Potrivit acestuia, „este o campanie de ceva timp începută din februarie — martie 2016” atât împotriva sa, cât și a PSD și a dezmințit orice înțelegere cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Este bine concertată, este bine finanțată, este foarte bine organizată, pentru că îi deranjează câteva lucruri: nu pot opri creșterea popularității PSD, care este un fapt și se întâmplă, și creșterea popularității actului de guvernare, care începe să-și revină după instalarea noului guvern. (…) Nu au alt obiectiv, nu au alt plan, nu au altă strategie decât să mă înlăture pe mine sau să facă în așa fel încât PSD-ul să nu fie unit. Un PSD unit face ca dreapta, chiar dacă se ridică pe vârfuri, să nu se mai vadă”, a argumentat Dragnea.

Liderul social-democrat a anunțat că „PSD va avea o altă atitudine” și nu „va mai întoarce celălalt obraz”.

„O altă atitudine va genera și alte acțiuni. (…) Am vorbit cu foarte mulți colegi din partid zilele astea, și cu unii oameni din presă. Este o certitudine că este o chestiune foarte organizată. Nu am de unde să știu cine apasă butonul central, care sunt toți ceilalți, dar se vede cu ochiul liber. (…) Eu, de când am fost ales președintele PSD, am cerut tuturor colegilor să promovăm pacea politică, dialogul și stabilitatea, să promovăm o stare neconflictuală între instituțiile statului, o stare neconflictuală între noi, ca partid și instituții, între noi și celelalte partide din România, între noi ca partid și președintele Iohannis. Se pare că această atitudine a fost considerată drept o slăbiciune și asta i-a făcut să se gândească ‘hai să începem să le să cărăm pumni în cap’. Răspunsul nostru va fi pe măsură. Nu am de gând să mai rămânem în această situație, nu am de gând să mai rămânem într-o situație în care doar să încasăm nefâcând nimic, doar vrând să guvernăm, pentru că așa au hotărât românii, și vom răspunde legal, instituțional conform atribuțiilor pe care le putem avea”, a arătat Dragnea.

Direcția Națională Anticorupție a confirmat vineri că are în lucru un dosar penal, in rem, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției, în legătură cu o parte din dezvăluirile Rise Project, în cadrul anchetei fiind solicitate relații de la autorități din Brazilia.

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (față de fapte) sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție și asimilate corupției. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relații de la autoritățile naționale și de la autoritățile din Brazilia”, se arată într-un comunicat al DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite