Liviu Dragnea, la ieșirea din sala de judecată, după ședința în care s-a luat în discuție o nouă contestație la executare: Prețul era România!

30 ianuarie 2020, 09:40

Liviu Dragnea a făcut o nouă încercare de a scăpa de detenție și a fost adus la Înalta Curte pentru judecarea contestației la executare.

În sală, avocații au susținut că fostul șef al PSD a fost condamnat pe fond de un complet de 3 judecători ilegal constituit, ca urmare a deciziei Curții Constituționale. Procurorul a arătat însă că decizia CCR a venit după ce Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de un complet de 5 judecători de la Înalta Curte.

Magistrații au rămas în pronunțare.

Liviu Dragnea se află la penitenciarul Rahova din luna mai a anului trecut.

____________________________

ACTUALIZARE Liviu Dragnea a spus în fața instanței că decizia prin care a fost condamnat nu a fost una corectă și că este nevinovat.

Fostul lider PSD a declarat că putea plăti un preț pentru a ieși din detenție, însă nu a vrut să facă niciun compromis. „Prețul era România”, a spus el, potrivit Mediafax.

„Am crezut și încă mai cred că un om poate fi condamnat de o instanță cu respectarea legii. CCR a zis clar că completurile de 3 sunt nelegale și nu se poate vorbi de un proces echitabil și de o hotărâre corectă la mine, indiferent de procedurile adoptate. S-a spus că vreau să ies cu orice preț din închisoare. Nu vreau să ies cu orice preț și cred că stau nevinovat. Puteam să plătesc, dar nu am vrut să fac compromisuri”, a declarat Dragnea în fața instanței.

La ieșirea din sala de judecată, întrebat de jurnaliști ce a vrut să spună în legătură acest preț, Dragnea a subliniat: „Prețul era România!”.

„Să admiteți contestația la executare cu privire la privarea de libertate a domnului Dragnea. (…) Domnul Dragnea execută o pedeapsă care a fost prevăzută strict de sentința fondului. (…) Nu am făcut cale de atac în fața dumneavoastră, dar e important să observați că ceea ce a statuat decizia CCR determină posibilitatea de a analiza acest aspect din perspectiva menținerii pedepsei”, a spus avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, în fața magistraților instanței supreme.

Procurorul de ședință a cerut respingerea solicitării: „S-a stabilit căror hotărâri este valabilă această procedură și căror nu. Instanța care l-a judecat e prevăzută de lege și raportat la calitatea lui de parlamentar. ICCJ era competentă. Contrar afirmațiilor făcute, starea de detenție euna legală, la baza căreia stă mandatul de executare”.

ACTUALIZARE Liviu Dragnea a fost adus joi dimineața la sediul instanței supreme, unde s-a dezbătut contestația la executare formulată de fostul lider PSD. În cererea depusă la ICCJ, Dragnea a cerut eliberarea sa „de îndată”.

„Din Decizia CCR nr 417 din 03.07.2019 rezultă indiscutabil că sentinţa penală prin care contestatorul a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate şi pe care acum o execută strict în temeiul acestei sentinţe (devenite definitive prin respingerea apelurilor pe latură penală) a fost pronunţată de un complet nelegal constituit, adică de o instanţă care nu este prevăzută de lege, cu violarea dreptului la un proces echitabil”, se arată în cererea depusă la ICCJ şi consultată de Mediafax.

„Contestatorul (…) nu exercită vreo cale (ordinară sau extraordinară) de atac împotriva hotărârii definitive de condamnare, nu pune în discuţie temeinica şi/sau legalitatea sau autoritatea de lucru judecat ale hotărârii penale definitive de condamnare, ci solicită exclusiv eliberarea sa imediată, ca urmare a publicării oficiale a deciziei CCR care constituie o impiedicare la executare”, se mai subliniază în document.

Decizia CCR a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 octombrie 2019.

Liviu Dragnea a fost condamnat în mai 2019 la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite