Liviu Dragnea, întrebat despre modificările aduse Codului Penal: Eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție!

Președintele PSD Liviu Dragnea a răspuns acuzațiilor legate de felul în care coaliția majoritară și minoritățile au votat astăzi modificările la Codul Penal. Liviu Dragnea: "Eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție! Foarte simplu, și vă spun pe românește, ca la noi, în Teleorman: adică vreau să duc această luptă până când, sper, că fiecare român și d-voastră și fiecare din această țară să știe că poate avea încredere în justiție".

04 Iulie 2018, 16:09 (actualizat 04 Iulie 2018, 18:35) Știrile TVR |
Liviu Dragnea despre modificările Codului penal, votate și în camera decizională
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Faceți o teză de drept în ceea ce mă privește, dacă aveți această obsesie", a spus Liviu Dragnea, președintele PSD, ziariștilor care îl întrebau despre cum influențează dosarul său modificările la Codul Penal, adoptate astăzi, de Parlament.

Liviu Dragnea: "Eu spun de un an și ceva de zile, le-am spus-o și colegilor mei: când mi-am asumat aceste lucruri și în campania electorală și ulterior, știam ce mă așteaptă și știu ce mă așteaptă. Numai că: Eu nu vreau să plec ca prostul din această viață și din această funcție! Foarte simplu, și vă spun pe românește, ca la noi, în Teleorman: adică vreau să duc această luptă până când, sper, că fiecare român și d-voastră și fiecare din această țară să știe că poate avea încredere în justiție, chiar dacă nu sută la sută, nu în situația în care suntem! Nu vorbiți de faptul că e un președinte, la Cotroceni, care calcă în picioare Constituția, care trimite un consilier să amenințe un judecător constituțional, care a obținut case prin fals și care refuză să dea sute de mii înapoi la statul român. Nu vorbiți de faptul că s-au obținut denunțuri prin șantaj, prin amenințări, nu vorbiți de faptul că au fost probe falsificate în dosare și că sunt oameni care stau în pușcărie degeaba și nevinovați. Oameni care au ieșit din pușcărie și, dovedit de CEDO, că au stat nevinovați. Aveți o problemă cu această obsesie. Eu nu am această problemă. Când am spus lucrul ăsta, am spus că s-ar putea să nu scap și nu cred c-o să scap. Dar vreau măcar, când am terminat această funcție, să știu c-am lăsat împreună cu colegii mei, pe care-i felicit că rezistă la toate aceste presiuni, mizerii și amenințări, că lăsăm o țară mai bună. Ăsta este obiectivul nostru, și din punctul de vedeere al drepturilor și libertăților fundamentale, și din punct de vedere economic și social. Și eu cred că Dumnezeu ne va ajuta!".

 

Alte declarații ale lui Liviu Dragnea:

- (n.r., întrebare: este un Cod Penal dedicat lui Liviu Dragnea?) Nu, este un Cod Penal dedicat justițiabililor din România. De un an și jumătate m-am săturat de aceste petarde aruncate de unii și de alții. Ce înseamnă dedicat pentru Liviu Dragnea? În ceea ce privește persoana mea, decizia luată acum un an și jumătate de către Iohannis și de către un grup restrâns de oameni cu influențe și cu puteri oculte în statul român, a fost, că, indiferent cum ar fi, eu să fiu anihilat. Că acum e vorba de abuz în serviciu, mâine poate să-mi facă 1.000 de dosare. 2.000 de dosare. ei și-au pus o țintă, nu ezit aici, pentru că destinul îți joacă pierderea unei puteri inimaginabile pe care au avut-o și încă o au în statul român, vorbim de o putere ocultă, nelegitimă. Dar pentru a lăsa ca mii de oameni din România, nevinovați, să tremure până ajung în fața instanței, până află sentința, și să nu știe, chiar dacu sunt nevinovați, dacă rămân în libertate, așa ceva nu poate fi acceptat.

- (n.r., despre declarația președintelui Iohannis că va apela la toate instrumentele pentru a bloca cele doyuă coduri): Nu mă surprinde, pentru că președintele Iohannis a folosit în mod abuziv toate instrumentele și atribuțiile pentru a bloca și alte legi. Care țin de guvernare, care țin de programul economic , Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, sprijin pentru fermierii români și multe alte legi, Legea salarizării, pentru a întârzia, doar-doar le iese această dorință care n-are legătură cu democrația, de a găsi mijloace prin care acest guvern să fie dat jos, nu prin mijloace parlamentare sau constituționale.

- (n.r., despre criticile venite din partea DNA și a Parchetului General, referitoare la noul Cod Penal): E momentul să răspund și la aceste critici, numai că vreau să le citesc cu atenție. Parlamentul are niște atribuții foarte serioase în arhitectura statului român: atributul fundamental al legiferării. Aceste amendamente trec prin filtrul constituțional. O să treacă sigur și prin retrimiterea președintelui la Parlament. Până la urmă, noi suntem în situația în care Parlamentul României este amenințat din toate părțile, este presta, să voteze într-un fel sau altul sau sănu voteze într-un fel sau altul. Când Parlamentul a făcut presiuni asupra altei instituții, să nu adopte o decizie într-un fel sau altul? Așa trebuie pusă problema!

- Dacă se adoptă înainte (n.r., Codul Penal) era pentru mine, dacă se adoptă după, e tot pentru mine... El a fost inițiat de foarte mult timp.

- (n.r., întrebare: În urma redefinirii celor două infracțiuni, de care sunteți și d-voastră acuzat, abuz în serviciu și grup infracțional organizat, Liviu Dragnea scapă de cele două acuzații?) Eu nu cred. Mai aveți alte întrebări?

- (n.r., ce le răspunde partenerilor externi) M-am consultat cu juriștii după acele declarații. Forma actuală a Codurilor Penale nu poate afecta cu aboslut nimic buna colaborare dintre românia și partenerii externi în ceea ce privește infracționalitatea economico-financiară, combaterea terorismului, a traficului cu droguri, a traficului cu ființe umane. Sau războiul cibernetic. Nu există niciun fel de temere sau perevedere din aceste coduri penale care să afecteze această colaborare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI