Liviu Dragnea, despre dezbaterea din Comisia LIBE: O listă de luări de poziţii, o condamnare înainte de a se studia probele. Cred că ar trebui să se pună capăt MCV

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a apreciat că şedinţa extraordinară a Comisiei LIBE a Parlamentului European, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referitor la situaţia din România, nu a fost o dezbatere, ci 'o listă de luări de poziţii stabilite de dinainte, o condamnare înainte de a se studia probele'. În plus, este de părere că ar trebui să se pună capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cazul României. Afirmațiile au fost făcute luni seară, la un post de televiziune, relatează Agerpres.

01 Octombrie 2018, 23:25 (actualizat 01 Octombrie 2018, 23:38) Știrile TVR |
Liviu Dragnea

'Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în UE va fi ameninţată în felul acesta, adică atât de brutal. Eu am urmărit această dezbatere, care de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite de dinainte, o condamnare deja înainte de a se studia probele, ca să spun aşa, că am experienţa asta nefericită. S-au trimis documente scrise, informaţii, dovezi la Bruxelles, dar nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus în mod concret care sunt acele amendamente sau acele articole din legile justiţiei care afectează independenţa justiţiei. Nu există aşa ceva. Ba, dimpotrivă, a fost scos orice actor politic în numirile judecătorilor şi numirile de la Înalta Curte. Asta înseamnă, de fapt, independenţă totală, dar poate asta deranjează', a spus Liviu Dragnea, luni seară, la Antena 3.

Președintele Camerei Deputaților a adăugat că, în prealabil, membri ai Comisiei Europene şi europarlamentari au fost informaţi cu privire la 'derapaje îngrozitoare ale statului de drept şi violări ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupţiei', fiindu-le prezentate dovezi în acest sens.

Liviu Dragnea: 'Nu am simţit noi nicio dorinţă de cooperare din partea Bruxelles, aşa cum trebuia să fie, era o obligaţie din MCV, pentru a se combate aceste derapaje. S-a atras atenţia Comisia asupra unor inexactităţi factuale din MCV şi nu au fost corectate. Şefii serviciilor secrete care au comis abuzuri, intervenind direct în procesul judiciar, au fost decoraţi de diferite state. Magistraţii care au condamnat pe bază de informaţii sau procurori care au dus dosarele în instanţă cu probe falsificate au fost chiar decoraţi şi lăudaţi de unele state membre. Ne întrebăm de ce au fost decoraţi? Pentru că s-au reînviat procedeele fostei poliţii politice comuniste, adică Securitatea? Eu nu cred că cei care au vorbit în această seară ştiau exact situaţia din România, ştiau exact legile justiţiei, ştiau exact ce s-a întâmplat la protestul neautorizat din 10 august', a declarat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că 'nu intră în atribuţiile instituţiilor europene să arbitreze disputele politice interne'.

În ceea ce priveşte protestul din 10 august, Dragnea a menţionat că au apărut pe internet imagini cu intervenţiile forţelor de ordine în alte state europene şi că 'jandarmii din aceste state au acţionat exact' cum au acţionat şi cei din România.

'Deunăzi, a fost chiar la Bruxelles. Nu am auzit să se pună problema vreunei dezbateri serioase sau să fie chemat în instanţă vreun guvern din aceste state, că jandarmii au acţionat exagerat. Jandarmii din aceste state au acţionat exact cum au acţionat şi jandarmii din România. Deci, dacă jandarmii din România au reacţionat exagerat înseamnă că în toată Uniunea Europeană se acţionează exagerat', a completat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea: Eu cred că ar trebui să se pună capăt MCV

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, este de părere că ar trebui să se pună capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cazul României, având în vedere că acesta a reprezentat o anexă a clauzei de salvgardare care a expirat la 1 ianuarie 2010.

Liviu Dragnea: 'MCV a fost o anexă a clauzei de salvgardare inclusă în Tratatul de aderare a României la UE. Acest mecanism a avut rolul de a oferi eficienţă acelei clauze şi totodată să se evite activarea. Dar clauza a expirat la 1 ianuarie 2010. Dacă discutăm strict juridic, din acel moment MCV nu mai are nicio bază legală în dreptul UE, dar văd că în continuare se vorbeşte despre MCV. Eu cred că ar trebui să se pună capăt acestui mecanism, pentru că din păcate MCV nu a vorbit niciodată până acum despre abuzuri, despre încălcările drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români şi despre ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în câmpul tactic, aşa cum spunea domnul Dumbravă'.

Liviu Dragnea a precizat că, în prealabil, membri ai Comisiei Europene şi europarlamentari au fost informaţi cu privire la 'derapaje îngrozitoare ale statului de drept şi violări ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupţiei', fiindu-le prezentate dovezi în acest sens.

Liviu Dragnea: 'Nu am simţit noi nicio dorinţă de cooperare din partea Bruxelles, aşa cum trebuia să fie. Era o obligaţie din MCV, pentru a se combate aceste derapaje. S-a atras atenţia Comisiei asupra unor inexactităţi factuale din MCV şi nu au fost corectate. Şefii serviciilor secrete care au comis abuzuri, intervenind direct în procesul judiciar, au fost decoraţi de diferite state. Magistraţii care au condamnat pe bază de informaţii sau procurori care au dus dosarele în instanţă cu probe falsificate au fost chiar decoraţi şi lăudaţi de unele state membre. Ne întrebăm de ce au fost decoraţi? Pentru că s-au reînviat procedeele fostei poliţii politice comuniste, adică Securitatea? Eu nu cred că cei care au vorbit în această seară ştiau exact situaţia din România, ştiau exact legile justiţiei, ştiau exact ce s-a întâmplat la protestul neautorizat din 10 august'.

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care luni s-a desfăşurat o şedinţă extraordinară a Comisiei LIBE a Parlamentului European, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, referitor la situaţia din România.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI