Liviu Dragnea: Colegii din județe care m-au sunat mi-au cerut să nu renunț la funcții. Susțin amnistia, prin lege. Remanierea, după referendum

21 septembrie 2018, 20:51

Președintele PSD a spus că susține în continuare amnistia și grațierea, prin lege, în Parlament, că eventuala remaniere se va face după referendum și că „jandarmii au acționat legal”, iar „acțiunea Parchetului General are ca obiectiv timorarea forțelor de ordine din România”.

Declarațiile integrale ale lui Liviu Dragnea pot fi urmărite în secțiunea VIDEO.


Declarații Liviu Dragnea:


– nu este vorba de prima ședință în care se discută serios în PSD, am avut și altele

– nu vreau să mai avem astfel de ședințe în care vorbim despre lucruri care ar trebui să se întâmple, că ar trebui să dezbatem, dar de fapt nu dezbatem.

– cu toate că unii colegi au spus să nu fie niciun vot, eu nu am fost de acord. Pentru că s-a spus prea mult, s-a mințit prea mult, s-a manipulat prea mult, nu aveam de ce să nu supun la vot o cerere foarte importantă, esența acelei scrisori

– majoritatea colegilor mei din CEx au avut întâlniri cu organizațiile din județ. M-au sunat din ședințe, au pus telefonul pe speaker, să le spun câteva cuvinte și să aud de la colegii din județe ce puncte de vedere au. Toți colegii din județele unde s-a sunat mi-au cerut să nu renunț la funcția de președinte al partidului, cu toate că demisia este un act unilateral.

– am vorbit despre motivele pentru care ei mi-au zis să-mi dau demisia

– unul dintre motivele principale era că am deschis prea multe fronturi – cu Klaus Iohannis (un iubitor de PSD și un sprijinitor al Guvernului PSD-ALDE), cu SRI, cu DNA, Min Public, SPP și cu #rezist. Le-am zis că niciodată n-o să accept ca PSD să redevină o unealtă a acestui sistem odios. Atât cât voi mai fi în această funcție voi face tot ce pot pentru a destructura, a zdrobi acest sistem odios care distruge mii de vieți din România. Am citi și eu „Arta războiului”. Nuanța este alta: nu noi am deschis fronturile, ele erau deschise, nu numai împotriva noastră, ci împotriva întregii socioetății.

-tot un coleg a spus că protocoalele sunt legale, apoi nelegale, că plictisim populația. Dacă nu vorbim despre aceste lucruri dureroase nu vom avea niciodată șansa să vorbim despre acest lucruri, de care nu se vorbește nicăieri în nicio altă instituție europeană, nici pe la vreo ambasadă. Probabil consideră că sunt normale.

– faptul că eu „sunt vulnerabil”. Le-am cerut să spună dacă de mâine nu mai exist, pur și simplu nu mai exist, nu mai am CNP, sunt șters, radiat din evidența populației și nu mai exist. De a doua zi, acest sistem, aceste instituții, o să ia în brațe PSD-ul, o să sprijine finalizarea legilor justiției? Nu. Pentru că legile justiției, codurile penale, care sunt modificate în lumina deciziilor CCR, a directivelor europene și deciziilor CEDO, odată adoptate îi fac pe toți să plătească, pe toi cei care au făcut rău în această țară. Pentru că toți care au vorbit au spus că amândouă dosarele mele sunt dosare pur politice, I-am întrebat: vor ca în continuare, în România un om să fie condamnat la închisoare pentru că a îndemnat lumea la vot? Sau pe baza unor studii sociologice? Și dacă pentru alt român se va întâmpla acest lucru? N-am primit răspuns.

– am mai văzut propuneri privind legea off-shore și a lobby-ului – este pe site la ministerul pentru IMM-uri,  după modelul de Austria. Legea off-shore a fost adoptată la Senat, marți vrem să intrăm la votul final. Nu am cedat față de ceea ce am spus.

– m-am întrebat de ce colegii au susținut că trebuie să continui. Nimeni nu mai poate avea inconștiența mea să se lase ciuruit în asemenea hal și să continue să târască după el lupta cu acest monstru. Poate că ăsta este motivul, mi-am asumat și nu dau înapoi. Indiferent dacă dna Tarcea refuză să pună în aplicare legea, doar pentru a avea ea un complet anume, indiferent că continuă presiunile pe judecători.

– despre amnistie și grațiere – pe mine nu mă interesează OUG, vor s-o dea la Guvern, când vor s-o dea, este problema lor. Unii colegi au ținut presiune pentru emiterea acestei ordonanțe. Premierul Dăncilă a rezistat. În același timp, nimeni nu a reușit să răspundă la o întrtebare esentțială: care e rezolvarea tuturor nenorocirilor generate de funcționarea acelor echipe mixte, de emiterea-semnarea acelor protocoale? Nimeni n-a răspuns la întrebarea ce facem cu acele probe obținute nelegal? Nimeni n-a putut răspunde cum putem ridica presiunea de pe judecătorii care au dosare in rem sau in personam, pentru a avea garanția că un magistrat judecă doar după propria conștiință și nu după presiuni? Dacă răspunsul este amnistie, atunci s-o dea Guvernul, prin ordonanță. Dacă răspunsul este amnistie prin lege, în Parlament, susțin. Dar aceste întrebări fără răspuns nu vor putea limpezi ce s-a întâmplat în România. Groaza pentru a fi adoptate și puse în vigoare legile justiției și codurile penale este dată și de faptul că, la un moment dat, toți cei care au făcut rău vor plăti.

– am discutat ca începând de săptămâna viitoare să suspendăm orice alegeri în partid până după referendum. Ne întâlnim apoi în CEx.

– au fost 64 de membri prezenți cu drept de vot. 55 de colegi au votat pt susținerea mea, 8 împotrivă și 1 abținere a lui Gabriel Petre.

– primarul Daniel Florea a solicitat supunerea la vot privind excluderea Gabrielei Firea. Mi-am impus atributul de președinte și am refuzat să supun la vot această propunere, cu speranța că după această întâlnire toată lumea va înțelege că e bine să ne ocupăm de ceea ce am promis la alegeri. Că începând de azi, nu vor mai ieși membri de partid să critice alți membri de partid sau de guvern.

 

Răspunsuri la întrebări:


– remaniere – în unanimitate, după referendum. Doamna prim-ministru a început o reevaluare a miniștrilor. Una din calitățile obligatorii ale membrilor Guvernului este buna comunicare. Dacă nu are calitatea, nu trebuie să rămână în Guvern. Miniștrii care se ascund nu pot face parte din cabinet. Oamenii au dreptul să știe ce face Guvernul pentru ei. Nu mai vreau să fiu purtătorul de cuvânt al ministerelor.

– nu am cum să mă îndoiesc de atitudinea doameni Dăncilă – cinstită, loială. Foarte bine a procedat că nu a ieșit, are susținerea mea totală.

– să nu mai acceptăm de fiecare dată – mai iese cineva și mai prezintă un proiect personal, mai atacă Guvernul sau pe cineva din partid – nu putem să o ținem la nesfărșit așa. E un apel la responsabilitate.

– nu mi-a fost ușor să blochez această inițiativă.

-despre poză: n-am ascuns niciodată că am avut zeci de întâlniri cu toate instituțiile. Ponta a numit-o, dar în mandatul nostru Kovesi a plecat de la DNA. Pe canapea au stat mulți.

– plec mai gras. Am auzit că plec din țara asta. Nu plec.

– mulți colegi au fost foarte supărați pentru această categorisire. Toți membrii din CEx sunt importanți. Ideea că unii sunt mai membri decât alții nu e în regulă. Faptul că în unele județe PSD obține mai multe voturi, nu înseamnă că nu au aceleași drepturi.

– îmi însușesc toate criticile. Trebuie să ne însușim cu toții să facă dezbateri în județe așa cum facem dezbateri la centru.

– convingerea mea este că jandarmii au acționat legal. Această acțiune a Parchetului General are ca obiectiv timorarea forțelor de ordine din România. N-am văzut o grabă în a ancheta pe cei care au fost agresivi.

– este o prostie să spui că un membru al Guvernului riscă un dosar penal dacă dă o ordonanță. Dna Dăncilă a spus un lucru normal: că nu se poate discuta despre ordonanță pe amnistie. nu a respins: dacă ministrul Justiției îi prezintă un proiect, atunci discutăm în partid. Eu cu doamna Dăncilă ne cunoaștem de foarte mulți ani. Așa cum ea nu mă presează, nici eu n-o presez.

 

Comitetul Executiv al PSD i-a dat vineri un vot de încredere lui Liviu Dragnea, după o ședință care a durat multe ore. Din cei 68 de membri ai CEx, 60 au votat pentru Liviu Dragnea și doar 8 – împotrivă, după ce, inițial, se vorbea că scrisoarea prin care i se cere demisia acestuia conține zeci de semnături.

Contestatarii lui Dragnea: Nu contează votul, ci că ne-am putut exprima, că CEx devine un organ în care se pot lua decizii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă