Război în Ucraina, ziua 153 | Erdogan merge în Rusia pe 5 august. Întreaga regiune Donețk, bombardată. Țările UE au ajuns la un acord privind reducerea de urgență a consumului de gaze

26 iulie 2022, 08:10

ACTUALIZARE 21.53 Premierul britanic Boris Johnson i-a conferit marţi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Premiul Winston Churchill pentru Leadership (Winston Churchill Leadership Award).

Zelenski a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Downing Street 10 – reşedinţa oficială a prim-ministrului de la Londra – unde Johnson a afirmat că Churchill „ar fi izbucnit în urale şi probabil ar fi şi lăcrimat” când şeful statului ucrainean a cerut „muniţie, nu o ocazie” cu care să plece de la Kiev când a început invazia rusă.

 

ACTUALIZARE 21.16 Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat marţi ”ipocrizia” pe care o observă ”în special pe continentul african” de a nu recunoaşte clar ”o agresiune unilaterală” a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite AFP. Aflat la rândul său într-un turneu african, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, în Uganda, că ”rolul continentului african în politica noastră externă (a Rusiei, n.red.) va creşte şi o va face în mod semnificativ”.

ACTUALIZARE 20.24 Pe rețelele sociale au apărut imagini cu distrugerile din Severodonețk, oraș din Lugansk cucerit de ruși.

ACTUALIZARE 19.47 Soldatul ucrainean Mykola Zabavchuk plănuia să se căsătorească cu iubita lui următoarea dată când ar fi venit acasă din războiul împotriva Rusiei, însă acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece tânărul a murit pe front, transmite Reuters. El a fost înmormântat alături de alți doi eroi ucraineni.

ACTUALIZARE 18.21 Ministerul rus al Apărării intenționează să organizeze exerciții militare strategice în estul țării în perioada 30 august – 5 septembrie, au informat marți agențiile ruse de presă.

Potrivit Interfax, care citează ministerul rus al apărării, militari din alte țări, nespecificate, vor lua parte la exercițiile regulate „Vostok”.

ACTUALIZARE 17.44 Numeroase localități din apropierea frontului din regiunea Donețk au fost atacate în ultimele 24 de ore, în timp ce forțele ruse încearcă să distrugă apărarea ucraineană, potrivit șefului administrației militare a regiunii. „Nu există nicio așezare în regiunea Donețk care să nu fi fost bombardată”, a declarat Pavlo Kyrylenko la televiziunea ucraineană, citat de CNN. „Întregul teritoriu este sub foc”, a adăugat oficialul local.

ACTUALIZARE 17.20 Un cetățean britanic care postează pe blog materiale video pro-Kremlin din zonele Ucrainei ocupate de ruși a fost adăugat pe lista de sancțiuni guvernamentale din Regatul Unit, potrivit The Guardian.

Graham Phillips, care a fost acuzat că este un canal pentru propaganda pro-rusă, este una dintre cele 42 de persoane nou adăugate  pe lista de sancțiuni a Regatului Unit.

ACTUALIZARE 16.55 Vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate Dmitri Medvedev respinge marţi actuala politică a Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei drept „un cocteil dezgustător” de „grosolănie”, „infantilism” şi „prostie”, relatează TASS.

„Întreaga politică din prezent a europenilor împotriva Rusiei este un cocteil dezgustător de grosolănie arogantă, infantilism adolsecentin şi prostie primitivă”, scrie fostul preşedinte al Rusiei într-o postare pe Telegram.

El acuză UE de faptul că „şi-a anunţat prima intenţia de a pedepsi dur Rusia din cauza dorinţei acesteia de a apăra oameni care suferă şi de a-şi asigura interese pe termen lung şi a decis, ca de obicei, să facă economia rusească bucăţi, să o lase fără bani din exporturi de energie, să impună sancţiuni totale asupra a tot ceea ce arde”.

ACTUALIZARE 16.05 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită de o zi în stațiunea rusă Soci pe 5 august, a anunțat biroul său de presă.  Potrivit Reuters, nu sunt disponibile deocamdată detalii suplimentare, dar se anticipează că se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 14.55 Uniunea Europeană a decis marți să-și reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei pentru încă șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, notează The Guardian.

Decizia, o formalitate adoptată de miniștrii UE din domeniul energiei, se referă la sancțiunile care au fost introduse pentru prima dată în 2014 și extinse semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina în februarie anul acesta.

ACTUALIZARE 14.45 Un centru comun de coordonare (JCC) pentru exporturile de cereale ucrainene, pe baza acordului intermediat de ONU, va fi deschis în cadrul unei ceremonii la Istanbul, miercuri, a anunțat ministerul turc al apărării, citat de The Guardian. Ucraina, Rusia, Turcia și Națiunile Unite au semnat săptămâna trecută acordul de reluare a exporturilor de cereale ale Ucrainei, blocate după invadarea țării de către Rusia. Toate părțile vor desemna reprezentanți la JCC pentru a monitoriza implementarea planului, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 14.40 Politico: Turnelul din Africa al lui Lavrov, un exemplu despre modul în care Moscova înfrânge UE în războiul informațional.

În timp ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, era pe cale să aterizeze duminică în Africa, el a publicat un articol de opinie, învinuind Occidentul pentru criza alimentară globală care a adus milioane de africani în pragul foametei. Zeci de instituții media locale l-au preluat rapid. Mii de utilizatori l-au distribuit pe Facebook, scrie Politico.

ACTUALIZARE 14.10 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la restricții în furnizarea de gaze pentru a provoca teroare în Europa. A cerut Uniunii Europene să riposteze la ceea ce a numit „războiul deschis al gazelor” prin întărirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

ACTUALIZARE 13.37 Un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federaţia Rusă va avea loc în ciuda tuturor încercărilor Kievului de „a intimida” locuitorii regiunii sau de „a organiza teroare informaţională”, a declarat marţi adjunctul şefului administraţiei militaro-civile pro-ruse a regiunii, Kiril Stremusov, citat de agenţia de presă oficială rusă TASS.

ACTUALIZARE 13.36 Forţele ruse invadatoare îşi concentrează eforturile pentru a-şi îmbunătăţi situaţia tactică şi a crea condiţii pentru o ofensivă asupra oraşelor Seversk şi Soledar, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), a indicat marţi Statul Major General ucrainean într-un buletin despre situaţia de pe front, citat de agenţia de presă Unian. Astfel, unităţile inamice îşi completează stocurile de muniţie şi combustibil, se menţionează în acelaşi comunicat postat pe pagina de Facebook a Statului Major ucrainean.

ACTUALIZARE 13.35 Reprezentanții permanenți ai statelor membre la Bruxelles au convenit asupra unui plan de urgență pentru reducerea consumului de gaze. Acordul urmează să fie confirmat oficial marți în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor energiei de la Bruxelles, relatează agenția germană dpa, preluată de Welt Online. Planul își propune să reducă riscurile care ar putea apărea în urma unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze rusești.

ACTUALIZARE 13.19 Parchetul Naţional Financiar francez a deschis la 1 iulie o anchetă cu privire la bunuri achiziţionate ilegal în Franţa de către oligarhi ruşi apropiaţi preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei surse apropiate dosarului, care confirmă o dezvăluire a cotidianului Le Parisien.

ACTUALIZARE 12.22 Ucraina speră să înceapă să exporte cereale din porturile sale săptămâna aceasta, în ciuda atacului Rusiei asupra Odesei la doar 12 ore după ce Moscova fusese de acord să permită Kievului trecerea în siguranță a mărfii.

ACTUALIZARE 12.20 Un complot pentru a-i convinge pe piloții de luptă ruși să zboare pe teritoriul controlat de ucraineni și să se predea a apărut după o debandadă între spionii celor două țări. Planul implica promisiuni de mită în valoare milioane de dolari și un presupus agent dându-se drept iubita unui pilot, scrie The Times.

ACTUALIZARE 12.18 Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există „niciun indiciu” că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă s-ar fi aflat sâmbătă în docul din portul Odesa, unde Rusia a declarat anterior că a distrus astfel de ţinte „militare” cu rachete de înaltă precizie.

ACTUALIZARE, ORA 08.30. Un incendiu de proporții a avut loc la un depozit de produse petroliere din Donețk, bombardat de ucraineni, potrivit TASS. Ucrainenii spun că au distrus în ultima perioadă circa 50 de stocuri de muniție ale trupelor de invazie.

Totodată, forțele rusești au lovit infrastructura portuară din regiunea Nikolaev din sudul Ucrainei, a declarat marți primarul Oleksandr Senkevich. „Un atac masiv cu rachete a fost lansat asupra sudului Ucrainei din direcția Mării Negre și cu ajutorul aviației”, a declarat el la televiziunea de stat ucraineană, fără a oferi detalii despre urmările atacului.

(w620) Oleksandr

Dis-de-dimineaţă, la Nikolaev, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume, au sunat sirenele şi s-au auzit explozii puternice, relatează portalul ucrainean RBC.ua, citând contul din Telegram al edilului amintit. „Explozii puternice se aud la Nikolaev. Vă rog pe toţi să rămâneţi în adăposturi. Deşi ora până la care restricţiile de circulaţie sunt valabile a expirat, alerta în caz de atac aerian continuă!”, le-a transmis locuitorilor Oleksandr Senkevici.
Nikolaev şi regiunea omonimă sunt supuse frecvent bombardamentelor de către invadatorii ruşi. În special, inamicul foloseşte sisteme de rachete antiaeriene S-300 pentru aceste atacuri, notează portalul citat.

Regiunea Odesa a fost din nou vizată de un atac al inamicului rus, care a utilizat avioane strategice cu rază lungă de acţiune, a anunţat în acelaşi timp şeful administraţiei militare regionale ucrainene Serhii Bratciuk, citat de agenţia de presă Ukrinform.
„Atac cu rachete folosind avioane strategice. Detalii mai târziu”, a anunţat Bratciuk pe contul său din Telegram.
Trupele de ocupaţie ruse au lansat un atac de proporţii cu rachete asupra sudului Ucrainei din Marea Neagră, inclusiv cu ajutorul aviaţiei, anunţă şi televiziunea locală Hromadske.ua, citând Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene.
Mai multe rachete au fost lansate pe cale aeriană. La Odesa, rachetele au lovit clădiri private din suburbiile oraşului-port, provocând incendii. Mai multe echipe de pompieri au fost mobilizate la stingerea incendiilor. Deocamdată nu există informaţii despre presupuse victime.
Au fost lovite o piaţă de automobile şi spaţii deschise din suburbia oraşului Nikolaev. Informaţiile despre amploarea pagubelor şi numărul eventualelor victime sunt în curs de precizare, mai indică Hromadske.ua.

Sâmbăta trecută, Rusia a lovit un alt port din sudul Ucrainei, Odesa, punând sub semnul întrebării planul de repornire a exporturilor de cereale ucrainene.

ACTUALIZARE, ORA 08.00. Într-un decret, Zelenski l-a demis pe Hryhoriy Halahan din funcţie şi l-a numit în locul său pe Viktor Horenko.  General maior Halahan, în vârstă de 44 de ani, a condus forţele de operaţiuni speciale în regiunile Doneţk şi Lugansk din august 2020.
În urma invaziei Rusiei din 24 februarie, Ucraina a pierdut complet controlul asupra regiunii Lugansk. Aproximativ 50% din regiunea vecină Doneţk este controlată de trupe ruse. Înainte de 24 februarie, puţin sub 30% din teritoriu fusese controlat de separatişti pro-ruşi. Zelenski a afirmat recent că Kievul a pierdut controlul a 20% din teritoriul Ucrainei.
Între timp, statul major de la Kiev a raportat că unităţile ruseşti au avut au obţinut victorii la centrala electrică pe cărbune din Vuhlehirsk din Doneţk, care a fost atacată câteva zile.
Pe un front din apropiere însă, atacurile ruseşti în direcţia oraşelor Bakhmut şi Siversk au fost respinse, a anunţat armata ucraineană.

În privința crizei gazelor, Zelenski afirmă că Rusia duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei, relatează CNN. „Chiar și în ciuda concesiei privind turbina Nord Stream, Rusia nu va relua livrările de gaze către țările europene, așa cum este obligată prin contract. Toate acestea sunt făcute de Rusia în mod deliberat pentru ca europenilor să le fie cât mai greu să se pregătească pentru iarnă”, a declarat Zelenski, în mesajul său video său de luni seară. „Acesta este un război deschis al gazelor pe care Rusia îl duce împotriva unei Europe unite – exact așa ar trebui să fie perceput”, a punctat liderul de la Kiev.

(w620) Gaze ruseÈ

Zelenski a continuat spunând că ultima mișcare a Moscovei face parte dintr-o gamă mai largă de acțiuni, pe care le-a catalogat drept „forme de teroare”. „Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi – de foame din cauza blocării porturilor sau de frigul iernii și de sărăcie… Sau de ocupație”, a declarat Zelenski. „Acestea sunt doar diferite forme de teroare”, a mai spus liderul ucrainean.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite