LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 11. Ruşii au avariat gazoductul Donețk-Mariupol şi un aeroport. SUA au dat „undă verde” țărilor NATO pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei

Război în Ucraina
Război în Ucraina
6 martie 2022, 00:03 (actualizat 4 decembrie 2023, 19:43)

Ofensiva Rusiei în Ucraina a continuat pentru a unsprezecea zi cu bombardamente asupra mai multor localităţi. Ruşii încearcă să ajungă cât mai aproape de capitala Kiev, iar în sud se pregătesc pentru asaltul Odesei. Oraşul port Mariupol este bombardat de aproape o săptamană, iar astăzi, pentru a doua oară în 24 de ore, evacuarea civililor a fost imposibilă din cauza bombardamentelor. Preşedintele Volodimir Zelenski le cere ucrainenilor să reziste, să iasă la luptă pentru a scoate acest rău din ţară. De la Kremlin continuă să vină ameninţările pe care Vladimir Putin le transmite fie prin liderii democraţi, cu care a vorbit azi la telefon, fie prin televiziunea de stat de la Moscova.

ACTUALIZARE 23.24 „Rusia a anunțat că mâine va bombarda întreprinderile industriei de apărare. Multe se află în orașe, cu civili în jur. Este crimă. Pur și simplu crimă. Și nu am văzut niciun lider al lumii să reacționeze la asta astăzi, niciun politician occidental”, a declarat Zelenski în urmă cu puțin timp.

„Îndrăzneala agresorului este un semnal clar pentru Vest că sancțiunile impuse nu sunt suficiente. Nu te poți ascunde de toată această realitate. Nu te poți ascunde de crimele din Ucraina”.

„Îi vom pedepsi pe toți cei care comit atrocități în acest război. Vom găsi fiecare ticălos care ne bombardează orașele, oamenii, care a tras cu rachete, care a dat ordine. Nu veți avea un loc liniștit pe acest pământ – cu excepția mormântului”, a declarat Zelensky.

ACTUALIZARE 23.19 Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că orașele Harkov, Gostomel, Chernihiv, Mariupol, Volnovakha și Kherson vor primi statutul de „Orașe eroice”.

ACTUALIZARE 22.55: Imagine surprinsă duminică, în timpul protestelor anti-război din St. Petersburg.

⚡️Photo from today’s protest in St. Petersburg. pic.twitter.com/cI0u0Tokg2— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 22.43: Peste 3.000 de arestări în toată Rusia – cel mai mare număr la nivel național raportat oficial de când au început protestele anti-război, conform New York Times. Mii de ruși s-au alăturat mitingurilor împotriva războiului în cel puțin 49 de orașe.

ACTUALIZARE 22.35: Posturile de televiziune și de radio nu mai emit în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, după bombardamentele rusești, potrivit Administrației Regionale: „Zonele clădirii care găzduiesc echipamente tehnice au fost distruse și amploarea daunelor aduse turnurilor este încă în curs de evaluare”.

ACTUALIZARE 22.25: Numărul refugiaților ucraineni care au ajuns în Polonia a depășit un milion.

ACTUALIZARE 21.40: TikTok a anunțat că suspendă transmisia live în Rusia și restricționează încărcarea de noi videoclipuri, ca răspuns la noua lege a Rusiei care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru răspândirea de „știri false”.

ACTUALIZARE 21.00: Aproape 20.000 de voluntari străini s-au oferit să ajute Ucraina în lupta împotriva Rusiei, a declarat duminică ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

”În acest moment sunt în jur de 20.000 de persoane, în principal din ţări europene”, a declarat Kuleba pentru postul american CNN – conform AFP.

Potrivit acestuia, „mulţi oameni urăsc Rusia” de ani de zile, dar nu au îndrăznit să i se opună. ”Când oamenii au văzut că ucrainenii luptă, că nu se dau bătuţi, asta i-a făcut să se alăture luptei”, a adăugat el.

ACTUALIZARE 20:50: Directorul muzical al Teatrului Bolșoi din Moscova a demisionat din funcție afirmând că se opune ”oricărui conflict sub orice formă”.

ACTUALIZARE 20.40 Cele 8 rachete care au distrus aeroportul din Vinţia au fost lansate din Marea Neagră

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fyuriy.ignat%2Fposts%2F5019121651443220&show_text=true&width=500

ACTUALIZARE 20.10 Opt persoane au fost ucise de forţele ruse, în timpul evacuărilor din Irpin.

8 people were killed during the evacuation of civilians as a result of shelling, said #Irpen Mayor Alexander Markushin— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 19.49 Forţele armate ruse vor lansa atacuri împotriva întreprinderilor din industria de apărare ”în cadrul îndeplinirii obiectivelor” a ceea ce partea rusă numeşte ”demilitarizarea Ucrainei”, au anunţat duminică agenţiile de presă ruseşti. Avertismentul Ministerului rus al Apărării vine înaintea unor atacuri planificate asupra acestor instalaţii, pentru a evita punerea în pericol a vieţii angajaţilor companiilor.

ACTUALIZARE 19.44 Statele Unite au dat „undă verde” țărilor NATO pentru a furniza avioane de luptă Ucrainei.

The United States has given the „green light” to #NATO countries to supply fighter jets to #Ukraine https://t.co/OQQjCpvsvW— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE  19.34 Un avion de luptă rusesc a fost doborât deasupra Harkovului.

A #Russian fighter jet was destroyed over #Kharkiv pic.twitter.com/t3w1t6Zz11— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 19.10 Cel puțin 4.357 de persoane au fost reținute în timpul protestelor de duminică din Rusia, transmite OVD-Info, un grup independent de monitorizare, citat de CNN.

ACTUALIZARE 19.00 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut duminică o nouă discuție cu Vladimir Putin, în care și-a exprimat îngrijorarea legată de siguranța nucleară, dar și față de un atac iminent asupra orașului Odesa, transmite CNN. Putin i-a spus lui Macron că nu nu are în vedere atacuri asupra centralelor nucleare. Putin i-a mai spus lui Macron că Rusia își va atinge obiectivele din Ucraina prin „negocieri sau război”, a mai transmis Palatul Elysee, citat de BBC.

ACTUALIZARE 18.46 Primul transport de materiale medicale de urgență de la Medici fără Frontiere a ajuns la Kiev, a anunțat organizația umanitară internațională. „Trebuia să facem urgent asta”, a spus Christopher Stokes, coordonatorul pentru situaţii de urgență MSF în Ucraina. „S-ar putea să fim într-o cursă contra cronometru aici – nu ştim cât timp vom avea acces cu trenul la Kiev. Am ales trenul din motive de viteză și capacitate”, a adăugat el.

ACTUALIZARE 18.33 Ocupanții ruşi folosesc centralele nucleare ucrainene capturate ca baze militare. Ruşii se așteaptă să fie atacaţi, pentru că securitatea acestor obiective este la cel mai înalt nivel. Orice bombardament este inacceptabil.

There are now 500 invaders at the NPP in Energodar

The occupiers use the captured #Ukrainian NPPs as military bases, said Pyotr Kotin. The invaders expect that they will not be knocked out, because security at the facilities is above all. Any shelling is unacceptable, he added. pic.twitter.com/HTIPRW7Nt4— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 18.01 Forțele ruse au deschis focul la un protest împotriva ocupării orașului Nova Kahovka din sudul Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite, a anunțat agenția ucraineană de știri Interfax Ucraina. Aproximativ 2.000 de oameni au ieșit pe străzile oraşului pentru a-și manifesta opoziția față de invazie, fluturând steaguri ucrainene și cerând forțelor ruse să plece. Proteste similare au fost organizate şi în alte zone ocupate.

ACTUALIZARE 17.06 Rusia a avariat conducta de gaz Donețk-Mariupol, lăsând peste 700.000 de oameni fără căldură, în timp ce temperaturile sunt sub 0 grade Celsius, a postat duminică pe Twitter Inna Sovsun, deputată în Parlamentului ucrainean.

ACTUALIZARE 16.55 Protest masiv în Almatî, cel mai mare oraş din Kazahstan, faţă de invazia rusă în Ucraina.

#Almaty, #Kazakhstan. More and more people come out to marches and rallies against #Russia‘s invasion of #Ukraine. pic.twitter.com/afbU77I7au— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 16.40 Autoritățile ucrainene confirmă anularea acţiunii de evacuare de la Mariupol, potrivit CNN. Pavlo Kirilenko, șeful administrației regiunii Donețk, a declarat că convoiul pentru evacuarea localnicilor din Mariupol nu a putut părăsi orașul. „Convoiul nu a reușit să părăsească oraşul astăzi. Rușii au început să-și regrupeze forțele; au fost bombardamente grele asupra orașului. Este extrem de periculos să evacuezi oamenii în astfel de condiții”, a spus Kirilenko. „Convoiul cu ajutor umanitar, care a plecat astăzi din Zaporizhzhia spre Mariupol, nu a ajuns încă la destinație”, a adăugat Kirilenko.

ACTUALIZARE 16.24 Atac intens asupra unui sat ucrainean.

#Russian troops are shelling from „Grads” located in the middle of a densely populated village pic.twitter.com/DTZLqraPV4— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 16.05 Imagini cu aeroportul din Viniţa, după bombardament.

This is what the airport near #Vinnitsa looks like now pic.twitter.com/brYpNRrZLK— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 14.50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că au avut loc 8 atacuri cu rachete asupra oraşului Vinița și cere închiderea spațiului aerian. Potrivit acestuia, aeroportul ar fi fost distrus.

Терміново! pic.twitter.com/P99C5UJlte— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 6, 2022

ACTUALIZARE 14.36 Evacuarea civililor din Mariupol a eşuat. Forțele ruse bombardează  „culoarul verde”.

In #Mariupol, #Russian forces disrupted the evacuation of civilians by shelling the „green corridor” pic.twitter.com/MAAeVK7oKv— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 14.23: Orașul Vinița, situat în partea central-vestică a Ucrainei, a fost atacat.

#Vinnytsia was attacked

Presumably Havryshovka airport pic.twitter.com/BqwIzu8iSz— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 14.00: Peste 1.000 de persoane protestează în Rusia față de invazia și atacurile din Ucraina.

Over 1,000 people detained in Russia for protesting against war in Ukraine.

According to Russian human rights media project OVD-Info, the demonstrators have been detained in 35 cities.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

ACTUALIZARE 13.47: 38 de copii au fost uciși și alți 71 au fost răniți în război până acum.  Printre victime se numără un băiat de un an și jumătate care a murit într-un bombardament de către ocupanții ruși în Mariupol, regiunea Donețk, potrivit comisarului ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova.

Ombudsman: 38 children killed, 71 wounded in Russia’s war.

The casualties include a one-and-a-half-year-old boy who died in a shelling by the Russian occupiers in Mariupol, Donetsk Oblast, according to Ukraine’s Commissioner for Human Rights Lyudmila Denisova.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

ACTUALIZARE 13.19: SUA este în discuții cu Polonia pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă. SUA și Polonia lucrează împreună pentru a furniza Ucrainei avioane de război de fabricație poloneză și rusă și pentru a asigura Polonia cu avioane fabricate în SUA, potrivit surselor NBC de la Casa Albă.

ACTUALIZARE 13.00: Președintele Zelenski face astăzi noi declarații și se adresează atât ucrainenilor, cât și rușilor: „Cetățenii Rusiei fac chiar acum alegerea între libertate și sclavie. Astăzi, mâine, săptămâna aceasta, este încă momentul în care poți învinge răul. Nu ratați această oportunitate”.

Zelenski mai spune că Ucraina este în posesia unor hărți și înregistrări capturate de la soldații ruși care arată că aceștia plănuiesc să atace Odesa. „Rusia plănuiește să bombardeze Odesa”, a spus președintele Ucrainei.

Zelensky says that Ukraine is in possession of maps and records, obtained from those captured.

“They are planning to bomb Odesa.”— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

Zelensky: “The citizens of Russia are right now making the choice between freedom and slavery. Today, tomorrow, this week, is still the time when you can defeat evil.”

“Don’t miss this opportunity.”— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

ACTUALIZARE 12.47: Mai multe autobuze au fost trimise spre Mariupol pentru a evacua civilii. Este a doua încercare de încetare a focului în această zonă, după cum au căzut de acord delegațiile ucrainene și ruse în timpul negocierilor. Prima încercare de încetare a focului a fost întreruptă ieri după ce trupele rusești au încălcat pactul.

Many buses have departed to evacuate civilians from Mariupol. The second-attempt-ceasefire around the city has just started. It was agreed during the last talks between Ukrainian and Russian delegations. Yesterday the first attempt for ceasefire was disrupted – Zaporizhia head. pic.twitter.com/7booECbEw5— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 6, 2022

ACTUALIZARE 12.37: Proteste au loc, pentru a doua zi, și în Herson. Una dintre participante a fost filmată rugându-se pentru pace.

Rally in #Kherson

Old woman paring for stops this all as soon as possible and in the background people boo #Russian military equipment pic.twitter.com/nCayWbCE3b— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 12.36: Miting în Nova Kakhovka, oraș sub ocupație rusească.

Rally in Nova Kakhovka, the city is under #Russian occupation pic.twitter.com/zNth3EMorY— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 12.21: Președintele turc Erdogan a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin duminică și a discutat despre războiul din Ucraina, a informat agenția de presă RIA, citată de Reuters.

Turkey’s Erdogan holds phone call with Putin -RIA https://t.co/GAkDjxF16u pic.twitter.com/cmyv7l81TW— Reuters (@Reuters) March 6, 2022

ACTUALIZARE 12.05: Ministerul Transformării Digitale lansează un serviciul de televiziune printr-o aplicație deținută de stat.

Utilizatorii aplicației Diia pot viziona acum pe smartphone un maraton comun al canalelor TV ucrainene care acoperă războiul din Ucraina. Programele TV au fost întrerupte din cauza atacurilor rusești asupra turnurilor de televiziune.

Ministry of Digital Transformation launches TV service on state app.

The users of the Diia app can now watch a joint marathon by Ukrainian TV channels covering Russia’s war on their smartphones. TV broadcasting has been interrupted due to Russian attacks on TV towers.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

ACTUALIZARE 11.47: Forțele rusești trag asupra civililor din Irpin, ucigând cel puțin 3 civili, printre care 2 copii. Trupele rusești ar fi distrus în mod deliberat un pod folosit de civili pentru evacuare.

Media: Russian forces fire at civilians in Irpin, kill at least 3 civilians.

Russian troops deliberately targeted a bridge used by civilians to evacuate, according to media reports. At least 3 people were killed including 2 children.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

ACTUALIZARE 11.20: Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat sâmbătă un grup de separatişti proruşi în regiunea Ivano-Frankivsk, în sud-vestul ţării, car intenţiona să creeze „noi republici populare” după modelul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, transmite EFE

ACTUALIZARE 10.55: Autoritățile ucrainene negociază evacuarea Hostomel și Bucha, care se află în regiunea Kiev, pentru că aceste orașe sunt bombardate constant de trupele rusești.

Reamintim că de la 10.00 ar fi trebuit ca focul de inceteze temporar în zona Mariopol, ca de la 12.00 să aibă loc evacuarea acestei zone, puternic afectate de bombardamente.

ACTUALIZARE 10.50: Forțele rusești au deschis focul în Irpin, lângă Kiev, și împușcă civili care încearcă să fugă din calea războiului, scrie The Kyiv Independent, care citează corespondentul Radio Svoboda.

#Russian troops opened fire on civilians as they attempted to evacuate the city of #Irpin@SvobodaRadio correspondent— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 10.45: Rusia a bombardat şi a avariat baza aeriană a armatei ucrainene de la Starokosteantîniv, cu arme cu rază lungă de acţiune de mare precizie, a anunţat duminică Ministerul Apărării rus, relatează Reuters.

„Forţele armate ale Rusiei continuă să lovească infrastructura militară a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. „În dimineaţa zilei de 6 martie, au fost realizate lovituri cu armament de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune. Baza aeriană a forţelor armate ucrainene de la Starokosteantîniv a fost avariată”, a adăugat el.

Konaşenkov a mai declarat că un sistem antirachetă de tip S-300 controlat de armata ucraineană a fost distrus de rachetele ruseşti. Oficialul rus a mai susţinut că Rusia a doborât 10 avioane şi elicoptere ucrainene în ultimele 24 de ore.

ACTUALIZARE 10.30: Consiliul orăşenesc din Mariupol, oraş-port în sudul Ucrainei, a anunţat că evacuarea a circa 400.000 de locuitori blocaţi în încercuirea forţelor ruse ar urma să înceapă duminică la ora locală 12.00, pe fondul unei încetări temporare a focului care ar trebui să dureze până la ora locală 21.00, transmite Reuters. Focul ar fi trebuit să înceteze de la ora 10.00.

Un plan similar a fost abandonat sâmbătă, după ce acordul de încetare a focului decretat pentru a putea pune în aplicare evacuarea civililor nu a fost respectat, cu ambele părţi dând vina una pe cealaltă.

ACTUALIZARE 10.17: Sute de oameni s-au adunat duminică în capitala Taiwanului, Taipei, pentru a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina. Printre demonstranți s-au numărat ucraineni care locuiesc în Taiwan, dar și parlamentari taiwanezi. Au fluturat steagurile Ucrainei și Taiwanului și au ținut pancarte pe care scria „Fără război” și „Taiwanul este alături de Ucraina”, scrie CNN.

Protestul a avut loc în Piața Libertății, un loc de adunare din Taipei, care a jucat un rol cheie în tranziția Taiwanului de la un partid unic la o democrație în anii 1990.

ACTUALIZARE 10.03: Orașul Bucha are mare nevoie de coridor umanitar, scrie The Kyiv Independent. Potrivit consiliului local din Bucha, un oraș din zona Kievului, armata rusă bombardează clădiri, mașini și împușcă civili, iar în acest moment nu există acces la apă, încălzire, electricitate și alimente.

City council: Bucha in dire need of humanitarian corridor.

According to the council in Bucha, a city outside of Kyiv that has been a hot spot, the Russian military shell buildings, cars, and shoot at civilians. There is also no access to water, heating, electricity, and food.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 6, 2022

ACTUALIZARE 09.50: Numeroase incendii au loc în zona rezidențială Hostomel. Filmulețe cu incendiile sunt publicate pe Twitter de Nexta.

Fire in #Hostomel this morning. pic.twitter.com/5RvgxS6SbQ— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 08.05: Analistul în securitate şi geopolotică Michael A. Horowitz explică în mai multe postări pe Twitter care este strategia ruşilor de a avansa spre Kiev:

  • Armata ucraineană a raportat mai multe mișcări de trupe rusești la est de Kiev, inclusiv în efortul de a avansa spre zona dintre Borsipol și Brovary. Forțele rusești se adună și în zona Kozeleț, încercând în același timp să avanseze spre Centrala Hidroelectrică Kaniv.
  • Acest lucru sugerează că pe măsură ce ofensiva din vest este blocată, ruşii încearcă să se apropie și să înconjoare Kievul dinspre est. Asta se întâmplă deja de câteva zile, cu progrese efective limitate până acum.
  • Una dintre problemele cu care se confruntă rușii este că încă nu controlează zona Cernihiv și mai cu seamă sudul acesteia. O mare parte din acoperirea bătăliei de la Kiev se concentrează pe cele două convoaie mari din vest, dar bătălia are loc și în estul orașului.
  • Noaptea trecută armata rusă a continuat să bombardeze oraşul Harkov.

ACTUALIZARE 07.55: Politicieni americani vor vizita Venezuela în încercarea de a izola și mai mult Rusia. Înalți oficiali americani se vor întâlni cu membri ai guvernului din Venezuela, scrie The New York Times. Administrația Biden vrea să „intensifice eforturile de a separa Rusia de aliații săi internaționali”.

ACTUALIZARE 07.43: Operatorul Sistemului de Transport a Gazelor din Ucraina anunţă că a fost nevoit să închidă 16 stații de distribuție a gazelor în șase dintre regiunile Ucrainei – Harkov, Zaporojie, Nicoliev, Kiev, Donețk și Lugansk, ca urmare a invaziei pe scară largă a Rusiei. Ca urmare a atacurilor, operatorul nu poate restabili alimentarea cu gaz în unele zone, scrie The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 07.35: Organizația „Medici Fără Frontiere” afirmă că situația umanitară din Mariupol este acum catastrofală. Cea mai mare problemă este că Mariupol are probleme cu accesul la apă potabilă. orașul rămâne fără alimente, electricitate și alimentare cu energie electrică.

ACTUALIZARE 06.55 Sirenele avertizează că urmează un raid aerian la Poltava.

ACTUALIZARE 06.40 Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că o „evoluție” a situației din Ucraina este ceva ce China nu vrea să vadă. El s-a exprimat astfel într-o discuție cu secretarul american de stat Antony Blinken, se arată într-un comunicat transmis astăzi de Ministerul chinez de Externe.

Wang a explicat că criza din Ucraina ar trebui rezolvată prin „dialog și negociere” și le-a cerut SUA, NATO și Uniunii Europene să intre într-un „dialog egal” cu Rusia. El a arătat că trebuie să se dea atenție „impactului negativ al extinderii continue spre est a NATO” asupra securității Rusiei.

Blinken a subliniat că Moscova va plăti un preț ridicat pentru războiul premeditat, neprovocat și nejustificat declanșat în Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Lumea se uită să vadă care națiuni iau atitudine pentru principiile de bază ale libertății, autodeterminării și suveranității”.

ACTUALIZARE 06.37 Încă o dovadă că trupele rusești lovesc cu bombe zone rezidențiale din Ucraina. Imagini din Cernihiv, oraș din nordul țării.

#Russian troops are dropping bombs on residential areas of #Chernihiv for fortifications and military-industrial facilities.

This was said by Vyacheslav Chaus, chairman of the Chernihiv regional military administration. pic.twitter.com/24K8ddM19D— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

ACTUALIZARE 06.21 Potrivit postărilor de pe conturi Telegram, mai multe raiduri aeriene au avut loc în Harkov.

În urma bombardamentelor, câteva clădiri au luat foc.

ACTUALIZARE 05.46 3.000 de voluntari americani au răspuns apelului Ucrainei după ce Kievul a anunțat că va constitui un batalion internațional pentru a se putea apăra în fața invaziei rusești, a declarat un reprezentant al Ambasadei Ucrainei la Washington, pentru Vocea Americii.

Statul Major de la Kiev a detaliat că toți cei interesați să lupte împotriva Rusiei se pot înscrie mergând la ambasada Ucrainei.

ACTUALIZARE 05.44 Radio Europa Liberă își suspendă activitatea în Rusia.

După ce autoritățile fiscale din Rusia au inițiat procedura de faliment împotriva entității ruse a RFE/RL pe 4 martie, iar poliția a intensificat presiunea asupra jurnaliștilor, instituția de știri a oprit operațiunile.

ACTUALIZARE 05.35 Peste 1,3 milioane de ucraineni au părăsit țara, potrivit datelor Națiunilor Unite.

„Este cea mai rapidă criză a refugiaților pe care am văzut-o în Europa de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial”, a spus șeful UNHCR, Filippo Grandi.

The vast majority of people here are women with kids and elderly people, having to spend long hours waiting in the cold for a spot on a packed train.

The doors on this one opened but there wasn’t an inch for anyone to squeeze in. pic.twitter.com/xUPQyypvG1— Shaun Walker (@shaunwalker7) March 5, 2022

ACTUALIZARE 05.27 Ministerul rus al Industriilor și Comerțului a propus restricționarea exporturilor de safir sintetic, folosit pentru fabricarea iPhone-urilor.

ACTUALIZARE 05.05 Guvernul german a transmis un comunicat în această dimineață, după întâlnirea de la Berlin dintre cancelarul Olaf Scholz și premierul Israelului, Naftali Bennett.

Scholz și Bennett au decis să rămână în contact strâns și au fost de acord că „scopul comun rămâne acela ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai curând posibil”.

ACTUALIZARE 05.00 Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul energiei nucleare, Energoatom, a informat Agenția internațională de resort că nivelul de radiații rămâne în limite normale la centrala Zaporizhzhia, a declarat directorul general al agenției, Rafael Mariano Grossi.

ACTUALIZARE 04.38 Este posibil ca forțele ruse din Ucraina să fi intrat într-o scurtă pauză pentru a pregăti reluarea operațiunilor în Kiev, Harkov, Mykolayiv și posibil în Odesa în următoarele 24-48 de ore, arată o analiză făcută de Institutul pentru Studierea Războiului, un think tank american.

ACTUALIZARE 04.34 Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a salutat progresele făcute de forțele din Kiev împotriva rușilor. „Ucraina este însângerată, dar nu a căzut”, a declarat Kuleba.

El a cerut din nou Moscovei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei.

ACTUALIZARE 04.24 Fondul Monetar Internațional avertizează că războiul din Ucraina va avea un impact substanțial asupra economiei globale.

Ucraina a cerut deja finanțare de urgență în valoare de 1,4 miliarde de dolari, solicitare care va fi luată în considerare încă de săptămâna viitoare, potrivit unui comunicat al FMI.

ACTUALIZARE 03.49 Polonia ar putea furniza Ucrainei aparate de vânătoare MiG-29 și Su-25, la schimb cu aparate F-16 din SUA, detaliază The Wall Street Journal, citând surse din administrația americană.

ACTUALIZARE 03.30 Statele Unite lucrează împreună cu Polonia pentru a furniza mai multe avioane Ucrainei, a confirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de CNN.

SUA analizează ce capacități ar putea fi transferate Poloniei dacă se decide un astfel de transfer.

În cursul nopții, în convorbirea avută cu Zelenski, președintele SUA, Joe Biden, a evidențiat acțiunile în curs întreprinse de SUA, aliații și partenerii săi și industria privată pentru a crește costurile Rusiei.

„Președintele Biden a remarcat că administrația sa sporește asistența de securitate, umanitară și economică pentru Ucraina și lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a asigura finanțare suplimentară”, se arată într-un comunicat oficial, care oferă detalii suplimentare față de anunțul inițial al convorbirii.

President Biden spoke this evening with President Volodymyr Zelenskyy of Ukraine. @POTUS highlighted the ongoing actions undertaken by the United States, its Allies and partners, and private industry to raise the costs on Russia for its aggression in Ukraine.— The White House (@WhiteHouse) March 6, 2022

In all corners of the globe, including in Russia itself, people are calling for the end of Russia’s brutal attack on Ukraine. The blue and yellow of the Ukrainian flag is being flown around the world as people and governments assert they are #UnitedWithUkraine. pic.twitter.com/QT8Wm04zja— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) March 6, 2022

În această noapte, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat la Chișinău.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FU.S.EmbassyMoldova%2Fposts%2F327413326092253&show_text=true&width=500

ACTUALIZARE 03.00 Rusia este pe cale „să realizeze costul real al războiului” în faţa rezistenţei ucrainene, iar negocierile dintre delegaţiile celor două ţări încep sa fie „constructive”, a declarat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, citat de AFP.

ACTUALIZARE 02.50 Azerbaijan Airlines suspendă toate zborurile către Rusia. Și compania Buta Airways refuză să mai organizeze zboruri către orașele rusești.

ACTUALIZARE 02.15 Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit din nou cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Casei Albe.

Convorbirea a durat 30 de minute.

Cei doi au abordat teme legate de securitate, sprijin financiar pentru Ucraina și continuarea impunerii de sancțiuni Rusiei.

As part of the constant dialogue, I had another conversation with @POTUS. The agenda included the issues of security, financial support for Ukraine and the continuation of sanctions against Russia.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 6, 2022

ACTUALIZARE 01.45 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, va întocmi un plan de acțiune în 6 puncte pentru a asigura „ratarea ambițiilor” lui Vladimir Putin, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Planul va fi discutat săptămâna viitoare cu liderii din Europa și din Canada.

Johnson le va transmite acestora că trebuie să depună un efort comun. Planul va cere înființarea unei coaliții umanitare pentru Ucraina și sprijin pentru ca țara să se poată apăra. De asemenea, va include măsuri prin care să se obțină rezultate maxime din impunerea de sancțiuni economice Rusiei.

Potrivit comunicatului, partenerii Marii Britanii vor fi îndemnați să împiedice „normalizarea progresivă a ceea ce face Rusia în Ucraina”, să reitereze importanța căilor diplomatice pentru detensionare, dar numai pe baza participării depline a guvernului legitim al Ucrainei, și să înceapă o campanie rapidă de consolidare a securității și rezistenței în zona euro-atlantică.

„Putin trebuie să eșueze și trebuie să fie văzut că eșuează în acest act de agresiune”, se arată în comunicatul transmis de biroul premierului. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internațională bazată pe reguli – trebuie să o apărăm împotriva unei tentative susținute de a rescrie regulile prin forță militară”, se mai subliniază în document.

ACTUALIZARE 01.40 Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, acuză forțele ruse că țin ostatici 400 de mii de locuitori.

El a subliniat din nou că rușii opresc crearea unui coridor umanitar. Orașul nu mai are apă și lumină. Mai mult, din cauza bombardamentelor, oamenii nu își pot lua morții de pe străzi.

Orașul Mariupol încetează să mai existe. Cel puțin orașul pe care l-ați văzut cândva„.

ACTUALIZARE 01.13 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a vorbit cu Elon Musk, căruia îi este recunoscător că a sprijinit Ucraina „cu vorbe și fapte”.

„Săptămâna viitoare vom primi încă un lot de sisteme Starlink pentru orașele distruse”, a anunțat Zelenski.

Potrivit lui, au fost discutate și proiecte posibile legate de spațiul cosmic. „Dar vă voi spune despre asta după război”, a subliniat Zelenski.

Zelenskyy invited Musk to #Ukraine after the war pic.twitter.com/t8IhfVs4O4— NEXTA (@nexta_tv) March 6, 2022

Talked to @elonmusk. I’m grateful to him for supporting Ukraine with words and deeds. Next week we will receive another batch of Starlink systems for destroyed cities. Discussed possible space projects. But I’ll talk about this after the war.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 5, 2022

Mai devreme, președintele Ucrainei a făcut apel la cetățeni să continue rezistența. „Ucraineni! În toate orașele unde inamicul a invadat, începeți ofensiva. Ieșiți pe străzi. Avem nevoie să luptăm de fiecare dată când se ivește ocazia”, a subliniat el, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Zelenski a lăudat protestele ucrainenilor.

„Strigă la invadatori să plece acasă, ca nava de război rusească, împingându-i de pe teritoriul nostru”, a adăugat el. „Fiecare metru din teritoriul ucrainean recuperat prin proteste este un pas înainte, un pas către victorie”, a declarat președintele Ucrainei.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F1161516381272903%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 01.04 Potrivit Gărzii naționale a Ucrainei, 100.000 de cetățeni s-au alăturat Forțelor de apărare teritorială.

Forțele de apărare sunt o ramură nouă a Forțelor armate, înființată odată cu declanșarea invaziei ruse.

ACTUALIZARE 01.00 Apar fotografii de la eforturile de punere la adăpost a obiectelor de patrimoniu din Lvov.

Statuia lui Isus Hristos a fost scoasă din Biserica Armenească și dusă într-un buncăr.

The statue of Jesus Christ the Savior has been evacuated from Lviv’s Armenian Cathedral and taken to a bunker.

It is part of a medieval iconostasis that had survived even WWII.

TIM LE BERRE pic.twitter.com/eKz6XagLhd— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) March 5, 2022

ACTUALIZARE 00.42 Visa și Mastercard anunță că suspendă operațiunile în Rusia.

Companiile au emis comunicate prin care au arătat că vor înceta toate tranzacțiile în Federația Rusă în următoarele zile.

Se pare că elementul declanșator al acestei decizii a fost o cerere a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmisă membrilor Congresului american.

ACTUALIZARE 00.25 Populația din Kiev este avertizată să se adăpostească. Sirenele răsună și la Lubny, la mai puțin de 300 de km est de capitală.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat între timp că au doborât sâmbătă 5 avioane rusești și 4 elicoptere.

– 4 helicopters, including Mil Mi-24/35, Mi-35, Mi-8
– 2 Sukhoi Su-34
– 2 Sukhoi Su-30SM
– 1 Sukhoi Su-25
All downed by Ukrainian troops. Not a bad prey for just one day.— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) March 5, 2022

Ucraina contorizează că a doborât în total 44 de avioane inamice și 44 de elicoptere.

Imagini dramatice cu oameni care încearcă să fugă trecând peste râul Irpin, la nord-vest de Kiev, unde rușii au deteriorat infrastructura, au fost postate de Emilio Morenatti, de la Associated Press, laureat al Premiului Pulitzer în 2021.

A Ukrainian soldier and a militia man help a fleeing family crossing the Irpin river in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. pic.twitter.com/SwAlpNlSyi— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) March 5, 2022

An exhausted woman is attended by Ukrainian soldiers after crossing the Irpin river as fleeing the city in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. pic.twitter.com/XZMmFASMT8— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) March 5, 2022

Ukrainian soldiers help a fleeing family to cross the Irpin river in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. pic.twitter.com/Upa9jUacEl— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) March 5, 2022

Ukrainian soldiers help a fleeing family crossing the Irpin river in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. (AP Photo/Emilio Morenatti) pic.twitter.com/dNRRWWKKaV— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) March 5, 2022

Ukrainians crowd under a destroyed bridge as they try to flee crossing the Irpin river in the outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 5, 2022. pic.twitter.com/4OUFbemLXJ— Emilio Morenatti (@EmilioMorenatti) March 5, 2022

ACTUALIZARE 00.01 Rata loviturilor rusești aeriene și de artilerie observată de vineri până sâmbătă seară a fost mai scăzută decât în zilele anterioare, notează în raportul obișnuit al situației din Ucraina Ministerul britanic al Apărării.

Deși încercuite de forțele ruse, Ucraina continuă să controleze orașele cheie Harkov, Chernihiv, Mariupol și Sumy. Se pare că forțele ruse câștigă teren în Mykolaiv. Este posibil să încercuiască orașul sau să își continue avansarea spre Odesa.

Propunerea Rusiei de încetare a focului în Mariupol a fost cel mai probabil o tentativă de a deturna condamnarea declanșată la nivel internațional pentru atacurile țintite asupra civililor.

În fapt, forțele rusești s-au mobilizat pentru o nouă ofensivă, notează Ministerul britanic al Apărării.

Acuzând Ucraina pentru imposibilitatea evacuării civililor, Rusia își creează astfel circumstanțele pentru a da vina pe Kiev pentru victimele care se vor înregistra de acum înainte.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftheministryofdefence%2Fposts%2F328473242656483&show_text=true&width=500

LIVE TEXT A zecea zi de război în Ucraina. Explozii puternice la Harkov. Evacuarea civililor, amânată din cauza încălcării acordului de încetare a focului. Premierul israelian s-a întâlnit cu Putin. Negocieri ruso-ucrainene, posibil luni

LIVE TEXT A noua zi de război în Ucraina. Primarul din Mariupol cere coridor umanitar pentru evacuarea civililor. Armata ucraineană ar fi lansat o contraofensivă în regiunea Harkov

LIVE TEXT A opta zi de război în Ucraina | Putin: Ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar ucrainenii sunt „amenințați și spălați pe creier” | A treia rundă de negocieri ar putea avea loc săptămâna viitoare

LIVE TEXT A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Orașul Herson a fost ocupat de ruși. Noi bombardamente în Kiev, Harkov și Mariupol

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 6. Atacuri la Harkov și asupra capitalei Kiev. Cinci persoane au murit după ce turnul televiziunii a fost lovit de rachete. Un spital a fost distrus în Harkov

LIVE TEXT Invazie în Ucraina. Ziua 5 | Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Casa Albă: Un război nuclear are loc o singură dată. Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară

LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

LIVE TEXT A opta zi de război în Ucraina | Putin: Ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar ucrainenii sunt „amenințați și spălați pe creier” | A treia rundă de negocieri ar putea avea loc săptămâna viitoare

LIVE TEXT A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Orașul Herson a fost ocupat de ruși. Noi bombardamente în Kiev, Harkov și Mariupol

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 6. Atacuri la Harkov și asupra capitalei Kiev. Cinci persoane au murit după ce turnul televiziunii a fost lovit de rachete. Un spital a fost distrus în Harkov

LIVE TEXT Invazie în Ucraina. Ziua 5 | Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Casa Albă: Un război nuclear are loc o singură dată. Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară

LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite