Război în Ucraina, ziua 59. Rusia cucereşte orașele mici, dar „fără progrese majore”. Situaţie tensionată în Mariupol. Harkov este sub bombe

23 aprilie 2022, 13:38

ACTUALIZARE 21.34: Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin se vor deplasa la Kiev, duminică, exact la două luni după începerea invaziei ruse în Ucraina, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de AFP.

ACTUALIZARE 21.30: Armata rusă a afirmat sâmbătă că a ţintit cu „rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene în apropiere de Odesa, în sudul Ucrainei, potrivit France Presse.

ACTUALIZARE 21.23: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat astăzi că ”Ucraina va opri negocierile dacă Rusia ucide oameni în Mariupol și organizează „pseudo” referendum”.

ACTUALIZARE 20.45: Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti cu destinaţia Siria, au informat sâmbătă media turce, citându-l pe ministrul turc de externe Mevlut Kavusoglu, potrivit AFP.

ACTUALIZARE 19.00: Evacuarea civililor din orașul ucrainean asediat Mariupol a fost „deturnată” de armata rusă, a declarat sâmbătă un consilier al primarului orașului Mariupol pe contul său oficial Telegram.

ACTUALIZARE 17.52: Potrivit Direcției de Informații a Ministerului Apărării, armata a lovit un post de comandă rus în apropiere de capitala regională ocupată Herson, ucigând doi generali ruși și rănind unul.

ACTUALIZARE 16.54: Serviciul de Securitate a cerut ucrainenilor să stea acasă în timpul festivităților de Paște. SBU a publicat o înregistrare în care un presupus soldat rus spune că trupele sale scriu „Hristos a înviat” pe obuze. SBU se aşteaptă ca atacurile săse intensifice în zilele de Paşte.

ACTUALIZARE 16.10:Autorităţile ucrainene au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării, informează AFP.

ACTUALIZARE 15.53: Peste un milion de cetăţeni s-au întors în Ucraina, potrivit Kievului.

ACTUALIZARE 15.37: Rușii ar fi lovit sâmbătă după-amiază Odesa cu rachete de croazieră.

ACTUALIZARE 15.30: Un oficial din Mykolaiv anunță oprirea: după ce forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Mykolaiv peste noapte, Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale de acolo, a anunțat o nouă interdicție de la ora 19.00. până la 5 a.m. înainte de serviciile locale de Paște. Anunțul vine la o zi după ce Hanna Zamazeeva, șefa consiliului regional din Mykolaiv, a declarat că cel puțin 20 de persoane au fost rănite în regiune în ultimele două zile, pe fondul atacurilor trupelor ruse, scrie CNN.

Forțele ruse vizează infrastructura civilă: Locuitorii din nord-estul orașului Harkov și Popasna din est au suferit bombardamente susținute de Rusia. Trupele ruse au tras 56 de lovituri asupra infrastructurii civile din Harkov și regiune, ucigând două persoane și rănind 19, potrivit unui guvernator militar ucrainean. La Popasna, două persoane au murit, de asemenea, în timp ce forțele ruse au vizat case civile și clădiri înalte, a declarat un oficial regional ucrainean.

ACTUALIZARE 14.30: Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a pledat sâmbătă pentru pace şi depăşirea conflictelor, într-un mesaj transmis cu ocazia Paştelui Ortodox.

ACTUALIZARE 14.10: Imagini surprinse de televiziunea chineză CGTN în exteriorul uzinei Ayovstal din Mariupol înfățișează soldați din milițiile pro ruse care discuta despre șansele mici ca militarii de elită din batalionul Azov să se predea, așa cum a cerut Vladimir Putin.

De cealaltă parte a zidurilor uzinei Azovstal, în subteran, se adăpostesc, pe lângă militari, aproximativ o mie de femei și copii. Pentru că rușii au contestat existența civililor în acest loc, batalionul Azov a postat imagini cu acești copii și mamele lor, de care au grijă soldații.

Copiii și mamele lor stau în măruntaiele pământului de două luni, fără să fi văzut în tot acest timp lumina soarelui. Cei mici nu mai știu nimic de tații lor, care au rămas să lupte și nici de bunici, prea vârstnici să fugă să se adăpostească la combinat. Pentru ei, lucrurile care pentru orice copil din lume sunt normale, sunt dorințe arzătoare, greu de îndeplinit. Ei doar speră că vor ieși din subteran, dar nimic nu este sigur.

Vicepremierul Irina Versciuk a anunțat formarea unor culoare umanitare de evacuare pentru civilii din Mariupol, însă rămâne de văzut în ce măsură acestea vor fi funcționale, având în vedere că ocupanții ruși insistă să dirijeze civilii spre Federația Rusă sau teritoriile pe care le controlează și nu spre zonele aflate sub autoritatea Ucrainei.
Rusia cucereşte orașe mici, dar „nu realizează progrese majore”, spun oficialii britanici: Rusia a capturat zeci de orașe mici și așezări în asaltul său asupra regiunii de est Donbas, iar oficialii ucraineni descriu lupte grele continue în Donețk și Lugansk. Un raport al Ministerului Apărării al Regatului Unit spune însă că forțele ruse nu au făcut „niciun progres major” în ultimele 24 de ore. Apărarea aeriană și maritimă a Ucrainei a reușit, de asemenea, să oprească progresul forțelor aeriene și maritime ruse, a adăugat ministerul într-o postare pe rețelele de socializare.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite