Război în Ucraina, ziua 55 | Forțele ruse au capturat orașul Kreminna din Donbas. Combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, bombardat. Aliații au decis ajutor militar maxim pentru Ucraina, fără implicarea în război

Rusia a început bătălia pentru Donbas în estul Ucrainei. Forțele ruse au capturat orașul Kreminna din Donbas. Apărătorii ucraineni continuă să reziste atacurilor rusești din orașul-port Mariupol, din sud-est. Cartierele civile din Harkov sunt atacate sistematic.

19 Aprilie 2022, 06:19 (actualizat 20 Aprilie 2022, 06:54) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 22.55 SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters.

ACTUALIZARE 21.42 Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin poartă responsabilitatea ''crimelor de război'' în Ucraina care s-au soldat cu mii de morţi în rândul populaţiei civile, relatează AFP.

ACTUALIZARE 21.00 Întrebat dacă România va livra arme letale Ucrainei, conform unei știri apărute în presa ucraineană, premierul Nicolae Ciucă a precizat că “în acest moment discutăm despre ajutor umanitar”.

ACTUALIZARE 20.15 Rușii plănuiesc să "radă până la pământ" Azovstal. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a publicat marți o presupusă interceptare a comunicațiilor unui comandant al unei unități terestre rusești, care a declarat că avioanele rusești plănuiau să "radă până la pământ" în jurul Azovstal, combinatul siderurgic care este o redută a apărătorilor ucraineni din orașului port asediat Mariupol, transmite CNN.

Serviciul de informații externe al Germaniei a interceptat, de asemenea, comunicații radio în care soldații ruși vorbeau despre împușcarea soldaților și civililor din Ucraina. Observatorii militari au observat, de asemenea, o tendință a trupelor rusești de a folosi comunicații nesecurizate în Ucraina.

ACTUALIZARE 20.00 Președintele Joe Biden a discutat situația din Ucraina cu aliați și parteneri - președinți, șefi de organizații mondiale, lideri din Uniunea Europeană și NATO. Discuția, în format video-conferință, care a durat mai bine de două ore, a fost convocată de Casa Albă în urma noilor evoluții din Ucraina și a trecerii într-o nouă fază a războiului.

Teme principală a discuțiilor a fost ajutorul militar pentru Ucraina. La final, cancelarul german, Olaf Scholz, spune că aliații au decis ajutor militar maxim pentru Ucraina, fără implicarea în război. Tot Scholz a spus că a cerut industriei germane de armament să prezinte cât mai repede o listă cu ce poate livra rapid, cât mai urgent. Cancelarul german a mai spus că aliații au decis să fie trimis în Ucraina armament mai vechi, pe care ucrainenii știu să îl folosească, din țările europene.

 

 

ACTUALIZARE 19.41 Forțele armate ucrainene au învins armata rusă lângă Marinka, regiunea Donețk. Controlul asupra orașului a fost restabilit.

 

 

ACTUALIZARE 19.11 Canada anunță noi sancțiuni împotriva apropiaților regimului rus, inclusiv a fiicelor lui Putin, transmite CNN.

„Canada continuă să fie alături de oamenii curajoși care luptă pentru libertatea lor în Ucraina. Vom continua să impunem sancţiuni severe asupra regimului rus în coordonare cu aliații noștri și vom urmări necontenit acțiunile lor”, a declarat ministrul canadian al Afacerilor Externe, Mélanie Joly. „Ei vor răspunde pentru crimele lor.”

ACTUALIZARE 19.05 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat ofensiva rusă în estul Ucrainei și a cerut celor două părți în conflict „o pauză umanitară” de patru zile, cu ocazia Paștelui Ortodox, potrivit CNN.

ACTUALIZARE 18.52 Întărirea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la frontierele ruse "nu mai este o figură de stil", iar Moscova trebuie să fie pregătită "pentru posibile acţiuni agresive", a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, informează TASS şi Reuters.

Referindu-se la "ameninţările cu care se confruntă în prezent Rusia", Medvedev a precizat că "este vorba în primul rând de încercarea de a extinde prezenţa NATO în apropiere de frontierele" ruse. "Şi aceasta nu mai este astăzi o figură de stil, nu este un set de ameninţări standard. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru acele acţiuni agresive care s-ar putea întâmpla", a subliniat fostul președinte și fost premier rus.

ACTUALIZARE 17.20 Autoritățile române au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev. Reluarea efectivă a activităţii va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice şi de securitate necesare vor fi finalizate, a anunţat ministrul Bogdan Aurescu pe Twitter.

ACTUALIZARE 16.53 Rusia a anunţat marţi expulzarea a 36 de diplomaţi belgieni şi olandezi, ca răspuns la o măsură similară luată de Belgia şi Olanda în urma declanşării ofensivei ruse în Ucraina, informează AFP şi Reuters.

Astfel, Moscova expulzează 21 de diplomaţi belgieni şi 15 diplomaţi olandezi, printre care 14 angajaţi ai ambasadei Ţărilor de Jos la Moscova şi un angajat al consulatului general olandez din Sankt-Petersburg, nord-vestul Rusiei, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe rus. Ei vor trebui să părăsească teritoriul rus în termen de două săptămâni.

ACTUALIZARE 16.46 Țările de Jos vor trimite „echipament mai greu” în Ucraina, „inclusiv vehicule blindate”, a anunțat marți premierul Mark Rutte.

Acesta a afirmat într-un tweet că el și ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, și-au exprimat sprijinul pentru Ucriana, într-o convorbire telefonică cu președintele Volodimir Zelenski, „ca urmare a noii ofensive a Rusiei”.

"Împreună cu aliații, căutăm să livrăm Ucrainei echipament militar mai greu", a precizat Rutte.

ACTUALIZARE 16.41 Guvernatorul regiunii Harkov: Bombardamentele rusești au ucis 3 persoane în Harkov pe 19 aprilie. Oleh Sinehubov a spus că 16 persoane au fost rănite. Harkov a fost ţinta unor tiruri de rachete rusești, potrivit oficialului.

ACTUALIZARE 16.30 Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat al cincilea schimb de prizonieri de război. Este vorba despre 60 de militari ucraineni, dintre care 10 ofițeri. 16 civili se întorc și ei acasă.

Un precedent schimb a avut loc vineri, 15 aprilie, după negocieri "tensionate" în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, parţial sub control rusesc, potrivit Kievului, care nu a furnizat alte amănunte. Cu o zi înainte, 30 de ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui alt schimb, după ce 26 au fost eliberaţi mai devreme în cursul lunii.

 

ACTUALIZARE 15.20 Preşedintele R. Moldova, Maia Sandu a promulgat legea care interzice folosirea simbolurilor agresiunii Ruse în Ucraina.

„Este important să păstrăm buna înţelegere între oameni. De aceea nu putem accepta simbolurile care sprijină invazia rusă în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă.

 

 

ACTUALIZARE 15.15 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat SUA şi aliaţii săi occidentali că „fac totul pentru a opri” operaţiunea militară a Moscovei în Ucraina, aprovizionând Kievul cu arme, relatează AFP, citată de The Guardian. Punem în aplicare treptat planul nostru de eliberare a Republicilor populare Donețk și Lugansk şi luăm măsuri pentru a restabili viața pașnică, a spus acesta.

ACTUALIYARE 15.04 Primarul din Harkov, Igor Terekhov, a declarat pentru CNN că au avut loc „bombardamente non-stop asupra cartierelor civile” în oraș încă de duminică. Terekhov a mai spus că Ucraina va lupta pentru fiecare bucată de pământ și nu va fi de acord cu concesii teritoriale cât timp atacurile rusești vor continua.

 

 

ACTUALIZARE 14.45 Oficiali ucraineni au declarat marți că forțele ruse au început să bombardeze combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, unde forțele și civilii ucraineni rămân încercuiți.

Petro Andriuschenko, un consilier al primarului Mariupolului, a declarat că forțele ruse „nu lovesc Azovstal doar cu bombe, ci și cu artilerie și tancuri, continuând atacurile haotice asupra zonei rezidențiale din Livoberezhnîi.

ACTUALIZARE 14.25 Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, va merge la Kiev în următoarele zile pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat marți pentru CNN un înalt oficial al Guvernului spaniol.

ACTUALIZARE 14.23 Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că forțele ruse vor prelua în totalitate combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol. Kadîrov a spus într-un mesaj audio pe canalul său Telegram: Astăzi, cu ajutorul Celui Atotputernic, vom prelua complet Azovstal.

ACTUALIZARE 13.38 China anunță că își va extinde „coordonarea strategică” cu Rusia, indiferent de modul în care „peisajul internațional s-ar putea schimba”, potrivit unui comunicat publicat marți de Ministerul de Externe al Chinei.

ACTUALIZARE 13.34 Rusia a cerut din nou forțelor ucrainene din uzina metalurgică Azovstal din Mariupol să depună armele. Trupele ruse au cerut ca acest lucru să fie făcut până la prânz, ora Moscovei.

Ministerul rus al apărării a emis o declarație prin care cere capitularea, scrie corespondenta Sky News.

„Toți cei care depun armele au garantat că vor rămâne în viață”, a anunțat ministrul apărării într-un mesaj, cerând trupelor să se retragă din fabrica de oțel între orele 14.00 și 16.00, ora Moscovei, „fără excepție, fără arme și fără muniție”, scrie CNN.

ACTUALIZARE 13.09 Serghei Lavrov: Rusia a început următoarea fază a "campaniei militare". Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk.

"Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe", a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu la postul de televiziune India Today, difuzat de instituţia pe care o conduce.

ACTUALIZARE 13.06 Marea Britanie exclude un schimb de ostatici între cei doi luptători ai săi reținuți de ruși și oligarhul Viktor Medvedchuk.

Întrebat despre perspectiva schimbului britanicilor cu Medvedchuk, care este în prezent reținut de forțele ucrainene, Brandon Lewis, secretar al Guvernului din Irlanda de Nord, a declarat că Executivul lucrează la returnarea în Marea Britanie a celor doi luptători luați ostatici de trupele ruse, dar a refuzat să ofere detalii despre operațiune, scrie CNN. ”De fapt, trecem printr-un proces de sancționare a oamenilor care sunt apropiați de regimul Putin

ACTUALIZARE 11.50: Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat luni că Rusia distruge "în mod intenţionat" patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul invaziei acestei ţări care a început la 24 februarie, relatează EFE.

ACTUALIZARE 11.10: Șeful administrației militare regionale Lugansk a cerut marți civililor să părăsească de urgență regiunea pe fondul unei escaladării luptelor, după ce și orașul Kreminna a fost capturat de forțele ruse.

ACTUALIZARE 10.45: Grupuri speciale au început să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a anunțat Eduard Basurin, reprezentant al așa-numitului „Minister de Interne al Republicii Populare Donețk”, informează Nexta.

ACTUALIZARE 10.25: O sută de mame şi copii refugiaţi din estul Ucrainei au fost cazaţi, în noaptea de luni spre marţi, în centrul de agrement ce aparţine Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret de la Oglinzi, a scris prefectul judeţului Neamţ, Vasile-Adrian Niţă pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, sunt 20 de femei şi 80 de copii care au sosit cu autocarele.

ACTUALIZARE 10.00: Fabricanții de flacoane de parfum din Germania avertizează că eventuala interzicere a importurilor de gaz din Rusia ar avea consecințe catastrofale. Este cel mai recent avertisment venit din partea industriei germane, pe fondul discuțiilor tot mai intense privind reducerea dependenței de gazul rusesc.

ACTUALIZARE 09.15: Banca Centrală a Rusiei permite cetățenilor să cumpere valută, după ce luna trecută a introdus mai multe restricții pentru a menține cursul rublei cât de cât stabil. Rușii pot scoate numerar doar în limita a 10 mii de dolari. Piața valutară a reacționat printr-o ușoară revigorare a rublei.

ACTUALIZARE 08.38: Statele Unite ale Americii încearcă să sechestreze un iaht suspectat că aparține unui oligarh rus. Iahtul este andocat în insula Fiji din Pacific, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 08.00: Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după ce au fost descoperite crime în masă în Ucraina.

„De la masacrele pe care le-am descoperit în Bucha și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a spus Macron luni la o televiziune din Franţa, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 07.48: Un avion trimis de la Moscova pentru a colecta diplomații ruși expulzați din Spania și din Grecia a fost forțat să ocolească peste 15.000 de km din cauza interdicției de zbor impusă de UE, potrivit datelor obținute de FlightRadar.

ACTUALIZARE 07.30: Cea de-a 126-a brigadă de apărare de coastă a Flotei Mării Negre din Rusia a suferit pierderi în valoare de 75%, potrivit informațiilor militare ucrainene.

Potrivit informațiilor exacte disponibile, pierderile Brigăzii 126 de Apărare de Coastă a Flotei Mării Negre se ridică la 75%”, se arată în cel mai recent raport operațional publicat de statul major al forțelor armate ucrainene.

Oficialii au susținut, de asemenea, că cea de-a 810-a brigadă marină separată a marinei Mării Negre din Rusia a pierdut 158 ​​de soldați uciși de forțele ucrainene, alți aproximativ 500 fiind răniți și 70 considerați dispăruți.

Iată cele mai recente evoluții privind războiul din Ucraina:

Bătălia pentru Donbas: Forțele ruse au început bătălia pentru Donbas, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declaraţie video. Președintele a subliniat că forțele ucrainene vor continua să lupte împotriva incursiunii rusești în regiune. „Le sunt recunoscător tuturor războinicilor noștri, soldaților noștri, orașelor noastre eroice și orașelor din regiune care rezistă și rămân fermi”, a adăugat el.

Niciun plan ca Biden să viziteze Ucraina: secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a reiterat luni că nu există planuri ca președintele american Joe Biden să călătorească în Ucraina, în urma comentariilor lui Zelenski care îl încurajau să facă acest lucru. „Acest lucru nu s-a schimbat – ceea ce continuăm să ne concentrăm este să oferim Ucrainei, guvernului ucrainean, liderilor ucraineni – o sumă istorică de asistență de securitate”, a declarat Psaki pentru CNN.

Armament din SUA: Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a indicat luni Pentagonul.

Armata rusă a afirmat luni seara că a distrus cu ''rachete de înaltă precizie'' un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, lângă Liov (Lvov, Lviv), în vestul acestei ţări

Într-o localitate din regiunea Herson, ocupată de soldații ruși, a fost înălțată statuia lui Lenin.

Civili care se adăpostesc în uzina ucraineană: civili - inclusiv femei, copii și bătrâni- se adăpostesc în uzina de siderurgie Azovstal din Mariupol, potrivit Myhailo Vershynin, șeful poliției de patrulare. Vershynin a declarat pentru CNN că se află la uzina Azovstal, unul dintre ultimele bastioane ale orașului încă sub control ucrainean şi care a fost bombardament de trupele ruse puternice după săptămâni de lupte. Bombardamentul a distrus o mare parte din infrastructură.

SUA descriu „campania de teroare”: purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că atacurile Rusiei din Ucraina din ultimele zile ilustrează și mai mult faptul că țara „intreprinde o campanie de teroare” împotriva poporului ucrainean. „Adevărul este că Rusia, mai mult decât lansarea unei invazii, mai mult decât lansarea unui război, a lansat o campanie de teroare, o campanie de brutalitate, o campanie de agresiune disprețuitoare împotriva poporului Ucrainei".

Încetarea focului pare imposibilă: O încetare a focului în Ucraina nu se întrevede la orizont, dar ar putea veni în săptămânile următoare, în funcție de modul în care se vor desăşura războiul și negocierile , potrivit Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru Afaceri Umanitare și Ajutoare de Urgență. Coordonator. „Încetarea focului... nu e la orizont în acest moment, dar ar putea fi în câteva săptămâni. S-ar putea să fie puțin mai lungi decât atât”, a spus Griffiths în declarațiile sale de luni.

Atacurile intense uimesc UE : Uniunea Europeană a condamnat ultima rundă de atacuri rusești asupra orașelor ucrainene și a spus că recentul bombardament din vestul Ucrainei arată că nicio parte a țării nu este în siguranță. „Ucraina este lovită de cele mai intense atacuri cu rachete ale Federației Ruse de câteva săptămâni. UE condamnă continuarea bombardamentelor fără discriminare și ilegale a civililor și a infrastructurii civile de către forțele armate ruse”, a declarat luni șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, într-o declarație. .

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI