Război în Ucraina, ziua 29. A avut loc primul schimb de prizonieri. O rachetă rusă a lovit parcarea unui centru comercial din Harkov. 6 persoane au murit și 15 au fost rănite

S-a împlinit o lună de când Rusia a invadat Ucraina. Sirenele sună zilnic în timp ce ruşii continuă să bombardeze, nu de puţine ori ţinte civile. Peste 10 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele în timp ce unele oraşe sunt devastate aproape în totalitate. Armata ucraineană şi civilii rezistă însă eroic şi potrivit unei estimări NATO au provocat ruşilor pierderi echivalente cu cele din Afganistan unde au luptat 10 ani. Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat la finalul summit-ului extraordinar de la Bruxelles, că aliații au convenit să ofere sprijin logistic Ucrainei, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice. Iar președintele SUA Joe Biden a declarat că "ne coordonăm cu G7 şi UE în privinţa securităţii alimentare şi a securităţii eneregetice", anunțând noi sancţiuni împotriva a 400 de indivizi şi entităţi care sprijină mașina de război rusească.

24 Martie 2022, 06:08 (actualizat 25 Martie 2022, 00:19) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 23.00 Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, a postat, pe Twitter, că "se împlinește o lună de la începutul operațiunii speciale din Ucraina" și că "viața se reîntoarce la normal în teritoriile eliberate de naționaliști".

 

 

ACTUALIZARE 22.40 Președintele Volodimir Zelensi s-a întâlnit astăzi cu președinții parlamentelor din Letonia, Lituania și Estonia.

 

 

ACTUALIZARE 22.15 Ucraina acuză Moscova că a luat cu forța, în Rusia, sute de mii de civili din orașele ucrainene distruse, iar unii ar putea fi folosiți ca „ostatici” pentru a face presiuni asupra Kiev-ului să cedeze, relatează Associated Press. Lyudmyla Denisova, Ombudsmanul Ucrainei, a declarat că 402.000 de persoane, inclusiv 84.000 de copii, au fost luați împotriva voinței lor. Kremlinul a dat un număr aproape identic pentru cei care au fost relocați, dar  care au spus că vor să meargă în Rusia. Regiunile de est ale Ucrainei controlate de rebeli sunt predominant vorbitoare de limbă rusă, iar mulți oameni de acolo au susținut legături strânse cu Moscova.

ACTUALIZARE 21.30 Rusia a denunţat joi seară decizia NATO de a crea patru noi grupuri de luptă în flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, Moscova susţinând că organizaţia îşi confirmă astfel poziţia antirusă, transmite dpa. ''Militarizarea Europei se accelerează ca urmare a eforturilor alianţei'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. Prin promisiunea că va furniza arme suplimentare Ucrainei, ''alianţa confirmă interesul său de continuare a ostilităţilor'', a adăugat ea.

ACTUALIZARE 20.30 Forțele armate ale Ucrainei au raportat eliberarea cartierului istoric Lukianovka din partea de nord-vest a orașului Kiev. În urma luptelor, au murit aproximativ 40 de invadatori ruși, 9 vehicule de luptă și 2 tancuri au fost distruse, iar un tanc a fost dat în exploatare.

 

 

ACTUALIZARE 19.45 Președintele SUA Joe Biden a susţinut o conferinţă de presă după întâlnirea liderilor G7 de la Bruxelles. Întrebat despre amenințarea armelor chimice, Biden a spus că SUA ar răspunde dacă liderul rus le-ar folosi, dar „natura răspunsului ar depinde de natura utilizării”. Putin obține exact opusul a ceea ce intenționa să obţină ca urmare a intrării în Ucraina, a mai spus acesta. Ca răspuns la întrebare despre conversația sa cu președintele chinez, Xi Jinping, vinerea trecută, Biden a spus: I-am spus clar. Nu am făcut amenințări, dar i-am spus clar pentru a mă asigura că a înțeles consecințele pentru a ajuta Rusia. „Cred că China înțelege că viitorul său economic este mult mai strâns legat de Vest decât de Rusia”, a spus Biden. Preşedintele american a mai spus că liderii occidentali au discutat şi despre lipsa alimentelor, despre care spune că va fi „reală” și a numit Ucraina și Rusia „grânarii” Europei. Livrările din cele două țări reprezintă împreună aproape 30% din comerțul global cu grâu. Biden a mai spus că el crede că Rusia ar trebui eliminată din Grupul celor Douăzeci (G20), iar subiectul a fost abordat în timpul întâlnirilor sale cu liderii mondiali la Bruxelles.

 

 

ACTUALIZARE 19.11 Marea Britanie trimite încă 6.000 de rachete și 25 de milioane de lire sterline armatei Ucrainei.

ACTUALIZARE 19.03 O rachetă rusă a lovit parcarea unui centru comercial din Harkov. Şase persoane au murit și 15 au fost rănite, a declarat guvernatorul regional Oleg Siniehubov. Oamenii așteptau în fața unui oficiu poștal din mall pentru a primi ajutor umanitar, a adăugat Siniehubov, citat de CNN.

ACTUALIZARE 18.36 Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că trupele sale au respins atacurile forțelor ruse din jurul Kievului. Rusia nu a renunțat la speranța de a înconjura și de a ocupa Kievul, a spus Motuzianik, purtătorul de cuvânt de la Kiev. Fără a cita surse, el a mai spus că ruşii au trimis echipament militar suplimentar în Belarus pentru a-și întări trupele care atacă capitala Ucrainei.

ACTUALIZARE 18.26 Într-o declarație comună, liderii G7 au avertizat Rusia împotriva utilizării armelor chimice, biologice sau nucleare în invazia Ucrainei. „Avertizăm împotriva oricărei amenințări cu utilizarea armelor chimice, biologice și nucleare sau a materialelor conexe”, au scris liderii după întâlnirea de la Bruxelles. Ei au denunțat, de asemenea, încercările Rusiei de a dezinforma.

ACTUALIZARE 17.21 A avut loc primul schimb complet de prizonieri între Rusia și Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk. Potrivit acesteia, 10 militari ruși au fost schimbați cu 10 ucraineni capturați.ACTUALIZARE 17.14 Papa Francisc critică țările care cresc bugetele militare pe măsură ce atacul Rusiei asupra Ucrainei continuă, considerând-o „nebunie”, potrivit CNN. Suveranul pontif a mai spus că lumea ar trebui să-și regânească modul de guvernare, astfel încât să nu fie supusă „puterii economico-tehnocrate-militare”. „Acum este clar că politica bună nu poate proveni din cultura puterii înțeleasă ca dominație și opresiune, ci doar dintr-o cultură a îngrijirii, a îngrijirii pentru persoană și a demnității sale și a grijii pentru casa noastră comună”, a spus el.

ACTUALIZARE 16.48 Forțele armate ale Ucrainei spun că Rusia transferă arme și alte echipamente militare în Belarus. Forțele ruse fac, de asemenea, provizii de echipamente în Crimeea, a adăugat armata ucraineană într-un comunicat. „Conducerea militară rusă începe să realizeze că forțele și mijloacele disponibile nu sunt suficiente pentru a menține teritoriile ocupate temporar în Ucraina și pentru a se apăra” se mai arată în comunicatul citat de CNN.

ACTUALIZARE 16.42 Ministerul de Externe francez a promis că va acorda 500 de milioane de euro pentru investigarea crimelor de război comise în Ucraina. Ancheta este condusă de Curtea Penală Internațională.

ACTUALIZARE 16.40 Milioane de ucraineni din peste zece orașe nu au acces la apă potabilă, potrivit comisarului pentru drepturile omului din Rada Supremă a Ucrainei, Liudmila Denisova.

ACTUALIZARE 16.30 Numărul morților civili în Ucraina depășește 1.000, potrivit ONU.

ACTUALIZARE 15.27 Jens Stoltenberg a transmis deciziile liberilor NATO, în privinţa conflictului din Ucraina. Vom echipa armata Ucrainei, a spus acesta. Alianța NATO va continua să impună „costuri fără precedent” Rusiei. Liderii NATO au aprobat patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, a spus Stoltenberg, care se adaugă altor patru grupuri de luptă din țările baltice și Polonia.


ACTUALIZARE 15.14 Imagini apocaliptice din Mariupol difuzate de televiziunea de stat rusă şi însoțite de mesajul: „Scene triste, bineînțeles...”.
ACTUALIZARE Statele Unite intenționează să accepte până la 100.000 de ucraineni care fug de invazia rusă, au declarat pentru Reuters două surse familiare cu anunțul viitor.

Nu toți ucrainenii acceptați vor veni prin programul american pentru refugiați, a spus un oficial al administrației Biden. Alții vor primi vize de familie sau vor intra în alt program umanitar.

ACTUALIZARE 14.25 Locuitorii din Odesa pregătesc baricade împotriva forțelor ruse pe melodia „It’s My Life”. Bon Jovi a distribuit imaginile pe Twitter cu un mesaj de încurajare.

ACTUALIZARE 14.00 Premierul britanic Boris Johnson este „cel mai activ” lider anti-rus, a spus Kremlinul, relatează agenția de știri de stat rusă Ria.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost citat de agenția de presă rusă: Cât despre domnul Johnson, îl vedem drept cel mai activ participant la cursa pentru a fi anti-rus.

ACTUALIZARE 13.30: Zelenski, către NATO: Alianța încă poate preveni moartea ucrainenilor în urma atacurilor rusești.

Într-o videoconferinţă, președintele Volodimir Zelenski le-a spus aliaţilor NATO că Ucraina cere doar 1% din avioanele și tancurile NATO pentru a o ajuta să se apere de agresiunea rusă.

„După un asemenea război împotriva Rusiei, vă rog, niciodată, niciodată să nu ne mai spuneți că armata noastră nu îndeplinește standardele NATO”, a mai spus Zelenski.

ACTUALIZARE 13.25: NATO nu va tolera niciun atac asupra suveranității sau integrității teritoriale a Aliaților. "Ne-am activat planurile de apărare pentru a proteja Alianța, ne-am crescut pregătirea și am desfășurat trupe de pe ambele maluri ale Atlanticului", se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Alianţei.

ACTUALIZARE 13.00: Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat că țara sa își recheamă ambasadorul în Rusia pentru consultări, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 12.42: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat în această dimineață parlamentului suedez și le-a spus că Ucraina merită să fie membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. „Nu luptăm doar pentru poporul Ucrainei, ci pentru securitatea Europei și am arătat că merităm să fim un membru cu drepturi depline al UE”, a spus Zelenski. Premierul suedez, Magdalena Andersson, a postat pe Twitter că e o onoare să-l fi găzduit pe Zelenski, spunând că asistența suedeză pentru Ucraina „crește pe zi ce trece”. Ulterior, Zelenski s-a adresat şi aliaţilor NATO întruniţi în şedinţă la Bruxelles.

ACTUALIZARE 12.23: La conferința obișnuită de presă de la Moscova, Kremlinul a spus că măsurile de a expulza diplomații americani din Rusia a fost o măsură forțată, după ce luna trecută SUA au expulzat 12 ruși din misiunea ONU a țării la New York din motive de securitate națională.

Ambasada Statelor Unite la Moscova a primit miercuri o listă a diplomaților săi care au fost declarați „persona non grata”.

Purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov, a confirmat, de asemenea, reporterilor că sancţionarea lui Roman Abramovici a jucat iniţial un rol în discuțiile de pace. Peskov a spus: „El a luat parte la etapa inițială. Acum negocierile sunt între cele două echipe, ruși și ucraineni.”

Întrebat de ce ministrul apărării Serghei Șoigu nu a mai fost văzut în public de ceva timp, Peskov a spus că acesta este ocupat cu situaţia din Ucraina și că acum nu este momentul pentru activitate mediatică.

Peskov a mai spus că majoritatea statelor membre NATO suferă de o înțelegere isterică și inadecvată a ceea ce se întâmplă în Ucraina.

ACTUALIZARE 11.19: Liderii NATO şi-au început întâlnirea de la Bruxelles.

ACTUALIZARE 11.08: Armata rusă a susținut că a preluat controlul asupra orașului ucrainean Izium joi, a informat agenţia de presă a statului, RIA-Novosti, citând Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, Ucraina a negat afirmația. Lyudmyla Dolhonovska, un consilier al comandantului șef al Ucrainei, a declarat pentru CNN: "Bătălia pentru Izium încă continuă”.

Izium face legătura dintre Harkov și zonele separatiste susținute de ruși Lugansk și Donețk din estul Ucrainei.

Context: Comunicaţiile din Izium au fost întrerupte de când au izbucnit luptele intense dintre forțele ruse și ucrainene săptămâna trecută.

Acum, primele imagini care au apărut din oraș arată distrugeri pe scară largă, clădiri bombardate și cadavre rămase întinse pe străzi.

ACTUALIZARE 11.00: Unu din doi copii ucraineni a fost strămutat de când Rusia și-a început invazia pe 24 februarie, potrivit Fondului ONU pentru Copii.

„Este uluitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, pentru CNN. „De la începutul războiului, în urmă cu o lună, unul din doi copii a fost nevoit să-și părăsească casa”.  „Este o situație pe care nu am mai văzut-o până acum, nu în timpul vieţii noastre, și este aproape imposibil de rezolvat”, a spus Elder.

Elder a spus că UNICEF încearcă să obțină pături, tablete pentru purificarea apei, generatoare, rechizite medicale și truse obstetrice pentru mamele care nasc în țară.

„Dacă nu se oprește războiul, dacă nu încetează atacurile fără discernământ, vom vedea mai mulți copii smulși din casele lor și bombardamentele”, a spus el.

ACTUALIZARE 10.44: Președintele Klaus Iohannis a făcut declarații, joi dimineață, înaintea Summitului extraordinar al NATO. "Deja Alianța a aprobat grupul care va fi poziționat în România, l-am solicitat și s-a realizat repede. Pot să spun cu mâna pe inima că țara noastră nu este în pericol", a spus şeful statului.

ACTUALIZARE 10.40: Indicele bursier MOEX din Rusia s-a deschis astăzi în creştere, după redeschiderea parțială pentru prima dată în aproape o lună, notează CNN. În primele minute, indicele a crescut cu peste 10%. Pe bursa de la Moscova s-a tranzacționat ultima dată pe 25 februarie, după ce acțiunile au scăzut în urma invaziei Ucrainei și a sancțiunilor ulterioare impuse Rusiei.

Indicele MOEX a pierdut aproximativ 35% din valoare anul acesta, în timp ce indicele RTS – care este denominat în dolari – a scăzut cu 42%.

Ce se redeschide:

  • Banca Centrală a declarat că bursa se va redeschide parțial pentru tranzacționare cu acțiuni rusești joi.
  • Banca Rusiei a declarat că tranzacționarea a 33 de acțiuni va avea loc între orele 9.50 și 14.00. ora locala. (În prezent este ora 10:42 la Moscova.)
  • Acțiunile rusești care au permis să reia tranzacționarea includ companii mari precum Gazprom, Lukoil, VTB Bank, Sberbank, Rusal și Rosneft.
  • Banca centrală a declarat că va fi interzisă descuajarea în scurtă a acestor acțiuni și a blocat investitorii străini să-și vândă acțiunile. De asemenea, a introdus controale valutare, limitând cantitatea de valută străină pe care oamenii o pot scoate din Rusia.

ACTUALIZARE 10.08: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut în aceată dimineaţă membrilor Uniunii Europene să refuze să se implice în cererea președintelui Vladimir Putin ca petrolul și gazele rusești să fie plătite în ruble. „Dacă vreo țară din UE se înclină în fața cererilor umilitoare ale lui Putin de a plăti petrolul și gazul în ruble, va fi ca și cum ai ajuta Ucraina cu o mână și ai ajuta rușii să omoare ucrainenii cu cealaltă. Îndemn țările relevante să facă o alegere înțeleaptă și responsabilă.”, a scris Kuleba pe Twitter.

ACTUALIZARE 09.05: În analiza zilnică, Ministerul britanic al Apărării notează că cel mai probabil că Rusia caută acum să-și mobilizeze forța de muncă militară din rândul rezerviștilor și conscrișilor, precum și companiile militare private și mercenarii străini, pentru a înlocui pierderile  considerabile de până acum.

Este neclar însă cum se vor integra aceste grupuri în forțele terestre ruse din Ucraina și impactul pe care îl va avea asupra eficienței luptei. Forțele ruse au suferit aproape sigur mii de victime în timpul invaziei Ucrainei.

ACTUALIZARE 8.55: NATO a anunțat că își va dubla trupele de-a lungul flancului estic al alianței. „Primul pas este desfășurarea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, împreună cu forțele noastre existente în țările baltice și Polonia”, a spus secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

De asemenea, se așteaptă ca țările NATO să convină la reuniunea de joi să furnizeze un kit special pentru a ajuta la protejarea Ucrainei împotriva atacurilor chimice, biologice sau nucleare lansate de Rusia, informează The Guardian.

ACTUALIZARE 08.50: Riscul unei lovituri de stat împotriva lui Putin „crește cu fiecare săptămână”, spune un avertizor de integritate din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 08.45: Nava rusească scufundată în portul Berdiansk, ocupat de ruși, în sud-estul Ucrainei, a fost distrusă de ucraineni, potrivit Marinei Ucrainene. Clipurile video de pe rețelele sociale păreau să arate iniţial un incendiu în port, care ar fi declanşat şi alte explozii.

ACTUALIZARE 08.30: O navă rusească s-ar fi scufundat în Berdiansk, iar alte două sunt incendiate. Un depozit cu muniție și combustibil a fost distrus, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 07.45: Agenția internațională de rating Fitch Ratings anulează ratingurile tuturor companiilor rusești afectate de sancțiuni până pe 15 aprilie, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 07.35: Portul Berdyansk, un oraș din regiunea Zaporijie din sud-estul Ucrainei, ar fi incendiat, potrivit presei locale ucrainene.

ACTUALIZARE 07.24: Majoritatea incendiilor din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl au fost stinse, a spus Ruslan Silets, ministru interimar al Protecției Mediului și Resurselor Naturale al Ucrainei, citat de Nexta.

ACTUALIZARE 07.00: Armata ucraineană a publicat cel mai recent raport operațional, în care oficialii spun că forțele ruse continuă să se concentreze asupra regiunilor Kiev, Cernihiv și Harkov.

În Kherson, trupele ruse „terorizează populația locală” și folosesc unitățile Rosguardia (garda națională a Rusiei) pentru a preveni nesupunerea civilă împotriva autorităților de ocupație ruse, se arată în raport.

ACTUALIZARE 06.45: Oraşul Mariupol, devastat după o lună de bombardamente.

ACTUALIZARE 06.17: Un diplomat rus a adresat miercuri un avertisment către țările NATO, spunând că au de-a face cu o putere nucleară și nu ar trebui să amenințe Moscova, scrie CNN.

„Dacă Rusia este provocată de NATO, dacă Rusia este atacată de NATO, nu știu, suntem o putere nucleară, de ce nu?”, a spus adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polyanskiy, într-un interviu pentru Sky News.

Întrebat dacă declaraţia sa are legitimitate, Polyanskiy a răspuns: „Nu cred că este un lucru corect să spun asta, dar nu este un lucru corect să amenințați Rusia și să încercați să interveniți. Deci, atunci când aveți de-a face cu o putere nucleară, desigur, trebuie să calculezi toate rezultatele posibile ale comportamentului tău.”

ACTUALIZARE 06.14: Într-un mesaj video postat pe Facebook miercuri seară, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat rușilor și le-a spus: „Salvați-vă fiii de război”. Zelenski a spus că Ucraina nu a amenințat niciodată securitatea Rusiei, adăugând că propagandiștii ruși „mint despre război, care este plătit cu taxele tale”.

Ucrainenii, a spus el, fac tot ce le stă în putință pentru a readuce pacea pe pământul lor. „Nu pentru al tău, pentru pământul nostru. Pentru poporul nostru. Facem totul pentru a pune capăt acestui război. Și când vom reuși, cu siguranță se va întâmpla, vei fi sigur de cel puțin un lucru: copiii tăi nu vor mai fi trimiși la mor pe pământul nostru, pe teritoriul nostru”, a spus el.

Președintele ucrainean a spus că planul inițial al Rusiei „a eșuat deja” în primele două zile ale invaziei, dar Rusia încă „obține forță de luptă de pretutindeni”.

"Not to yours — to our land. To our people. We are doing everything to end this war. And when we succeed, it will certainly happen, you will be sure of at least one thing: your children will no longer be sent to die on our land, on our territory," he said.

ACTUALIZARE 06.07Președintele Volodimir Zelenski face apel la demonstrații la nivel mondial în sprijinul Ucrainei.

La aproape o lună de zile de la invazia rusă președintele ucrainean a făcut apel la cetăţii europeni să iasă în stradă pentru a cere pace. „Îmi frânge inima, inimile tuturor ucrainenilor și ale fiecărei persoane libere de pe planetă. De aceea v-am rugat să fiți împotriva războiului începând din 24 martie, la exact o lună de la invazia rusă. Din această zi și după aceea, arată-ți poziția, vino din birourile tale, din casele tale, din școlile și universitățile tale, vino în numele păcii, vino cu simboluri ucrainene pentru a sprijini Ucraina”, a pledat Zelenski.

Zelenski a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia este un război împotriva libertății și că Rusia își propune să învingă libertatea întregii Europe și a lumii. „Să susțin libertatea, să susțină viața. Veniți în piețele voastre, în străzile voastre, faceți-vă vizibili și auziți. Spuneți că oamenii contează, libertatea contează, pacea contează, Ucraina contează”, a spus Zelenski.

Cele mai importante informaţii ale ultimelor ore:

Proiectul de rezoluție propus de Rusia privind situația umanitară din Ucraina nu a fost adoptat de Consiliul de Securitate al ONU: Un proiect de rezoluție propus de Rusia privind situația umanitară din Ucraina nu a fost adoptat de Consiliul de Securitate al ONU miercuri seară. Două țări au votat "pentru", și 13 țări, inclusiv Statele Unite, s-au abținut de la vot. Pentru ca rezoluția să treacă, au fost necesare nouă voturi "pentru". Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a luat cuvântul înaintea votului, afirmând că Rusia încearcă din nou să folosească Consiliul de Securitate pentru a „acoperi acțiunile sale brutale”.

Biden sosește la Bruxelles pentru discuții de criză cu mize mari: președintele american Joe Biden a sosit la Bruxelles pentru mai multe summituri de urgență menite să abordeze războiul Rusiei din Ucraina. Air Force One a aterizat pe aeroportul din Bruxelles aseară. Biden va începe discuții intensive cu NATO, G7 și Uniunea Europeană începând de joi.

Discuţiile NATO despre armele chimice: cu o zi înainte ca summit-ul extraordinar al NATO să aibă loc la Bruxelles, mai multe surse au declarat pentru CNN că joi se va discuta despre cum ar trebui să răspundă alianța dacă Vladimir Putin folosește arme chimice sau biologice împotriva cetățenilor ucraineni. Mai mulți oficiali, care au vorbit cu condiția anonimatului total, au convenit că, deși poziția oficială a NATO conform căreia nu se va implica direct în acest război va rămâne, armele chimice ar putea schimba jocul, deoarece o astfel de escaladare ar determina probabil publicul Națiunile NATO să ceară măsuri.

Rusia va expulza diplomații americani și va eticheta angajații americani „persona non grata”: Moscova a anunțat că va expulza diplomații americani din Rusia, potrivit unui comunicat emis de Ministerul rus de Externe miercuri. Un diplomat înalt din cadrul misiunii diplomatice americane la Moscova a primit miercuri o notă cu o listă a angajaților diplomatici americani expulzați, declarați „persona non grata”, potrivit comunicatului. Persona non grata înseamnă literal „o persoană nedorită”.

Până la 15.000 de ruși au fost uciși în invazia în curs de desfășurare a Ucrainei, estimează înalți oficiali militari ai NATO: Până la 15.000 de soldați ruși au fost uciși într-o lună în timpul invaziei ruse a Ucrainei, au declarat doi înalți oficiali militari ai NATO. Oficialii au făcut estimarea în timpul unui briefing cu reporterii miercuri. Oficialii au precizat că intervalul ar putea fi de până la 7.000 sau până la 15.000 în totalul soldaților ruși uciși în conflict până acum. Estimarea lor se bazează pe ceea ce le spune Ucraina, ceea ce știu ei din Rusia „intenționat sau din greșeală” și din informații „open source”, a spus unul dintre oficiali.

OMS raportează 64 de atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina: Organizația Mondială a Sănătății a confirmat până acum 64 de atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina, a declarat miercuri directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „OMS a verificat până acum 64 de atacuri asupra asistenței medicale de la începutul războiului și suntem în proces de verificare a altor atacuri”, a spus Tedros într-o conferință de presă. „Atacurile asupra sănătății trebuie să înceteze. Sistemele de sănătate, facilitățile și lucrătorii din domeniul sănătății nu sunt și nu ar trebui să fie [niciodată] o țintă”, a spus el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI