Papa Francisc, a treia zi în România: "Preacurata Fecioară Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra tuturor cetățenilor României." Șapte episcopi martiri au fost beatificați pe Câmpia Libertății de la Blaj

Șapte episcopi greco-catolici martiri au fost beatificați în ultima zi a vizitei Suveranului Pontif în România, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. La ceremonie au fost prezenți peste o sută de mii de oameni, printre care președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, mai mulți membri ai Guvernului, Custodele Coroanei şi principele Radu. La finalul vizitei la Blaj, Sanctitatea Sa a avut o întâlnire cu comunitatea romă din localitate, unde a susţine un discurs. Timp de trei zile, între 31 mai și 2 iunie, Sanctitatea Sa Papa Francisc desfăşoară una dintre cele mai lungi vizite apostolice din acest an. TVR este broadcaster oficial, singura televiziune care asigură semnalul pentru transmisiunile în direct de la toate ceremoniile.

02 Iunie 2019, 09:47 (actualizat 02 Iunie 2019, 23:29) Știrile TVR |
Cuvântul de mulțumire adresat de Papa Francisc la Blaj
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

"Vă mulţumesc şi vă duc cu mine", ne-a spus Papa Francisc la finalul celor trei zile de călătorie în România - o vizită plină de emoţii şi de momente care vor rămâne în amintirea celor cinci sute de mii de oameni, români şi străini, catolici şi ortodocşi, prezenţi la întâlnirile cu Sanctitatea Sa. S-a rugat împreuna cu noi, ne-a binecuvântat, ne-a ascultat poveştile, i-a mângâiat pe cei bolnavi şi săraci, i-a întărit pe cei care aveau nevoie de speranţă şi ne-a îndemnat să mergem împreună.

ACTUALIZARE 23.20 70 de jurnaliști din întreaga lume au călătorit cu Papa Francisc în România și s-au aflat inclusiv în avionul care l-a dus pe Sfântul Părinte înapoi la Roma. Printre ei, și reporterul TVR Diana Dumitrașcu, care i-a adresat Sanctității Sale prima întrebare dintre cele două venite din partea presei române:

"Sanctitate, vă mulțumim pentru vizita făcută în România. Milioane dintre conaționalii noștri au emigrat în ultimii ani. Care ar fi mesajul Sanctității Voastre pentru o familie care își lasă propriii copii pentru a lucra în străinătate și a le asigura o viață mai bună?"

Papa Francisc a răspuns că nu este bine ca familiile să fie despărțite, dar că oamenii care aleg asta o fac dintr-o necesitate, pentru a le asigura tot ce au nevoie celor dragi, iar acesta este un act de iubire: "Să ne luptăm ca să nu lipsească nimic familiei noastre este un act de iubire. [...] Întotdeauna [separarea] e ceva dureros. Dar oamenii pleacă nu ca să facă turism, ci pentru că este nevoie. Iar uneori asta nu ține de țara respectivă, ci e rezultatul politicii mondiale. [...] Există o injustiție mondială și o lipsă a solidarității. E o suferință. [...] Nu depinde totul de România, ci de ordinea financiară mondială, de această societate consumeristă. Răspunsul meu este un apel la solidaritate mondială."

ACTUALIZARE 19.00 După plecarea din România, Papa Francisc a scris pe Twitter un mesaj în limba română, în care transmite că se roagă ca Fecioara Maria să îi călăuzească pe români pe calea credinței.

ACTUALIZARE 18.50 Steagul României și cel al Vaticanului au fost arborate în cabina piloților în aeronava care îl duce pe Suveranul Pontif la Roma.

ACTUALIZARE 17.42 Aeronava în care se află Papa Francisc a decolat spre Roma, în aplauzele celor prezenți. Ambasadorul României la Vatican se află alături de Sfântul Părinte.

ACTUALIZARE 17.30 Papa Francisc a urcat în aeronava care îl va duce la Roma.

(w500) Papa Franc

(w500) Binecuvân

(w500) Președint

ACTUALIZARE 17.26 Papa Francisc este condus la aeronavă de președintele Iohannis și de soția acestuia.

ACTUALIZARE 17.23 Întâlnirea dintre Papa Francisc și președintele Klaus Iohannis s-a încheiat. Suveranul Pontif îi binecuvântează își ia la revedere de la cei prezenți.

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

(w500) Papa Franc

 

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 17.12 Coloana oficială a Suveranului Pontif a ajuns pe aeroporul din Sibiu, unde este întâmpinat de președintele Iohannis și soția acestuia, Carmen.

ACTUALIZARE  17.00 Pe aeroportul din Sibiu, Papa Francisc este așteptat de 1.500  de oameni. Suveranul Pontif va sta de vorbă 5-10 minute cu președintele Klaus Iohannis, în Salonul Oficial, apoi va pleca către Roma cu aeronava Tarom Boeing 737-800 "Alexandru Ioan Cuza".

ACTUALIZARE 16.35 Sute de oameni îl așteaptă pe Suveranul Pontif, într-un cort, la aeroportul din Sibiu, unde plouă de jumătate de oră. La Sibiu a căzut și grindină.

ACTUALIZARE 15.58 Suveranul Pontif părăsește Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul Barbu Lăutaru. De aici se deplasează spre aeroportul din Sibiu, unde vor avea loc ceremoniile oficiale de plecare.

ACTUALIZARE 15,53 Papa Francisc îi binecuvântează pe toți cei prezenți și le oferă copiilor iconițe.

ATUALIZARE 15.39 Mesajul Suveranului Pontif adresat comunității rome de la Blaj:

“Dragi frați și surori, bună ziua! Sunt bucuros să vă întâlnesc și vă mulțumesc pentru primirea voastră. Tu, părinte Ioan, nu greșești în a afirma acea certitudine pe cât de sigură pe atât de uitată adesea: în Biserica lui Cristos este loc pentru toți. Biserica este loc de întâlnire, și trebuie să ne amintim de acest lucru nu ca un frumos slogan, dar ca făcând parte din cartea noastră de identitate, în calitate de creștini. Ne-ai amintit de aceasta dând ca exemplu pe Episcopul Martir Ioan Suciu, care a știut să dea expresie prin gesture concrete, dorinței lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie și împărtășire. Evanghelia bucuriei se transmite în bucuria întâlnirii, fiind conștienți că avem un Tată care ne iubește. Priviți de el, înțelegem cum să ne privim între noi. Cu acest spirit am dorit să vă strâng mâinile, să vă privesc în ochi, să vă las să intrați în inima mea, în rugăciune, încrezător că voi avea și eu un loc în rugăciunea voastră și în inima voastră.

Am totuși o greutate pe inimă, este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii Domnului și vouă, pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferență alimentăm prejudecățile și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini seamănă ură și distanță. Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creștini pe deplin, și nici măcar umani, dacă nu știm să vedem persoana înainte de acțiunile sale, înainte de judecățile și prejudecățile noastre.

În istoria omenirii a existat întotdeauna Abel și Cain, există mâna întinsă și mâna care lovește. Există deschidere la întâlnire și închidere din cauza conflictelor. Există primire și există excludere. Există acela care vede în cel de alături un frate și cel care îl vede ca pe o piedică în drumul său. Există civilizația iubirii și există civilizația urii. În fiecare zi trebuie să alegem între a fi Abel sau Cain. Ca în fața unei răscruci de drumuri suntem chemați să facem o alegere decisivă: să parcurgem calea împăcării sau cea a răzbunării. Să alegem calea lui Isus! Este o cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Și ea trece prin iertare. Să nu ne lăsăm duși de valul răutăților care ne macină înăuntrul nostru. Fără ranchiună! Deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacție nedreptății, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie”

ACTUALIZARE 15.30 Papa Francisc a ajuns la Biserica Greco-Catolică cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu” din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, unde are o întâlnire cu comunitatea romă din localitate. Romii l-au înmânat un buchet de flori. Suveranul Pontif îi întreabă câți ani au pe copii și îi binecuvântează.

ACTUALIZARE 13.40 Papa Francisc este primit cu pâine și sare la Curia Arhiepiscopiei Majore din Blaj.

ACTUALIZARE 13.34 Papa Francisc a părăsit Câmpia Libertății, într-un Logan, în dreapta șoferului. Suveranul Pontif salută mulțimea.

ACTUALIZARE 13.20 Liturghia s-a încheiat, iar Papa se retrage în sacristie, după ce a mulțumit pentru primirea calduroasă și salută autorutățile, inclusiv pe președintele Iohannis. Și-a exprimat recunoștința față de Patriarhul Daniel, Sfântul Sinod, față de Cler și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române, care l-au primit în „spirit fratern”.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu Care mi-a dat posibilitatea de a mă ruga cu voi și de a vă încuraja în lucrarea voastră de evanghelizare și de mărturie a caritații. Preacurata Fecioară Maria să reverse ocrotirea ei maternă asupra tuturor cetățenilor României, care de-a lungul istoriei s-au incredințat mereu mijlocirii Ei. Maicii Domnului vă încredințez pe voi toți și Îi cer să vă călăuzească pe drumul vostru de credință pentru a înainta spre un viitor de progres autentic și de pace și astfel să contribuiți la construirea unei patrii mai drepte și fraterne.

ACTUALIZARE 13.08 Papa Francisc a sfințit icoana care îi reprezintă pe cei șapte fericiți și a primit la rândul său o icoană.

ACTUALIZARE 12.52 Credincioșii aflați pe Cîmpia Libertății sunt împărtășiți, în timp ce corul intonează Imnul Episcopilor Martiri.

ACTUALIZARE 12.05 Papa Francisc a îndemnat la punerea în centru a persoanelor în locul intereselor, a etichetelor, a ideologiilor, care „nu fac altceva decât să orbească totul și pe toți”. „Departe de a se ascunde în lipsa de acțiune sau în abstracție ideologică, se preocupă de persoana ce poartă chipul său, cu rănile sale și cu istoria sa”. “Fiți mărturisitori ai libertății și milostivirii, făcând să aibă întâietate fraternitatea și dialgul asupra diviziunilor” a îndemnat Papa Francisc.

"Aceste ținuturi cunosc bine ce înseamnă suferința oamenilor, atunci când forța ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viața și se impune ca normă a vieții înseși și a credinței oamenilor, când capacitatea de decizie, libertatea și spațiul creativitâții sunt reduse sau eliminate pur și simplu".

 

ACTUALIZARE 11.30  Noi, ascultând dorința Fratelui Nostru Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop al Bisericii Greco-Catolice Române, a mai multor confrați întru episcopat, precum și a multor credincioși, după ce am primit părerea exprimată de Congregația pentru Cauzele Sfinților, cu autoritatea Noastră Apostolică, dispunem ca Venerabilii Slujitori ai lui Dumnezeu Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi și martiri ai Bisericii din România, păstori după Inima lui Hristos, mărturisitori eroici ai Evangheliei, iertării și a păcii, să fie de acum înainte numiți fericiți și să li se poată celebra sărbătoarea în locurile și după legile prevăzute de Dreptului Canonic în fiecare an la 2 iunie.

ACTUALIZARE 11.26 Eu, Arhipiscopul major al Bisericii greco-catolice române cer cu umilință Sanctității voastre să binevoiți ai înscrie în rândurile fericiților pe slujitorii lui Dumnezeu: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

ACTUALIZARE 11.10 Slujba sfântă a început la Blaj. Șapte preoți martiri  vor fi beatificați în cadrul Liturghiei Divine. „Hristos a înviat!” a răsunat la Blaj.

(w500) Divina Lit

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 10.56 Papa Francisc salută mulțimea din Piața Libertății. Peste 50.000 de oameni scandează "Vivat Papa!" (Trăiască Papa!).

(w500) Papa Franc

ACTUALIZARE 10.51 Papa Francisc binecuvântează credincioșii din apropierea Catedralei și urcă în papamobil.

(w500) Divina Lit

ACTUALIZARE 10.48 Papa Francisc a intrat în Blaj.

ACTUALIZARE 10.40 Mărturia unei măicuțe prezente la Blaj - Sora Emilia de la Casa Sfântul Iosif din Odorheiu Secuiesc

ACTUALIZARE 10.30 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Blaj, acolo unde zeci de mii de pelerini îl așteaptă pe Papa Francisc. Președintele și soția Carmen au fost primiți cu aplauze. La Blaj se află și Majestatea Sa Margareta și Principele Radu.

(w500) Viorica DÄ

Pe Câmpia Libertății se află și premierul Viorica Dăncilă și membri ai Guvernului României.

ACTUALIZARE 10.02 Suveranul Pontif se îndreaptă către Blaj, într-o coloană oficială, unde va beatifica șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste.

(w500) Divina lit

(w500) Slujba de

(w500) Papa Franc

(w500) 2. Pelerin

ACTUALIZARE  9.40 Suveranul Pontif a ajuns cu avionul la Sibiu.

(w500) Preoți ma

Șapte episcopi greco-catolici martiri, uciși de călăii unui regim criminal vor fi beatificați de Papa Francisc, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Un dar pe care Suveranul Pontif  îl face României. Și care reprezintă un semn al eliberării de ororile la care a fost supusă Biserica Română Unită, după ce Stalin a cucerit Estul Europei.

Iuliu Hossu, episcopul Unirii, care a citit Rezolutia de la Alba Iulia , în 1918, a rezistat cel mai mult, până în 1970.  A supraviețuit calvarului închisorii Sighet, dar până la sfârșitul vieții a avut domiciliu forțat la mănăstirea Căldărușani. Papa l-a  făcut cardinal în secret, în 1969 .

Nicio tortură  nu a fost atât de puternică încât să-l determine să renunțe la credință pe episcopul vicar de București, Vasile Aftenie.

În 1950 a suferit un atac cerebral, după doi ani de anchete în beciurile Securității. La deshumarea pentru beatificare, s-au descoperit lovituri în tibie provocate de metoda preferată de tortură a temutului anchetator Gheorghe Enoiu. A fost îngropat în cimitirul Bellu Catolic, fără nicio inscripție pe crucea de lemn.

După câțiva ani, au fost adăugate în secret literele A.V. Credincioșii aduceau flori și lumânări la mormintele episcopului Vasile Aftenie și al cardinalului Iuliu Hossu. S-au răspândit vorbele despre miracolele apărute în preajma celor două morminte.

Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea,  a murit în 1952, la închisoarea Sighet. Papa Benedict al XV-lea îl numise asistent al Tronului pontifical, iar în 1948 Papa Pius al XII-lea l-a făcut arhiepiscop. A fost înmormântat în Cimitirul săracilor din Sighet, într-un loc rămas necunoscut până în zilele noastre.

Ioan Suciu, cunoscut ca episcopul tinerilor, a fost unul dintre cei mari oratori ai Bisericii. A murit de foame, la Sighet, în 27 iunie 1953, rostind pentru ultima oară Tatăl nostru şi Născătoarea. A fost aruncat într-o groapă comună. Osemintele sale nu au mai fost găsite.

Episcopul Tit Liviu Chinezu a fost considerat de Securitate „unul dintre cei mai fermi opozanți față de unirea dintre Biserica greco-catolică și Biserica ortodoxă română". A murit la Sighet, în 1955 și îngropat în „Cimitirul Săracilor", fără ca mormântul să mai fie identificat vreodată.

Episcopul Ioan Bălan a murit în 1959,  la Mănăstirea Ciorogârla, după 11 ani de arest. În ciuda vârstei înaintate a fost torturat și  supus unor munci istovitoare.

Episcopul Alexandru Rusu, pe care Papa voia să-l numească mitropolit al Biserii Române Unite, a murit  de septicemie, la Gherla, în 1963.

Papa Francisc, la întâlnirea cu romii din Blaj: Cer iertare, în numele Bisericii, pentru momentele când, de-a lungul istoriei, v-am discriminat, maltratat

Moștenirea martirilor. Papa Francisc a beatificat la Blaj șapte episcopi greco-catolici uciși de comuniști

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI