LIVE TEXT Ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei României la Consiliul UE. GALERIE VIDEO Discursurile oficialilor

10 ianuarie 2019, 19:00

ACTUALIZARE 22.30 Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene s-a încheiat.

ACTUALIZARE 21.38 Manuela Hărăbor anunță că Executivul va emite un act normativ pentru înființarea Orchestrei Uniunii Europene.

Începe recitalul susținut de această orchestră, sub bagheta dirijorului Ion Marin.

ACTUALIZARE 21.07 „Pentru mine, este un moment încărcat de emoție, pentru că astăzi, în această situație cu totul specială pentru țara mea, am onoarea de a vorbi în numele concetățenilor mei. Am onoarea de a vorbi în numele României care timp de 6 luni va sta cu demnitate la masa la care se iau decizii importante ale Uniunii Europene”, a subliniat premierul Viorica Dăncilă în debutul discursului său.

„Astăzi, românii se bucură de Președinția Consiliului Uniunii Europene, ocupă locul meritat în Europa, locul în care să primească același respect, aceleași drepturi și aceleași beneficii de care se bucură toți ceilalți cetățeni europeni. Cu acest gând voi reprezenta țara mea și pe concetățenii mei în următoarele 6 luni. România va conduce cu demnitate Consiliul Uniunii Europene”, a adăugat ea.

„Privind în urmă, cred că cel mai important pas al integrării noastre a fost realizat atunci când poporul român a adoptat, prin referendum, actuala Constituție a României. Aceea este linia de start de la care a început cu adevărat integrarea noastră. Atunci a avut loc actul de voință al poporului român de a se alinia și de a-și însuși valorile și principiile Uniunii Europene. Constituția adoptată atunci și care guvernează astăzi statul de drept din România este garanția cea mai puternică că țara noastră a pornit pe drumul ireversibil al integrării europene. Constituția este reperul nostru european cel mai important, pentru că ea a fost elaborată în acord cu partenerii noștri europeni și a reprezentat linia de start în procesul nostru de integrare euro-atlantică”, a ținut să sublinieze Viorica Dăncilă.

„Vom demonstra că România și-a câștigat pe deplin rolul și poziția de stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Vom demonstra că România merită respectul comunității europene și statutul de partener egal în marea construcție europeană. Vom demonstra că România este pe deplin pregătită să stea cu fruntea sus, în rând cu toate celelalte state membre. Și vom arăta că România este bine pregătită să gestioneze dosarele importante aflate pe agenda europeană și să fie un mediator imparțial, care poate genera consens în plan european. Le transmit deci tuturor românilor și partenerilor noștri europeni același mesaj: ‘Îndrăzniți să credeți în România! Îndrăzniți să credeți în capacitatea României de a conduce cu cinste și onoare Consiliul Uniunii Europene’„.

Viorica Dăncilă a dat asigurări că românii rămân un popor pro-european. „Nu ne-am schimbat cu nimic opțiunea noastră pro-europeană și nu văd niciun motiv să ne-o schimbăm în viitor. Dimpotrivă, ne dorim să participăm activ la deciziile majore ale Uniunii și iată că astăzi începem să o facem! Ne dorim să fim parteneri egali și respectați în Uniunea Europeană și iată că astăzi România se așază la masa la care se discută și la care se decide viitorul Uniunii!”, a subliniat premierul.

ACTUALIZARE 20.58 Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a adresat în debut în limba română. El a mulțumit Președinției române pentru întâmpinarea „în acest loc magnific, un simbol al bogăției istoriei culturale și intelectuale a României”.

Juncker a subliniat că admiră viața intelectuală și culturală din România și a evocat importanța sa în peisajul istoric european.

România are locul ei în centrul UE, a arătat Juncker. „Locul ei este și în centrul zonei Schengen”, a adăugat el.

Juncker a vorbit despre drumul european al României de la aderare până acum, și despre provocările care vor fi discutate la summitul de la Sibiu.

„Trăiască România și trăiască Europa!”, a încheiat Jean-Claude Juncker.

ACTUALIZARE 20.50 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, se adresează în limba română.

„Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că în aceste 6 luni veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie Română.

Sunt sigur că Președinția dvs. va fi la fel de energică, de românească și de europeană, ca muzica lui George Enescu. Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, în această seară. O spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română.

Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit și că veți face tot ce vă stă în putință pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei. Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului ‘Omul sfințește locul’.

Am încredere, de asemenea, că veți acorda importanța necesară respectării regulilor în această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi.   Respectarea regulilor și atașamentul față de principii vor juca un rol esențial, după cum spunea Nichita Stănescu, într-o frumoasă poezie: ‘Se-apropie viitorul, se-aude, se vede/gândurile pe care le trimit spre el se întorc mai repede ca altadată/şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet vestindu-l într-una‘.

În mare măsură, depinde acum de România dacă și în ce fel Europa va depăși provocările viitorului. Depinde numai de dvs. dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau avertisment sever.

La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepția noastră comună în privința viitorul Europei.

Celor care își imaginează că Uniunea Europeană e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune.

Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun ‘Continuați lupta!’. Nu uitați că provocări vor exista întotdeauna și că, uneori, după cum spunea Mircea Eliade, „lumina nu vine din lumină, ci din întuneric”.

Și amintiți-vă și de aceste vorbe ale lui Andrei Pleșu: „Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.

Dragi prieteni, România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300, a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești, mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele.

La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume.

Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. 

Și aș vrea să fac un apel la toți românii: să apere în România și în Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. dar el a reușit. Și voi veți reuși!

Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu. Vă mulțumesc!”.

ACTUALIZARE 20.41 Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani a salutat auditoriul în limba română. „La mulți ani!”, le-a urat el celor prezenți. „Cele mai bune urări pentru noul an!”, a adăugat el.

„România a avut întotdeauna vocație europeană, de peste 2 mii de ani. Strămoșii românilor au traversat Dunărea, au ajuns pe aceste meleaguri, unde au edificat o zonă unică în lume, istoria s-a schimbat, țara dvs. își trage numele din prezența romanilor aici. Sunt și au acum un român pentru că sunt aici. Aceste rădăcini comune și o prietenie naturală ne apropie. Cunosc calitățile prin care România poate contribui la succesul acestei președinții”, a subliniat Antonio Tajani.

„Dacă nu suntem capabili să dăm răspunsuri rapide, sirenele populiste vor răsuna și vor face lumea mai nesigură. E nevoie mai mult ca oricând de o Europă puternică, care să protejeze cetățenii noștri. Este sențial să muncim împreună pentru o Europă mai eficientă și România va răspunde acestei exigențe – o Europă comună – pentru că reflectă voința comună. Împărtășesc viziunea marelui diplomat Grigore Gafencu, care, după Al Doilea Război Mondial, a spus despre Europa ‘Nu există decât o singură Europă, chiar dacă este încă mutilată și împărțită'”, a adăugat el.

„Forța europeană nu este în van, se opune violenței drumului naționalist și se bazează pe valori, democrație, stat de drept, respectul demnității, egalitate de șanse”, a subliniat Tajani.

El a arătat că bugetul multianual trebuie să stimuleze în mod real economiile. „Europa trebuie să aibă metode de acțiune. Bugetul trebuie să fie unul politic, care să reflecte eficacitatea. Este greșit să reducem fondurile de coeziune, cheltuielile agricole. Trebuie să avem un buget care stimulează în mod real economiile. Sunt necesare resurse suplimentare pentru a favoriza tranziția energetică. Parlamentul European va vota un proiect de buget cu aceste priorități”, a adăugat președintele forului.

Tajani a mulțumit României pentru că a acceptat să primească migranți care cer azil în Uniunea Europeană.

Președintele Parlamentului European a făcut un apel la statele care blochează aderarea țării noastre la spațiul Schengen să își modifice poziția. El și-a exprimat speranța că aderarea va fi posibilă chiar sub Președinția României la Consiliul UE.

„Unde-i unul e putere, unde sunt doi, puterea crește”, a declarat Tajani în limba română. „Să facem acest lucru!”, a conchis el.

ACTUALIZARE 20.35 Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților

Principalele puncte din discurs:

  • încep prin a vă asigura de faptul ca majoritatea parlamentară va sprijini guvernul în toate acțiunile sale, pentru a-și îndeplini cu cinste și demnitate mandatul
  • în ciuda tuturor comentariilor politice, care trebuie privite în cheia anului electoral, vreau să vă asigur de deschiderea totală, pro-europeană, și de dorința de consolidare a statutului de stat membru, cu drepturi egale
  • vrem să fim europeni și ne dorim în egală măsură să fim tratați pe deplin ca cetățeni europeni
  • românii au în continuare cea mai mare încredere în instituțiile europene
  • România e o țară e care vă puteți baza în construcția europeană
  • în această ipostază, România are datoria de a fi mediator înțelept
  • vă pot garanta că la București există voința politică foarte clară ca România să își îndeplinească mandatul la conducerea Uniunii
  • am tratat cu toată seriozitatea recomandările de a asigura un consens politic pe perioada Președinției
  • reiterez acest apel la consens între toate grupurile parlamentare
  • România va avea spre iarnă alegeri prezidențiale, iar anul viitor vom avea alegeri pentru noul Parlament
  • accentele electorale se resimt și se vor resimți și în următoarele 6 luni
  • vă asigur că majoritatea parlamentară are înțelepciunea, maturitatea politică necesară de a sprijini guvernul în misiunea onorantă pe care o va avea
  • vom manifesta echilibru, înțelepciune, responsabilitate și cumpătare astfel încât disputele politice firești să nu afecteze mandatul României.

ACTUALIZARE 20.29 Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se adresează în limba engleză. El a vorbit despre felul în care vedea Europa înainte de 1989 și despre felul în care românii au privit către Europa după Revoluție.

„Românii au privit mereu europenismul lor ca natural, ca o parte importantă a identității lor”, a subliniat Tăriceanu.

El a vorbit despre necesitatea recuperării diferențelor față de celelalte state europene și le-a cerut tuturor partidelor să fie atente la ce au spus fondatorii UE acum 7 decenii.

ACTUALIZARE 20.20 Președintele Klaus Iohannis

Principalele puncte din discurs:

  • este o deosebită plăcere pentru mine să particip împreună cu dumneavoastră la lansarea oficială a primei Președinții a țării noastre la Consiliul Uniunii Europene
  • la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România preia un rol de prim-plan la nivel European
  • dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național și pentru care cu toții am lucrat cu dedicație și profesionalism, având convingerea fermă că proiectul european este o construcție unică în lume, o construcție de pace și prosperitate, și singura cale de a asigura progresul comun al statelor europene
  • astăzi, cu aceeași convingere preluăm exercitarea Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unui Europe mai coezive, mai unite, mai puternice
  • primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene
  • Uniunea se confruntă în prezent cu diverse provocări, atât interne, cât și externe, precum procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune, migrația și securitatea în vecinătatea sa imediată și dincolo de continentul European
  • construirea Uniunii Europene de astăzi a fost posibilă pentru că părinții fondatori au crezut în proiectul european, în idealurile și în valorile sale
  • noi credem astăzi, mai mult ca oricând, că Uniunea Europeană este în mod incontestabil un proiect de succes, un proiect puternic și un proiect viabil
  • cei peste 60 de ani de pace de care s-a bucurat cea mai mare parte a continentului nostru stau mărturie forței, temerității și încrederii tuturor în capacitatea noastră de a coopera în mod eficient și sustenabil
  • ei sunt dovada că ‘uniți în diversitate’nu este un simplu motto, ci expresia faptului că Uniunea noastră este un proiect peren, capabil să se remodeleze mereu, fără a renunța la principiile și valorile fondatoare
  • ca parte integrantă a acestei comunități europene, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună
  • știm cu toții că exercitarea unei Președinții este o misiune de înaltă responsabilitate, care presupune deopotrivă angajament și pragmatism pentru a putea răspunde de o manieră concretă, adecvată și realistă tuturor provocărilor
  • mai multă unitate și coeziune – aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni și pe care va trebui să o urmărim cu toții cu consecvență
  • avem o serie de dosare importante pe agenda europeană, precum negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, iar contextul Președinției României va fi marcat de alegerile pentru viitorul Parlament European
  • pe acest fond, va trebui să demonstrăm că, prin unitate și consens, putem defini o nouă pagină a proiectului nostru comun
  • avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenței, de o Europă mai sigură, de o creștere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre commune
  • pe parcursul mandatului nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene vor avea loc momente marcante pentru evoluția Uniunii Europene și avem încrederea că reuniuni de o semnificație aparte, precum Summitul de la Sibiu, vor oferi noi perspective Europei de mâine
  • îmi exprim dorința și speranța ca 9 mai 2019 să rămână în istoria proiectului european ca un moment de reafirmare a narativului unei Uniuni puternice și unite
  • astăzi avem plăcerea de a marca împreună începutul unei perioade de șase luni importante pentru țara noastră și pentru Uniune
  • ne propunem să reușim împreună, pe parcursul acestor luni, să consolidăm unitatea și coeziunea, într-un moment cu teste și mize importante pentru Uniunea noastră, Uniunea noastră Europeană, a tuturor.

ACTUALIZARE 20.10 Ceremonia începe. O fetiță intonează Imnul Național al României. I se alătură membrii corului Madrigal.

Actrița Manuela Hărăbor prezintă evenimentul.

ACTUALIZARE 19.58 Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a ajuns la Ateneu. Imediat a venit și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

ACTUALIZARE 19.50 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Ateneul Român. A fost întâmpinat de premierul Viorica Dăncilă și a discutat câteva momente cu Ana Birchall, vicepremier.

ACTUALIZARE 19.45 Comisarii europeni sosesc la Ateneu. Printre ei și Corina Crețu, comisar european pentru politica regională.

ACTUALIZARE 19.40 Premierul Viorica Dăncilă a ajuns la Ateneul Român. Membrii cabinetului sunt și ei prezenți la eveniment, pregătiți să întâmpine oaspeții.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ajuns în România cu aproximativ o oră înainte de începerea ceremoniei de la Ateneul Român.

În cadrul ceremoniei oficiale susțin discursuri Klaus Iohannis, președintele României, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Viorica Dăncilă, prim-ministrul României.

Discursurile vor fi urmate de un concert susținut de Orchestra Uniunii Europene, care va interpreta „Rapsodia Română nr. 1” de George Enescu şi „Odă Bucuriei”, de Ludwig van Beethoven, devenită, din 1985, Imnul Uniunii Europene.

Orchestra Uniunii Europene este un proiect muzical lansat la propunerea României şi aduce împreună 90 de muzicieni din cele mai importante orchestre ale ţărilor membre UE. Reunirea acestor muzicieni la Bucureşti creează, astfel, un model unic. Dirijor al Orchestrei Uniunii Europene este Ion Marin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite