LIVE TEXT A zecea zi de război în Ucraina. Explozii puternice la Harkov. Evacuarea civililor, amânată din cauza încălcării acordului de încetare a focului. Premierul israelian s-a întâlnit cu Putin. Negocieri ruso-ucrainene, posibil luni

5 martie 2022, 00:05 (actualizat 4 decembrie 2023, 19:42)

În a zecea zi a războiului declanşat de armata lui Vladimir Putin în Ucraina, armistițiul temporar, o fereastră de 7 ore în care civilii din Mariupol și Volnovaha ar fi trebuit să fie evacuați, a fost un eșec. Soldații ruși au tras asupra locuitorilor din Mariupol, iar coridorul umanitar a fost suspendat. Autoritățile ucrainene acuză armata rusă de violarea acordului convenit la negocieri, în timp ce Rusia susține că Ucraina este cea care a sabotat evacuările din Mariupol și Volnovaha. Evacuarea civililor a fost așadar amânată, iar ambele părți se acuză de încălcarea încetării focului. Situația continuă să fie extrem de tensionată. Explozii puternice se aud sâmbătă seara la Harkov. Președintele ucrainean critică lipsa de acțiune a alianței nord atlantice, în timp ce Vladimir Putin amenință de la Moscova că va considera co-beligerantă orice țară vecină cu Ucraina care va lua decizii de excludere aeriană. Premierul israelian Naftali Bennett a mers la Moscova pentru negocieri neanunțate cu președintele rus Vladimir Putin, apoi a plecat la Berlin.

ACTUALIZARE 23.42 Oleksiy Kuleba, șeful Administrației Regionale de Stat din Kiev, a declarat că Borodianka, un oraș aflat la nord-vest de Kiev, este „aproape complet distrus”. „Borodianka este  ocupată de trupele ruse”, a spus Kuleba.

ACTUALIZARE 23.25 Shell Oil, cea mai mare companie petrolieră din Europa, a declarat că va dona profiturile dintr-o recentă achiziție de țiței rusesc unui fond menit să ajute refugiații ucraineni, în urma criticilor ministrului de externe al Ucrainei, potrivit CNN. Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a scris sâmbătă pe Twitter că țițeiul miroase a „sânge ucrainean”.

I am told that Shell discretely bought some Russian oil yesterday. One question to @Shell: doesn’t Russian oil smell Ukrainian blood for you? I call on all conscious people around the globe to demand multinational companies to cut all business ties with Russia.— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 5, 2022

ACTUALIZARE 23.05 Locuitorii din Harkov anunță explozii puternice sâmbătă seara, iar o clădire înaltă este în flăcări.

ACTUALIZARE 23.01 Prim-ministrul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit astăzi la Kremlin cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina și ulterior a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat  purtătorul de cuvânt al lui Bennett, citat de Reuters.  După întâlnirea cu Putin, Bennett a plecat spre  Berlin pentru discuții cu cancelarul german Olaf Scholz.

ACTUALIZARE 22.53 De la Paris la Londra, Roma sau Zurich, mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă pe străzile marilor oraşe europene pentru a spune „stop” războiului şi a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina, relatează AFP. În cea de-a zecea zi de invazie a Ucrainei, forţele ruseşti avansau sâmbătă în ţară, cu lupte violente în jurul capitalei Kiev, notează sursa citată.

(w500) Război î

ACTUALIZARE 22.43 Poliția financiară italiană a confiscat vile, case și iahturi în valoare de 143 de milioane de euro de la cinci oligarhi ruși, a anunțat poliția într-un comunicat, transmite CNN.

ACTUALIZARE 22.21 Primarul oraşului Jitomir, Serhiy Suhomlyn, acuză oficialii de la Moscova că atacă populaţia civilă, după ce, în ultima săptămână, aviaţia rusă a distrus o şcoală, un spital, dar şi zeci de locuinţe. El a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ministrul rus al Apărării face declaraţii publice potrivit cărora armata rusă va ataca doar obiective militare, însă cele mai mari pagube la Jitomir sunt în rândul populaţiei civile.

ACTUALIZARE 22.16 A treia rundă de negocieri cu Ucraina ”ar putea avea loc într-adevăr în zilele următoare, este posibil să fie luni”, a declarat sâmbătă negociatorul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax, potrivit Reuters. Negociatorul ucrainean David Arahamia anunţase anterior într-o postare pe Facebook că a treia rundă de discuţii între Ucraina şi Rusia cu privire la încetarea ostilităţilor va avea loc luni.

ACTUALIZARE 22.11 Potrivit Forțelor Armate ucrainene, citate de The Kyiv Independent, organizația paramilitară rusă Wagner Group a înființat o bază în orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, din care recrutează mercenari pentru a lupta în Ucraina.

According to Ukraine’s Armed Forces, the Russian paramilitary organization Wagner Group has set up a base in the southern Russian city of Rostov-on-Don, from which they are recruiting mercenaries to fight against Ukraine.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 5, 2022

ACTUALIZARE 22.06 Marea Britanie a numit încetarea temporară a focului  propusă de Rusia la Mariupol o probabilă „încercare de a devia condamnarea internațională”, în timp ce au relocat forțele pentru „activitate ofensivă reînnoită”, a declarat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, potrivit CNN.  Sâmbătă dimineața, ministerul rus al Apărării a anunțat o încetare temporară a  focului în orașele Mariupol și Volnovaha pentru a facilita deschiderea coridoarelor de evacuare a civililor. Mai târziu, însă, ministerul a declarat că „nici un civil nu a putut părăsi Mariupol și Volnovaha de-a lungul coridoarelor de securitate anunțate”, susținând că populațiile civile ale orașelor sunt „ținute de formațiuni naționaliste ca scuturi umane”.

ACTUALIZARE 21.34 Un grup de hackeri Anonymous anunță că au atacat site-ul FSB, serviciul de informații rus.

A group of hackers Anonymous reports that they attacked the website of the #Russian FSB

Apparently, the attack was successful and now the site is temporarily down. pic.twitter.com/CK1ijs7QGb— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 21.06 Premierul israelian, Naftali Bennett, s-a întâlnit sâmbătă la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin, prima vizită în Rusia a unui lider străin legată de invazia rusă în Ucraina, informează AFP.  La Ierusalim, biroul de presă al guvernului a indicat iniţial că întâlnirea s-a încheiat după două ore şi jumătate de discuţii. Dar purtătorul de cuvânt al premierului israelian a declarat ulterior ziariştilor că discuţiile continuă.  La Moscova, Kremlinul a precizat că Vladimir Putin şi Naftali Bennett ”discută despre situaţia din Ucraina”.

ACTUALIZARE 20.55 Ucraina „va câștiga acest război”, dar solicită mai mult ajutor din partea NATO – a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Cei doi oficiali s-au întâlnit la granița dintre Ucraina și Polonia, iar Blinken a trecut pentru scurt timp în Ucraina cu omologul său, potrivit The Guardian.

Reportedly the US Secretary of State Anthony Blinken today met with Ukrn Foreign Minister Kuleba at a Polish border checkpoint.

Here is the Visual of Blinken entering in to the territory of Ukr for a short time. https://t.co/hvwc2lOOK0 pic.twitter.com/gVyNpO2PAs— OsintTv (@OsintTv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 20.38 Pe rețelele sociale au apărut imagini cu o rachetă rusească interceptată la Kramatorsk.

Russian missile intercepted in Kramatorsk pic.twitter.com/Ej5CIYSLId— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) March 5, 2022

ACTUALIZARE 20.36 Forţele rusei au preluat sâmbătă controlul asupra unei mari baze militare din apropierea oraşului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în comentarii transmise de Interfax, relatează DPA. Moscova a precizat că trupele ucrainene au abandonat baza şi au lăsat în urmă tancuri şi vehicule blindate. De asemenea, a comunicat că militarii ruşi au găsit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a confirmat informația.

ACTUALIZARE 20.25 Premierul israelian Naftali Bennett a sosit la Moscova pentru negocieri neanunțate cu președintele rus Vladimir Putin. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 20.05 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Reuters.  El a anunțat că a avut o discuție productivă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și că pașii pe care i-au convenit vor fi probabil implementați în următoarele zile.  Kuleba a mai spus că  nu există coridoare umanitare în Ucraina, deoarece Rusia a încălcat acordurile de încetare temporară a focului.

ACTUALIZARE 20.01 Avionul guvernului rus care se îndreaptă de la Sankt Petersburg la Washington îi va aduce în Rusia pe diplomații ruși, a anunțat  purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova,  pe canalul său Telegram.

ACTUALIZARE 19.43 Potrivit NEXTA, invadatorii au părăsit  orașul Energodar, care se află sub controlul autorităților locale. În oraș se află centrala nucleară.

The invaders left #Energodar. The city is under the control of local authorities.— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 19.39 Potrivit ONU, vineri în Ucraina s-au înregistrat  351 de civili uciși și 707 răniți. Între 4.00 dimineața și miezul nopții, pe 4 martie, Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului a înregistrat un total de 1.058 de victime civile în Ucraina, relatează corespondentul Buzz Feed News Christopher Miller.

New casualty figures: ‘From 4am on 24 February 2022 until 12 midnight on 4 March 2022, the Office of the UN High Commissioner for Human Rights (OHCHR) recorded 1,058 civilian casualties in Ukraine: 351 killed and 707 injured.’ pic.twitter.com/UxRHGK7Rvr— Christopher Miller (@ChristopherJM) March 5, 2022

ACTUALIZARE 19.21 A treia rundă a negocierilor dintre Rusia și Ucraina urmează să aibă loc luni,  relatează Reuters. Negociatorul ucrainean David Arakhamiya a declarat într-o postare pe Facebook că vor fi reluate discuțiile, dar nu a oferit detalii suplimentare.

ACTUALIZARE 18.54 Potrivit reporterului  Barak Ravid, citat de Guardian, premierul israelian Naftali Bennett a mers  la Moscova în secret și s-ar întâlni cu Vladimir Putin. Israelul s-a oferit anterior să medieze conflictul.

BREAKING: Israeli Prime Minister Bennett travelled secretly to Moscow. Meeting Putin now— Barak Ravid (@BarakRavid) March 5, 2022

ACTUALIZARE 18.30 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut „o pledoarie disperată” pentru ca Europa de Est să furnizeze Ucrainei avioane  în timpul unei convorbiri cu senatorii americani. De asemenea, a cerut din nou o zonă de excluziune aeriană,  arme letale, interzicerea petrolului rusesc și suspendarea Visa și Mastercard în Rusia, transmite Guardian. Reuters relatează că Chuck Schumer, liderul majorității Senatului, a declarat după această pledoarie: „Aceste avioane sunt foarte necesare. Și voi face tot ce pot pentru a ajuta administrația să le faciliteze transferul.”  Zelenski a cerut ca mai multe companii americane să părăsească Rusia.

NEW: Ukraine’s @ZelenskyyUa on call with US senators asked for no fly zone, lethal aid, ban on Russian oil, I’m told. Also wants Visa and Mastercard use suspended in Russia, and more US businesses to leave.— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) March 5, 2022

ACTUALIZARE 18.12 Forțele ruse au ocupat un spital de psihiatrie cu 670 de persoane în orașul Borodianka din regiunea Kiev, a declarat guvernatorul regional Oleksiy Kuleba.

„Nu știm cum să evacuăm acești oameni, cum să îi ajutăm”, a spus Kuleba. „Au rămas fără apă și medicamente. Sunt oameni cu anumite nevoi speciale, au nevoie de ajutor constant… mulți dintre ei sunt ținuți la pat de ani de zile.” Borodianka se află la aproximativ 60 km de Kiev, notează Guardian.

ACTUALIZARE 17.50 Vladimir Putin a susținut că Ucraina a sabotat evacuările din Mariupol și Volnovaha după ce încercările de a asigura trecerea în siguranță a civililor au eșuat sâmbătă, potrivit Associated Press, citată de Guardian. Autoritățile ucrainene au declarat că forțele ruse și-au continuat atacurile, împiedicând civilii să plece  din orașe.

ACTUALIZARE 17.47 Președintele ucrainean îndeamnă din nou liderii mondiali să ofere asistență în domeniul apărării pentru a ajuta la protejarea spațiului aerian al Ucrainei de atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei.

Ukrainian President @ZelenskyyUa urges world leaders to provide defense assistance to help protect #Ukraine‘s airspace from #Russia‘s air and missile strikes | EMPR pic.twitter.com/GJjpB3sLsz— EMPR.MEDIA (@EuromaidanPR) March 5, 2022

ACTUALIZARE 17.28 O rachetă a armatei ruse a lovit, vineri, o şcoală în oraşul ucrainean Jitomir, pe care a distrus-o în totalitate, transmit corespondenții Agerpres în Ucraina. Autorităţile locale din Jitomir presupun că ruşii ar fi avut ca ţintă clădirea Administraţiei, însă racheta s-a îndreptat asupra şcolii din localitate. De asemenea, a fost lovit un bloc de locuinţe din imediata vecinătate a şcolii, dar şi o casă, care a fost distrusă în totalitate.

(w500) Razboi in

ACTUALIZARE 17.02 Numărul civililor uciși în Ucraina de la invazia Rusiei a ajuns la cel puțin 351, în timp ce 707 au fost răniți, a anunțat o misiune de monitorizare a ONU într-un comunicat preluat de Reuters. Este posibil ca cifrele reale să fie „considerabil mai mari”.

ACTUALIZARE 16.40 Primarul din Herson spune că orașul nu are curent și apă și face apel la ajutor umanitar. „Trupele ruse sunt peste tot”, a spus el pentru CNN. Oficialul a spus că nu există nicio modalitate de a primi ajutor, deoarece singura cale de acces în oraş este prin Crimeea din partea rusă.

ACTUALIZARE 16.33 Avion rusesc doborât lângă Nikolaev. Pilotul a fost capturat.

#Russian plane shot down over #Nikolaev, pilot captured. pic.twitter.com/cmfl0depwf— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 15.45 Satul Yakovlevka din regiunea Harkov a fost complet distrus de invadatori.

The village of Yakovlevka in the #Kharkiv region was completely destroyed by the invaders. pic.twitter.com/uaoTpQCNbN— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 15.32 Aeroflot, compania aeriană națională a Rusiei, a anunțat că nu va mai efectua curse internaționale, cu excepția zborurilor către Belaurs, începând cu data de 8 martie, relatează Associated Press.

ACTUALIZARE 15.20 Serviciul de Urgență al Ucrainei (SES) afirmă că un avion rusesc a fost doborât la marginea orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, acolo unde au avut loc lupte intense timp de aproape o săptămână. Avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, a spus SES, adăugând că nu se știe dacă au existat victime. Accidentul a afectat patru locuinţe. Localnicii din zonă au fost evacuați după ce au fost găsite trei bombe, mai spune SES citat de CNN. Autoritățile au declarat că 17 persoane au fost ucise în regiunea Cernihiv în ultimele 24 de ore în bombardamente. O altă persoană a murit din cauza incendiului. Potrivit Administrației Regionale de Stat Cernihiv, „în cursul zilei de 4 martie și în noaptea de 5 martie, avioanele rusești au bombardat în mod sistematic Cernihivul, în mare parte zone rezidențiale”.

ACTUALIZARE 14.59 Proteste faţă de invadatorii ruşi în Herson şi Berdiansk.

Residents of #Kherson are trying to convey to the invaders a simple idea. Their president is a hero and #Putin will not remain in his post for long. pic.twitter.com/4aUe17Khug— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 14.36 Un avion al administrației președintelui Rusiei a decolat sâmbătă dimineața de pe aeroportul internațional Pulkovo din Sankt Petersburg. Acesta se îndreaptă spre Washington, potrivit Ministerului rus de Externe. Se presupune că ar fi vorba despre demnitari ruși.

The Russian Foreign Ministry reported that a Russian special aircraft flying from St. Petersburg to #Washington flies for #Russian diplomats. pic.twitter.com/v1LYyUBTlU— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 14.15 Consiliul Local al oraşului Mariupol a cerut locuitorilor care doresc să se evacueze să se întoarcă în adăposturi, în timp ce negocierile cu Rusia pentru a asigura un coridor de evacuare continuă. „Îi rugăm pe toți să se întoarcă la adăposturi. Mai multe informații despre evacuare vor veni în curând. În acest moment, sunt în desfășurare negocieri cu Federația Rusă pentru a stabili un regim de încetare a focului și pentru a asigura un coridor umanitar sigur.”

Mayor of #Mariupol Boychenko about why the evacuation is being delayed. pic.twitter.com/9GcdAgSqoF— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 14.12 Numărul refugiaților ucraineni ar putea ajunge la 1,5 milioane până la sfârșitul weekendului, a declarat Înalutul Comisar ONU pentru refugiaţi. În prezent, numărul acestora a ajuns la peste 1,3 milioane.  „Aceasta este cea mai rapidă criză a refugiaților pe care am văzut-o în Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat Filippo Grandi pentru Reuters.

ACTUALIZARE 13.25 Locuitorii din Herson, în faţa ocupanților ruşi.

Residents of #Kherson do not allow the occupiers to freely travel around their city pic.twitter.com/aEEPHOaUuQ— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 13.18 Viceprimarul din Mariupol a declarat pentru BBC că au decis să oprească evacuarea populaţiei, deoarece străzile nu sunt sigure. Serhiy Orlov spune că sunt bombardamente în Mariupol și de-a lungul rutei de evacuare convenite, lângă orașul Orikhiv.

ACTUALIYARE 12.46 Locuitorii din Irpin părăsesc oraşul.

Residents of #Irpin leave the city. pic.twitter.com/vzRC6wjX68— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 12.36 Președintele turc Tayyip Erdogan va vorbi duminică cu Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin într-o declarație citată de Reuters. Kalin spune că Turcia se oferă să găzduiască discuții dintre Ucraina și Rusia și a cerut încetarea imediată a luptei. El a reiterat că Turcia nu poate abandona legăturile nici cu Moscova, nici cu Kievul.

ACTUALIZARE 12.18 Un protestatar ucrainean a urcat pe un transportor blindat rusesc în Herson.

In occupied #Kherson, a man with a #Ukrainian flag get on the #Russian armored personnel carrier. pic.twitter.com/nJTY23WwVQ— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 11.55 Un elicopter rusesc este lovit de o rachetă antiaeriană trasă de militarii ucraineni. Momentul impactului și prăbușirea aeronavei, surprinse de o dronă.

A Russian helicopter is being downed in Ukraine.
Stunning footage. pic.twitter.com/MKN1VxNNzg— Illia Ponomarenko(@IAPonomarenko) March 5, 2022

ACTUALIZARE 11.45 Secretarul de stat american  Antony Blinken a declarat pentru BBC că este convins că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia. Blinken a lăudat „reziliența extraordinară” a poporului ucrainean. „Dacă intenția Moscovei este să încerce să răstoarne guvernul și să-și instaleze propriul regim marionetă, 45 de milioane de ucraineni vor respinge acest lucru într-un fel sau altul”, a spus el. Războiul nu a decurs așa cum ar fi planificat președintele rus Vladimir Putin, a mai adăugat el.

ACTUALIZARE 11.20  “Sunt sigur că în curând vom putea spune semenilor noștri: reveniți! Reveniți din Polonia, România, Slovacia și din toate celelalte țări! Întoarceţi-vă pentru că nu mai există nicio amenințare” este mesajului preşedintelui Zelenski pentru ucraineni.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=315&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F1998218033685873%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 11.00 Apar tot mai multe filmulețe din centrul orașului Kherson unde câteva zeci de ucraineni s-au adunat în semn de protest față de invazia rusă. Militarii forțelor ocupante, cu arme în mână, încearcă să alunge oamenii și trag focuri în aer.

In #Kherson, people also came out to protest against #Russian occupation. The occupiers are trying to disperse the rally with shots in the air. pic.twitter.com/nVGmruuiHt— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 10.05 În piața centrală din Herson, oamenii au ieșit la un miting împotriva ocupanților lui Putin.

On the central square of #Kherson, people came out for a rally against #Putin‘s occupiers. pic.twitter.com/nWVzJ8reNt— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 9.50 Încetarea focului este valabilă până la ora 16.00. Autoritățile din Mariupol au anunțat deschiderea primului coridor umanitar pentru evacuarea civililor, începând cu ora 11.00.

The ceasefire is declared for 9 a.m. – 4 p.m. today. The evacuation of civilians is set to start at 11 a.m.

Mariupol, of 440,000 people, and Volnovakha, of 21,000 people, have been largely cut off water, heat, and electricity.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 5, 2022

ACTUALIZARE 9.10 Potrivit agenției de presă de stat rusă Tass , încetarea temporară a focului va avea loc de la ora 10.00 (ora Moscovei) și va acoperi zonele localităților Mariupol și Volnovakha din Donbas.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a precizat că aceste coridoare umanitare și rutele de evacuare ar fi fost convenite cu partea ucraineană.

ACTUALIZARE 09.05 Locuitorii din Herson protestează față de ocupanții lui Putin.

Inhabitants of #Kherson protest against #Putin‘s occupiers. pic.twitter.com/purqhaVdzT— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 09.02 Un atac aerian rusesc asupra satului Markhalevka de lângă Kiev a ucis șase persoane, inclusiv un copil, scrie Nexta.

A #Russian airstrike on the village of #Markhalevka near #Kyiv killed six people, including a child. pic.twitter.com/Eu97ZaMsab— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 09.00: Ministerul Ucrainean al Apărării raportează că în timpul războiului au fost distruse 39 de avioane inamice și 40 de elicoptere.

#Ukrainian Ministry of Defense reports that during the war 39 enemy aircraft and 40 helicopters were destroyed. pic.twitter.com/jRIPoU9Yv1— NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

ACTUALIZARE 08.51 Sky News publică un reportaj despre echipa sa de corespondenți din Ucraina atacată, luni, cu focuri de armă.

ACTUALIZARE 08.22 Elon Musk susține că oficiali guvernamentali străini au cerut companiei sale de internet prin satelit Starlink „să blocheze sursele de știri rusești” în urma invaziei neprovocate a Ucrainei. „Nu vom face acest lucru decât cu pistolul la tâmplă”, a spus Musk pe Twitter. „Îmi pare rău că sunt un absolutist al libertății de exprimare”.

Starlink has been told by some governments (not Ukraine) to block Russian news sources. We will not do so unless at gunpoint.

Sorry to be a free speech absolutist.— Elon Musk (@elonmusk) March 5, 2022

ACTUALIZARE 08.10: Personalul centralei nucleare de la Cernobîl este blocat în interior de 10 zile după ce a fost capturată de forțele ruse. În timp ce lucrează în ture, personalul este „obosit psihic și fizic, emoțional”, a spus Iuri Fomichev, primarul orașului Slavutych, citat de The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 07.57: Forțele ruse au deschis focul asupra unei mașini cu civili, în cartierul Bucha de lângă Kiev, anunță The Kyiv Independent pe contul de Twitter. Două persoane au fost ucise, inclusiv o fată de 17 ani, iar alte patru au fost rănite. Procuratura din regiunea Kiev a demarat urmărirea penală.

In the Bucha district near Kyiv, Russian forces opened fire on a car with civilians.

Two people were killed, including a 17-year-old girl, and four others were injured.

The prosecutor’s office in the Kyiv region has launched criminal proceedings.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 5, 2022

ACTUALIZARE 07.53: Autoritățile ucrainene au făcut public un nou video din interiorul camerei de control a centralei nucleare Zaporizhzhia, care a fost preluat de forțele ruse joi seară, scrie CNN.

În imagini apare interiorul camerei de control în timp ce unul dintre angajații centralei se adresează, prin sistemul de sonorizare, forțelor ruse din exterior:

  • „Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă. Nu mai trageți imediat! Amenințați securitatea întregii lumi!”
  • „Lucrările organelor vitale ale stației Zaporizhzhia ar putea fi întreruptă. Ne va fi imposibil să o restabilim”.
  • „Puneți în pericol securitatea lumii întregi. Atenție! Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă. Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă!”
  • „Nu mai trageți într-o instalație nucleară periculoasă! Atenție! Opriți-o!”

ACTUALIZARE 07.49 Cehia intenționează să plătească 200 de euro pe lună refugiaților din Ucraina. Refugiații vor putea primi acest ajutor în termen de trei luni de la sosirea în țară, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 07.21 Alertă de raid aerian în Sumy. Există avertisemente despre un posibil atac aerian., potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 07.05 După incidentul de la centrala nucleară Zaporizhzhia, forțele ruse s-ar putea apropia acum și de Centrala Nucleară din Ucraina de Sud, la nord de Mykolaiv, scrie analistul Michael A. Horowitz.

ACTUALIZARE 06.57 Alertă de raiduri aeriene în Kiev, Kiev Oblast, Chernihiv şi Zhitomir. Locuitorii sunt sfătuiţi să se retragă în cel mai apropiat adăpost, potrivit The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 06.24 New York Times: Cantități masive de arme noi, inclusiv rachete antiaeriene și Stingers, au fost livrate vineri Ucrainei. Au fost cel puțin 14 transporturi

ACTUALIZARE 06.10 Potrivit CNN, Rusia este gata să trimită încă o mie de mercenari în Ucraina.

Mercenarii ruși au fost implicați deja în acțiunile din mai multe locuri, a indicat săptămâna aceasta un oficial american al Apărării.

ACTUALIZARE 06.08 Au loc lupte pe străzile din Sumy. Locuitorii sunt rugați să nu se deplaseze și să se adăpostească.

ACTUALIZARE 05.48 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat vineri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre obiectivele a ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, preluată de Agerpres.

Rusia a folosit arme de înaltă precizie pentru a dezactiva infrastructura militară a Ucrainei, a spus Şoigu. El a respins, de asemenea, afirmaţiile Ucrainei conform cărora armata rusă a tras în ţinte civile, spunând că forţele ruse au înfiinţat „coridoare umanitare” în zonele aflate sub controlul ei pentru a permite civililor să scape în siguranţă.

Şoigu s-a plâns, de asemenea, că Ucraina a militarizat şi a penalizat populaţia din sud-estul ţării.

Agenţiile ruse au informat că şefii de stat major ai Rusiei, Ucrainei şi Franţei au vorbit la telefon.

ACTUALIZARE 05.35 Potrivit Pentagonului, Rusia a lansat peste 500 de rachete în Ucraina într-o săptămână de la declanșarea invaziei.

Au fost folosite diferite tipuri de rachete.

ACTUALIZARE 05.15 Peste 1,2 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la declanșarea invaziei ruse, arată datele Națiunilor Unite.

ACTUALIZARE 05.00 Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat astăzi primarul. „Deocamdată, căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocadă”, a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş”, a adăugat el.

(w500) Mariupol

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas, notează Agerpres.

În linia de comunicare obișnuită a rușilor, primarul oraşului Mariupol a fost acuzat joi de trupele de ocupație că vrea ca oraşul să fie asediat, pentru că a distrus poduri pentru a împiedica locuitorii să plece.

ACTUALIZARE 04.39 „Zelenski oferă inspirația unei macro-figuri istorice. Întâlnirea cu președintele Zelenski cu o zi înainte de invazie și apoi reîntâlnirea în ziua invaziei – nu știu dacă știa că e născut pentru asta”, i-a declarat actorul Sean Penn lui Anderson Cooper, la CNN.

„Dar era clar că eram în prezența a ceva ce – și, repet, un lucru reflectat în atât de mulți ucraineni – care era nou pentru lumea modernă în ceea ce privește curajul, demnitatea. Și iubirea pe care o emană și felul în care a unificat acea țară. Cred că domnul Putin a contribuit la asta”, a subliniat Sean Penn.

„Dar acesta este un moment extraordinar și am fost profund impresionat și mișcat de el, și îngrozit pentru el și pentru Ucraina”, a recunoscut Penn.

ACTUALIZARE 04.15 Singapore impune sancțiuni băncilor rusești.

Este pentru prima dată în mulți ani când Singapore impune sancțiuni care nu au fost aprobate în prealabil de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

ACTUALIZARE 03.31 Federația Internațională de Gimnastică a anunțat că, începând de luni, atleții și oficialii ruși și bieloruși, inclusiv arbitrii, nu mai pot lua parte la competițiile internaționale sau la competițiile sub sigla FIG.

ACTUALIZARE 03.17 Managementul centralei nucleare Zaporizhzhya din Energodar este pe mâinile ucrainenilor, în timp ce trupele rusești controlează perimetrul centralei.

ACTUALIZARE 03.10 Bombardiere americane B-52 Stratofortress au efectuat vineri exerciții deasupra flancului estic al NATO, alături de militarii germani și de cei români, în semn de unitate.

Cele mai mari bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene Americane au decolat de la baza RAF Fairford a Forțelor Aeriene Regale – Marea Britanie și au efectuat exerciții de sprijin aerian apropiat și misiuni de integrare, conform unui comunicat al Forțelor Aeriene Americane staționate în Europa. Aparatele B-52 au zburat apoi în România, unde au continuat antrenamentul pentru sprijin aerian apropiat, ca parte a misiunilor desfășurate de grupul pentru bombardiere (BTF).

ACTUALIZARE 02.55 Ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a indicat că trupele rusești sunt la 30 de km de a doua centrală nucleară a Ucrainei ca mărime, Yuzhnoukrainsk, situată în sudul țării, regiunea Mykolaiv.

ACTUALIZARE 02.53 Se aud mai multe explozii în Harkov.

Cetățenii sunt îndemnați spre cel mai apropiat adăpost.

⚡️Multiple explosions heard in Kharkiv.

Residents are asked to go to the nearest shelter.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 5, 2022

Ucraina a cerut Germaniei armament greu.

Potrivit AFP, este vorba despre tancuri, submarine și elicoptere de luptă. Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că mai multe echipamente sunt gata să fie trimise.

ACTUALIZARE 02.38 Oficiali americani și aliați care monitorizează situația din Ucraina au observat că Rusia a schimbat strategia ofensivei aviatice. Acum, forțele rusești se concentrează pe bombardarea orașelor pe care le controlează, a declarat pentru CNN o sursă din comunitatea de informații.

Armamentul greu este denumit așa și pentru daunele pe care le poate provoca”, a declarat oficialul. „Lovesc fără discriminare, de unde și victimele civile”, a mai precizat sursa CNN.

„Este o abordare foarte crudă”. Leadershipul rus și Putin „au un standard complet diferit când vine vorba despre respect pentru viața umană”, a mai arătat sursa citată.

ACTUALIZARE 02.31 Autoritățile ucrainene au publicat o listă cu piloții bieloruși care au participat la atacurile asupra Ucrainei.

A fost folosită baza aeriană militară Lida, iar principalul scop a fost lovirea populației civile și a infrastructurii Ucrainei.

Mai devreme, apăruseră informații despre un parașutist din Belarus care a fost capturat în Ucraina și care era dispus să dea situația exactă a forțelor rusești mobilizate la graniță.

ACTUALIZARE 02.16 Echipa națională de fotbal a Ucrainei a cerut FIFA amânarea partidei cu Scoția pentru calificarea la Cupa Mondială, partidă programată pe 24 martie.

FIFA a confirmat că a primit cererea și a anunțat că este în contact cu UEFA și cu Federația de fotbal a Scoției pentru găsirea unei soluții.

„FIFA își exprimă adânca solidaritate cu toți cei afectați de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Noi informații vor fi furnizate în timp util”, a transmis forul.

VEZI și „Fotbalul ne ține împreună”. Lacrimi și mesaje de sprijin pentru Ucraina pe mai multe stadioane europene. Jucătorii ucraineni Roman Yaremchuk, Oleksandr Zinchenko și Vitaliy Mykolenko, ovaționați

ACTUALIZARE 02.00 Samsung a suspendat furnizarea de telefoane și chipuri în Federația Rusă.

ACTUALIZARE 01.59 Autoritățile ucrainene au dat publicității secvențe din interiorul camerei de control a centralei Zaporizhzhia. Potrivit CNN, este vorba despre imagini surprinse înainte ca rușii să se impună în zonă.

Materialul este însoțit de un mesaj către forțele rusești: „Opriți focul asupra infrastructurii periculoase. Opriți focul imediat! Amenințați securitatea întregii lumi!”.

Responsabilii ucraineni avertizează că funcționarea unor instalații poate fi întreruptă iremediabil dacă se continuă atacarea infrastructurii.

ACTUALIZARE 01.45 Membrii Senatului american au fost invitați la o întâlnire prin Zoom, sâmbătă, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat o sursă pentru NBC News.

ACTUALIZARE 01.30 Ucraina are disponibile, la 9 zile de la declanșarea invaziei rusești, mai bine de jumătate din aeronavele sale militare, a declarat un oficial american al Apărării, citat de Reuters.

ACTUALIZARE 01.15 Operațiunile rușilor sunt concentrate pe încercuirea capitalei Kiev și a orașului Harkov, punct cheie pentru înaintare.

Forțele ruse continuă operațiunea ofensivă cu ajutorul aviației și folosind arme de mare precizie, a transmis Statul Major ucrainean într-un bilanț al zilei de vineri.

ACTUALIZARE 01.01 Șeful companiei rusești Aeroflot, Mikhail Poluboyarinov, a părăsit funcția și, cel mai probabil, și Rusia.

Vineri, șeful companiei aeriene Pobeda, Andrei Kalmykov, a demisionat și el. Și-a anunțat decizia într-o scrisoare trimisă angajaților.

The head of Aeroflot, Mikhail Poluboyarinov, has left his post and probably #Russia as well

Earlier, the head of Pobeda Airlines, Andrei Kalmykov, also left his post. On March 4, he published a farewell letter to the employees. pic.twitter.com/RUIyKqGIrU— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022

Între timp, tot mai multe companii refuză să mai desfășoare operațiuni în Rusia.

Companies that refused to work in #Russia because of the invasion of #Ukraine

Thank you for support! pic.twitter.com/YW2MkXZst7— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022

ACTUALIZARE 00.45 Yachturile magnaților ruși Alexei Mordashov și Gennady Timchenko au fost confiscate în Italia.

De asemenea, a fost confiscată vila din Toscana a fostului deputat al Dumei de Stat Oleg Savchenko.

ACTUALIZARE 00.40 Forțele armate ucrainene atrag atenția că rușii folosesc bombe cu submuniție în Pokrovsk, regiunea Donețk. Nu s-au înregistrat victime.

Folosirea acestor bombe asupra civililor poate constitui crimă de război, a avertizat vineri Amnesty International.

Kremlinul a negat folosirea acestui tip de muniție.

ACTUALIZARE 00.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat decizia NATO de a nu impune o zonă de interdicție de zbor. „NATO a decis în mod deliberat să nu protejeze cerul de deasupra Ucrainei”, a transmis Zelenski în deja obișnuitul mesaj postat la miezul nopții.

„Garanții de securitate și promisiuni. Determinarea alianțelor. Valori care par să fi murit. Summitul NATO a avut loc astăzi. Un summit slab. Un summit confuz. Un summit care arată că nu toată lumea ia în considerare lupta pentru libertate a fi principalul scop al Europei. Toate birourile de informații NATO știu foarte bine planurile inamicului. Au confirmat și că Rusia vrea să continue ofensiva, cât poate de puternic. De 9 zile vedem un război brutal. Ne distrug orașele. Ne bombardează locuitorii, copiii, zonele rezidențiale, bisericile, școlile. Au distrus tot ce asigură o viață normală. Și vor să continue.

Știind că noi lovituri și victime sunt inevitabile, NATO a decis deliberat să nu închidă cerul deasupra Ucrainei. Credem că țările NATO însele au creat un narativ cum că închiderea cerului deasupra Ucrainei ar provoca agresiunea directă a Rusiei asupra NATO. Asta e auto-hipnoză a celor care sunt slabi, lipsiți de încredere, deși au arme, de multe ori mai puternice ca ale noastre. Trebuia să te gândești la oameni. La umanitatea însăși. Și ce părere aveți de summitul ăsta? Toți oamenii care vor muri începând de astăzi vor muri și din cauza voastră. Din cauza slăbiciunii voastre. Din cauza lipsei voastre de unitate”, a declarat Zelenski.

Reamintim că miniştrii de Externe din statele NATO, care au participat ieri la o reuniune extraordinară la Bruxelles, au luat în calcul ideea unei „zone interzise de zbor” deasupra Ucrainei, dar au convenit ca avioanele NATO să nu opereze peste spațiul aerian ucrainean, după cum a precizat secretarul general, Jens Stoltenberg.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F354228449903926%2F&show_text=true&width=560&t=0

ACTUALIZARE 00.11 Scopul Rusiei nu este să împartă Ucraina, ci caută doar garanții pentru propria securitate, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit NEXTA.

În opinia sa, Rusia vrea să „elibereze” Ucraina de „ideologia nazistă” și de prezența infrastructurii NATO.

#Russia does not aim to divide #Ukraine into parts, but only seeks guarantees of its own security, Peskov said.

In his opinion, Russia wants to free Ukraine „from Nazi ideology” and the presence of „NATO infrastructure”. pic.twitter.com/hEziXIU0C2— NEXTA (@nexta_tv) March 4, 2022

Rusia așteaptă a treia rundă a negocierilor cu autoritățile ucrainene și speră că Kievul va asculta cererile Moscovei, a mai spus Peskov.

Între timp, la Kiev: „Eu și întreaga Ucraină vedem și simțim sprijinul lumii întregi. Vă mulțumim pentru asta, OAMENI!”. Este mesajul transmis vineri seară de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, mulțimii impresionante adunate la Tbilisi, în capitala Georgiei.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F517273649821219%2F&show_text=true&width=560&t=0

Zelenski a transmis mesaje online și protestatarilor din Vilnius, Frankfurt, Bratislava, Prague, Lyon și Paris.

„Prieteni din toată lumea, vă vedem și vedem sprijinul vostru. Sunteți minunați! Continuați să ajutați”, postase mai devreme și primarul din Kiev.

La metroul transformat în adăpost, locuitorii Kievului așteaptă ziua în care sirenele nu vor mai da semnalul amenințării rusești.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=306&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKlitschkoOfficial%2Fvideos%2F1323765108089453%2F&show_text=true&width=560&t=0

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=306&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKlitschkoOfficial%2Fvideos%2F258655353127036%2F&show_text=false&width=560&t=0

LIVE TEXT A noua zi de război în Ucraina. Primarul din Mariupol cere coridor umanitar pentru evacuarea civililor. Armata ucraineană ar fi lansat o contraofensivă în regiunea Harkov

LIVE TEXT A opta zi de război în Ucraina | Putin: Ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar ucrainenii sunt „amenințați și spălați pe creier” | A treia rundă de negocieri ar putea avea loc săptămâna viitoare

LIVE TEXT A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Orașul Herson a fost ocupat de ruși. Noi bombardamente în Kiev, Harkov și Mariupol

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 6. Atacuri la Harkov și asupra capitalei Kiev. Cinci persoane au murit după ce turnul televiziunii a fost lovit de rachete. Un spital a fost distrus în Harkov

LIVE TEXT Invazie în Ucraina. Ziua 5 | Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Casa Albă: Un război nuclear are loc o singură dată. Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară

LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

LIVE TEXT A opta zi de război în Ucraina | Putin: Ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar ucrainenii sunt „amenințați și spălați pe creier” | A treia rundă de negocieri ar putea avea loc săptămâna viitoare

LIVE TEXT A șaptea zi de rezistență eroică în Ucraina. Orașul Herson a fost ocupat de ruși. Noi bombardamente în Kiev, Harkov și Mariupol

LIVE TEXT Ucraina invadată de ruși – Ziua 6. Atacuri la Harkov și asupra capitalei Kiev. Cinci persoane au murit după ce turnul televiziunii a fost lovit de rachete. Un spital a fost distrus în Harkov

LIVE TEXT Invazie în Ucraina. Ziua 5 | Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE. Casa Albă: Un război nuclear are loc o singură dată. Forţele ruse, în apropiere de o importantă centrală nucleară

LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite