LIVE TEXT A patra zi a invaziei | Se aud din nou împușcături și sunetul sirenelor în Kiev | UE, decizii fără precedent și sancțiuni noi pentru Rusia

27 februarie 2022, 00:00 (actualizat 4 decembrie 2023, 18:43)

Ucraina deține controlul asupra Kievului și asupra Harkivului, după ce s-au dat lupte grele. Ucrainenii opun eroic rezistență în multe alte localități. Vladimir Putin a ordonat punerea în stare de alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară, ceea ce a l-a determinat pe secretarul general al NATO Jens Stoltenberg să spună că Putin are „un comportament iresponsabil”. Ucraina confirmă că va participa la negocieri cu Rusia la frontiera cu Belarusul, în zona râului Pripyat, și că Lukașenko a promis că în acest timp va ține toate forțele aeriene la sol. Discuțiile vor avea loc luni dimineață. StirileTVR.ro vă prezintă, în format LIVE TEXT, filmul evenimentelor, verificând informațiile și imaginile difuzate pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE 23.49 Consiliul de Securitate al ONU a votat trimiterea chestiunii Ucrainei la Adunarea Generală a ONU, pentru o sesiune specială de urgență din cauza blocajului permanent al membrilor consiliului. Rusia a respins o rezoluție a SUA de condamnare a Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Votul a fost procedural, nefiind astfel amenințat de un alt veto.

(w500) Consiliul

ACTUALIZARE 23. 10. Primarul orașului Berdyansk, din sudul Ucrainei, a declarat că forțele ruse au intrat și au preluat controlul asupra orașului. Berdyansk are o populație de aproximativ 100.000 de locuitori, conform CNN.

Primarul a postat duminică, pe Facebook,  un mesaj către locuitorii orașului: „Cu câteva ore în urmă, am văzut cum echipamentele militare grele și soldați înarmați au intrat în oraș și au început să avanseze. De îndată ce am aflat despre asta, am încercat să-i informez pe toți locuitorii, astfel încât să aveți ocazia să vă ascundeți în adăposturi. Soldați înarmați au intrat în clădirea comitetului executiv și s-au prezentat ca soldați ai armatei ruse, ne-au informat că toate clădirile administrative sunt sub controlul lor și că preiau controlul asupra clădirii comitetului executiv”.

Acesta a mai spus că oficialilor li s-a cerut să continue lucrul, „dar sub controlul unor oameni înarmați. Consider această propunere inacceptabilă, așa că noi, ca toți membrii sediului operațional, am părăsit clădirea comitetului executiv”.

ACTUALIZARE 23.06. Hackerii din gruparea Anonymous au anunțat într-o postare pe Twitter că au atacat site-ul președinției din Rusia, care nu mai poate fi accesat.

TANGO DOWN – https://t.co/j76OvqocuU pic.twitter.com/rd823cIbuP— Anonymous (@YourAnonNews) February 27, 2022

ACTUALIZARE 22.30. Imaginile din satelit surprinse duminică arată o coloană lungă de tancuri si trupe terestre rusești care se îndreaptă spre Kiev, la aproximativ 60 de kilometri distanță de capitala ucraineană informează Reuters. Imaginile publicate de compania privată americană Maxar Technologies.

Maxar satellite images show large unit of Russian troops near Kyiv. Hundreds of vehicles, around 40 miles northwest of the Kyiv. pic.twitter.com/UjQuS4cX9L— Levent Kemal (@leventkemaI) February 27, 2022

ACTUALIZARE 21.50Plasarea în stare de alertă a forţelor nucleare ruse de către preşedintele rus Vladimir Putin mărturiseşte de fapt că ofensiva sa în Ucraina nu decurge atât de bine pe cât sperase, a apreciat duminică seara ministrul german al apărării, citat de AFP.

Cu acest anunţ, şeful statului rus „merge mai departe şi avem impresia că aceasta are de a face de asemenea cu faptul că, în megalomania sa, invadarea rapidă a Ucrainei a fost oprită prin acţiunile curajoase şi hotărâte ale Ucrainei”, a declarat Christine Lambrecht într-o intervenţie la postul public al televiziunii germane ZDF.

„Am face mai bine să-l luăm mult mai în serios pe Putin şi declaraţiile sale şi să nu le subestimăm”, a afirmat ministrul german al apărării, lansând un apel la o „vigilenţă sporită”.

ACTUALIZARE 21.40. Se aud din nou împușcături la Kiev. Sirenele s-au auzit din nou, iar oamenilor li s-a cerut să se adăpostească.

ACTUALIZARE 21.19 Compania multinațională de petrol și gaze BP își va cesiona participația de aproximativ 20% dintr-o companie petrolieră de stat rusă, din cauza „actului de agresiune” al Moscovei în Ucraina, potrivit The Hill. BP a anunțat că va renunța la pachetul de 19,75% din compania petrolieră Rosneft, pe care o deține din 2013. Directorul executiv al BP, Bernard Looney, va demisiona din consiliul de administrație al Rosneft.

JUST IN: Multinational oil and gas company BP will be divesting its approximately 20 percent stake in a Russian state-owned oil firm due to Moscow’s „act of aggression in Ukraine.”https://t.co/K8K0JDqGpf— The Hill (@thehill) February 27, 2022

ACTUALIZARE 21.05 Fostul președinte al Statelor Unite Donald Trump a numit invazia Ucrainei de către Rusia „o atrocitate care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”, dar a dat vina pe administrația președintelui Biden pentru aceasta, potrivit CBS News. În declarațiile sale de la o conferință a Consevatorilor, la Orlando, Trump a prezis că va izbucni „un război mare în Europa”.

ACTUALIZARE 20.48 Ambasadorul Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a declarat la CNN că președintele Volodimir Zelensky nu va face parte din delegația care va purta discuții cu partea rusă, la granița cu Belarus, spunând că Zelensky rămâne în Ucraina, să-și apere țara.

ACTUALIZARE 20.38 Jurnalista Loara Ștefănescu, din redacția Știrilor TVR, despre arsenalul nuclear al Rusiei la care face referire ordinul lui Vladimir Putin: rachete balistice continentale cu bază de lansare terestră, 12 submarine nucleare, care la rândul lor pot lansa sute de ogive nucleare și armament nuclear „de teatru”.

ACTUALIZARE 20.22 Discuțiile-negocieri dintre Ucraina și Rusia vor avea loc luni dimineață, a declarat pentru CNN ministrul adjunct de Interne ucrainean, Evgeny Yenin.

ACTUALIZARE 19.45 Forțele ruse se află la 50 de kilometri în afara centrului orașului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, a declarat un înalt oficial american al apărării. SUA consideră că orașul va fi „bine apărat” pe baza a ceea ce știe SUA despre pozițiile militare ucrainene, a adăugat oficialul. Forțele ruse nu se deplasează spre Odessa deocamdată, conform evaluărilor SUA, a spus oficialul, dar există unele poziții militare rusești în Marea Neagră. De asemenea, Rusia încearcă să avanseze spre orașul Herson, la est de Odesa, folosind forțele care au invadat din Crimeea, a spus oficialul.

ACTUALIZARE 19.41 Într-o postare pe Facebook, președintele Ucrainei vorbește despre o convorbire cu omologul său belarus: „Am avut o conversație foarte substanțială cu Alexander Lukașenko. Nu vreau ca rachete, avioane, elicoptere să zboare în Ucraina din Belarus. Nu vreau ca trupe să meargă în Ucraina din Belarus. Și m-a asigurat de asta”.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F701823164165484%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 19.30 Au loc în continuare proteste în toată lumea față de războiul dus de Putin în Ucraina: Barcelona, Varșovia, Berlin, Helsinki.

(w220) Proteste Ã
(w220) Proteste Ã
(w220) Proteste Ã
(w220) Proteste Ã

ACTUALIZARE  19.20 Corespondentul TVR Liviu Iurea transmite de la Moscova: Cel mai probabil Vladimir Putin a luat decizia privind starea de alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară, când a aflat de decizia ucrainenilor privind legiunea străină. Forțele de descurajare strategică cuprind atât sisteme defensive, cât și ofensive, inclusiv nucleare. În privința negocierilor, știm că delegația rusă este la granița dintre Belarus și Ucraina și așteaptă delegația ucraineană.

ACTULIZARE 19.00 Uniunea Europeană intenționează să furnizeze arme Ucrainei, decizie în premieră a blocului comunitar, fiind prima dată când UE va finanța achiziția și livrarea de arme și alte echipamente către o țară atacată. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și de șeful diplomației Europene Josep Borell.

ACTUALIZARE 18.33 Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar de data aceasta și împotriva Belarusului: Oprim spațiul aerian pentru ruși, avioanele rușilor nu vor mai putea survola, ateriza sau decola de pe spațiul Uniunii Europene. Inclusiv avioanele private ale oligarhilor ruși. Vom interzice mașinăria de propagandă a Kremlinului. E vorba de Sputnik și alte mijloace. Vom ținti și regimul Lukașenko, avem un pachet de sancțiuni și împotriva lui: exportul de tutun, de metale feroase/neferosase. Vom extinde și la exportul de bunuri care țin de partea Rusiei.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEuropeanExternalActionService%2Fvideos%2F1841868532689731%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 18.25 Președintele Ucrainei nu crede în rezultatul pozitiv al negocierilor cu Rusia, transmite The Kyiv Independent. „Dar să încerce, pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, am încercat să opresc războiul când mai era o șansă, oricât de mică”, a spus el.

ACTUALIZARE 18.00 Vladimir Putin a folosit două treimi din puterea de luptă a Rusiei alocată pentru această invazie, a declarat un înalt oficial american al Apărării. Acest lucru „înseamnă că are o treime în afara Ucrainei, ceea ce nu este nesemnificativ”, a spus oficialul. SUA au evaluat că în această dimineață forțele ruse au lansat peste 320 de rachete. Majoritatea acestor rachete sunt „rachete balistice cu rază scurtă”, a adăugat oficialul, conform CNN.

ACTUALIZARE 17.36 Spania își va închide spațiul aerian pentru companiile aeriene ruse, potrivit Ministerului Spaniol de Transporturi, care a anunțat decizia pe Twitter. Spania se alătură mai multor țări care care au luat decizii similare în acest weekend în urma invaziei Rusiei în Ucraina, inclusiv Germania, Italia, Franța și Canada.

ACTUALIZARE 17.26 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat duminică alarmat de decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a pune în alertă „forţele de descurajare” ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite dpa. Într-un interviu acordat duminică postului BBC, Stoltenberg a apreciat că anunţul făcut de Putin dovedeşte cât de „gravă” este confruntarea pe tema invadării Ucrainei de către Rusia. Într-o intervenţie separată la postul de televiziune CNN, Stoltenberg a denunţat „o retorică periculoasă” şi un „comportament iresponsabil”.

(w620) Jens Stolt

ACTUALIZARE 17.09 Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că nu crede că preşedintele rus, Vladimir Putin, va recurge la armele nucleare.

ACTUALIZARE 16.30 Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, a declarat, într-o postare pe Twitter, că 368.000 de oameni din Ucraina au sosit în Polonia, Ungaria, România, Moldova și alte țări.

ACTUALIZARE 15.51 Într-o postare pe Facebook, președintele ucrainean Volodimir Zelensky anunță ce a decis în privința locului de negociere, în urma unei convorbiri cu Alexander Lukașenko, președintele Belarus: „Am convenit ca delegația ucraineană să se întâlnească cu rușii fără condiții prealabile la granița ucraineano-belorusă, în zona râului Pripyat. Alexander Lukașenko și-a asumat responsabilitatea ca în timpul deplasării, negocierilor și întoarcerii delegației ucrainene, toate avioanele, elicopterele și rachetele plasate pe teritoriul Belarusului să rămână la sol”.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fposts%2F3020012681582421&show_text=true&width=500

ACTUALIZARE 15.21 Vladimir Putin a ordonat punerea în stare de alertă maximă a forțelor de descurajare nucleară.

ACTUALIZARE 15.10 Primarul Kievului a declarat duminică că nu există trupe rusești în capitala ucraineană, care continuă să reziste împotriva atacurilor. „Armata noastră, forțele de ordine și apărarea teritorială continuă să detecteze și să neutralizeze sabotorii”. Acesta a declarat că nouă civili, inclusiv un copil, au fost uciși la Kiev de la începutul invaziei ruse, precum și 18 membri ai personalului militar și al apărării teritoriale.

ACTUALIZARE 15.03 Franța este ultima țară care își închide spațiul aerian pentru zborurile rusești, a declarat duminică ministrul Transporturilor. „Franța își închide spațiul aerian pentru toate avioanele și companiile aeriene rusești începând din această seară”, a spus Jean-Baptiste Djebbari.

France is shutting its airspace to all Russian aircraft and airlines from this evening on. To the Russian invasion of Ukraine, Europe responds with total unity.— Jean-Baptiste Djebbari (@Djebbari_JB) February 27, 2022

ACTUALIZARE 14.54 Israelul se oferă să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina. Premierul israelian Naftali Bennett a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin. Preşedintele rus i-a spus lui Bennett că ţara sa  are o delegație în orașul Gomel pregătită să negocieze cu Kievul, dar partea ucraineană „nu a profitat de ocazie, într-o dovadă de incoerență”.

ACTUALIZARE 14.30 Ucraina a depus la Curtea internațională de Justiție o cerere prin care solicită ca Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid cu scopul de a-și pentru a justifica agresiunea, spune Zelenski. ”Solicităm o decizie urgentă prin care să se ordone Rusiei să înceteze acum activitatea militară și ne așteptăm ca procedurile să înceapă săptămâna viitoare”, a scris acesta pe Twitter.

Ukraine has submitted its application against Russia to the ICJ. Russia must be held accountable for manipulating the notion of genocide to justify aggression. We request an urgent decision ordering Russia to cease military activity now and expect trials to start next week.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 27, 2022

ACTUALIZARE 13.21 Forțele ucrainene controlează în totalitate Harkovul spune guvernatorul orașului. „Controlul asupra Harkovului este în totalitate al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul este complet curățat de inamic”, a scris Oleh Sinegubov pe Telegram.

ACTUALIZARE 13.15 Rusia acordă Ucrainei un termen limită pentru decizia cu privire la discuțiile din Belarus, 15:00. ora locală (7 a.m. ET) duminică, pentru a decide dacă se vor întâlni pentru discuții în orașul belarus Gomel. Vladimir Medinsky, șeful delegației ruse și consilier al președintelui Vladimir Putin, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că vor rămâne până la timpul alocat și vor aștepta un răspuns. „De îndată ce primim această confirmare, ne vom întâlni cu omologii noștri în cadrul negocierilor”, a spus Medinsky. „Suntem pentru pace”.

ACTUALIZARE 13.05 Şase bebeluși s-au născut în adăposturile anti-bombă din Ucraina în 3 zile, potrivit Ministerului Sănătății. Din cauza alertelor de raid aerian, femeile sunt nevoite să nască în subsolurile maternităților, care servesc drept adăposturi. O fetiţă s-a născut într-o stație de metrou din Kiev.

6 babies born in Ukraine’s bomb shelters in 3 days, according to health ministry.

Due to air raid alerts, women have to give birth in the maternity hospitals’ basements, serving as bomb shelters. One girl was born at a Kyiv metro station.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 27, 2022

ACTUALIZARE 12.37 Forțele Ucrainene au detonat un pod între localitățile Bucha și Irpin, la vest de Kiev, pentru a opri avansul militarilor ruși. Potrivit primelor informații, în decursul dimineții au avut lupte puternice în localitățile Bucha și Irpin. Dacă în Irpin soldații ucraineni au reușit să se apere și să respingă atacul, în Bucha luptele încă se dau, iar Rusia ar fi câștigat controlul.

ACTUALIZARE 12.16 Cel puțin 64 de civili au fost uciși de ruşi în Ucraina, a anunțat duminică ONU. Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al agenției a raportat „cel puțin 240 de victime civile, inclusiv cel puțin 64 de morţi” în luptele care au izbucnit de la lansarea atacului de la Moscova. În declaraţie se mai arată că deteriorarea infrastructurii a privat sute de mii de oameni de acces la electricitate sau apă. Sute de case au fost avariate sau distruse.

ACTUALIZARE 12.11 Aproximativ 4.300 de soldați ruși au fost uciși până acum, spune Ministerul ucrainean al Apărării. Ministerul a mai spus că 146 de tancuri, 27 de avioane, 706 blindate și 26 de elicoptere au fost distruse în perioada 24-26 februarie.

Approximately 4,300 Russian troops were killed so far, says Ukrainian Defense Ministry.

The ministry also said 706 Russian APCs, 146 tanks, 27 planes, and 26 helicopters had been destroyed between Feb. 24-26.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 27, 2022

ACTUALIZARE 12.05 Uniunea Europeană analizează posibilitatea interzicerii zborurilor rusești în spațiul său aerian, a declarat un oficial al Uniunii pentru Reuters. Multe țări au luat deja decizia individual, dar o măsură la nivelul UE ar putea face parte dintr-un nou pachet de sancțiuni. Miniştrii de externe din Grupul celor şapte (G7), principalele economii democratice, se vor reuni online duminică într-o sesiune de urgenţă pe tema crizei ucrainene, a declarat ministrul japonez de externe Yoshimasa Hayashi la postul naţional de televiziune NHK.

ACTUALIZARE 11.32 Autoritățile din Ucraina anunță că sunt continuate operațiunile de recuperare a victimelor în regiunea Sumy, corpurile a patru persoane fiind scoase până acum de sub dărămături, în urma invaziei rusești.

Відео з м. Охтирка Сумської області 27 лютого

Триває вивільнення з-під завалів тіл загиблих.

Залучено 40 рятувальників 50 цивільних, важка інженерна техніка.

Наразі деблоковано тіла чотирьох загиблих. #stoprussia pic.twitter.com/hQueUppB1M— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) February 27, 2022

ACTUALIZARE 11.06 Zelenski : Rusia atacă zone rezidenţiale. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că Rusia bombardează zone rezidențiale din Ucraina, relatează AFP, dar a avertizat că „ne vom lupta atâta timp cât va fi nevoie pentru a elibera țara”. „Noaptea trecută în Ucraina au fost din nou împușcături, din nou bombardamente în zone rezidențiale”. „Astăzi nu există un singur lucru în țară pe care ocupanții să nu-l considere o țintă acceptabilă. Ei luptă împotriva tuturor. Ei luptă împotriva tuturor viețuitoarelor. Luptă împotriva grădinițelor, împotriva clădirilor rezidențiale și chiar împotriva ambulanțelor.”. El a spus că forțele ruse trag rachete în zone în care nu există și nu a existat niciodată o infrastructură militară. „Vasylkiv, Kiev, Cernigiv, Sumy, Harkov și multe alte orașe din Ucraina trăiesc în condiții care au fost experimentate ultima dată pe pământurile noastre în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.”

View this post on Instagram

A post shared by Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

ACTUALIZARE 10.37 Finlanda își închide spațiul aerian pentru avioanele rusești, a scris ministrul Transporturilor Timo Harakka pe Twitter.

Suomi valmistautuu ilmatilan sulkemiseen venäläiseltä lentoliikenteeltä.— Timo Harakka (@TimoHarakka) February 26, 2022

ACTUALIZARE 10.10 Președintele Rusiei, Vlaimir Putin, a transmis, duminică dimineața, un mesaj de felicitare armatei, în condițiile în care presa internațională scrie despre faptul că avansul trupelor rusești a încetinit. „Ați dovedit în mod repetat în practică că sunteți gata să acționați cât mai eficient, clar și competent în orice condiții dificile, să rezolvați cele mai dificile și responsabile sarcini și să vă îndepliniți întotdeauna cu onoare datoria militară de a vă proteja țara natală și cetățenii noștri, pentru a asigura interesele naționale ale Rusiei. Tradițiile eroice ale forțelor speciale au fost înscrise în istoria de secole a armatei noastre, în timpul Marelui Război Patriotic și au continuat, întărite în Afganistan, în multe puncte fierbinți, în timpul lichidării bandelor teroriste din Caucazul de Nord și Siria. Vreau să mulțumesc comandamentului, personalului forțelor de operațiuni speciale, veteranilor unităților pentru loialitatea față de jurământ, pentru serviciul impecabil în numele poporului Rusiei și al marii noastre Patrie. Mulțumire specială celor care în aceste zile își îndeplinesc eroic datoria militară în cadrul unei operațiuni speciale de asistență republicilor populare din Donbass”.

ACTUALIZARE 09.38 O delegație rusă a sosit în Belarus pentru discuții cu ucrainenii, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă ruse RIA Novosti. Potrivit acestuia, delegația includea reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării și ai altor departamente, inclusiv ai administrației prezidențiale. Zelenski a răspuns că rămâne deschis la negocieri, dar nu în Belarus, folosită pentru agresiunea asupra Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.28 „Îmi doresc sincer ca Belarusul să devină la fel de bun și sigur cum era nu demult. Fă alegerea corectă, este alegerea principală a vieții tale.” Este noul mesaj al premierului Zelenski.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F1158196018283150%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 09.23 Soldații ruși care au intrat în Harkov au întâmpinat o rezistență acerbă, conform Nexta. Imaginile arată vehicule militare distruse.

Occupiers in #Kharkiv encountered fierce resistance. Video of a destroyed military column pic.twitter.com/G7zEGLhOHA— NEXTA (@nexta_tv) February 27, 2022

ACTUALIZARE 09. 21 Armata ucraineană declară că a doborât o rachetă trasă asupra Kievului dintr-un avion Tu-22. „Forțele Aeriene ale ale Ucrainei au doborât în urmă cu câteva minute o rachetă lansată în capitala Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de un avion TU-22”, a declarat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei , citat de The Guardian.

ACTUALIZARE 09.10 Ucraina înfiinţează o legiune străină „internaţională”, pentru voluntari din străinătate, a anunţat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o declaraţie citată de Reuters. „Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, notează Zelenski în declaraţia citată.

ACTUALIZARE 08.43 Ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, mândru că armata sa a arătat tuturor că poate lupta cu invazia rusă: ”72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii – nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

72 hours of resistance! The world didn’t believe. The world doubted. But we did not just stand, we confidently continue to fight with russian occupant!We showed the world – don’t be afraid, be strong & repel it! Support of must be more stronger! Your safety depends on us! pic.twitter.com/SlHhv6tGuz— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) February 27, 2022

ACTUALIZARE 08.38 Raiduri aeriene în capitala Ucrainei, Kiev, în această dimineață. O sirenă de raid aerian s-a auzit în jurul orei 8 dimineața. La câteva minute după pornirea sirenelor s-a auzit o explozie în partea de vest a centrului capitalei, potrivit Reuters.

Air raid alert in Kyiv.

People should go to the closest shelter.— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 27, 2022

ACTUALIZARE 08.17 Ruşii au intrat în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, au declarat un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei și alți oficiali, citaţi de The Guardian. „A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie și mecanizate ușoare, inclusiv în partea centrală a orașului”, a anunțat președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să rămână în adăposturi.

#Russian military vehicles in #Kharkiv pic.twitter.com/UtZo2wr9r8— NEXTA (@nexta_tv) February 27, 2022

ACTUALIZARE 08.04 „Am capturat aproximativ de 200 de soldați ruși, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, neantrenaţi, prost echipați. Îi tratăm conform Convenției de la Geneva, conform dreptului internațional umanitar”, a declarat general-maior Borys Kremenețki pentru CNN. Soldaților ruși capturați li s-a permis să-și sune părinții, au primit mâncare şi apă, a mai declarat generalul ucrainean.

ACTUALIZARE 07.21 Ministerul lituanian al Apărării a declarat pe Twitter că ajutoarele militare din țara sa au sosit în Ucraina. „Transportul cu ajutor militar lituanian a ajuns în Ucraina. Lituania va continua să acorde sprijin dragului nostru prieten Ucraina!” .

Lithuanian Ministry of Defense: A cargo with Lithuanian military assistance has arrived in Ukraine. Lithuania will continue to support our dear friend Ukraine!. pic.twitter.com/9w24QPLuto— The RAGE X (@theragex) February 26, 2022

ACTUALIZARE 7.14 Noi imagini din Vasylkiv. Flăcări uriașe și fum gros la 30 de km sud de Kiev, unde un depozit petrolier a fost lovit de o rachetă.

New video from Vasilkova

Thick pillars of smoke in the sky and intense fire

Mayor Vasilkova confirmed that an oil depot is on fire as a result of an enemy missile hit pic.twitter.com/qax74X5MNm— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

ACTUALIZARE 07.00 Google a anunțat că interzice presei ruse de stat să primească bani pentru reclame pe site-urile de Internet, aplicații sau videoclipuri pe YouTube, scrie Reuters. Citând „circumstanțe extraordinare”, YouTube a anunțat că „întrerupe capacitatea unui număr de canale de a genera bani pe YouTube”, plsarea de anunțuri fiind în mare parte controlată de YouTube. Google a adăugat că interzice, de asemenea, instituțiilor media rusești finanțate de stat să folosească publicitatea pentru a genera venituri pe site-urile și aplicațiile pe care le controlează. Mass-media rusă nu va putea cumpăra reclame prin Google Tools și nici plasa reclame pe serviciile Google, a declarat purtătorul de cuvânt Michael Aciman. „Monitoriză activ noile evoluții și vom face pași suplimentari dacă este necesar”, a spus Aciman.

ACTUALIZARE 06.50 Alerte de raid aerian  în două orașe ucrainene: Rivne în vest și Luțk în nord-vest. Oamenii au fost sfătuiți să caute adăpost.

Air alarm in the regions of #Rivne and #Volyn— NEXTA (@nexta_tv) February 27, 2022

ACTUALIZARE 05.06 Depozitul petrolier Rovenki din regiunea Lugansk este în flăcări.

Another ecological threat: #Rovenki oil deport in #Luhansk Region (territory controlled by #Russia) is on fire now (48.09496545125717, 39.36958624595099) | EMPR #russiaukrainewar #Ukraine https://t.co/AOofbTlqHq— Euromaidan PR (@EuromaidanPR) February 27, 2022

ACTUALIZARE 04.55 AMD și Intel nu mai trimit microcipuri în Rusia.

ACTUALIZARE 04.22 Serviciul de Urgență al Ucrainei a clarificat că bombardarea locului unde se află deșeuri radioactive în Kiev nu a dus la depresurizarea depozitului de substanțe radioactive.

A fost lovit doar gardul, iar clădirea și tancurile rămân intacte.

ACTUALIZARE 04.16 Comunicat din partea agenției ucrainene de reglementare nucleară. Potrivit unei evaluări preliminare, nu ar exista pericol în afara zonei sanitare și de protecție.

From the nuclear agency pic.twitter.com/qO62OGtEt5— Olga Lautman (@OlgaNYC1211) February 27, 2022

ACTUALIZARE 04.00 Proiectilele rusești au lovit locul de depozitare a deșeurilor radioactive a filialei Kiev, Asociația Radon, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementarea Nucleară din Ucraina.

Agenția spune că personalul întreprinderii a raportat acest lucru prin telefon de la adăpost, pe fondul bombardamentelor în curs, neavând posibilitatea de a evalua amploarea distrugerii și nivelurile de radiații.

ACTUALIZARE 03.45 Berlinul a ordonat interzicerea avioanelor rusești în spațiul aerian al Germaniei, a anunțat ministrul Transporturilor, Volker Wissing.

About 01:20 EET, Russian shells hit the radioactive waste storage facility of the Kyiv branch of the Radon Association, according to Ukraine’s State Inspectorate for Nuclear Regulation of Ukraine.— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) February 27, 2022

ACTUALIZARE 03.30 Emmanuel Macron i-a cerut președintelui din Belarus, Alexander Lukașenko, să dispună retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării sale.

„Frăția dintre popoarele belarus și ucrainean ar trebui să determine Belarus să refuze să fie vasalul Rusiei și complice de facto în războiul împotriva Ucrainei”, a subliniat Macron.

Ce soir, j’ai demandé au Président Loukachenko le retrait des troupes russes de son sol. La fraternité entre les peuples biélorusses et ukrainiens devrait conduire la Biélorussie à refuser d’être le vassal et le complice de fait de la Russie dans la guerre contre l’Ukraine.— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 27, 2022

ACTUALIZARE 03.10 Se aud focuri de armă dinspre centrul orașului Kiev spre zona Nivki (vestul capitalei).

The sounds of gunfire can be heard coming from the center of #Kyiv to the #Nivki area pic.twitter.com/icDdLwdtLY— NEXTA (@nexta_tv) February 27, 2022

ACTUALIZARE 02.55 „Răsăritul în Harkov? Nu, sunt forțele de ocupație ruse care bombardează împrejurimile orașului”.

Це не ранок в Харкові, це окупанти стріляють по околицями міста. pic.twitter.com/lrB4vKODuA— Промисловий Портал (@ua_industrial) February 27, 2022

ACTUALIZARE 02.49 Numărul rezerviștilor din Ucraina a ajuns la 37 de mii, potrivit potrivit comandantului Forțelor Armate, Valery Zaluzhny.

ACTUALIZARE 02.42 Statele Unite se alătură liderilor Uniunii Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Canadei pentru a se asigura că bănci rusești sancționate vor fi deconectate de la sistemul SWIFT, că sunt impuse restricții asupra Băncii Centrale Ruse și pentru a identifica și îngheța activele cetățenilor ruși incluși pe lista de sancțiuni.

As a result of Putin’s war on Ukraine, we join with leaders of EU, France, Germany, Italy, UK and Canada to ensure key sanctioned Russian banks are disconnected from SWIFT, impose restrictions on Russian Central Bank, and further identify and freeze assets of sanctioned Russians.— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 27, 2022

ACTUALIZARE 02.36 Administrația capitalei Kiev le transmite locuitorilor să închidă bine ferestrele, pentru că vântul poate să ducă substanțe periculoase de la depozitul petrolier incendiat, aflat la 30 de km sud.

The fire can be seen from 20 miles north in Kyiv. https://t.co/QoirSKTyaP— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 27, 2022

ACTUALIZARE 02.14 Sateliții Starlink ai lui Elon Musk sunt activi deasupra Ucrainei, în urma unei cereri făcute de Ministrul Transformării Digitale de la Kiev, Mykhailo Fedorov.

thanx, appreciate it https://t.co/OWm2Yu2WKC— Ukraine / Україна (@Ukraine) February 26, 2022

Practic, acest lucru înseamnă că Ucraina are acces la cel mai rapid sistem de internet prin satelit creat vreodată. Rusia nu ar putea întrerupe internetul în Ucraina fără să atace cibernetic centrele de date străine.

ACTUALIZARE 02.10 Serviciul de Comunicații Speciale transmite un mesaj din partea Forțelor Armate: Harkov – atacurile au fost respinse, orașul este sub controlul Ucrainei. Multe vehicule rusești au fost distruse – tancuri, vehicule blindate etc. Case avariate în oraș, sunt răniți.

ACTUALIZARE 02.03 Atacul rușilor asupra orașului Okhtyrka a fost respins. Centrala termică locală, deși avariată, și-a reluat activitatea. Șase oameni au murit în bombardamente.

(w500) Orașul Ok

ACTUALIZARE 01.55 Explozie filmată la Harkov. Se pare că o conductă de gaz a fost afectată de bombardamente.

Kharkiv pic.twitter.com/RXxttmzohG— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) February 26, 2022

ACTUALIZARE 01.33 Flăcări uriașe și fum gros la 30 de km sud de Kiev, unde un depozit petrolier a fost lovit de o rachetă.

Primarul orașului Vasylkiv, Natalia Balasynovych, a declarat că a fost un bombardament masiv cu rachete balistice asupra localității și asupra aeroportului de acolo.

„Dușmanul vrea să distrugă totul în jur, dar nu va reuși. Veți vedea!”, a declarat ea.

Another video of the fire at the oil depot in #Vasylkiv has appeared pic.twitter.com/Lho7iZAzpx— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

ACTUALIZARE 01.17 Cerul la Harkov.

The sky of Kharkov this Night pic.twitter.com/aIlYMZXwaJ— Update Ukraine situation (@_conflitfrance) February 26, 2022

ACTUALIZARE 01.12 Explozie masivă lângă Kiev.

Un depozit petrolier din apropiere de Vasylkiv, la 30 de km sud de Kiev, a luat foc, ca urmare a atacurilor aeriene.

A massive explosion in #Kyiv

It is reported that an oil depot near #Vasylkiv is on fire as a result of the strike. If this is true, a large-scale technogenic and environmental catastrophe is possible. pic.twitter.com/Yq1mx6ZNKZ— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

Vasylkiv right now.
A local oil terminal has been targeted. Local population needs urgent evacuation. pic.twitter.com/ftf7Vo3zyX— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) February 26, 2022

The oil depot near Vasylkiv is on fire after the Russian missile strike, @Liveuamap reports, image via @Victorius_Prime pic.twitter.com/p7WlYhWLvp— Euromaidan Press (@EuromaidanPress) February 26, 2022

ACTUALIZARE 01.08 Armament și echipament de protecție ajung în Ucraina din Lituania.

Meanwhile, firearms and body armor coming from Lithuania pic.twitter.com/Hwp4AXEae4— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) February 26, 2022

ACTUALIZARE 01.00 Focuri de artilerie și bombardamente la Harkov.

#Kharkov right now pic.twitter.com/9tgepSIKu9— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

ACTUALIZARE 00.55 Potrivit mai multor surse, cardurile de credit emise de băncile rusești deja nu mai funcționează în afara Federației Ruse.

Corespondentul NBC News la Moscova relatează că angajații hotelului în care stă i-au cerut să achite nota de plată devreme, pentru că nu erau siguri că vor mai funcționa cardurile de credit.

My hotel in Moscow asked me to settle the bill early because they aren’t sure if credit cards are going to work once SWIFT sanctions kick in.— Raf Sanchez (@rafsanchez) February 26, 2022

ACTUALIZARE 00.39 Mai multe surse confirmă că liderul forțelor militare cecene, gen. Magomed Tushaev, și întregul său regiment care a aterizat în zona Gostomel, lângă Kiev, au fost eliminați în luptele din Ucraina.

Ukrainian Security Service: Kadyrov’s convoy crushed near #Gostomel

This is reported by Channel 24, citing its own sources in the Ukrainian Security Service— NEXTA (@nexta_tv) February 26, 2022

Magomed Tushayev, one of Ramzan Kadyrov’s top warlords, has been killed in action in Hostomel.
Ukraine’s elite Alpha Group is reportedly fighting Chechens in the airfield. pic.twitter.com/bPHgBPK8sL— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) February 26, 2022

Soldații ucraineni i-au îmbărbătat pe conaționalii lor în materiale video viralizate pe rețelele de socializare, îndemnându-i pe cetățeni să nu se teamă. „Știți despre ei că sunt niște soldați cu barbă, atât. Îi bărbierim noi”, a fost mesajul unui soldat ucrainean.

the laugh at the end got me!#Ukraine soldiers are like Spartans! BADASS!

„To all Ukrainian people: don’t be scarred of those Chechens [brought by Russians] they’re jackals and represents nothing. They’re simply bearded people and we gonna shave them!”pic.twitter.com/dlmCEo2tuu— Andy a.k.a. Jin (进)(@w0ng_again) February 26, 2022

ACTUALIZARE 00.19 „10 civili nevinovați de origine greacă au fost uciși astăzi în timpul raidurilor aeriene din apropiere de Mariupol. Opriți bombardamentele acum!”, a cerut într-un mesaj premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis.

De asemenea, sunt informații că la Harkov un jurnalist a fost ucis.

În luptele de la Kiev au murit 14 militari ucraineni și 6 civili. 71 de persoane au fost rănite, dintre care 25 de civili, potrivit datelor furnizate de autoritățile ucrainene.

10 innocent civilians of Greek origin killed today by Russian air strikes close to Mariupol. Stop the bombing now!— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 26, 2022

ACTUALIZARE 00.15 „Am capturat în jur de 200 de soldați ruși, unii în vârstă de aproximativ 19 ani. Nu sunt antrenați deloc. Prost echipați”, a declarat generalul-maior ucrainean Borys Kremenețki. „Le permitem să-și sune părinții. Părinții, complet surprinși.”

ACTUALIZARE 00.09 Anunțul președintelui Comisiei Europene privind sancțiunile la adresa Rusiei. Confirmare oficială! Un număr de bănci rusești vor fi scoase din SWIFT. Ursula von der Leyen denunță mașina de război a lui Putin.

Vor fi înghețate active ale Băncii Centrale Ruse.

Oligarhii ruși vor fi împiedicați să își folosească rezervele financiare pe piețele europene.

„Putin a pornit pe o cale care țintește să distrugă Ucraina. Dar ceea ce face este să distrugă viitorul propriei țări”, a declarat Ursula von der Leyen.

ACTUALIZARE 00.05 Hackerii au spart emisiile mass-media de stat și difuzează imagini cu ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Anonymous a anunțat că a interceptat comunicațiile militare ale Rusiei.

#BREAKING: Hackers have hacked the state TV channels of the Russian Federation and are showing videos of Monatik. (@YourAnonOne) #UkraineUnderAttack #UkraineRussia #UkraineKonflikt pic.twitter.com/NMgIUSRWmR— Update Ukraine situation (@_conflitfrance) February 26, 2022

Cu puțin timp înainte de a păși în a patra zi a invaziei forțelor militare rusești în Ucraina, au apărut informații și avertizări în privința unui atac masiv asupra Kievului.

„Rusia ne va lovi cu tot ce are”, a fost avertismentul care a circulat pe rețelele de socializare.

Se semnalează bombardamente în partea de sud-est a orașului.

Locuitorilor din Kiev li s-a cerut să dezactiveze opțiunea de geolocație de pe telefoane, astfel încât să nu poată fi depistate locurile unde oamenii se adăpostesc.

Sirens right now in Kyiv pic.twitter.com/14QDuibKOy— Alexander Marquardt (@MarquardtA) February 26, 2022

The result of the Russian shelling in Kharkov. #UkraineUnderAttack #UkraineInvasion #UkraineWar pic.twitter.com/5vOBjiWJwA— Update Ukraine situation (@_conflitfrance) February 26, 2022

LIVE TEXT A treia zi a invaziei Rusiei în Ucraina | Rușii au reluat ofensiva asupra capitalei | Un copil a murit după ce tirurile de artilerie trase de ruși au lovit un spital oncologic

LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: Lupta pentru Kiev. Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul. Guvernul cheamă cetăţenii la arme

LIVE TEXT. Război în Ucraina. Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl. Ucraina anunță joi seara că 57 de persoane au murit și 169 au fost rănite

Ziua în care Rusia a invadat Ucraina. Vladimir Putin: Am decis să lansăm o acțiune militară specială. Operațiunea are ca scop protejarea populației. Biden: Poporul Ucrainei, victima unui atac neprovocat, nejustificat

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite