LIVE TEXT A doua zi de asalt în Ucraina: A început lupta pentru Kiev. Putin a cerut armatei ucrainene să înlăture de la putere actuala administrație

25 februarie 2022, 00:00 (actualizat 4 decembrie 2023, 18:40)

Războiul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev și în jurul capitalei Ucrainei. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Populația pleacă masiv din Ucraina, iar graniţele României au fost luate cu asalt de refugiaţi. NATO a anunțat că desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei. Între timp, preşedintele Ucrainei cere insistent ca Europa să ia atitudine şi i s-a adresat din nou lui Putin: Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea oamenilor.

ACTUALIZARE 22.40 Conferință de presă a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

ACTUALIZARE 22.20 Jurnaliștii de la televiziunea publică ucraineană: „Suntem forțați să transmitem dintr-un buncăr pentru că Rusia ne bombardează orașele. Ne ascundem de rachetele rusești. Ne ascundem de Putin si de agresivitatea lui”.

“we are forced to broadcast from a bunker because russia bombs our cities. we are hiding from russian rockets. we are hiding from putin and his aggression”

ukrainian journalists swap tv studios for bomb shelters in kyiv but keep reporting. the stamina pic.twitter.com/nr0x9TQh6C— maksym.eristavi (@MaximEristavi) February 25, 2022

ACTUALIZARE 22.00 Un protest masiv față de războiul declanșat de Rusia în Ucraina are loc în Georgia, la Tbilisi.

(w500) ManifestaÈ

ACTUALIZARE 21.55 Televiziunea publică din Ucraina emite dintr-un buncăr din cauza bombardamentelor rusești.

#FLASH – Ukrainian State TV is broadcasting from a bunker due to Russian shelling in #Kiev. #UkraineRussia #TheWar #UkraineKonflikt pic.twitter.com/5HbgIkFzIq— Update Ukraine situation (@_conflitfrance) February 25, 2022

ACTUALIZARE 21.45 Ambasadorul ucrainean în SUA a declarat astăzi că atacurile Rusiei asupra Ucrainei „au fost brutale”, dar că forțele ruse nu au avansat conform planului.  „Inamicul este în mod clar surprins de forțele armate și al voluntarilor care protejează integritatea țării noastre”, a declarat Oksana Markarova,  la ambasada Ucrainei la Washington DC.

ACTUALIZARE 21.40 Compania Ucraineană de Căi Ferate a anunțat vineri introducerea unor  trenuri speciale de evacuare care circulă de la Kiev către vestul Ucrainei. Trenurile suplimentare pleacă de la gara principală din Kiev.

Compania a anunțat că trenurile suplimentare circulă spre  Rahiv, Ujhorod, Truskavets, Vorokhta, Kovel, Cernăuți și Lviv.

ACTUALIZARE 21.30 Lovituri asupra bazei aeriene APU din Starokonstantinov, regiunea Hmelnytsky.  Brigada a 7-a de aviație tactică de pe Su-24, precum și UAV-urile turcești Bayraktar sunt staționate a această bază aeriană.

ACTUALIZARE 21.00 După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Ele au acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează DPA. Inamicul a atacat cu forţe puternice şi a suferit pierderi importante, au precizat acestea. În cele din urmă, însă, cei care apără regiunea au pierdut controlul.

Conducerea regiunii a declarat că depune toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

Herson, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, joacă un rol important în protejarea oraşului-port Odesa din sud-vestul ţării.

ACTUALIZARE 20.55 Uniunea Europeană a decis să îi adauge pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe ministrul de externe Serghei Lavrov pe lista persoanelor sancţionate în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat vineri şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

”Permiteţi-mi să remarc faptul că singurii şefi de stat din lume sancţionaţi de Uniunea Europeană sunt Assad din Siria, Lukaşenko din Belarus şi acum Putin din Rusia”, a declarat Borrell într-o conferinţă de presă după o reuniune a miniştrilor de externe din UE pentru a discuta detaliile sancţiunilor blocului, conform Reuters.

ACTUALIZARE 20.40 Explozii puternice se aud vineri seara la Kiev.

VIDEO: Loud explosions tonight in Kyiv. – @nexta_tv pic.twitter.com/xUGGnjf7zO— Conflict News (@Conflicts) February 25, 2022

ACTUALIZARE 20.30 La București, ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit la ambasada Ucrainei pentru a-și manifesta solidaritatea față de Ucraina și poporul ucrainean.

A Bucarest, les ambassadrices et ambassadeurs des pays membres de l’ se sont retrouvés à l’ambassade d’ pour témoigner leur solidarité à l’et au peuple ukrainien. L’ambassade de en a été représentée par M. Philippe Wieber, charge d’affaires a.i. #standwithUkraine pic.twitter.com/Hx5aeI0e4H— FranceenRoumanie (@FranceRomania) February 25, 2022

ACTUALIZARE 20.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat cu Președintele SUA, Joe Biden, cu privire la consolidarea sancțiunilor, sprijin militar concret și o coaliție anti-război.

Strengthening sanctions, concrete defense assistance and an anti-war coalition have just been discussed with @POTUS. Grateful to for the strong support to !— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 25, 2022

ACTUALIZARE 19.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski  a postat un  video filmat în curtea Administrației prezidențiale în care apar și alți lideri ucraineni, pentru a spulbera zvonurile potrivit cărora ar fi fugit din Kiev. „Suntem cu toții aici”, spune președintele,  înconjurat de consilieri cheie și de prim-ministrul său. „Ne protejăm independența, statul nostru. Și vom continua să facem acest lucru”.

În videoclip apar, de asemenea, șeful grupării parlamentare a partidului său, David Arahamiya, șeful administrației prezidențiale, Andriy Yermak, premierul Denis Shmygal și consilierul prezidențial Mykhailo Podoliak.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Feuronews%2Fvideos%2F3030196860566453%2F&show_text=false&width=476&t=0

ACTUALIZARE 19.45 Membrii NATO vor desfășura mai multe trupe în Europa de Est.  Într-o declarație comună după un summit virtual prezidat de secretarul general Jens Stoltenberg, cei 30 de lideri NATO au descris atacul Rusiei asupra Ucrainei drept „brutal și complet neprovocat și nejustificat” și au anunțat că vor fi mai multe trupe desfășurate în Europa de Est.

ACTUALIZARE 19.40 Declarații ale secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, la finalul summitului Alianței: Am invitat Finlanda și  Suedia la reuniune, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina ne afectează pe toți. Rusia a spulberat pacea în Europa. Ucraina luptă pentru pace. Gândurile noastre sunt alături de cei care au fost uciși, răniți, dar si de cei care au fost nevoiți să îsi părăsească căminul. Cerem Rusiei să își retragă în întregime forțele din Ucraina, să înceteze atacul și să se întoarcă la calea dialogului.

Secretarul general al Alianței a mai anunțat că NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană. ”Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective”, a declarat Stoltenberg.

LIVE NOW

Press conference following the extraordinary virtual summit of #NATO Heads of State and Government

@NATO HQ, Brussels | #NATOSummit https://t.co/nSOdJ3bqZR— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 25, 2022

ACTUALIZARE 19.35 Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, salută decizia Consiliului Europei de a exclude Rusia din rândurile sale și spune că acest fapt „reiterează solidaritatea noastră cu Ucraina și respinge ferm atacul ilegal al Rusiei asupra suveranității și integrității teritoriale”.

I welcome the decision of @coe Committee of Ministers to suspend RU from its rights of representation. While a temporary measure, it reiterates our solidarity with UA& firmly reject RU’s illegal attack on UA’s sovereignty, territorial integrity & people.— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) February 25, 2022

ACTUALIZARE 19.20 Turnul Eiffel din Paris se luminează în albastru și galben în semn de solidaritate cu Ucraina.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FReuters%2Fvideos%2F3205117216435103%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 19.00 Rusia a tras vineri asupra a două nave străine în apropierea portului Pivdennîi din Marea Neagră, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Infrastructurii pe pagina sa de Facebook. Rusia a tras în ‘Namura Queen’ sub pavilionul Panama şi ‘Millennial Spirit’ sub pavilionul Republicii Moldova, a precizat ministerul, citat de Reuters. Joi, cargoul Yasa Jupiter, sub pavilion al Insulelor Marshall şi cu proprietar turc, a fost lovit de un obuz în aceeaşi zonă. Ucraina a anunţat că şi-a închis toate porturile maritime din cauza războiului cu Rusia.

ACTUALIZARE 18.55 Vladimir Putin a făcut o declarație șocantă. Liderul de la Kremlin s-a adresat direct armatei ucrainene și i-a cerut să înlăture de la putere actuala administrație de la Kiev, pe care a numit-o „bandă de drogați și neonaziști, care au luat ostatic propriul popor”.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiri.tvr.ro%2Fvideos%2F249691027362764%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 18.50 Peste 50.000 de ucraineni au fugit din țară în ultimele 48 de ore, relatează AFP.

ACTUALIZARE 18.45 Rusia va „limita parțial” accesul la Facebook, a anunțat agenția de cenzură a Rusiei.

Russian censor RossComNadzor announced it starts partial blocking of Facebook/@Meta „due to violations of freedom of speech”.— Christo Grozev (@christogrozev) February 25, 2022

ACTUALIZARE 18.30 Sunt informații contradictorii privind Insula Șerpilor. În timp ce azi noapte a fost un atac rusesc și s-a anunțat că insula a fost capturată de forțele ruse, azi, oficialii ucraineni au spus că Insula este în continuare teritoriu ucrainean.

ACTUALIZARE 18.20 Există un „asalt amfibie” în curs de desfășurare pe Marea Azov, situată la vest de Mariupol în Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.

ACTUALIZARE 18.15 În Kiev se dau lupte dramatice. Militarii ruși încearcă că cucerească Capitala, pe care au înconjurat-o. Ei vor să ajungă în zona centrală a Capitalei.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fstiri.tvr.ro%2Fvideos%2F4936517479704078%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 18.10 Fraţii Vitali şi Vladimir Klitchko, foşti campioni mondiali la box, au lansat un apel către comunitatea internaţională să susțină Ucraina.

http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=257529

ACTUALIZARE 18.05 Rusia a fost suspendată din Consiliul Europei din cauza invaziei în Ucraina, transmite The Guardian, care citează AFP.

ACTUALIZARE 18.00 Bărbați ucraineni stau la coadă pentru a  o primi armă și pentru a se înrola.

Ukrainian locals stand in line to enlist with territorial defense and receive a weapon. #StandWithUkraine #CloseTheSky pic.twitter.com/ggigTgmWow— olexander scherba(@olex_scherba) February 25, 2022

ACTUALIZARE 17.50 Omul de afaceri rus aflat în exil și cunoscut  oponent al lui Putin, Mihail Hodorkovski,  a declarat că  președintele rus este „capabil de orice”, chiar ar putea „să apese butonul roșu” pentru a declanșa un război nuclear, transmite  Kate Connolly de la The Guardian.  Potrivit lui Hodorkovski,  dacă nu va fi oprit, Putin ar putea amenința și alte țări. Disidentul rus a invocat culoarul dintre Lituania și provincia rusă Kaliningrad ca următoarea țintă probabilă. Cea mai importantă contribuție pe care Occidentul a putut să o aducă  pentru a ajuta la sfârșitul invaziei ruse a Ucrainei a fost să dea dovadă de unitate împotriva agresiunii lui Putin și să ofere Ucrainei antrenament, armament și luptători voluntari.

ACTUALIZARE 17.20 Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”, relatează  agențiile internaționale de presă.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

ACTUALIZARE 17.05 Grupul de hackeri Anonymous a anunțat că este „oficial într-un război cibernetic împotriva guvernului rus”. Declarația făcută pe Twitter a apărut în momentul în care mai multe site-uri rusești – al guvernului,  al Kremlinului și al  Dumei, dar și site-ul de știri RT susținut de stat, au fost lovite de așa-numitele atacuri ale serviciului de distribuție.

The Anonymous collective is officially in cyber war against the Russian government. #Anonymous #Ukraine— Anonymous (@YourAnonOne) February 24, 2022

ACTUALIZARE 16.32: Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, ține o conferinţă de presă, în timp ce Rusia invadează Ucraina.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FReuters%2Fvideos%2F287528296666634%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 16.21: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei, la summit-ul NATO de la Bruxelles, să înceteze imediat acțiunile militare și a afirmat că Alianța este alături de bravii cetățeni ai Ucrainei. La rândul său, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre sprijinul care trebuie acordat partenerilor noștri estici, Republica Moldova și Georgia, și despre sancțiuni la adresa Belarusului, care sprijină Rusia.

ACTUALIZARE 16.00:  Vehicule militare ucrainene au intrat în Kiev pentru a apăra oraşul împotriva apropierii trupelor ruse, a declarat Ministerul de Interne al Ucrainei.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat anterior că orașul a „intrat într-o fază defensivă”.

Guvernul cere locuitorilor din Kiev să facă tot posibilul pentru a rezista trupelor ruse, inclusiv să facă cocktail-uri Molotov și să ia armele.

ACTUALIZARE 15.42: Ruşii continuă să bombardeze cartierele din nordul Kievului. Ucraina a aruncat în aer un pod pentru a împiedica înaintarea tancurilor rusești, relatează corespondentul AP într-o postare pe Twitter.

I’m in the north of #Kyiv where Russia is continuing to bomb the neighborhoods. This is the bridge that Ukraine blew up today to prevent the advance of Russian tanks. You can see ppl fleeing the city on foot scrambling over the ruins; I watched as a man dragged over his bicycle. pic.twitter.com/QVoxht2LDs— Francesca Ebel (@FrancescaEbel) February 25, 2022

ACTUALIZARE 15.40: Kievul „a intrat într-o fază defensivă”, a spus primarul, Vitali Klitschko, citat de Reuters, în timp ce forțele ruse s-au apropiat de capitala Ucrainei. „În unele cartiere, sabotorii au intrat deja în Kiev. Inamicul vrea să pună capitala în genunchi și să ne distrugă”, a spus Klitschko.

ACTUALIZARE 15.33: Moscova este pregătită să trimită reprezentanți în capitala belarusă Minsk pentru a discuta cu Kievul, potrivit unei informări a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat agenția de știri de stat rusă RIA-Novosti, citată de CNN.

„În urma propunerii lui Zelenski de a discuta despre statutul neutru al Ucrainei, Putin poate trimite reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai Ministerului de Externe și ai administrației sale la negocieri cu delegația ucraineană”, arată sursa citată.

ACTUALIZARE 15.20: Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a avut o postare acidă pe Twitter la adresa premierului italian Mario Draghi, care declarase dimineață că nu l-a putut contacta telefonic la ora fixată.

Today at 10:30 am at the entrances to Chernihiv, Hostomel and Melitopol there were heavy fighting. People died. Next time I’ll try to move the war schedule to talk to #MarioDraghi at a specific time. Meanwhile, Ukraine continues to fight for its people.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 25, 2022

ACTUALIZARE 15.13: UE se pregătește să înghețe activele lui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe Serghei Lavrov în baza pachetului de sancțiuni care urmează să fie aprobat vineri, potrivit surselor citate de Financial Times.

Miniștrii de externe plănuiesc să aprobe pachetul de sancțiuni în această după-amiază, împreună cu o serie de măsuri împotriva băncilor și industriei ruse, arată sursa citată. Putin și Lavrov nu vor fi, totuși, supuși unei interdicții de călătorie, dorința UE fiind aceea de a menține deschise posibilitățile diplomatice simbolice.

ACTUALIZARE 14.51: Într-un nou mesaj video de vineri, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut din nou să discute direct cu liderul rus Vladimir Putin, scrie CNN. Vorbind în rusă, Zelenski a spus: „Aș dori să mă adresez încă o dată președintelui Federației Ruse. Acum sunt lupte în toată Ucraina. Să ne așezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea oamenilor”.

Zelenski a făcut și un apel direct către europeni: „Ieșiți, ieșiți în piețe. Cereți sfârșitul acestui război. Este dreptul dumneavoastră. Când bombele cad la Kiev, acest lucru se întâmplă în Europa și nu doar în Ucraina. Când rachetele ne ucid oamenii, este uciderea tuturor, a tuturor europenilor. Cereţi guvernele dumneavoastră pentru ca Ucraina să primească mai multă, mai multă asistență financiară și militară. Pentru că acest ajutor este ajutorul pentru voi, pentru Europa. Aceasta nu este doar invazia Rusiei în Ucraina. Acesta este începutul războiului în Europa”, a spus el.

ACTUALIZARE 14.40: Nava comercială MILLENIAL SPIRIT, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a fost lovită vineri de un obuz în Marea Neagră. Nava a fost lovită în apele neutre ale Mării Negre. La bordul navei a izbucnit un incendiu, echipamentele și bărcile de salvare au fost distruse, echipajul navei a părăsit nava echipați doar cu veste de salvare. Navele din apropiere i-au salvat pe membrii echipajului.

ACTUALIZARE 14.37: Rusia foloseşte baza aeriană Gomel din Belarus pentru a mobiliza trupe pentru a lua cu asalt Kievul, din cauza daunelor suferite la aeroportul militari Hostomel din apropiere de capitala Ucrainei, a transmis vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, potrivit Reuters

ACTUALIZARE 14.35: Un aerodrom militar rus de lângă granița cu Ucraina a fost lovit de cel puțin o rachetă, potrivit unor imagini geolocalizate publicate pe rețelele de socializare, scrie CNN.  Nu este clar cine a comis atacul: nici guvernele ucrainene, nici cele ruse nu au comentat.

Imaginile par să arate o rachetă cu rază lungă de acțiune care lovește aerodromul și sunt vizibile mai multe incendii pe pistă. Locaţia pare să fie  Millerovo, Rusia, la aproximativ 16 km de granița cu Ucraina. https://www.youtube.com/embed/3dZuk_3dCXs

ACTUALIZARE 14.15: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îi acuză pe liderii europeni că nu iau suficiente măsuri pentru a încetini avansul Rusiei. „Ca în cel de-al Doilea Război Mondial, aţi spus niciodată, dar iată-l din nou și nu faceţi suficient pentru a răspunde”, a spus Zelinski.

ACTUALIZARE 13.37: Zeci de ucraineni stau la coadă, în maşini, la graniţe pentru a intra în România. Reuters transmite LIVE de la una dintre graniţe.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FReuters%2Fvideos%2F901666523843212%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 13.31: În centrul istoric al Kievului, Podil, se aud focuri de armă şi explozii, în timp ce bat bat clopotele, scrie corespondentul The Independent, Oliver Caroll.

In Podyl, historic Kyiv: sound of church bells interrupted by gunfire and explosions. Surreal.— Oliver Carroll (@olliecarroll) February 25, 2022

ACTUALIZARE 13.07: Străzile din Kiev sunt pustii, iar sirenele se aud fără oprire, potrivit canalului Ukraine LIVE de pe Tweeter.

#Ukraine Moments ago in #Kyiv. Sirens and empty streets.#UkraineRussia pic.twitter.com/uFWJu52hQa— Ukraine live (@berojag59060636) February 25, 2022

ACTUALIZARE 13.00: Combustibilul, sumele de bani în numerar și proviziile medicale sunt aproape epuizate în anumite părți ale Ucrainei după invazia Rusiei, care ar putea face ca cinci milioane de oameni să fugă în străinătate, susţin agențiile de ajutorare ale ONU, citate de The Guardian.

Şi Reuters relatează că cel puțin 100.000 de oameni şi-au părăsit casele după atacuri, în timp ce câteva mii au trecut deja în țări vecine, inclusiv Moldova, România și Polonia, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției ONU pentru Refugiați, Shabia Mantoo, într-un briefing ONU la Geneva.

„Încă încercăm să vedem ce infrastructură civilă din Ucraina a fost afectată”, a declarat Afshan Khan, directorul regional al Unicef pentru Europa și Asia Centrală, în cadrul briefingului.

ACTUALIZARE 12.38: Rusia va impune sancțiuni națiunilor occidentale pe baza reciprocității, a anunțat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sancțiunile vor cauza probleme Rusiei, dar vor fi rezolvabile, deoarece și-a redus dependența de importurile străine.

El a refuzat să comenteze cât de mult va dura invazia Ucrainei de către Rusia, care a determinat sancțiunile, și a spus că întrebările despre moartea civililor ucraineni ar trebui să fie trimise armatei.

ACTUALIZARE 12.30: Ministrul rus de externe Serghei Lavrov răspunde întrebărilor jurnaliştilor într-un briefing pentru presă. El repetă afirmația lui Vladimir Putin că Moscova nu vrea să ocupe Ucraina, ci mai degrabă să o „demilitarizeze”, scrie BBC. Întrebat dacă Rusia a avut intenţia să destabilizeze o țară democratică, Lavrov a sugerat că țara nu poate fi numită democratică, arată aceeaşi sursă citată.

ACTUALIZARE 12.11: Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing a reiterat astăzi, într-un briefing de presă, poziția Chinei în războiul din Ucraina: China respectă integritatea teritorială a tuturor țărilor,  dar înţelege și „preocupările legitime ale Rusiei cu privire la problemele de securitate”. De asemenea, purtărtorul de cuvânt al Ministerului de Externe nu a spus dacă Beijingul va recunoaște sau nu republicile separatiste autodeclarate Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, scrie BBC.

ACTUALIZARE 12.10: Ucraina vrea pace şi este dispusă să poarte discuţii cu Rusia, inclusiv în legătură cu adoptarea unui statut neutru în privinţa NATO, a declarat vineri pentru Reuters un consilier prezidenţial de la Kiev, Mihailo Podoliak.

ACTUALIZARE. 11.50. Agenția Nucleară ucraineană anunță un nivel ridicat de radiații la Centrala de la Cernobîl. Ministerul rus al Apărării afirma că nivelul de radiaţii la centrală este normal.

ACTUALIZARE 11.13: Șeful armatei Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi, a declarat că forțele militare naționale au rezistat cu succes invaziei forțelor ruse în zona Chernihiv, din nordul Capitalei.  Tabăra inamică îți consolidează totuși poziția în partea de nord-vest a Kievului, după ce au cucerit joi baza aeriană de la Hostomel.

Ministrul adjunct al Apărării din Kiev, Anna Malyar, a avertizat despre o posibilă invazie a locuitorilor din Vorzel și zonele înconjurătoare, care se află la o distanță de 25 de kilometri față de Capitală.

Malyar a adăugat că militarii ruși au oprit două vehicule ale forțelor ucrainene, s-au îmbrăcat cu uniformele ucrainene și încercau să înainteze pe străzile Kievului.

ACTUALIZARE 11.08: Rusia a restricționat companiile aeriene britanice să-i folosească spațiul aerian inclusiv pentru zboruri de tranzit, potrivit agenției de presă Ria Novosti.

ACTUALIZARE 11.05: Pe măsură ce militarii ruși înaintează pe străzile din kiev, președintele Volodimir Zelenski are discuții neîncetate cu partenerii din Vest îndemnând la înăsprirea sancțiunilor contra Rusiei și pentru a solicita intensificarea ajutorului militar.

ACTUALIZARE 10.50: 3o de zone civile au fost atacate de forțele armate ruse în ultime 24 de ore, potrivit unui oficial din Ministerul Apărării de la Kiev, citat de BBC.

ACTUALIZARE 10.30 Forțele armate ruse au pătruns în Kiev, a confirmat un oficial ucrainean citat de BBC.  Ministerul Apărării a precizat că inamicul se află în disctrictul Obolon. Armata ucraineană se luptă în prezent cu forțele ruse. Ministerul Apărării al Ucrainei le cere locuitorilor să nu părăsească casa și să pregătească cocktailuri Molotov. Districtul este la aproximativ 10 km de centrul Kievului.

Оболонь pic.twitter.com/24JiKGx0yO— Алчевськ UA (@AlchevskUA) February 25, 2022

Au fost surprinse imagini cu un tanc care trece peste o mașină civilă pe o stradă din districtul Obolon.

An armed #Russia‘s vehicle ran over a civilian car just on the streets of Obolon district in Kyiv.#Ukraine pic.twitter.com/JgbshmBEhN— Alexander Khrebet/Олександр Хребет (@AlexKhrebet) February 25, 2022

ACTUALIZARE 10.20 Forțele ucrainene, implicate în confruntări la periferia Kievului, în Dymer și Ivankiv, unde se află multe vehicule militare rusești , potrivit BBC

ACTUALIZARE 9.35 Ministrul Apărării de la Londra, Ben Wallace a firmat că, în viziunea serviciilor secrete britanice, Rusia intenționează să invadeze întreaga Ucraina, dar armata rusă nu și-a îndeplinit cele mai imporatnte obiective în prima zi a invaziei. Ben Wallace a estimat că Rusia a pierdut mai mult de 450 de oameni.

ACTUALIZARE 9.17: Departamentul pentru Situații de Urgență din Ucraina a dat publicității imagini cu clădiri devastate din țară în urma atacurilor inamice

Фото наслідків обстрілів у Старобільську, Луганська область pic.twitter.com/qX6X51aRZY— DSNS.GOV.UA (@SESU_UA) February 25, 2022

ACTUALIZARE 8.44: Un oficial din Ministerul de Interne a spus că Ucraina așteaptă un atac masiv al tancurilor rusești vineri și că ziua de astăzi ar putea fi cea mai grea zi a războiului

Anton Herashchenko a precizat că apărătorii Kievului sunt pregătiți să-i întâmpine pe atacatori cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

Ministrul Apărării apreciază ca realistă estimarea că forțele armate ruse vor ajunge astăzi în zona Capitalei. Ministrul a anunțat că militarii ucraineni, deși depășiți numeric, își apără pozițiile pe 4 fronturi.

Potrivit unui alt oficial din domeniul Apărării forțele guvernamentale au reușit să respingă trupele ruse în apropiere de Chernihiv.

ACTUALIZARE 8.27. Ministrul Internelor de la Kiev, Evgeny Yenin a precizat că un avion Suhoi-27 ucrainean a fost doborât deasupra Capitalei. Ministrul a postat fotografii cu rămășițele unui avion într-o casă care a fost devastată de foc în urma impactului.

ACTUALIZARE 8.18: Președintele Volodimir Zelenski, despre grănicerii uciși de forțele ruse în insula Șerpilor: Toți au murit eroic, nu au cedat. Fiecare dintre ei va fi decorat postmortem cu tilul ”Erou al Ucrainei”.  Toți grănicerii de pe Insula Șerpilor au fost uciși. Transcrierea convorbirii cu militarii ruși de pe vasul care i-a atacat este prezentată în presă: ”Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să vă predaţi pentru a evita vărsări de sânge şi victime inutile. Altfel, veţi fi bombardaţi!” Grănicerii ucraineni au răspuns echipajului militar aflat în nava inamică: Du-te, dracului, navă rusească!”

Soldații ucraineni au refuzat să se predea și i-au înfruntat pe ruși.

ACTUALIZARE 8.10 Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că forțele de asalt au aruncat în aer un pod peste rîul Teteriv din Ivankiv, aflat la o distanță de 50 de kilometri de Kiev pentru a împiedica coloanele rusești să înainteze către capitală. Ministrul a precizat că marșul forțelor către Capitală s-a oprit. Vineri dimineață, oficialii americani au estimat că forțele ruse care au pătruns în Ucraina dinspre Belarus se află la 32 de kilometri de Kiev.

Oficialii au adăugat că și un alt convoi militar, care a intrat în Ucraina dinspre Rusia si care se află puțin mai departe de Capitală decât cel venit dinspre Belarus, se îndreaptă către Kiev. Scopul ambelor convoaie militare este să încercuiască Capitala Ucrainei și probabil  să răstoarne guvernul Zelenski.

The officials described another Russian element that entered Ukraine from Russia being a bit further away, but that both were headed toward Kyiv with the goal of encircling the city and potentially toppling the Ukrainian government, according to the lawmaker on the call

ACTUALIZARE 7.44. Președintele Ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat atacul cu rachetele rusești din această dimineață . Atacurile au început  la ora  locală 4.00. Înaintarea forțelor ruse către majoritatea direcțiilor de atac au fost oprite de forțele ucrainene. Atacurile au vizat ținte militare și civile, a adăugat Volodimir Zelenski.

Sirene se aud în dimineața zilei de vineri în Kiev și Liov, oraș din vestul Ucrainei.

ACTUALIZARE 7.35. Banca Centrală a Ucrainei a interzis plățile către entități din Rusia și Belarus și operațiunile care implică monedele celor două țări, potrivit Reuters.

ACTUALIZARE 6.54 . Aeroportul din Rivne a fost atacat cu rachete, potrivit primarului din oraș, Aleksandr Tretiak.

ACTUALIZARE 6.40. Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina Dmitro Kuleba: Atacuri groaznice cu rachete în Kiev. Ultima dată când capitala noastră a trecut printr-o experiență asemănătoare a fost în 1941 când a fost atacată de naziștii germani. Ucraina a învins răul și o va face și de data aceasta. Opriți-l pe Putin! Izolați Rusia! Rupeți toate legăturile! Eliminați Rusia de oriunde!

ACTUALIZARE 6.24. Ministerul Apărării de la Kiev suține că forțele armate naționale au produs 800 de victime în rândurile forțelor armate ruse. Mai mult de 30 de tancuri rusești,  7 avioane și 6 elicoptere au fost distruse.

ACTUALIZARE 6.10 : Ministrul ucraienean al Internelor Yevhen Yenin a atribuit una dintre exploziile care au avut loc deasupra Kievului în această dimineață  interceptării de către sistemul defensiv ucrainean a unei rachete rusești

ACTUALIZARE: 6.01 Două clădiri rezidențiale din sud-estul Kievului sunt în flăcări după ce au fost lovite de resturile unui avion doborât

A residential building in Kyiv after a massive fire caused by an intercepted Russian air attack last night.

Andriy Tsaplienko pic.twitter.com/mWMUmcnuPG— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 25, 2022

Photos from Ukraine’s State Emergency Services Department show a multi-story building burning in southeast Kyiv. This is in the opposite side of the Dnieper river. pic.twitter.com/ExWd0Inlpr— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 25, 2022

ACTUALIZARE 5.54 . Armata ucraineană a publicat pe Twetter un video cu una dintre exploziile care s-au produs în Kiev în această dimineață

військові злочинці обстріляли мирні райони Києва. ППО не дала долетіти двом смертельним подарункам „братів” до столиці.Зберігайте спокій,допомагайте один одному,отримуйте інформацію лише з офіційних джерел.https://t.co/isMCmS7367pic.twitter.com/yY6b5ExbAa— ЗС УКРАЇНИ (@ArmedForcesUkr) February 25, 2022

ACTUALIZARE 5.50 .Postul frontieră din regiunea Zaporizhzhya a fost lovit de o rachetă, au spus grănicerii ucraineni

ACTUALIZARE 5.44 Forțele mecanizate rusești care au pătruns în Ucraina dinspre Belarus se află la o distanță de 32  de kilometri de Kiev, potrivit oficialilor din administrația Biden.

ACTUALIZARE 5.36 . Un convoi lung de mașini militare au traversat un pod peste râul Pripyat, (zona de excludere de la Cernobîl)  în apropierea graniței dintre Belarus și Ucraina. Alte coloane cu vehicule militare sunt staționare lână satul Dovlyady, din Belarus.

ACTUALIZARE 5.24: Ministerul de Interne al Ucrainei a precizat că un avion rusesc a fost doborât de forțele aeriene guvernamentale în districtul Darnitsky, lângă Kiev

ACTUALIZARE 5.22. Forțele armate ucrainene au confirmat că arme suplimentare sunt aduse în Kiev

ACTUALIZARE 4.43: EExplozii puternice au loc în Kiev. Anton Gerashchenko, oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, confirmă bombardamentele cu rachete balistice și de croazieră asupra Kievului.

Something large was intercepted by Ukrainian air defences over Kyiv minutes ago pic.twitter.com/TkH5nrecSM— ELINT News (@ELINTNews) February 25, 2022

Ambasadorul ucrainean în Austria Olexander Scherba a spus că a auzit două explozii puternice. Sunt informații potrivit cărora forțe militare ruse se îndreaptă către Kiev dinspre nord, sud și est.

Reports are that Russian forces are moving en masse on Kyiv from the north, south and east.— Ben Pauker (@benpauker) February 25, 2022

ACTUALIZARE 4.25: Anton Gerashchenko, consilier în Ministerul de Interne din Ucraina a confirmat că printre cele 137 de victme ale incursiunii agresive a Rusiei se află și un băiat de 14 ani din orașul Chuguev, din estul țării.

ACTUALIZARE 4.15: Națiunile Unite au anunțat că alocă 20 de milioane de dolari pentru a intensifica operațiunile umanitare în Ucraina.

ACTUALIZARE 4.05: Liderii UE Ursula von der Leyen and Charles Michel au prezentat o nouă tranșă de sancțiuni care conține cinci puncte împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 03.40 Liderii europeni  au decis o serie de sancțiuni economice împotriva Rusiei pe care le prezintă după  summit-ul pe care l-au avut la Bruxelles.

LIVE NOW: Press conference with President Ursula @vonderleyen and @eucopresident Charles Michel following Special #EUCO meeting on Ukraine https://t.co/9bNLcingva— European External Action Service – EEAS (@eu_eeas) February 25, 2022

ACTUALIZARE 03.30 Armata ucraineană a oferit  o actualizare cu privire la evenimentele care se desfășoară în Ucraina.  Potrivit Statului major al forțelor armate ucrainene, Ucraina continuă să lupte în partea de sud-vest a Mării Negre, în timp ce bazele și porturile din Odesa și Marea Neagră sunt apărate.  Forțele militare au fost, de asemenea, desfășurate în apărarea Kievului. Potrivit Kyiv Independent, marile orașe ucrainene sunt amenințate de o ofensivă vineri dimineață.  Publicația consideră că forțele ruse sunt așteptate să lanseze atacuri împotriva regiunilor Sumi, Cernihiv, Herson, Jytomyr, Kiev și Harkov în cursul dimineții devreme, citând un raport al parlamentului ucrainean.

General Staff of the Armed Forces on the current state of war in #Ukraine pic.twitter.com/GEyuEp0Lsc— Verkhovna Rada of Ukraine (@ua_parliament) February 25, 2022

ACTUALIZARE 03.20 Ministerul britanic al Apărării  a publicat o actualizare privind evoluțiile din Ucraina:

  • Forțele ruse au capturat probabil fosta centrală nucleară de la Cernobîl. Personalul ar fi fost reținut de trupele ruse.
  • Forțele armate ucrainene au oprit înaintarea Rusiei către orașul Cernihiv. Probabil că luptele continuă la periferia orașului.
  • Este puțin probabil ca Rusia să-și fi atins obiectivele militare planificate în prima zi. Forțele ucrainene au prezentat o rezistență acerbă pe  toate direcțiile  de înaintare ale Rusiei.

We can confirm the following developments in Ukraine: pic.twitter.com/YqFUyj2HbO— Ministry of Defence (@DefenceHQ) February 25, 2022

ACTUALIZARE 03.10 Ucraina face apel la hackeri clandestini să ajute la apărarea împotriva atacurilor Rusiei. Potrivit Reuters, care citează două surse din proiect, guvernul Ucrainei solicită hackerilor voluntari să ajute  la protejarea infrastructurii critice și în misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor ruse.

Sources: Ukraine is asking for volunteers from its hacker community to protect critical infrastructure and conduct cyber spying missions against Russian troops (Reuters)https://t.co/muKlID4KpGhttps://t.co/1bNqOBdeOC— Techmeme (@Techmeme) February 25, 2022

ACTUALIZARE 02.55 Revista Time prezintă noua copertă, înfățișând un tanc rusesc care intră într-o regiune controlată de rebelii susținuți de Moscova în estul Ucrainei pe 24 februarie 2022 și mesajul: „Întoarcerea istoriei. Cum a spulberat  Putin visele Europei”.

TIME’s new cover: How Putin shattered Europe’s dreams https://t.co/jXsRFKrW8B pic.twitter.com/hDJs0ptJs0— TIME (@TIME) February 25, 2022

ACTUALIZARE 02.50 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat într-o conferință de presă că există informații credibile conform cărora personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „ținut ostatic” de forțele ruse, relatează The Guardian.

(w500) Război î

ACTUALIZARE 02.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri dimineața că în Kiev s-au infiltrat trupe inamice, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina şi s-a apropiat de capitală, informează AFP. „Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev”, a afirmat preşedintele Zelenski într-o intervenţie video postată pe site-ul preşedinţiei ucrainene în care cere locuitorilor să fie vigilenţi şi să respecte interdicţia de circulaţie.

ACTUALIZARE 02.30 Mulți ruși  protestează cu curaj față de atacurile asupra Ucrainei, în ciuda consecințelor pe care acest fapt le poate avea, notează The Guardian. Reprezentantul Națiunilor Unite Mohamad Safa a postat o fotografie despre care a scris: „Curajul uluitor al rușilor care știu că vor fi arestați pentru că protestează față de acest război și o fac oricum”.

The breathtaking bravery of the Russians who know they’ll be arrested for protesting this war and do it anyway. pic.twitter.com/w9lrnKjVnF— mohamad safa (@mhdksafa) February 24, 2022

ACTUALIZARE 02.00 Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite condamnă motivul pentru o acțiune militară invocat de Putin, potrivit căruia Ucraina are nevoie de „denazificare”.

„Vladimir Putin a denaturat și a interpretat greșit istoria Holocaustului, pretinzând în mod fals că Ucraina democratică trebuie ‘denazificată’. La fel de nefondate și de flagrante sunt afirmațiile sale conform cărora autoritățile ucrainene comit ‘genocid’, ca justificare pentru invazia Ucrainei”, se arată într-un comunicat citat de CNN.

„Condamnăm cu tărie acest atac neprovocat și suntem foarte îngrijorați de pierderea de vieți omenești. Muzeul este alături de poporul ucrainean, inclusiv miile de supraviețuitori ai Holocaustului care încă locuiesc în țară”, a declarat ambasadorul Stuart E. Eizenstat, președintele muzeului.

ACTUALIZARE 01.40 Toți grănicerii de pe Insula Șerpilor au fost uciși. Transcrierea convorbirii cu militarii ruși de pe vasul care i-a atacat este prezentată în presă. Soldații ucraineni au refuzat să se predea și i-au înfruntat pe ruși.

Audio from Snake Island, Black Sea:

Russians: This is a Russian warship. I propose you lay down arms and surrender to avoid bloodshed & unnecessary victims. Otherwise, you’ll be bombed.

Ukrainians: Russian warship, go fuck yourself.

They were all killed https://t.co/uNqh5b9L8C— Christopher Miller (@ChristopherJM) February 24, 2022

ACTUALIZARE 01.25 Statele Unite sunt gata să accepte refugiați ucraineni, iar guvernul este pregătit să asiste statele vecine Ucrainei în gestionarea unui flux crescut de oameni care fug din calea invaziei rusești, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

ACTUALIZARE 01.13 Au apărut imagini cu un vehicul militar rusesc abandonat. Bocancii rămași în cabină sunt un semn că un soldat rus a fugit desculț.

Video of another military vehicle abandoned by Russians. Shoes are inside. Apparently, they ran barefoot. #StandWithUkraine pic.twitter.com/bsvclei58C— olexander scherba (@olex_scherba) February 24, 2022

ACTUALIZARE 01.01 „Rămân în Capitală cu poporul meu. Și familia mea este Ucraina”, a declarat președintele Volodimir Zelensky.

„Există informația că dușmanul m-a marcat drept ținta numărul 1, iar familia mea este ținta numărul 2”, a adăugat Zelensky.

Vor să distrugă Ucraina politic distrugând conducerea statului. Avem informații că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev„.

Zelensky s-a declarat descurajat după ce a vorbit cu liderii din vest. „Nu văd pe nimeni să lupte alături de Ucraina„, a spus el, citat de The Guardian. „Cine este gata să ofere Ucrainei garanţia unei aderări la NATO? Toată lumea se teme„.

Звернення Зеленського. Головне:

— через російське вторгнення загинули 137 громадян загинуло, з них 10 офіцерів, 316 поранено
— загинули 13 прикордонників о. Зміїного
— «за наявною інформацією ворог позначив мене як ціль номер 1, а мою родину як ціль номер 2» pic.twitter.com/qGMQ8a5Vcf— Радіо Свобода (@radiosvoboda) February 24, 2022

ACTUALIZARE 00.52 Potrivit unor imagini surprinse din satelit, Rusia a mobilizat trupe, artilerie și 50 de transportoare într-o zonă de antrenament din Brest, Belarus, situată în apropiere de granița cu Polonia.

NEW: Russia has assembled troops, armor, artillery, and more than 50 heavy equipment transporters a training area in Brest, near the Polish border.

Russia has also added more equipment at a nearby railyard in Belarus.

:@Maxar pic.twitter.com/H2SDzWQDPP— Jack Detsch (@JackDetsch) February 24, 2022

ACTUALIZARE 00.50 137 de oameni, soldați și civili, au murit și 316 au fost răniți în prima zi a invaziei ruse, a anunțat președintele Volodimir Zelensky.

ACTUALIZARE 00.49 Misiunea OSCE își evacuează tot personalul din Ucraina.

ACTUALIZARE 00.44 Jurnaliștii din Kiev au aflat de la oficiali ai Apărării din Kiev că la ora 03.00 va începe un raid rusesc asupra capitalei Ucrainei.

Reports from Ukrainian defence officials that a Russian bombing raid will hit Kyiv at 3AM. Heading to shelter.— Neil Hauer (@NeilPHauer) February 24, 2022

ACTUALIZARE 00.36 Capitala Kiev s-a scufundat în întuneric, odată cu intrarea în vigoare a ordinului emis de primarul Vitali Klitschko de stingere a luminilor până la ora 07.00.

Transportul public a fost oprit. Stațiile de metrou sunt folosite drept adăposturi.

ACTUALIZARE 00.20 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a decretat mobilizarea generală, ceea ce înseamnă că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu au voie să părăsească țara.

Decretul este în vigoare pentru 90 de zile.

Mulți ucraineni s-au oferit oricum voluntari. Cei care nu pot să lupte găsesc alte metode a fi de ajutor, inclusiv donând sânge.

Thousands of people are joining the territorial defense forces of #Ukraine pic.twitter.com/xfFgRVwtv9— NEXTA (@nexta_tv) February 24, 2022

ACTUALIZARE 00.09 Imaginile cu oamenii adăpostiți la metrou în Kiev și Harkov fac înconjurul lumii.

Métros de Kharkiv et Kiev ce soir.
Pour être honnête ca me fend le cœur alors ce sera tout pour ce soir pic.twitter.com/QhzU4nJHzC— Benoît Vitkine (@benvtk) February 24, 2022

ACTUALIZARE 00.05 „Se dă o bătălie de iad în Sumy”, apar raportări pe rețele de socializare.

„A hellish battle is ongoing in Sumy” https://t.co/KBQHy7d3MN— English Lugansk (@loogunda) February 24, 2022

https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d3989055.2995639336!2d30.141955680721797!3d50.03570902114914!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x41290220fc73a461%3A0xdb74f6366b836c28!2sSumy%2C%20Sumy%20Oblast%2C%20Ukraine%2C%2040000!5e0!3m2!1sen!2sro!4v1645740624912!5m2!1sen!2sro

ACTUALIZARE 00.00 „Toate dovezile sugerează că Rusia intenționează să încercuiască și să amenințe Kievul”, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken.

Acesta a vorbit la o întâlnire specială a OSCE despre planuri ale Moscovei de încălcare a drepturilor omului și de comiterea de abuzuri asupra poporului ucrainean.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FReuters%2Fvideos%2F634055294555323%2F&show_text=false&width=560&t=0

Trupele ruse au preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și asupra perimetrului fostei centrale de la Cernobîl.

Armata ucraineană a avertizat că forţele ruse urmăresc să blocheze capitala Kiev şi să creeze în acelaşi timp un coridor terestru pe coasta de sud între peninsula anexată Crimeea şi regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite