ZIUA 47 | Cancelarul Austriei a avut o întâlnire cu Putin. Lavrov spune că Rusia nu va face pauză în operațiunea militară pentru negocieri. Zelenski cere ajutor militar

Oamenii așteaptă un autobuz la o zi după atacul cu rachetă la gară din Kramatorsk Ucraina
Oamenii așteaptă un autobuz la o zi după atacul cu rachetă la gară din Kramatorsk Ucraina
11 aprilie 2022, 06:31

Sumarul ultimelor ore

• Orașul Kharkiv, din estul Ucrainei, a fost supus unor bombardamente puternice astăzi, care s-au soldat cu multiple victime, a declarat primarul Ihor Terekhov. Printre victimele din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, s-a numărat și moartea unui copil, a spus primarul regiunii.

• Cadavrele a șapte persoane au fost recuperate de sub dărâmăturile a două blocuri de locuințe distruse în orașul Borodianka de lângă Kiev, a anunțat serviciul de stat de urgență al Ucrainei. Cadavrele recuperate a crescut bilanțul morților la 19 persoane, se arată într-un comunicat.

• Cel mai probabil, zeci de mii de oameni au fost uciși în atacul Rusiei asupra orașului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Într-un mesaj adresat parlamentului sud-coreean, Zelenskiy a spus că „Ucraina are nevoie de sprijin pentru armata sa, inclusiv cu avioane și tancuri”.

• Forțele ucrainene se pregătesc pentru o „ultimă bătălie” pentru a controla orașul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, se arată într-un comunicat pe pagina de Facebook a brigăzii 36 maritime a forțelor armate ucrainene. Comandantul șef militar al Ucrainei, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat că forțele ucrainene încă rezistau în portul Mariupol.

• Moscova nu va întrerupe operațiunea militară din Ucraina pentru următoarea rundă a negocierilor pentru pace, a declarat ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Vorbind într-un interviu acordat televiziunii de stat ruse, Lavrov a spus că nu vede niciun motiv să nu continue discuțiile cu Ucraina, dar a insistat că Moscova nu își va opri operațiunea militară atunci când părțile vor negocia din nou.

• Oficialii occidentali au declarat că se așteaptă ca Rusia să încerce să „dubleze sau poate chiar să tripleze” forțele sale în Donbas, pe măsură ce își va muta forțele de la Kiev și din alte părți în următoarele săptămâni.

• Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit cu premierul indian, Narendra Modi, subliniind valorile comune ale țărilor, în timp ce SUA au impulsionat India să adopte o linie mai dură împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia. Modi a numit situația din Ucraina „foarte îngrijorătoare” și a spus că a vorbit cu  Vladimir Putin și  Volodimir Zelenski, făcând apel la amândoi pentru pace.

• Cancelarul austriac, Karl Nehammer, a purtat astăzi discuții „directe, deschise și dure” cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova. Într-o declarație, Nehammer – primul lider al UE care s-a întâlnit cu Putin de la invazia trupelor în Ucraina –  a spus că „nu a fost o întâlnire amicală”.

• Ministerul rus al Apărării a susținut că a distrus un sistem de rachete antiaeriene S-300 în apropiere de Dnipro. Afirmația a fost descrisă drept dezinformare de către premierul Slovaciei, Eduard Heger, a cărui țară a donat Ucrainei un sistem S-300 săptămâna trecută.

_______________________

ACTUALIZARE 22.30 Regimentul Azov a scris pe Telegram că trupele rusești au folosit, în această seară,  o substanță toxică de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol.

 

ACTUALIZARE 21.40 Orașul Kharkiv, din estul Ucrainei, a fost supus bombardamentelor puternice astăzi, soldând cu multiple victime, a declarat primarul Ihor Terekhov într-un interviu televizat, relatează Reuters.

Printre victimele din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, s-a numărat și un  copil, a spus primarul regiunii.

Întrebat despre riscul unui nou atac rusesc asupra orașului, Terekhov a spus că forțele ucrainene sunt concentrate și gata să apere orașul.

ACTUALIZARE 21.40 Şeful statului senegalez Macky Sall, care este şi preşedinte al Uniunii Africane (UA), a discutat luni despre conflictul dintre Rusia şi Ucraina cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat că doreşte să „facă o comunicare către UA”, a anunţat preşedintele senegalez pe Twitter, transmite AFP.

Îi mulţumesc preşedintelui Zelenski pentru apelul de azi. Am evocat impactul războiului din Ucraina asupra economiei mondiale şi necesitatea de a privilegia dialogul pentru o soluţie negociată a conflictului. Am notat de asemenea cererea sa de a face o comunicare către UA„, a scris Sall.

ACTUALIZARE 21.00 Negociatorii din Ucraina au reușit să asigure evacuarea a 150.000 de locuitori din Mariupol, potrivit unui consilier de top Zelenskiy.

Oficialii locali estimează că peste 10.000 de locuitori din Mariupol au murit în timpul asediului de 42 de zile al Rusiei

ACTUALIZARE 20:30 Pentagonul: Rusia își mută trupele în estulUcrainei.

Părți din trupele rusești transferate în Belarus din regiunea Kiev se deplasează în estul Ucrainei spre Donbas, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA, potrivit Nexta.

ACTUALIZARE 20:00 Rusia a înregistrat în primele trei luni ale acestui an cel mai mare excedent de cont curent de după 1994, în condiţiile în care veniturile din exporturile de petrol şi gaze au crescut în timp ce importurile s-au prăbuşit, după ce SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni Rusiei din cauza invadării Ucrainei, transmite Bloomberg.

ACTUALIZARE 19:00 Cancelarul austriac Karl Nehammer  a spus despre discuțiile sale cu Putin că nu a fost o ”vizită prietenoasă”, întâlnirea a fost „foarte dură”, deschisă și directă, relatează Reuters.

Într-o declarație, Nehammer – primul lider al UE care s-a întâlnit cu Putin de când a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina – a spus: ”Aceasta nu este o întâlnire amicală”. Nehammer a mai adăugat că cel mai important mesaj al său către liderul rus a fost că războiul trebuie să se încheie pentru că „într-un război sunt doar învinși de ambele părți”.

Presa austriacă a scris că întâlnirea s-a încheiat după aproximativ 90 de minute.

Ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a declarat luni dimineață că Nehammer îi va spune lui Putin că „izolează Rusia, că va pierde acest război din punct de vedere moral și că face tot ceea ce poate fi greșit”.

Schallenberg a adăugat că vizita a avut ca scop să pledeze pentru crearea unor coridoare umanitare pentru a atenua „iadul” provocat de campania militară în Ucraina.

ACTUALIZARE 18.00 Lavrov: Rusia nu va face o pauză în operaţiunea militară pentru negocierile de pace; declaraţia lui Borrell schimbă regulile jocului

Rusia nu va face o pauză în operaţiunea sa militară în Ucraina pentru rundele viitoare ale negocierilor de pace, a declarat luni ministrul de externe Serghei Lavrov, într-un interviu la televiziunea de stat Rossia 24.

ACTUALIZARE 17. 20 Ucraina se teme că Rusia și-ar putea folosi trupele staționate în Transnistria pentru a ataca

ACTUALIZARE 17. 20 Armata germană pregătește prima evacuare aeriană de civili răniți în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 16.42  Cancelarul austriac Karl Nehammer și Vladimir Putin au început discuțiile la reședința prezidențială de lângă Moscova din Novo-Ogaryovo, a informat presa rusă.

ACTUALIZARE 15.35 Comisia Europeană a plasat 21 de companii aeriene rusești pe „lista neagră” pentru siguranța aeriană.  Lista include cele mai mari companii aeriene rusești, inclusiv „Aeroflot” și „Pobeda”.

Transportatorilor aerieni care fac obiectul unor măsuri restrictive li se interzice intrarea în spațiul aerian european.

ACTUALIZARE 15.30 Întâlnirea dintre Putin și cancelarul austriac Nehammer va avea loc fără jurnaliști. De asemenea, nu va fi nicio conferință de presă, transmite Nexta.

 

ACTUALIZARE 15.00 Bratislava: Sistemul de rachete S-300 donat Ucrainei de Slovacia este încă operaţional. Informațiile ruse privind distrugerea lui sunt „o minciună”

ACTUALIZARE 14.45 Volodimir Zelenski a vorbit în Parlamentul sud-coreean și a cerut ajutor militar

ACTUALIZARE 14.35 Încă un comandant rus ar fi fost ucis în Ucraina

ACTUALIZARE 14.29: Jurnalista rusă Marina Ovsyannikova, care a uimit o lume întreagă prin protestul său, în direct, la televiziunea de stat, faţă de invazia Rusiei în Ucraina, va avea un nou loc de muncă. Marina Ovsyannikova va fi corespondentă a ziarului german Die Welt, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 13.55: Preoții Bisericii Ortodoxe din Ucraina îl acuză pe Patriarjul Kirill de erezie şi cer judecarea lui de cele mai înalte foruri bisericeşti.

ACTUALIZARE 13.32: Regiunea separatistă prorusă Doneţk anunţă că îşi va intensifica lupta împotriva forţelor ucrainene.

ACTUALIZARE 13.00: Trimişii speciali ai TVR în Ucraina au ajuns în Irpin, oraş distrus de armata lui Vladimir Putin, aflat în apropiere de capitala Kiev. Şi acolo, ruşii au lăsat în urmă dezastru şi vieţi distruse. Primarul localităţii i-a acuzat de masacru.

ACTUALIZARE 12.49: Alarmă ONU: Conflictul din Ucraina poate provoca cea mai gravă criză alimentară de după Al Doilea Război Mondial. În ultimele șase săptămâni, obuzele rusești au distrus orașe, case, spitale și școli ucrainene. Dar războiul a ajuns și pe câmpurile fertile ale Ucrainei, căreia i se mai spune și „coșul cu pâine al Europei”. Grânarele au fost spulberate și culturi întregi compromise de bombardamente.

ACTUALIZARE 12.35: Ucraina a creat nouă coridoare pentru evacuarea civililor din estul ţării.

ACTUALIZARE 12.20: Cea mai recentă ofensivă a Rusiei în regiunea Donbas de est a început, a declarat luni un înalt oficial ucrainean, avertizând că Rusia continuă să adune forțe în zonă.

ACTUALIZARE 11.43: Ministerul rus al Apărării susține că a distrus sistemele de rachete antiaeriene S-300 care fuseseră furnizate Ucrainei „de către o țară europeană”, notează The Guardian. Ministerul nu precizează care este această țară, dar se știe că este vorba despre Slovacia.

ACTUALIZARE 10.40: Cum a ajuns Vladimir Putin să păcălească o lume întreagă şi unde a greşit Vestul, o analiză publicată de The Guardian.

ACTUALIZARE 09.56: Ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat din nou că a fost o greşeală strategică faptul că Germania şi Franţa s-au opus aderării Ucrainei la NATO în 2008. Kuleba susţine că acum Ucraina plăteşte pentru această greşeală. „Dacă eram ţară membră a NATO, acest război nu ar fi avut loc”, a spus el, în cadrul unei emisiuni la postul american de televiziune NBC.

ACTUALIZARE 09.47: Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană analizează luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei. Eventuala oprire a achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia încă îi divizează pe Cei 27, notează AFP.

ACTUALIZARE 09.35: Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la Luxemburg și are pe agendă răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia şi revizuirea Global Gateway.

ACTUALIZARE 09.28: Armata Ucrainei publică cel mai recent bilanţ al pierderilor înregistrate de Rusia până la 11 aprilie:

  • În jur de 19.500 de soldați ruși
  • 725 de tancuri
  • 154 de avioane
  • 137 elicoptere
  • 1.387 de vehicule militare
  • 347 de sisteme de artilierie

ACTUALIZARE 09.03: Next publică imagini în care sistemul de apărare antirachetă Stugna distruge un tanc rusesc.

ACTUALIZARE 09.00: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu exclude ca Rusia să efectueze acţiuni de provocare în Transnistria pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva Moldovei, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 08.57: Rusia ar putea folosi arme cu fosfor în Mariupol, unde luptele s-au intensificat, avertizează ministerul britanic al apărării în ultimul raport privind războiul din Ucraina.

Raportul aminteşte că rușii au făcut uz de acest tip de arsenal în regiunea Donețk.

Britanicii mai scriu că armata Ucrainei a reușit să combată mai multe atacuri ale rușilor din zonele separatiste din est, Donețk și Luhansk, producând mai multe pagube trupelor Moscovei- tancuri, echipamente de artilerie și blindate.

ACTUALIZARE 08.44: O profesoară din vestul Rusiei este cercetată penal de la sfârșitul lunii martie pentru că a făcut comentarii împotriva războiului în sala de clasă. Cum au aflat autorităţile despre afirmaţiile profesoarei? Elevii au înregstrat-o şi apoi au dat-o în vileag. Profesoara se află acum în arest la domiciliu şi aşteaptă verdictul din justiţie: amendă sau peste 10 ani de închisoare pentru „răspândire de informaţii false”.

ACTUALIZARE 07.00: Alertele de raid aerian au fost declanşate în aproape fiecare regiune din Ucraina încă de la 5 dimineaţa.

Sirenele au fost activate în regiunile Ternopil, Volyn, Zakarpattia, Cernăuți, Rivne, Lviv, Ivano Frankivsk, Hmelnytsky, Kirovohrad, Kiev, Cherkasy, Jytomyr, Vinnytsia, Sumy, Odesa, Dnipro și Zaporojie.

Vieţi distruse: Oamenii povestesc suferința pe care au îndurat-o de când a început războiul. Unii au reușit să fugă și s-au întors acum să își plângă rudele moarte. Alții au căzut secerați de bombele și atrocitățile comise de ocupația rusă. Mărturiile din Borodianka, într-un reportaj ÎN EXCLUSIVITATE realizat de Alexandru Costache, Bogdan Militaru și Dorel Oancă.

Ameninţări: Ramzan Kadyrov, liderul republicii ruse Cecenia, a spus că va avea loc o ofensivă a forțelor ruse nu numai asupra portului asediat Mariupol, ci și asupra Kievului și a altor orașe ucrainene. Kadyrov a spus că nu există nicio îndoială cu privire la Kiev: „Vă asigur: nici un pas nu va fi făcut înapoi”.

Un nou general: Vladimir Putin a numit un nou general care să conducă războiul din Ucraina, deoarece armata sa își schimbă planurile după eșecul de a cuceri Kievul. Alexander Dvornikov s-a remarcat în timp ce conducea grupul de forțe rusești în Siria. Generalul va introduce probabil o nouă rundă de „crime și agresiuni” împotriva civililor, susţine SUA.

Vizită în Rusia: Cancelarul austriac Karl Nehammer se va deplasa luni după-amiază la Moscova, pentru a se întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Viena, potrivit agențiilor internaționale de presă. Nehammer s-a întâlnit sâmbătă cu Zelenski la Kiev și a dat asigurări că, în ciuda neutralității țării sale, va valida toate pachetele de sancțiuni la adresa Federației Ruse.

Pericol: Radiațiile măsurate în zone din Cernobîl, mai ridicate decât cele normale. Soldații ruși ar fi plecat tocmai din această cauză, dar fuseseră deja expuși, după ce au săpat tranșee în cea mai radioactivă zonă

Zelenski îi numeşte laşi pe ruşi: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns împotriva propagandei ruse privind crimele de război, invadarea Crimeei și doborârea MH17. Spun că nu ei au comis crimele de la Bucha, ci noi, cu toate că este evident pentru toată lumea că oamenii au fost uciși în timpul ocupației armatei ruse. Spun că atacul cu rachete de la Kramatorsk nu a fost comis de ei, ci de noi. Și asta cu toate că propagandiștii lor au fost cei care au anunțat atacul. Cu toate că rachetele au fost lansate din teritoriile controlate de ei. Despre toate satele și orașele distruse spun același lucru, că nu au fost ei, ci noi. Știți de ce se întâmplă asta? Din lașitate”, a declarat Zelenski.

Atacuri: Forțele ruse au lovit estul Ucrainei cu obuze puternice în weekend, ucigând 10 civili, inclusiv un copil și rănind alți 11 în jurul Harkovului. Aeroportul din orașul Dnipro, din estul ucrainean, a fost și el distrus.

Noi evacuări: Aproape 3.000 de persoane au fost evacuate duminică prin coridoarele umanitare, inclusiv 213 de la Mariupol, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk.

Cerere pentru pace: Papa Francisc a cerut o încetare a focului de Paște pentru a da o speranţă pentru pace în Ucraina, numind războiul „prostia” care duce la „masacre odioase” și „cruzime atroce” împotriva oamenilor fără apărare.

Crime de război: Un total de 1.222 de cadavre au fost găsite în regiunea din jurul capitalei Kiev, până acum, a declarat procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova. Autoritățile ucrainene investighează 5.600 de cazuri de presupuse crime de război comise de trupele ruse de la începutul invaziei.

Economia Ucrainei este de așteptat să se prăbușească cu 45,1% în acest an, mult mai rău decât se prevedea, a raportat Banca Mondială într-o prognoză.

Refugiaţi: Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați apreciază că peste 4,5 milioane de refugiați ucraineni au fugit din Ucraina de la începutul invaziei.

Forțele armate rusești încearcă să consolideze numărul de trupe cu personal eliberat din serviciul militar în urmă cu un deceniu, pe măsură ce pierderile cresc.

Proteste: Peste 3.500 de manifestanți pro-ucraineni au ieșit pe străzile Germaniei, ca răspuns la o altă manifestaţie în care aproximativ 600 de protestatari pro-ruși au arborat pe străzi steagurile ruseşte în 400 de mașini.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite