Război în Ucraina, ziua 86. Regimentul Azov ar fi primit ordin să înceteze lupta la Azovstal. Rusia deschide porturile Ucrainei la Marea Neagră doar după ridicarea sancţiunilor

Regiunea Donbas a fost „complet distrusă”, spune Zelenski. Rusia va lua în considerare deschiderea porturilor Ucrainei la Marea Neagră numai dacă sancțiunile occidentale vor fi ridicate, spune Moscova. Congresul SUA a aprobat ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în cel mai recent efort de a sprijini un aliat aflat sub atacul Rusiei. Alte sute de luptători din batalionul Azov s-ar afla încă în interiorul complexului asediat, printre ei și câțiva comandanţi. Ultimii soldaţi ucraineni rămaşi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol au primit de la Kiev ordinul „să înceteze să apere oraşul”, a declarat comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko.

20 Mai 2022, 06:54 (actualizat 20 Mai 2022, 20:49) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Pod aruncat în aer în Lugansk "

ACTUALIZARE 20.47 Guvernul ucrainean ''studiază'' o propunere a Italiei pentru un plan de pace în 4 faze cu Rusia, a confirmat astăzi un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, relatează agenţia EFE.

ACTUALIZARE 20.40Familia a fost toată viața mea”. Drama unui ucrainean din Odesa care și-a pierdut soția și fetița de 3 luni în urma unui atac rusesc.

ACTUALIZARE 19.15 În Herson a fost ridicat un steag ucrainean deasupra gării. Regiunea Herson a căzut sub controlul Rusiei la scurt timp după invazie.

ACTUALIZARE 19.10 Imagini filmate din aer arată un pod din regiunea Lugansk din estul Ucrainei aruncat în aer. Videoclipul, lansat miercuri de Garda Națională a Ucrainei, prezintă o operațiune specială comună între forțele de securitate ucrainene care luptă pentru a încetini înaintarea trupelor ruse la Lugansk.

(w500) Pod arunca

The Guardian, care a verificat independent locația, spune că este vorba despre Podul de la râul Borova, care leagă Severodonețk și Lysychansk de orașul Rubijne.

ACTUALIZARE 19.05 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că numărul atacurilor cibernetice asupra Rusiei comise de "structuri de stat" străine a crescut de mai multe ori şi că Moscova va trebui să-şi consolideze apărarea cibernetică reducând riscul de a utiliza software şi hardware de peste hotare

ACTUALIZARE 18.50 Canada a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva oligarhilor ruși, precum și interzicerea importului și exportului de bunuri de lux din Rusia.

Măsurile anunțate impun restricții asupra a 14 persoane,  oligarhi ruși, membri ai familiilor acestora și apropiați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

ACTUALIZARE 18.47 Germania va livra Ucrainei primele 15 tancuri Gepard în iulie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.  Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a căzut de acord cu această livrare într-o convorbire  cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov.

ACTUALIZARE 18.25 Autoritățile ruse vor să redenumească o intersecție din apropierea Ambasadei americane la Moscova "Apărătorii Pieței Donbas".  "Suntem surprinși, dar nu ofensați de propunerea guvernului rus de a redenumi o parte din centrul Moscovei, în apropierea Ambasadei S.U.A, „Apărătorii Pieței Donbas”. Probabil în onoarea soldaților ucraineni care își apără cu curaj patria de agresiunea Kremlinului. Țara trebuie să-și cunoască eroii", a replicat ambasada americană, într-un comunicat.

ACTUALIZARE 17.52 Franța a anunțat  că a lansat primul zbor de evacuare medicală din Polonia pentru ucrainenii răniți și copii bolnavi de cancer. Ministerul francez de Externe a declarat că azi a evacuat șapte ucraineni răniți în război, plus trei copii ucraineni bolnavi de cancer și pe îngrijitorii lor.

ACTUALIZARE 17.28 Trupele ruse au tras în această dimineață asupra unei școli din Severodonețk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, ucigând trei adulți, potrivit unui oficial ucrainean, transmite The Guardian.

Peste 200 de persoane, inclusiv copii, erau adăpostite la școală când  a avut loc  atacul, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk, Serhiy Haidai.

ACTUALIZARE 17.18 Șeful Roscosmos se laudă că Satan-2, noua rachetă nucleară hipersonică a Rusiei, poate distruge „o jumătate din coasta unui continent”.

Noua rachetă nucleară hipersonică Satan-2 a Rusiei poate distruge „jumătate din coasta unui continent mare”, le-a spus elevilor și studenților Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos. Dmitri Rogozin a fost prezent la un „maraton educațional federal” numit „Noi orizonturi”, potrivit The Daily Mail.

În cadrul evenimentului, șeful Roscosmos a prezentat racheta Sarmat, cunoscută și sub numele de Satan-2, o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească ținte la o vitează 25.880 km/h.

ACTUALIZARE 17.10 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care ameninţă de o săptămână că va bloca extinderea NATO cu Suedia şi Finlanda, urmează să aibă sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg,

ACTUALIZARE 16.49 Ultimii soldaţi ucraineni rămaşi în combinatul siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol au primit de la Kiev ordinul „să înceteze să apere oraşul”, a declarat comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko.

„Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva vieţile militarilor garnizoanei noastre şi de a înceta să apărăm oraşul”, a spus Prokopenko într-un mesaj video.

„Am reuşit să salvăm civilii, răniţii grav au primit ajutorul necesar, am reuşit evacuarea în vederea unui schimb ulterior” de prizonieri şi „procesul continuă” pentru evacuarea corpurilor militarilor ucişi, a adăugat comandantul regimentului Azov. „Sper că în curând familiile şi întrega Ucraină îşi vor putea înmormânta combatanţii cu onoruri. Glorie Ucrainei!”, şi-a încheiat mesajul Denis Prokopenko.

ACTUALIZARE 16.40 Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei și apropiat președintelui Vladimir Putin, demisionează din funcția de șef al consiliului de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft, controlat de stat, a anunțat vineri compania.

Anunțul a venit la o zi după ce Comisia parlamentară pentru buget a Germaniei a votat pentru a-l priva pe Gerhard Schröder de privilegii în valoare de peste 400.000 de euro. Decizia vine ca urmare a refuzurilor repetate ale fostului cancelar de a se distanța de liderul de la Kremlin și de a renunța la legăturile sale cu companiile energetice rusești.

Gerhard Schröder a prezidat consiliul de administrație Rosneft din 2017, fiind plătit cu 600.000 de dolari pe an. El își păstrează însă fotoliul de președintele al comitetului de acționari al Nord Stream, compania care operează o conductă de gaz care leagă direct Rusia și Germania pe sub Marea Baltică, fiind plătit cu aproximativ 270.000 de dolari pe an.

ACTUALIZARE 16.26 CEPA: Războiul femeilor. Cum au folosit ucrainencele Tinder pentru a depista bazele soldaților ruși.

ACTUALIZARE 16.17 Dorinţa de a „salva obrazul” dictatorului rus Vladimir Putin reprezintă o „boală gravă” în Europa pe care numai o istorie crudă o poate vindeca, a declarat joi seara ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba în cadrul unui telemaraton.

Potrivit lui Kuleba, unii politicieni şi experţi din Uniunea Europeană, dar şi din alte ţări ale lumii au început să-şi facă griji că Putin va pierde războiul în Ucraina."Nu se poate permite acest lucru, Rusia nu trebuie umilită, nu se poate să nu i se ofere lui Putin o cale acceptabilă de scăpare din acest război!", afirmă ei.

ACTUALIZARE 15.57 "42 de state s-au poziționat de partea Ucrainei în dosarul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție și intenționează să se alăture procedurilor. Mulțumesc partenerilor care au ales partea corectă a istoriei. Partea adevărului, a dreptului internațional și a justiției. Împreună, vom cere socoteală Rusiei", a scris președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pe Twitter.

ACTUALIZARE 15.53 Noi amenințări nucleare la adresa NATO.  De data aceasta, din partea lui Alexei Juravliov, care  a tunat și fulgerat într-o intervenție la televiziunea rusă de stat Rusia-1. Înregistrarea cu declarațiile parlamentarului rus a fost postată pe Twitter pe Anton Gherașenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

„Suedezii și finlandezii trebuie să înțeleagă un lucru: ne vom lupta direct cu ei doar dacă intrăm în război cu NATO. Și dacă intrăm în război cu NATO, atunci războiul nu va fi cu drone, ci cu arme nucleare. Și nu contează pentru noi câte țări distrugem – 28 sau 32. Trebuie să înțeleagă clar acest lucru. Avem destule (arme) pentru ele, avem destule pentru toate”, a spus Alexei Juravliov.

ACTUALIZARE 15.48 Oficialii serviciilor de informații americane sunt sceptici că o schimbare a opiniei publice ruse în privința războiului din Ucraina – chiar și una dramatică – ar avea un efect în a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt conflictului, potrivit mai multor surse citate de CNN.

Oficialii serviciilor de informații se îndoiesc, de asemenea, că războiul, despre care mulți strategi cred că a fost un dezastru pentru armata Rusiei, ar putea duce la înlăturarea lui Putin de la putere, cel puțin pe termen scurt.

ACTUALIZARE 15.10 Firma finlandeză Gasum anunță că Rusia va întrerupe sâmbătă furnizarea de gaze naturale către Finlanda, transmite CNN. Partea rusă a luat decizia după ce firma de vânzare angro a gazelor Gasum, deţinută de statul finlandez, a refuzat să achite gazele în ruble, aşa cum pretinde Moscova.

Gasum, care avertizase de miercuri că ar putea rămâne fără gaze ruseşti, a afirmat că clienţii finlandezi vor primi în continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legătura cu Estonia.

ACTUALIZARE 14.54 Un luptător ucrainean care a postat o serie de fotografii cu impact în timp ce apăra oțelăria Azovstal din Mariupol pare să fi fost luat prizonier de forțele ruse, potrivit The Guardian.

Dmitro Kozatski a postat imagini care au făcut înconjurul lumii cu soldați răniți ascunși în interiorul uzinei de oțel asediate.  Într-un mesaj postat pe Twiter în această dimineață, el a scris: "Ei bine, asta-i tot. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal, locul morții și al vieții mele."

ACTUALIZARE 14.33 Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a prezentat un scurt mesaj video din incinta combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol în care spune că conducerea militară de la vârf a „emis un ordin de a apăra viața și sănătatea soldaților din garnizoană și de a opri apărarea orașului”, potrivit CNN.

Mesajul sugerează că cei rămași la Azovstal plănuiesc să părăsească fabrica în viitorul apropiat. Se crede că au mai rămas câteva sute de luptători în interiorul complexului întins.

Într-un mesaj anterior, unul dintre comandanții batalionului spune că desfășoară o operațiune despre care însă nu dă amănunte.

"Glorie Ucrainei! Astăzi este a 85-a zi de război! Eu şi comandanţii suntem pe teritoriul uzinei Azovstal. O anumită operaţiune este în desfăşurare, dar nu voi dezvălui detalii. Mulţumim întregii lumi, mulţumim Ucrainei pentru sprijin! Pe curând!"

ACTUALIZARE 14.08: Viața e încă dulce în „Londongrad”. Analiză The Times: Prietenii lui Putin, afectați superficial de sancțiunile occidentale.

ACTUALIZARE 13.20: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că aproape 2.000 de soldaţi ucraineni s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol, scrie CNN. În declarațiile de presă susținute vineri în presa de stat rusă, Șoigu a spus: „Blocarea uzinei Azovstal continuă. Naționaliștii se predau. În acest moment, 1.908 de oameni au depus armele”. Azovstal a fost ultima redută din Mariupol, altfel ocupat de ruși, și a devenit un simbol al rezistenței ucrainene sub bombardamentele necruţătoare ale ruşilor.

ACTUALIZARE 12.45: Vadim Shishimarin s-a prezentat vineri în fața tribunalului de la Kiev pentru a treia zi de audieri în primul procesul în care este acuzat de crime de război de la invazia Rusiei în Ucraina. Militarul rus a spus astăzi că îi pare rău şi se căieşte sincer pentru ce a făcut. Procesul militarului în vârstă de 21 de ani a fost amânat pentru luni.

ACTUALIZARE 11.45: UE caută modalități de a folosi fondurile înghețate ale oligarhilor ruși pentru a „reconstrui Ucraina”, scrie The Kyiv Independent. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că avocații „lucrează intens” la găsirea unor posibile modalități de a folosi bunurile înghețate ale oligarhilor ruși pentru a reconstrui în continuare Ucraina.

ACTUALIZARE 11.25: Comitet de Investigație al Belarus a deschis din nou un dosar penal împotriva fondatorului NEXTA, Stepan Putilo. De data aceasta este pentru „organizarea și conducerea organizației teroriste NEXTA”.

Nexta a fost fondată în 2015, iniţial doar ca un canal YouTube. Primul video se numea„No Way Out” şi relata despre fraudarea alegerilor prezidențiale din Belarus din 2015. În aprilie 2022, Curtea Supremă din Belarus a declarat Nexta "organizaţie teroristă".

ACTUALIZARE 11.00: 12 persoane au murit la Severodonețk joi și o alta, în așezarea Girske, în timp ce forțele ruse au avansat spre Lugansk și zona Lysychansk, a spus guvernatorul regiunii, citat de AFP. 40 de persoane au fost rănite în urma bombardamentelor.

ACTUALIZARE 10.32: În Enerhodar, ocupanții ruși au folosit forța împotriva pompierilor, care manifestau în tăcere pentru a-şi arăta sprijinul faţă de comandantul unităţii care a fost răpit. Acțiunea a fost dispersată doar sub amenințarea armei, relatează primarul Dmytro Orlov, citat de Nexta.

ACTUALIZARE 10.16: Sosirile de păcură din Rusia în largul Greciei au crescut la niveluri record în aprilie, în timp ce sancţiunile impuse Moscovei îi determină pe comercianţi să găsească noi modalităţi de a exporta petrol rusesc prin sistemul de încărcări de la navă la navă, potrivit unor surse şi datelor firmei Refinitiv, relatează agenția Reuters.

ACTUALIZARE 09.50: Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni economice „nebuneşti” şi, în acelaşi timp, să se aşteaptă ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

ACTUALIZARE 09.45: Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a transmis pe pagina sa de Telegram că "Suedia este o marionetă a SUA", comentând demersul acestei ţări de a se alătura la NATO. Zakharova a mai susţinut că în Suedia există puţin sprijin popular pentru aderarea la NATO şi se întreabă de ce demersul nu a fost însoţit şi de un referendum.

ACTUALIZARE 09.31: Casa Albă plănuiește să furnizeze luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, au spus oficialii. Există însă totuși și temeri că armele mai puternice care ar putea scufunda navele de război rusești ar intensifica conflictul, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 08.30: După ce Rusia s-a asigurat că a capturat Mariupol, cel mai probabil îşi va redistribui forțele către Donbas, susţine Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă informare despre situaţia din Ucraina. Minsterul britanic mai susţine că din cauza presiunii la care sunt supuşi comandanții ruși, probabil că vor merge în Donbas „fără o pregătire adecvată”.

"Rezistența fermă a Ucrainei în Mariupol de la începutul războiului înseamnă că forțele ruse din zonă trebuie reechipate și recondiționate înainte de a putea fi redistribuite efectiv. Acesta poate fi un proces de lungă durată atunci când este făcut cu atenție. Cu toate acestea, comandanții ruși sunt sub presiune pentru a atinge obiectivele operaționale, ceea ce înseamnă că probabil că Rusia își va redistribui forțele rapid fără o pregătire adecvată, ceea ce riscă o uzură suplimentară a forței", a arătat Ministerul britanic al Apărării.

ACTUALIZARE 07.54: Satul Desna din regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, a fost lovit cu rachete rusești, joi, ceea ce a dus la moartea mai multor locuitori, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său din noaptea de joi spre vineri. Desna se află la 40 de mile de granița cu Belarus.

ACTUALIZARE 07.42: Oficiali din domeniul justiţiei din cinci ţări occidentale care formează aşa-numita alianţă "Five Eyes" ("Cinci ochi"), au anunţat joi că susţin acţiunea Ucrainei pentru judecarea crimelor de război care au legătură cu invazia rusă.

Cele mai importante informaţii din ziua precedentă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Donbasul, unde Rusia își concentrează acum principalul efort, a fost „complet distrus”. „Există iadul și asta nu este o exagerare”, a spus el în discursul său de astă-noapte. „Bombardarea altor orașe, loviturile aeriene și cu rachete ale armatei ruse – toate acestea nu sunt doar ostilități în timpul războiului”, a adăugat Zelenski.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că va lua în considerare deschiderea accesului în porturile Ucrainei de la Marea Neagră numai dacă după eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Declarațiile viceministrului rus de externe, Andrei Rudenko, au venit după ce șeful ONU pentru alimente, David Beasley, l-a implorat pe președintele Vladimir Putin să deschidă porturile, spunând că milioane de oameni vor muri în întreaga lume din cauza blocadei ruse a porturilor.

În timp ce sute de soldați ucraineni au părăsit uzina Azovstal din Mariupol în această săptămână, alte sute s-ar afla în interiorul complexului asediat - printre ei și câțiva comandanți. Bohdan Krotevych, șeful de stat major al regimentului Azov, a sugerat că nu se va preda, spunând că „lupta continuă”. Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat în complex începând cu 16 mai. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că a început înregistrarea prizonierilor de război ucraineni care au părăsit uzina. Nu este clar câți au mai rămas în fabrică.

Congresul SUA a aprobat ajutor militar și umanitar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, în cel mai recent efort de a sprijini un aliat aflat sub atacul Rusiei. Antony Blinken, secretarul de stat, a declarat că SUA au autorizat să expedieze Ucrainei încă 100 de milioane de dolari de arme și echipamente din stocurile Pentagonului.

Mykhailo Podolyak, principalul consilier prezidențial al Ucrainei și membru al echipei de negocieri, a declarat că o încetare a focului cu Rusia este „imposibilă fără retragerea totală a trupelor ruse”. Podolyak a spus că Kievul nu este interesat de un nou „Minsk”, referindu-se la acordul de la Minsk din 2015, intermediat de Franța și Germania, care a încercat să asigure o încetare a focului între guvernul ucrainean și separatiștii susținuți de Rusia din estul Ucrainei.

Fiica cea mică a lui Putin, Katerina Tikhonova, a zburat la München, Germania, „de peste 50 de ori” între 2017 și 2019, în curse charter cu sprijin deplin al statului, potrivit unei investigații a revistei germane Spiegel și a instituției de presă independentă rusă iStories. Entuziasmul ei pentru Europa pare să se potrivească cu cel al oligarhilor "trădători” pe care Putin i-a condamnat încă de la începutul războiului.

Vadim Shishimarin, soldatul în vârstă de 21 de ani, i-a cerut unei văduve ucrainene să-l ierte pentru uciderea soțului ei, după ce a pledat vinovat miercuri pentru uciderea unui civil de 62 de ani neînarmat în satul Chupakhivka, din nord-estul Ucrainei, în 28 februarie.

Președintele SUA, Joe Biden, a spus că Finlanda și Suedia „îndeplinesc toate cerințele NATO și apoi unele” de a se alătura alianței și de a avea „sprijinul deplin și complet” al SUA. Vorbind la o conferință de presă comună la Casa Albă cu prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și președintele Finlandei, Sauli Niinistö, el a spus, de asemenea, că este încrezător că preocupările Turciei cu privire la apartenența lor pot fi abordate.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder își va pierde unele dintre privilegiile după ce nu și-a întrerupt legăturile cu companiile energetice ruse din cauza războiului din Ucraina, a decis comisia bugetară a Bundestagului. Schröder – cancelar din 1998 până în 2005 – i se vor retrage biroul și personalul său, care au costat aproximativ 419.000 de euro (443.000 de dolari) în banii contribuabililor în 2021.

Liderii financiari ai G7 au convenit asupra unui ajutor de 18,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, potrivit unui proiect citat de Reuters. Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia poartă discuții pe această temă, deoarece Ucraina rămâne fără numerar.

McDonald’s a ajuns la o înțelegere pentru a vinde toate restaurantele sale din Rusia către omul de afaceri Alexander Govor, care le va opera sub un nou nume.

Peste un milion de refugiați ucraineni s-au întors deja acasă, potrivit ambasadorului țării în Marea Britanie, Vadym Prystaiko. El a spus că primarii din Kiev și Harkov au fost nevoiți să le spună oamenilor să nu se întoarcă în orașe, deoarece este încă nesigur.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 26°C 32°C
CLUJ 29°C 30°C
CONSTANTA 25°C 27°C
CRAIOVA 27°C 31°C
BRASOV 25°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI