Război în Ucraina, ziua 84. Soldatul rus de 21 de ani a pledat vinovat în primul proces de crime de război care a început la Kiev. Regiunea Odesa, atacată cu rachete lansate din Marea Neagră

Armata Kremlinului a continuat bombardamentele în mai multe regiuni din estul și nordul Ucrainei. Cel puțin 15 oameni au fost uciși și câteva zeci răniți, după ce rachetele au lovit mai multe zone rezidențiale. Armata rusă a lansat și un atac cu rachete din Marea Neagră care a afectat regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei. Bătălia pentru Mariupol s-a încheiat, iar orașul este acum controlat în totalitate de ruși. În combinatul Azovstal mai rămân însă soldați, iar oficialii ucraineni au spus că vor face totul pentru a-i scoate de acolo. În jur de 260 de soldați care au aparat combinatul Azovstal s-au predat rușilor, iar soarta lor este acum incertă. Justiţia ucraineană a început primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat. Ministerul rus de externe a anunțat că expulzează peste 80 de diplomați francezi, spanioli, italieni și finlandezi. Finlanda și Suedia au depus oficial cererea de aderare la NATO.

18 Mai 2022, 07:18 (actualizat 18 Mai 2022, 22:32) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 22.25 Pe rețelele sociale au apărut imagini și clipuri noi  din sud-estul Ucrainei despre eforturile ucrainenilor de a combate invazia rusă și prețul plătit, transmite The Guardian.

Astfel, este prezentată  distrugerea unui pod din afara orașului Severodonețk de către forțele ucrainene, una dintre  multele acțiuni de sabotaj menite să  încetinească mașina de război a Rusiei.

Este prezentat apoi un un atac aerian rusesc la Bakhmut, regiunea Donețk, care a dus la moartea a cinci civili ucraineni, potrivit Iuliei Mendel, fost purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Sunt prezentate și imagini ale elicopterelor de luptă rusești MI-35M în acțiune în estul Ucrainei, deși locația exactă și contextul nu sunt clare.

ACTUALIZARE 22.16 Președintele american, Joe Biden, a declarat miercuri că, în opinia sa, demersul Suediei și Finlandei de a adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va avea succes, în ciuda obiecțiilor ridicate de Turcia. "Cred că vom fi bine”, le-a spus Biden reporterilor.

ACTUALIZARE 21.48 Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer,  a anunțat că, probabil, Senatul va aproba joi,  proiectul de lege care oferă o finanțare de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Fondurile includ atât ajutor militar, cât și umanitar. Proiectul de lege era de așteptat să fie adoptat de Senat săptămâna trecută, dar a fost blocat de republicanul Rand Paul.

ACTUALIZARE 21.34 Compania Google își închide biroul din Rusia. Sechestrul asupra contului bancar al Google face imposibilă funcționarea acestuia, inclusiv păstrarea angajaților. Google va continua să ofere posibilitatea de a utiliza serviciile gratuite „Căutare”, YouTube, Gmail, „Hărți” și Google Play pentru ruși, potrivit Nexta.

ACTUALIZARE 21.20 Human Rights Watch anunță posibile crime de război în nord-estul Ucrainei: execuții sumare, torturi și alte abuzuri.

Organizația pentru drepturile omului spune că a documentat 22 de execuții sumare, alte nouă crime ilegale, șase posibile dispariții forțate și șapte cazuri de tortură în 17 sate și orașe mici din regiunile Kiev și Cernihiv.

Peste 20 de civili au descris arestarea ilegală în „condiții inumane și degradante”, arată organizația, care a intervievat 65 de persoane între 10 aprilie și 10 martie, inclusiv foști deținuți, supraviețuitori ai torturii, familii ale victimelor și alți martori.

ACTUALIZARE 20.57 Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis după trei luni, anunță Reuters.  Un număr mic de diplomați va lucra pentru început la ambasadă, potrivit unui purtător de cuvânt.

ACTUALIZARE 20.46 Forțele armate ucrainene spun că au recucerit o altă așezare în regiunea Harkov, în timp ce trupele își continuă contraatacurile în zonă, transmite CNN. Ucrainenii au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Lugansk, unde forțele ruse încearcă străpungă apărarea ucraineană.

ACTUALIZARE 20.22 Ministrul de externe canadian,  Mélanie Joly, spune că Vladimir Putin „nu-și poate imagina o realitate în care presa operează fără să primească ordine de la guvern”.

Reacționând la decizia Rusiei de a închide redacția de la Moscova a radiodifuzorului canadian CBC și de a le retrage vizele și acreditarea jurnaliștilor săi din Rusia, Joly a afirmat că țara sa  va continua să apere libertatea presei în întreaga lume.

ACTUALIZARE 20.16 Preşedintele croat Zoran Milanovic a afirmat miercuri că îl va instrui pe reprezentantul permanent al Croaţiei la NATO, ambasadorul Mario Nobilo, să voteze împotriva primirii Finlandei şi Suediei în alianţa militară occidentală până nu va fi amendată legea electorală din Bosnia-Herţegovina.

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

"Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia", a insistat Zoran Milanovic.

ACTUALIZARE 20.06 Militari ruși de rang înalt au fost eliminați în administrația regională ocupată Melitopol - Zaporojie, potrivit Euromaidan Press, care anunță că militarii ruși au intensificat azi inspecțiile la vehiculele private din oraș, „probabil căutând luptători de gherilă”.

ACTUALIZARE 20.03 Finlanda şi Suedia vor achiziţiona împreună arme de foc portabile şi arme antitanc, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Helsinki, după ce în aceeaşi zi cele două state şi-au depus oficial cererile de aderare la NATO,

ACTUALIZARE 19.00 Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat că invadarea Ucrainei de către Rusia „a adăugat încă 40 de milioane de oameni celor care suferă de nesiguranță alimentară”, transmite CNN.

„A existat o condiție preexistentă, când vine vorba de insecuritatea alimentară în multe regiuni. Dar a fost exacerbată dramatic de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, adăugând încă 40 de milioane de oameni celor care suferă de nesiguranță alimentară”, a spus Blinken, înainte de întâlnirea cu ministrul de externe pakistanez Bhutto Zardari.

Blinken participă la  New York la o conferință privind securitatea alimentară.

ACTUALIZARE 18.44 Soarta luptătorilor de la Azovstal este incertă.  Ucraina face „tot ce este posibil și imposibil" pentru a-i salva pe luptătorii rămași în oțelăria Azovstal de la Mariupol. Comandanţii soldaţilor ucraineni încă nu au părăsit combinatul, iar soarta celor evacuaţi este incertă. Kievul ar vrea un schimb de prizonieri de război, în timp ce ruşii îi consideră nazişti. Cei care au rezistat atâta timp atacului brutal al ruşilor sunt acum într-o localitate din regiunea separatistă controlată de ruşi, Doneţk, unde riscă să fie judecaţi şi executaţi.

ACTUALIZARE 18.22 Rusia închide redacția de la Moscova a radioteleviziunii CBC și retrage vizele și acreditarea jurnaliștilor săi în Rusia, a declarat ministerul rus de externe.  Decizia a fost luată ca „măsuri de represalii în legătură cu acțiunile Canadei”, după ce Ottawa a interzis postul de televiziune de stat rus RT, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

"Cu regret, observăm în continuare atacuri deschise asupra presei ruse din țările așa-zisului Occident, care se autointitulează civilizate", a declarat Zakharova.  Ea a acuzat Canada că a luat o cale „rusofobă”, inclusiv prin cenzura mass-media.

ACTUALIZARE 18.01 Organizaţia 'Reporteri fără frontiere' a deschis un al doilea ''centru pentru libertatea presei'' în Ucraina, la Kiev, la două luni după primul, deschis la Liov. Organizația neguvernamentală a furnizat deja 440 de veste antiglonţ jurnaliştilor care acoperă mediatic invazia militară rusă.

Acest nou centru ''va permite'' activităţi de ''distribuire de căşti şi veste antiglonţ, între altele''. Va fi instalat ''în clădirea organizaţiei partenere a RSF, Institutul privind Informarea de Masă (IMI)'', din strada Puşkinska nr. 39, în centrul capitalei ucrainene, a precizat ONG-ul.

Concret, ''orice jurnalist acreditat pe lângă forţele armate, care se deplasează într-o zonă de risc, poate împrumuta material la Liov (vestul ţării) şi Kiev", a explicat organizația.

ACTUALIZARE 17.51 Gimnastul rus Ivan Kuliak a primit interdicție de a concura timp de un an pentru că a purtat litera Z, simbol pro-război, în timpul unei competiții.

ACTUALIZARE 17.27 Turcia a blocat începutul negocierilor de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei, au confirmat miercuri pentru dpa surse din Alianţa nord-atlantică. Astfel, Consiliul Nord-Atlantic, care guvernează Alianţa, nu a putut lua decizia de a începe procesul de aderare, aşa cum era planificat.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial cererile de aderare într-o ceremonie online desfăşurată mai devreme miercuri.

ACTUALIZARE 17.15 Maia Sandu, discurs istoric în Parlamentul European: Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. Vă cer sprijin pentru Moldova. Președintele Republicii Moldova a susținut un discurs în plenul Parlamentului European, în care a condamnat războiul declanșat de Rusia în Ucraina și a cerut sprijin european pentru aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană ale Republicii Moldova. Discursul președintei Republicii Moldova a fost aplaudat puternic de europarlamentari.

ACTUALIZARE 17.03 Ucraina va primi 25 de mii de tone de carburant din Polonia. Ministrul ucrainean al Dezvoltării economice, Iulia Sviridenko, a anunţat astăzi că Polonia va trimite Ucrainei 25.000 de tone de carburant, cel mai probabil săptămâna viitoare

ACTUALIZARE  16.30 Rusia susţine că are un laser capabil să „orbească” toţi sateliţii de pe orbita terestră. Anunțul a fost făcut miercuri de vicepremierul rus Iuri Borisov. Potrivit acestuia, laserul poate afecta toți sateliții de pe orbita terestră aflați până la 1.500 de kilometri altitudine.

Sistemul laser, care ar fi unul mobil, a fost prima oară anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin în 2018, într-un moment în care Moscova a dezvăluit o întreagă gamă de super-arme, care includeau rachete hipersonice, noua rachetă balistică Satan 2, o rachetă de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară, sau drone nucleare subacvatice.

ACTUALIZARE 16.01 Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că 27 de diplomați spanioli trebuie să părăsească Rusia într-o săptămână. Numărul expulzărilor diplomaților europeni din Rusia ajunge astfel azi la 85.

ACTUALIZARE 15.41 Armata rusă a lansat miercuri un atac cu rachete de pe poziţiile lor din Marea Neagră care a afectat regiunea Odesa, în sud-vestul Ucrainei, a indicat Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor armate ucrainene pe contul său Telegram, potrivit EFE.

ACTUALIZARE 15.11 Soldatul rus de 21 de ani a pledat vinovat în primul proces de crime de război care a început azi la Kiev. Vadim Șișimarin este acuzat că a ucis un bărbat neînarmat de 62 de ani în regiunea ucraineană Sumi, potrivit Procuratorii Generale din Ucraina.

ACTUALIZARE 15.06: Rusia a declarat 34 de diplomați francezi „personae non gratae” ca răspuns la decizia Franței de a expulza 41 de diplomați ruși în aprilie, a anunțat miercuri Ministerul de Externe al Rusiei.

ACTUALIZARE 15.00: Marea Britanie are în vedere sprijinirea unui tribunal internațional special pentru a-l judeca pe președintele Vladimir Putin pentru rolul său în războiul din Ucraina, a spus Liz Truss, șefa diplomației britanice, potrivit The Times.

ACTUALIZARE 14.18: Fiona Hill, consilieră pentru Rusia a fostului președinte american Donald Trump, a povestit cum a fost să stea lângă președintele rus Vladimir Putin la o cină și despre mirosul neobișnuit pe care îl emana acesta și care a marcat-o, scrie Business Insider.

ACTUALIZARE 14.15: Ramzan Kadîrov, liderul pro-Kremlin al Ceceniei, a admis miercuri "erori" comise în faza iniţială a campaniei militare ruse în Ucraina, lansată la 24 februarie, dar care, potrivit celor spuse de el, au fost remediate pe parcurs.

ACTUALIZARE 14.00: Fostul cancelar german Gerhard Schröder este foarte aproape de a fi sancţionat pentru refuzul de a condamna explicit invazia rusă în Ucraina, coaliţia de guvernare - condusă de Partidul Social Democrat (SPD), din care a făcut parte şi pe l-a condus o vreme - pregătindu-se să-i taie unele din drepturile speciale de care beneficiază ca fost şef al executivului federal.

ACTUALIZARE 13.36: Armata ucraineană a acuzat miercuri că forţele ruse au bombardat o şcoală la Avdiivka, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), utilizând muniţii cu fosfor alb puternic inflamabile, care au provocat un incendiu ce a mistuit întreaga clădire, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

ACTUALIZARE 13.31: La Cannes a început, marți seară, a 75-a ediţie a Festivalului de film. După 2 ani de pandemie şi o ediţie anulată, Regalul cinematografic revine în forţă cu săli pline şi invitaţi de seamă. Printre aceştia, preşedintele Ucrainei, care a avut o intervenţie video în cadrul ceremoniei inaugurale. Sunt şi trei filme româneşti selectate în cele mai importante secţiuni ale Festivalului.

ACTUALIZARE 13.22: Suspendarea transporturilor maritime ale Ucrainei este o lovitură critică adusă economiei ucrainene, scrie The Economist.

ACTUALIZARE 13.10: Republica Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru pregătirea de atentat sau "tentativă de act terorist", potrivit unui decret publicat miercuri, citat de agenţiile de presă ruse, acuzaţii care vizează numeroşi militanţi ai opoziţiei, printre care lidera opoziţiei aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia.

ACTUALIZARE 12.03: Compania naţională de căi ferate din Ucraina (Ukrzaliznytsia) a introdus restricţii cu privire la transporturile de porumb spre portul Reni de la Dunăre, a anunţat marţi firma de consultanţă în agricultură APK-Inform, transmite Reuters.

ACTUALIZARE 12.00: Ministerul rus al apărării susţine că, începând de luni, 959 de combatanți s-au predat de la combinatul siderurgic Azovstal. Rusia mai spune spune că 80 dintre soldaţi erau răniţi, iar 51 dintre aceştia au fost transportați la spital.

În plus, rușii susțin că au ucis 270 de luptători ucraineni și că „54 de unități de echipament militar au fost dezactivate” peste noapte. De asemenea, ei susțin că au doborât două avioane și 15 drone, scrie The Guardian. .

ACTUALIZARE 11.34: Rusia se confruntă cu ”probleme semnificative în privința resurselor", ceea ce afectează operațiunile sale militare, se arată în cel mai recent raport al serviciului de informații al armatei britanice. Documentul mai subliniază şi rolul apărătorilor de la uzina Azovstal, care a au reuşit să amâne capturarea totală a oraşului Mariupol.

ACTUALIZARE 10.54: România va formula o cerere de intervenție în procesul inițiat de Ucraina împotriva Rusiei, după ce Moscova a invadat teritoriul Ucrainei, la Curtea Internațională de Justiție. România va interveni în proces la solicitarea părții ucrainene, menționează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.

ACTUALIZARE 10.00: Un producător rusesc de băuturi a dezvăluit o nouă gamă de băuturi răcoritoare pentru a înlocui mărcile emblematice care au părăsit piața rusă în urma invaziei în Ucraina.

ACTUALIZARE 09.50: Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri cererile de aderare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), consultări fiind în curs între aliaţi pentru a înlătura opoziţia Turciei la integrarea celor două ţări nordice în Alianţă.

ACTUALIZARE 09.35: Oficialii militari ucraineni spun că rușii și-au intensificat eforturile de a distruge apărarea ucraineană în regiunea Lugansk, aducând 15 elicoptere pentru a întări ofensiva.

ACTUALIZARE 07.40: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina au stagnat, au declarat marți oficiali din ambele ţări. Moscova a susţinut că revenirea la discuții ar putea fi dificilă. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov crede că nu se poate ajunge la un acord de pace dacă negociatorii încearcă să „transfere dialogul” pentru a se concentra pe ceea ce are de spus Occidentul în loc de situația imediată din Ucraina. Acest lucru a exclus șansele de progres în discuții, a adăugat el. „Întotdeauna spunem că suntem pregătiți pentru negocieri, dar nu ni s-a oferit altă opțiune”, a spus Lavrov.

ACTUALIZARE 07.30: Justiţia ucraineană începe miercuri primul său proces pentru crime de război de la pătrunderea trupelor Moscovei pe teritoriul său, cel al unui soldat rus acuzat că a împuşcat un civil neînarmat.

Cele mai importante informaţii din ziua precedentă:

Evacuări de la Mariupol: Președintele ucrainean a declarat că negocierile cu Rusia privind evacuarea ultimilor soldați din oțelăria Azovstal continuă. Aceasta vine după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul maior Igor Konașenkov, a declarat că 265 de „militanți”, inclusiv 51 grav răniți, au fost evacuați luni seară. Ucraina a declarat că se așteaptă să efectueze un schimb de prizonieri de război ruși pentru soldații grav răniți.

Finlanda și Suedia depun, miercuri, cererea pentru aderarea la NATO, a declarat prim-ministrul suedez Magdalena Andersson în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele finlandez Sauli Niinistö. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va întâlni cu ambasadorii țărilor în aceeași zi, înainte ca liderii acestora să se întâlnească joi cu președintele american Joe Biden.

Preşedintele american Joe Biden îi va primi joi, la Casa Albă, pe preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi pe premierul suedez Magdalena Andersson, a confirmat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.

Colonel rus în rezervă critică invazia: în rarele critici publice ale conducerii operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, un fost ofițer rus de rang înalt a avertizat la televiziunea de stat că situația se va înrăutăți. În ciuda respingerii din partea prezentatorului emisiunii, colonelul în rezervă Mikhail Khodarenok a spus că Ucraina ar putea înarma 1 milion de oameni.

Cursa pentru cereale: administrația Biden lucrează îndeaproape cu aliații europeni pentru a încerca să dezvolte rute prin care să scoată grâul și porumbul ucrainean din țară, după ce Rusia a blocat navele ucrainene să plece cu cereale, vitale pentru aprovizionarea cu alimente în întreaga lume, în special în Africa și Orientul Mijlociu.

Vehiculele rusești sunt deșeuri în zona rurală: o echipă CNN a călătorit în orașul ucrainean Bilohorivka, din estul Ucrainei, unde se crede că Rusia a suferit una dintre cele mai mari înfrângeri ale războiului. Acolo, rămășițele carbonizate ale vehiculelor blindate rusești au presărat un câmp aflat la doar câteva sute de metri de linia frontului. Pe câmp se aflau tancuri rusești distruse, vehicule blindate de transport de trupe, mitraliere grele cu țevi răsucite în spirale și părți carbonizate ale soldaților ruși.

Echipele CPI din Ucraina: Curtea penală internațională a trimis marți o echipă de 42 de membri în Ucraina pentru a investiga presupusele crime de război de la invazia rusă în ceea ce a numit cea mai mare astfel de desfășurare din istoria sa. CPI a deschis oficial o investigație asupra situației din Ucraina pe 2 martie, iar echipa va colecta mărturii și materiale criminalistice și digitale în cadrul acelei anchete.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 26°C 32°C
CLUJ 29°C 30°C
CONSTANTA 25°C 27°C
CRAIOVA 27°C 31°C
BRASOV 25°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI