Război în Ucraina, ziua 61 | O nouă groapă comună a fost descoperită în apropiere de Mariupol. Secretarul general al ONU, în drum spre Moscova

Rusia a avertizat SUA să nu mai trimită arme Ucrainei. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin au vizitat Kievul, unde au discutat cu președintele Volodimir Zelenski. Washingtonul a promis suplimentarea fondurilor pentru Ucraina și pentru statele NATO care au oferit ajutor Ucrainei. Un nou incendiu puternic ar fi izbucnit la un depozit de petrol din orașul rusesc Briansk, la 100 de km de granița de nord a Ucrainei.

25 Aprilie 2022, 07:35 (actualizat 25 Aprilie 2022, 23:13) Știrile TVR |

ACTUALIZARE 23.09: O altă groapă comună a fost descoperită la 5 kilometri de Mariupol în regiunea Donețk, în satul Starîi Krîm. Primele tranșee au fost săpate, potrivit imaginilor din satelit, pe 24 martie, satul intrând sub ocupația forțelor ruse după 10 martie, potrivit Nexta.

ACTUALIZARE 21.20: Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se află în drum spre Moscova, a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general Farhan Haq.

Guterres va fi „primit” marți de președintele rus Vladimir Putin și va avea o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De asemenea, este programat să călătorească la Kiev și să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

ACTUALIZARE 20.27: Patru persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise luni în estul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat pe Telegram că o fată de 9 ani și un băiat de 14 ani au fost uciși în regiunea în care Rusia se află în ofensivă, scrie CNN.

ACTUALIZARE 19.55: Sculptura din centrul Kievului din epoca sovietică, care comemorează „prietenia” dintre ruși și ucraineni, va fi demontată, a anunțat luni primarul Kievului, Vitali Klitschko.

„Săptămâna aceasta vom demonta o sculptură în bronz a doi muncitori, ridicată în 1982 pentru a comemora reunificarea Ucrainei cu Rusia”, a spus Klitschko. „Cei opt metri de metal ai așa-zisei „prietenie a două popoare” vor fi îndepărtați din centrul Kievului”.

Un arc de titan în formă de curcubeu se întinde deasupra monumentului, care este cocoțat pe o vedere de ansamblu pitorească. Klitschko a spus că arcul - numit inițial Arcul Prieteniei Poporului - va rămâne, dar că va fi redenumit și evidențiat cu culorile drapelului ucrainean.

ACTUALIZARE 19.34: Expulzarea de către Rusia a 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată recent de Berlin, "nu este justificată", a reacţionat luni Ministerul Afacerilor Externe german, informează AFP.

"Cei 40 de membri ai reprezentanţelor ruse în Germania pe care noi i-am expulzat în urmă cu trei săptămâni nu au lucrat nici măcar o singură zi în serviciul diplomaţiei în timpul şederii lor în Germania", a denunţat într-un comunicat ministrul de externe german Annalena Baerbock.

Rusia a anunţat luni că expulzează 40 de diplomaţi germani, ca represalii la o măsură similară luată la începutul lui aprilie de Germania în urma declanşării ofensivei ruse în Ucraina. Este vorba de un "răspuns simetric" la o decizie similară "făţiş inamicală" a guvernului german, luată pe 4 aprilie, potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse.

"Ne aşteptam la măsura de astăzi, (însă) ea nu este în niciun caz justificată", a reacţionat şefa diplomaţiei germane.

ACTUALIZARE 19.20: Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) va participa la ancheta europeană asupra principalelor presupuse crime comise în Ucraina, o premieră, a anunţat luni agenţia de cooperare judiciară Eurojust.

ACTUALIZARE 19.05: Postări pe canale de Telegram și rețeaua Vkontakte arată imagini cu clădirea avariată, cu ferestre înnegrite de fum, și cu un obiect care pare să fie aruncător de grenade.

ACTUALIZARE 17.30: Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 au fost rănite luni în lovituri ruse asupra unor instalaţii feroviare în regiunea Viniţa din zona vest-centrală a Ucrainei, a anunţat Parchetul local.

ACTUALIZARE 16.00: Nu s-a ajuns la niciun acord cu Rusia privind un coridor pentru evacuarea civililor din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat luni vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk.

„Astăzi, partea rusă a anunțat încă o dată existența unui coridor pentru ca civilii să părăsească Azovstal. Am crede asta dacă rușii nu ar fi spart de multe ori coridoarele umanitare. Știu ce spun pentru că, în numele președintelui, eu personal conduc astfel de negocieri și organizez coridoare umanitare. Este important să înțelegem că coridorul umanitar este deschis prin acordul ambelor părți. Coridorul, anunțat unilateral, nu asigură securitate și, prin urmare, de fapt, nu este un coridor umanitar. Așadar, declar oficial și public: din păcate, astăzi nu există acorduri privind coridoarele umanitare din Azovstal”, a adăugat Vereshchuk.

Ministerul rus al Apărării a emis luni o declarație prin care se oferă să înceteze toate ostilitățile în jurul fabricii Azovstal, o instalație extinsă în care forțele ucrainene încă rezistă, pentru a permite civililor să plece „în orice direcție doresc”.

ACTUALIZARE 15.51: Rusia nu vede niciun risc în regiunea separatistă a Republicii Moldova Transnistria şi doreşte o soluţionare paşnică a situaţiei de acolo, a informat luni agenţia de presă Interfax, citându-l pe viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, notează agenţia Reuters.

ACTUALIZARE 15.49: Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că principala agenţie de spionaj a Rusiei a dejucat ceea ce el a numit un complot occidental de a ucide un proeminent jurnalist rus.

ACTUALIZARE 15.28: Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a criticat liderii mondiali pentru „scuzele și jumătățile de măsură” când vine vorba de sanmcțiunile impuse Rusiei și a cerut un embargo real al UE asupra petrolului rusesc.

”Dacă liderii mondiali și companiile vorbesc serios și vor să pună capăt crimelor de război ale Rusiei, trebuie mai întâi să-l priveze pe Putin de veniturile din petrol. Destul cu scuzele și jumătățile de măsură în timp ce ucrainenii sunt bombardați, uciși, torturați și violați. Petrolul rusesc este plin de sânge ucrainean. Nu mai cumpăra petrol rusesc! Uniunea Europeană are nevoie de un embargo real asupra petrolului rusesc”, a spus Kuleba.

ACTUALIZARE 15.02 Există informaţii că ruşii pregătesc o nouă ofensivă în oraşul Herson, despre care susţineau că l-au cucerit încă de la începutul războiului. Surse ucrainene spun că oamenii fug pe biciclete şi îi scot pe bătrâni din oraş cu roabele.

ACTUALIZARE 14.19 Forțele Armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc în regiunea Harkiv. Potrivit primelor informații, cei doi piloți au reușit să se catapulteze şi sunt căutaţi, transmite NEXTA.

ACTUALIZARE 14.09 Timp de mai multe săptămâni, aproximativ 2.000 de soldați și 1.000 de civili şi-au găsit adăpost în combinatul din Mariupol. BILD a publicat un material cu situaţia de la Azovstal.

ACTUALIZARE 13.38 Toată regiunea Lugansk a rămas fără electricitate pentru că armata rusă a deconectat substația din Kremina de la curentul electric. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii, Serghei Haidai.

ACTUALIZARE 13.21 Moscova anunță, din nou, încetarea focului la combinatul Azovstal din Mariupol, pentru a permite evacuarea civililor, femei, copii și muncitori. Potrivit Ministerului rus al Apărării, coridorul umanitar va fi deschis de la ora 14.00 ora locală

ACTUALIZARE 13.00 Cum putea fi compromisă vizita lui Anthony Blinken la Kiev. Detalii din spatele întâlnirii din ziua de Paşte a secretarului de stat SUA cu Volodimir Zelenski

ACTUALIZARE 12.42 Rusia a avertizat Statele Unite să nu mai trimită arme Ucrainei, a spus Anatoli Antonov, ambasadorul Moscovei la Washington, adăugând că o notă diplomatică oficială a fost trimisă în acest sens.

"Am subliniat că actuala situație în care SUA înarmează Ucraina este inacceptabilă și am cerut încetarea acestei practici” a declarat Anatoli Antonov într-un interviu pentru televiziunea de stat a Rusiei, Canal 24.

ACTUALIZARE 11.37 Rușii au lansat atacuri cu rachete asupra altor două orașe din Ucraina, în cea de-a doua zi de Paște. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Viniţa, din centru-vest. Oficialul a spus că există morți și răniți.

ACTUALIZARE 11.08 O persoană a fost ucisă și alte 7 rănite în urma bombardamentelor din Kremenciuk, regiunea Poltava, relatează Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 11.05 Agenția de știri TASS transmite că un dispozitiv neidentificat a explodat pe scările unei clădiri rezidențiale cu nouă etaje din Saint Petersburg. 66 de persoane au fost evacuate, nu au fost raportate răniți.

ACTUALIZARE 10.47 Cinci gări au fost atacate luni în vestul și în centrul Ucrainei. Deocamdată nu există date despre eventuale victime, a anunțat compania de stat a Căilor Ferate ucrainene, potrivit The Kyiv Independent.

Oleksander Kamişin, șeful companiei, a declarat că atacurile au avut loc într-un interval de o oră.

ACTUALIZARE 10.42 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că apreciază „asistența fără precedent oferită de Statele Unite ale Americii Ucrainei”. Biroul lui Zelenski a emis o declarație în urma întâlnirii de la Kiev între liderul ucrainean, secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru implicarea sa în sprijinirea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul său. O vedem. O simțim."

Zelenski a discutat, de asemenea, despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, se arată în comunicat.

„Înțelegem care ar trebui să fie următorii pași pe această pistă. Și contăm pe sprijinul partenerilor noștri”, a spus Zelenski, potrivit declarației.

ACTUALIZARE 10.37 Sistemele ruse de apărare aeriană au doborât două drone ucrainene în regiunea Kursk din Rusia, care se învecinează cu Ucraina, a scris luni, pe Telegram, guvernatorul regional Roman Starovoit, conform Reuters. El a spus că nu au existat victime.

ACTUALIZARE 10.20 Războiul declanșat de Rusia în Ucraina în 24 februarie a ucis 215 copii, în timp ce alți 391 au fost răniți, potrivit Avocatului Poporului, Liudmila Denisova, scrie The Kyiv Independent.

În ultimele 24 de ore, doi copii au fost uciși și alți doi răniți, a precizat ea.

Cifrele reale sunt considerate a fi mai mari, deoarece nu includ victimele copii din zonele în care au loc lupte puternice și din cele ocupate de trupele ruse.

ACTUALIZARE 09.22 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin, declarații de presă în Polonia după ce au vizitat Kievul și au discutat cu președintele Volodimir Zelenski.

“Am discutat cu oficialii ucraineni despre lucrurile care ne vor permite să câștigăm bătălia actuală și, de asemenea, ce avem de făcut pentru viitor” a declarat Austin.  Acesta a mai spus că mâine va avea o întâlnire cu alți miniștri și șefi ai Apărării la baza aeriană Ramstein din Germania.

“Am discutat cu oficialii ucraineni despre lucrurile care ne vor permite să câștigăm bătălia actuală și, de asemenea, ce avem de făcut pentru viitor” Austin a spus că mâine va avea o întâlnire cu alți miniștri și șefi ai Apărării la baza aeriană Ramstein din Germania.

ACTUALIZARE 08.47 Explozii puternice, raportate în regiunile Viniţa și Rivne, transmite NEXTA pe Twitter.

ACTUALIZARE 8.35 Incendiul de la Briansk a fost confirmat de Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă rus citat de agențiile de presă ruse.

ACTUALIZARE 08.32 Apărătorii din Mariupol au postat un nou videoclip cu oameni prinși în oțelăria Azovstal. Videoclipul din 24 aprilie arată luptători Azov care aduc hrană civililor, în mare parte femei și copii, care s-au adăpostit în subsolurile Azovstal de două luni.

ACTUALIZARE 08.07 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru realegerea sa în urma celui de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial care a avut loc duminică.

ACTUALIZARE 07.53 Alertele de raid aerian, activate în mai multe oraşe ale Ucrainei, în regiunile Cherkasi, Cernihiv, Kiev, Kirovohrad, Viniţa, Jitomir, Sumi, Harkov, Odesa, Nikolaiev, Zaporojie, Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, precum și în Kiev.

ACTUALIZARE 07.40 Incendiu la un depozit de petrol din Rusia, la Briansk, la 100 de km de granița de nord a Ucrainei.

"Americanii sunt astăzi la Kiev. Discută chiar în acest moment cu preşedintele", a declarat, într-un interviu difuzat duminică seara pe Youtube, consilierul preşedintelui ucrainean Oleksii Arestovici.

Aceasta este prima întâlnire în Ucraina între preşedintele Zelenski şi reprezentanţi ai administraţiei americane de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

"Prietenia şi colaborarea dintre Ucraina şi Statele Unite sunt mai puternice ca niciodată", a spus Volodimir Zelenski pe Twitter cu puţin timp înaintea orei 21:00 GMT, fără a oferi alte detalii. Discuţiile urmau să se concentreze pe livrările de arme ale SUA către Ucraina.

Arestovici a repetat pe Youtube dorinţa părţii ucrainene de a i se livra arme ofensive:"Atât timp cât nu vom putea contraataca, va exista o nouă Bucea în fiecare zi", a spus consilierul preşedintelui ucrainean, menţionând oraşul din suburbia de nord-vest a Kievului devenit un simbol al atrocităţilor comise în timpul ocupaţiei ruse a regiunii în luna martie.

"Reprezentanţii americani nu ar veni aici dacă nu ar fi pregătiţi să dea (arme)", a apreciat acesta.

Sâmbătă, preşedintele Zelenski s-a declarat recunoscător administraţiei americane pentru ajutorul acordat Ucrainei, dar şi-a reiterat dorinţa de a obţine "arme şi mai grele şi mai puternice" pentru a face faţă armatei ruse.

Oleksii Arestovici a mai indicat duminică seara că "liniile de apărare sunt pe punctul de a se prăbuşi" la Mariupol, oraşul-port din sudul Ucrainei aflat în mare parte sub controlul armatei ruse şi unde ultimii luptători ucrainenii s-au baricadat, împreună cu civili, în imensul complex metalurgic Azovstal.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI